Μάκης Μελάς στον Prisma 91,6: “Αυτοί που φωνάζουν για το ΤΑΟΛ έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες…”


Για τις εξελίξεις στον συνεταιρισμό ΤΑΟΛ και την προσπάθεια που γίνεται να εξυπηρετήσει τα χρέη του για να συνεχιστεί η βιωσιμότητα του μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο Μάκης Μελάς, απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι γίνεται μία προσπάθεια ξεπουλήματος των περιουσιακών στοιχείων του συνεταιρισμού.

Όπως είπε ο ίδιος θα δώσει το παρών είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω τηλεδιάσκεψης στις προγραμματισμένες γενικές συνελεύσεις.

“Βλέπω κάποιους να ενδιαφέρονται όψιμα και δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το ενδιαφέρον τους, καθώς εκτός από το γεγονός ότι δηλητηριάζουν την κοινωνία χάνουν την αξιοπιστία τους και κατρακυλάει η αξιοπρέπειά τους με αυτά που λένε.

Όταν λένε ότι πρόκειται για μία διοίκηση η οποία προσπαθεί “να τα πάρει” αυτό δεν τους τιμά.

Όποια χρήματα πάρει ο συνεταιρισμός θα πάνε κατευθείαν στις υποχρεώσεις του στην εφορία, στο ΙΚΑ και στην τράπεζα, η τραπεζική συναλλαγή θα είναι ηλεκτρονικά, δηλαδή θα τους δώσει ποσοστό αυτός που θα αγοράσει το παλιό σούπερ μάρκετ ή το κάστρο; Για ποιο λόγο να το κάνει αυτό; Δεν μπορεί να το πάρει αύριο το πρωί όταν θα το δεσμεύσει το fund και με λιγότερα χρήματα;

Εγώ σέβομαι όλες τις διοικήσεις, όλες οι διοικήσεις περνάνε μέσα από τρικυμίες και για όλες τις διοικήσεις ότι έχω να πω το λέω όπως είχα πει και για τη διοίκηση κ.Μεταξά, Σολδάτου, Λιβιτσάνου, όλα αυτά τα έλεγα με το όνομα τους, θα υποστήριζα και Φτάσαμε σε μία πορεία που θα μπορούσαμε λίγο να ανασάνουμε.

Να θυμίσω ότι η καταστροφή στο ΤΑΟΛ ήρθε μετά το 2011 και πρέπει να θυμηθούμε ποιοι ήταν στην διοίκηση του συνεταιρισμού τότε.

Ο κύριος Κούρτης που ενδιαφέρεται και βλέπω ότι έχει στείλει και ανακοινώσεις λέγοντας ότι απαιτεί μάλιστα να γίνει η συνέλευση με φυσική παρουσία. Με την ίδια λογική φτιάχνουμε και εμείς μία συντονιστική επιτροπή και απαιτούμε να γίνει με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση.

Με απαιτήσεις δεν λύνεται το πρόβλημα, ο Συνεταιρισμός είναι οικονομικός οργανισμός, δεν είναι πολιτικό όργανο, ούτε Αγροτικός σύλλογος.

Τον κύριο Κούρτη τον βγάλαμε πρόεδρο το 2015 μόλις έφυγε ο κύριος Λιβιτσάνος και όταν του είπαμε να εφαρμόσει την απόφαση της γενικής συνέλευσης που έλεγε να καταλογιστούν οι ευθύνες σε αυτούς που προξένησαν την οικονομική ζημιά, δεν ήθελε να καλέσει σε συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο.

Ο κύριος πρόεδρος έκανε τότε μία εισήγησή την οποία έστειλε και έλεγε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους συναδέλφους, ότι με αυτή την ενέργεια, δηλαδή να γίνει αίτηση για αυτό το μεγάλο θέμα θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για το συνεταιρισμό.

Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε να τον αναπληρώσει  ο Αντιπρόεδρος, λέγοντας πως αν επιμείνουν να προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση, ο ίδιος δεν έχει λόγο να κάτσει σε  έναν αγροτικό συνεταιρισμό τραβεστί και αυτά που σας λέω είναι δημοσιευμένα.

Για ποιο λόγο ήταν τότε ο συνεταιρισμός τραβεστί, επειδή διεκδικούσε τη ζημιά που είχε πάθει από την απώλεια των ενοικίων από το ξενοδοχείο ύψους 180.000 ευρώ;

Δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η συντονιστική επιτροπή, ποιο μαζεύτηκαν και που, καθώς οι πληροφορίες μέσω κορονοϊού είναι συγκεχυμένες.

Ο κύριος Θερμός μέσα από την εφημερίδα “Καλά νέα” γράφει ότι συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Νήρικος, εκεί που ήταν η πρώτη πρόταση να μαζευτούν, μετά μέσα από το Messenger ήρθε άλλο μήνυμα να μαζευτούν στην Εξάνθεια.

Ας μας δείξουν λοιπόν φωτογραφίες πόσοι ήταν και από πού πηγάζει το ενδιαφέρον τους για το συνεταιρισμό. Μερικοί από αυτούς δεν έχουν πάρει ούτε την κάρτα μέλους, για να μπορούν να προσδιορίζονται οι συναλλαγές τους είτε στο σούπερ μάρκετ είτε στο πρατήριο Γεωργικών φαρμάκων.

Δεν μπορείς να είσαι συνέταιρος και να μην πατάς να ψωνίσεις στον συνεταιρισμό, αλλά όταν είναι να αποφασίσουμε κάτι για το μέλλον του συνεταιρισμού έρχεσαι βρίζεις και λες ποιος θα τα πάρει.

Από ότι παρακολούθησα η διοίκηση δημοσίευσε πρόσκληση για τη γενική συνέλευση με φυσική παρουσία στο χώρο του πνευματικού κέντρου με ίδιες ημερομηνίες 22 και 29. Όταν παρουσιάστηκαν τα προβλήματα με τον κορονοϊό το διοικητικό συμβούλιο για να είναι εντάξει απέναντι στις δικές του ευθύνες και να είναι εντάξει και στους απέναντι που έχουν στα χέρια τους στις υποθήκες όλων των ακινήτων του ΤΑΟΛ και για να μην τους καταλογίσει κάποιος ευθύνες προχώρησαν σε αυτή την αναπροσαρμογή της γενικής συνέλευσης.

Προχθές μάλιστα κάναμε έκτακτη γενική συνέλευση ε τηλεδιάσκεψη για τα σταφύλια, όσοι ενδιαφέρθηκαν μπήκαν στην τηλεδιάσκεψη και προχώρησε η διαδικασία.

Αλλά και στη φυσική παρουσία όποιοι θέλουν έρχονται και μόλις χάσουν στις ψηφοφορίες της γενικής συνέλευσης και χάνουν πάντα διότι δεν τους ακούει κανένας.

Μάλιστα προχθές βγήκε νέα δικαστική απόφαση έπειτα από προσφυγή ότι δεν γίνονται νόμιμα όλα σε γενικές συνελεύσεις και το δικαστήριο λέει ότι έγιναν όλα νομιμότατα και τους καταλογίζει 300 ευρώ τα δικαστικά έξοδα.”

Με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει για τον τρόπο εκποίησης της περιουσίας του ΤΑΟΛ, απάντησε ότι πλέον αυτός ο δρόμος, είναι μονόδρομος, καθώς με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, λένε ότι θα σου παίρνουν το σπίτι, για 12 χρόνια θα πληρώνεις ενοίκιο και στη συνέχεια θα μπορείς να το αγοράσεις. Βλέπετε ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

“Εγώ πήγα στην Αθήνα για να βοηθήσω, επειδή γνώριζα τόσο τον κύριο Γεωργιάδη και τον κύριο Βορίδη. Οι δυο τους μας είπαν ότι η περιουσία του ΤΑΟΛ αποτιμάται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ, τι περιμένετε από εμάς να σας χαρίσουμε τα δάνεια;

Γιατί διάβασα σε μία ανακοίνωση που λένε ότι μας χρωστάνε δεν τους χρωστάμε.

Εμείς δανειστήκαμε και τους χρωστάμε, όμως το αντιστρέφουμε και λέμε ότι μας χρωστάνε αυτοί, να μας αποδείξουν όμως πως μας χρωστάνε, γιατί καλές είναι οι ανακοινώσεις του κυρίου Βλάχου δεν τον έχω δει όμως να δίνει το παρών σε γενικές συνελεύσεις.

Μάλιστα πρόσφατα πήγε στην διευθύντρια και ρώταγε να μάθει αν έχει πουληθεί η Βασιλική, για να ενημερωθεί ο ίδιος και στη συνέχεια να πάει να ενημερώσει στο ξενοδοχείο Νήρικος και στην Εξάνθεια.

Αυτές είναι μάχες οπισθοφυλακών, μάχες εναντίον της διοίκησης, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους κυρίους πέρασαν από τις διοικήσεις και είδανε που το πήγαν.

Δυστυχώς σε αυτή τη συγκυρία δεν είμαστε η εξαίρεση, καλό θα ήταν να τα είχαμε κάνει καλύτερα και επειδή ακούγονται διάφορα, πρέπει να σας πω ότι όποιος πάει να επενδύσει στο κάστρο, δεν υπάρχει ούτε αποχέτευση, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φτιάξει το αποχετευτικό δίκτυο, γιατί δεν υπάρχει πιθανότητα να το φτιάξει ο δήμος.

Επίσης μπορεί να επενδύσει μόνο στο κέλυφος αυτό που βλέπουμε σήμερα το οινοποιείο, τα υπόλοιπα γύρω δεν οικοδομούνται.

Εμείς είχαμε καταφέρει τότε με παρέμβαση ατόμων μεταξύ αυτών και ο τότε Νομάρχης κ Μαργέλης και ο τότε βουλευτής να το καταφέρουμε αυτό  και απέναντι η οικογένεια Καλκάνη που έχει το απέναντι σπίτι γύρω στα 100 στρέμματα δεν μπορεί να χτίσει τίποτα.

Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο συνεταιρισμός το 2002 όφειλε στην Αγροτική Τράπεζα 9.230.000 περίπου, από δάνεια που είχαν πάρει οι μέχρι τότε διοικήσεις για να κάνουν επενδύσεις.

Το 2002 το ΤΑΟΛ προχωρά σε ρύθμιση των οφειλών και μας διαγραφούν ένα ποσό περίπου 5.395.000 και έμεινε ένα ποσό 3.840.000 περίπου να το ρυθμίσουμε.

Με 15ετές δάνειο έπρεπε να εξοφλήσουμε πόσο 733.000 με 7% επιτόκιο και με κάποιες φορές και να ολοκληρωθεί αυτό στις 31/12 του 2017.

Το 2011 και όλοι γνωρίζουμε ποιοι ήταν στη διοίκηση και ποια ήταν τα μέλη της διοίκησης ο συνεταιρισμός σταμάτησε να πληρώνει τις δόσεις του δανείου και το υπόλοιπο μαζί με τους τόκους από τη στιγμή που δεν πληρώνουμε από το 2011 έχει φτάσει στις 860.000 ευρώ.

Στη συνέχεια ο κ. Μελάς αναφέρθηκε αναλυτικά σε οικονομικά στοιχεία του οργανισμού.

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε ο κύριος Κούρτης ο οποίος είπε ότι στις 9 Μαρτίου ενόρκως ενώπιον της ειρηνοδίκη ο κ. Μελάς έχει πει ότι το κάστρο κοστίζει 4 εκατομμύρια ευρώ. “Εάν σήμερα δέχεται το 1.270.000 ας μας το εξηγήσει αυτός.”

Ο κύριος Μελάς είπε ότι πήρε ο Κούρτης είναι ανεμόμυλος και αναφέρεται σε υποθέσεις για το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα ακολουθούσε και η δική μου η άποψη όπως και όλων των συνεταίρων ήταν ότι πιάνει 4 εκατομμύρια και η Βασιλική δύο εκατομμύρια και το Ionian Star 7.000.000 και το κτίριο διοίκησης 6.000.000.

Δεν έχει σημασία το τι είπα εγώ στο δικαστήριο τότε, αλλά αυτά που έχουμε μπροστά μας. Τον κύριο Κούρτη Τον είχαμε πρόεδρο και μας έλεγε ότι ο Συνεταιρισμός είναι τραβεστί. Έχει πάει σε όλα τα δικαστήρια μάρτυρας απέναντι στο ΤΑΟΛ. Εγώ δεν θέλω να ανοίξω τέτοιες πληγές.

Ο κύριος Μελάς αναφέρθηκε σε ένα δάνειο ύψους 200.000 ευρώ εξετάσεις διαρκείας, με επιτόκιο euribor το οποίο έλεγε 31-10-2013.

“Ο Συνεταιρισμός σταμάτησε το 2011 και την πληρωμή αυτού του δανείου και το δάνειο αυτό με σημερινά στοιχεία ανέρχεται στο ποσό των 153.000 ευρώ.

Εάν προχωρήσει η πώληση των δύο ακινήτων, καθώς μέσα στον κορωνοϊό αυτές είναι οι τιμές που ισχύουν προσπαθεί να δώσει στο ΙΚΑ και την εφορία και στην τράπεζα για να γίνει μία ρύθμιση με ότι ποσά μείνουν.

Επειδή όμως κάποιοι φωνάζουν και λένε διάφορα, η ένωση όταν μετετράπη σε συνεταιρισμό μας διέγραψαν 4.249.000 κατευθείαν 10.000.000 ευρώ και αυτό αφορούσε ζημιές από την εκμετάλλευση των σταφυλιών και των κρασιών που γινόταν η σταφυλοσυγκέντρωση για λογαριασμό τον στάφυλο παραγωγών.

Στον ισολογισμό που συζητούσαμε προχθές υπάρχει ένα ποσό ύψους 148.000 ευρώ που αφορά ζημίες από το 2013 μέχρι το 2015 και οι οποίες δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν.

Πρέπει όμως να κοιτάξουμε πως θα αναδιοργανωθούμε. Μπορεί να έχεις ακίνητα δεν έχεις όμως μετρητά δεν μπορείς να μπεις σε κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Όταν σου δίνουν χρήματα για ελαιοτριβείο επιδότηση 75% και σου ζητάει να βάλεις το 25% το ΤΑΟΛ δεν έχει χρήματα αυτή τη στιγμή.

Μερικοί από αυτούς που φωνάζουν είναι υπέρ της πωλήσεως του ξενοδοχείου να δώσουμε το ξενοδοχείο και να πάρουμε 4 εκατομμύρια ευρώ.

Μην ξεχνάμε πως αν είμαστε ενήμεροι στις δόσεις των υποχρεώσεων μας κι αν δεν πλήρωνε η διοίκηση ακριβά ταξίδια, καθώς εγώ για τέσσερις μήνες που έμεινα στη διοίκηση για να κάνω εκλογές και με πήγαν στα δικαστήρια όπου ηττήθηκαν και πάλι πηγαινοερχόμουν στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ με κόστος 80 ευρώ και η προηγούμενη διοίκηση αυτός που διώξαμε πήγαινε με κόστος 1500 με 3.000, έλεγαν ότι πήγαν και ρύθμισαν τις οικονομικές μας υποχρεώσεις και στη συνέχεια μας ήρθε ο ουρανός σφοντύλι.

Αυτοί που φωνάζουν πάρα πολύ είναι που έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες. Έτυχε το ΤΑΟΛ να έχει μία διοίκηση με αξιόλογους ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις και καταλήγουν σε μία απόφαση και ανέλαβαν να σηκώσουν ένα πολύ βαρύ φορτίο.

About Ομάδα Σύνταξης 28383 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

 1. Το τάολ ( γιατί ταόλ ??) Τό τάολ τελικά είναι σαν το Ελληνικό κράτος με εξωτερικό χρέος .
  Και σαν τι θα ήταν ?? Με ταμειακό πλεόνασμα ή τουλάχιστον ισοσκελισμό??
  Το τάολ να βάλει στόχο για ετήσιο ταμειακό πλεόνασμα και σιγά σιγά να ξοφλήσει το χρέος ρυθμιζόμενο και επιδιώκοντας διαγραφή μέρους αυτού.
  Το τάολ για να το επιτύχει αυτό πρέπει να καθιερώσει ετήσια καταβολή τβν μελών του υπερ της του χρέους εξόφλησης. Και ταυτόχρονα να αρχίσει την εξωστρεφή εμπορία των προ’ι’όντων του αν έχει τέτοια ώς Λευκαδίτικη παραγωγή.
  Ομπρός να σηκωθεί το Τάολ πάνω απ την Λευκάδα , όπως οι Ελλαδίτες φοιτητές Χ.Θ & Ε.Κ και άλλοι απαίτησαν με το πανό στο πολυτεχνείο το 1973 ,””να σηκωθεί ο ήλιος πάνω απ την Ελλάδα”( Μέρες επετείου πολυτεχνείου που είναι).
  Και τώρα όμως όλοι του Τάολ και της επετείου να αποφύγουν την συγκέντρωση τιμής γιατί παραμονεύει ο κορονο’ι’ός να χτυπήσει.
  Και όλοι του Τάολ και οι παλιοί φοιτητές του πολυτεχνείου και οι νεώτεροι νάναι όλοι καλά με υγεία και γαλήνη.

 2. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ο Τράμπ ετοιμάζεται για πραξικόπημσ απ ότι φαίνεται , δηλαδή αυτό που ετοίμαζε το 1980 στις ΗΠΑ ο Αλεξάντερ Χαίηγκ ( διοικητής του ΝΑΤΟ ώς τότε στην Ευρώπη) και τον πρόλαβαν τελικά τα
  επιχειρηματικά συμφέροντα του πολέμου των άστρων ώς τεχνολογία έναντι του παλιού στρατιωτικοβιομηχανικού κατεστημένου των συμβατικών όπλων που έπαιζε τον Χαίηγκ.
  Αν κάμει την μπούκα ο Τράμπ, να γίνει τζερτζελές στις ΗΠΑ ,
  Ο Αλεξάντερ Χαίηγκ τότε είχε προσπαθήσει να έρθει σε επσφή με το Χόλυγουντ για την προβολή του , που αν θα γινόνταν αυτό το πραξικόπημα θα πετύχαινε, αλλά το Χόλυγουντ δεν ενέδωσε.
  Αν γίνει πραξικόπημα στις ΗΠΑ
  να αποκτήσει ενδιαφέρον η πολιτική ιδεολογία και απασχολησιμότητα με την πολιτική που τόσο ξεχάστηκε για χρόνια και στην Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.