Λοιμωξιολόγος Θωμάς Νιτσοτόλης στον Prisma 91,6: “Το μόνο αποτελεσματικό μέτρο κατά του COVID-19 είναι τα μέτρα αυτοπροστασίας….”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6  μίλησε ο λοιμωξιολόγος Θωμάς Nιτσοτόλης  με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων λόγω  τουρισμού.

Όπως ανέφερε είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία αύξηση κρουσμάτων,  τόσο από τους   τουρίστες λόγω της  τουριστικής περιόδου,  αλλά και από ενδογενή περιστατικά που δεν έχουν να κάνουν σχέση με ταξίδι στο εξωτερικό.

“Αυτό που πρέπει να επαναλάβω είναι πως αυτός ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, από ότι φαίνεται δεν τον εμποδίζει όπως συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς η αυξημένη θερμοκρασία, δεν είναι απαγορευτικό να μεταδοθεί και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος.

Παρότι γίνονται ενδελεχής και εξαντλητικοί έλεγχοι αναμέναμε ότι θα έχουμε αύξηση περιστατικών, καθώς παρότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σωρεία οικονομικών προβλημάτων, παρόλα αυτά μπορεί και διενεργεί καθημερινά ένα μεγάλο αριθμό μοριακών ελέγχων, το οποίο δεν είναι ότι και πιο φθηνό υπάρχει.

Αυτό που πρέπει να επισημάνω είναι ότι και εμείς ήδη έχουμε χαλαρώσει γενικότερα, καθώς ενώ στην αρχή ακολουθήσαμε πιο πιστά τις οδηγίες των ειδικών, οι οποίοι μας παρότρυναν να χρησιμοποιούμε τα μέτρα της αυτοπροστασίας, αυτό το οποίο έχει χαλαρώσει είναι αυτό.

Όσοι χάρτες και να βγαίνουν καθημερινά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι μεν χρήσιμοι,  όμως αυτό το οποίο ερμηνεύω είναι πως πλέον ο ιός διασπείρεται, καθώς από τη στιγμή που θα τον φέρει κάποιος από το εξωτερικό, αυτός ο τουρίστας ταξιδεύει, πηγαίνει σε διάφορα μέρη άρα αυτός ο τουρίστας δυνητικά είναι υποψήφιος για περιστατικά.

Δεν ισχύει το ότι μπορεί να κοκκινίζει μία συγκεκριμένη περιοχή ότι τα κρούσματα είναι μόνο εκεί, καθώς ο ιός διασπείρεται.

Τα αποτελέσματα του χάρτη βγαίνουν στατιστικά με την αναλογία πληθυσμού και κρούσματα ανά συγκεκριμένο αριθμό πληθυσμιακής μονάδας. Αν για παράδειγμα θεωρητικά στη Λευκάδα υπάρχουν δύο κρούσματα σε έναν πληθυσμό 20.000 ατόμων, είναι διαφορετικό από το να έχει η Αττική 15 κρούσματα σε 4 εκατομμύρια πληθυσμού.

Ωστόσο πρέπει για άλλη μία φορά όλοι μας να επαναπροσδιορίσουμε το τι κάνουμε ατομικά, καθώς το μόνο αποτρεπτικό μέσο που έχουμε είναι η λήψη όλων των προληπτικών προστατευτικών μέτρων.

Ωστόσο πρέπει να ομολογήσω ότι αυτή τη φορά σίγουρα έχουμε προχωρήσει περισσότερο και στην κατανόηση της νόσου, ξέρουμε πολλά πράγματα για αυτήν, υπάρχουν κάποια δεδομένα στην φαρμακευτική μας φαρέτρα και στο θεραπευτικό οπλοστάσιο μας που δεν τα είχαμε στο παρελθόν, υπάρχουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα και  εξελίξεις για το πώς μπορεί να βρεθεί το εμβόλιο, καθώς και αισιόδοξα μηνύματα για το πώς προχωράει η έρευνα, κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει για παραγωγή εμβολίου κατά το παρελθόν και όπως σου είπα σίγουρα μπορούμε ιατρικά να κάνουμε περισσότερα πράγματα από ότι πριν.

Επειδή όμως ακόμα δεν υπάρχει μία οριστική αγωγή, το μόνο αποτελεσματικό που έχουμε είναι τα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς με αυτά δείχνουν ότι σεβόμαστε τον εαυτό μας την υγεία μας και τους γύρω από εμάς.

About Ομάδα Σύνταξης 27877 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

 1. Με το που ήρθησαν τα μέτρα , το άλλο βράδυ γέμισαν λεφούσια οι πλατείες με κατανάλωση μπύρας τόνους ( σε κουτάκια), από ” στερημένους την ελευθερία” ( όπως ένοιωθαν ) από την κοινωνική αναγκαιότητα για την προστασία της υγείας απ το πανδημικό φαινόμενο.
  Σαν και χρόνια η χώρα να ήτανε σε κατοχή εγκλεισμού, μακροχρόνια απαγόρευση κυκλοφορίας , ποτοαπαγόρευση χειρότερα απ την Αμερικανική του 1920-1932.
  Όλα αυτά τα κοινωνικά ψευτομπλούκια των πλατειών της νύχτας – και της ημέρας- τα λεφούσια των κάθε λογής παρακμιακών και παρακμαζόντων κίτς σκοτεινών clubs, θέλανε να νοιώσουν σαν αντιστασιακοί ( σε τι αντιστεκόνταν και αντιστάθηκαν και αντιστέκονται και θα αντισταθούν ακόμα δεν έγινε γνωστό ???) στην τύφλα τους και στο φρικιό τους. Μέχρι και γόνοι κυβερνητικών παραγόντων διαφημίζανε τις λεφουσιακές μαζώξεις στα παραθαλάσια κλάμπ, Βουλευτές ήτανε πρωτοχορευτές στα κλαρίνα ( ρε μελαχροινάκι με πότησες φαρμάκι ) και οι πολιτικές κομματικές ηγεσίες δεν ξέρουν τίποτα μια και τα πολιτικά κόμματα συμπολίυευσης και αντιπολίτευσης είναι γύγκλες και μορφώματα για την κατάληψη καρεκλών και παντελονιασμένων μισθών, και οι νέοι όλοι εγγράματοι – όλι ι έλινες εγράματι – με υποχρεωτική εκπαίδευση το τέλος του Λυκείου, φοιτητές – πτυχιούχοι- μεταπτυχιακοί- διδάκτορες – μεταδιδάκτορες … συνολικά μορφωμένοι και επιστήμονες , αλλά μορφωμένοι και επιστήμονες της κοινωνικής και ατομικής χρεωκοπίας.
  Αυτή είναι η βάση αναφοράς , μέσα στην οποία ενυπάρχουν και τα κριτήρια για την ίδια την αναφορά και την εξελιξή της στο χρόνο ώς Ελληνική πραγματικότητα.
  Καλά ντραβάει ο ντορός, καλύτερα δεν γίνεται.

 2. Το πολιτικό σύστημα ώς κόμμα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης δέχτηκε ώς και νόμιμη και ηθική και παιδαγωγική την συμπεριφορά των κλαρινιάριδων βουλευτών στον Αλίαρτο Βοιωτίας. Και επειδή τα μέσα ενημέρωσης ( ποιάς ενημέρωσης δηλαδή !!) απέκρυψαν το γεγονός για τούτο και δεν υπήρξε.
  Οι υπόλοιποι πολίτες που εφαρμόζουν τις οδηγίες έστω και προληπτικά για το θέμα του κορονοιού ( που επανήλθε κάπως λόγω τουρισμού και αυξημένου συγχρωτισμού) είναι οι βλάκες. Και είναι βλάκες γιατί ξοδεύουν 1-2 ευρώ την ημέρα για μάσκες , γιατί αποφεύγουν μετακινήσεις άσκοπες και κλαριντζίδικους συγχρωτισμούς , για το γενικό αγαθό υπερ της υγείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.