Lockdown κορονοϊός: Προς παράταση η εθνική καραντίνα – Πότε και πως θα γίνει η άρση των μέτρων [vid]


Με την υπάρχουσα επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, λόγω Covid 19, δηλαδή τα κρούσματα να κινούνται στα επίπεδα των 3.000 ημερησίως, τους δεκάδες θανάτους που ανακοινώνονται πλέον καθημερινά τους διασωληνωμένους και  σοβαρά ασθενούντες να έχουν γεμίσει τα κρεβάτια των ΜΕΘ, τα σενάρια για παράταση της καραντίνας και πέραν της 30ης Νοεμβρίου είναι μάλλον βέβαια.

Ως εκ τούτου, εφόσον τις επόμενες 10 ημέρες δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και υποχώρηση των κρουσμάτων κάτω από τα 1.000, το lockdown δεν προβλέπεται να αρθεί στο τέλος Νοεμβρίου.

Χθες, το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στο Mega είπε: «Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση» εξήγησε ο υπουργός.

33.259 νέα κρούσματα τον Νοέμβριο, υπερδιπλασιάστηκαν οι ασθενείς σε ΜΕΘ

Ο Νοέμβριος αποδείχθηκε πάντως ο χειρότερος μέχρι στιγμής μήνας από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, τον περασμένο Μάρτιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, 14 Νοεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 2.835 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε 72.510. Παράλληλα, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 38 και πλέον ανέρχονται σε συνολικά 1.035, ενώ 366 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα στις Μονάδες Εντατικές Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή ακριβώς πριν από 15 ημέρες, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν οι εξής: 2.056 νέα κρούσματα και συνολικά 39.251 μολύνσεις, έξι νέοι θάνατοι και συνολικά 626 νεκροί, και 135 διασωληνωμένοι.

Έτσι, μέσα σε μόλις μισό μήνα, και παρά το γενικευμένο lockdown, το οποίο επιβλήθηκε το προηγούμενο Σάββατο και αυστηροποιήθηκε από την Παρασκευή κατά τις νυχτερινές ημέρες, καταγράφηκαν:

  • 33.259 νέα κρούσματα
  • 409 νέοι θάνατοι
  • 231 περισσότεροι διασωληνωμένοι

Τα συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα αν μη τι άλλο προκαλούν φόβο, ιδίως αναλογιζόμενοι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται στο απόλυτο όριό του και ότι η καμπύλη εξάπλωσης του ιου ενδέχεται να μην έχει φθάσει ακόμη στο υψηλότερο σημείο.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας παραμένουν σταθερά περισσότερες από τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές εφεδρείες να βρίσκονται στο κόκκινο.

Πάντως, επιστήμονες και κυβέρνηση ευελπιστούν ότι από την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξει κάμψη του αριθμού των νέων κρουσμάτων, ως απόρροια των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί. Και πάλι, όμως, αυτή η κάμψη θα χρειαστεί ορισμένες ημέρες, προκειμένου να αποτυπωθεί και στα κρίσιμα μεγέθη της πανδημίας, δηλαδή τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις κατειλημμένες ΜΕΘ.

Πως και πότε θα γίνει η άρση των μέτρων

Το σίγουρο είναι ότι η όποια άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, μεθοδικά και θα ελέγχεται για τις επιπτώσεις της αναφορικά με την επιβάρυνση στη διασπορά του κορονοϊού.

Όπως έχουν διαμηνύσει επιδημιολόγοι και κυβέρνηση, το πρώτο πράγμα που θα ανοίξει είναι τα σχολεία, ενώ εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά ως προς τη μείωση των κρουσμάτων, ίσως πριν από τις γιορτές να υπάρξει ελεγχόμενο άνοιγμα του εμπορίου προκειμένου να κινηθεί η εορταστική αγορά.

Τοπικές άρσεις του lockdown;

Υπό τις εξελίξεις αυτές, το επικρατέστερο πλέον σενάριο είναι η λήξη του εθνικού lockdown να γίνεται ανάλογα με τις διαβαθμίσεις του υγειονομικού συναγερμού σε τοπικό επίπεδο και όχι οριζόντια στο σύνολο της χώρας, επιστρέφοντας και πάλι στο σύστημα ζωνών του υγειονομικού χάρτη ασφαλείας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19.

Στην περίπτωση αυτή, οι κάτοικοι των λιγότερο επιβαρυμένων περιοχών (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας) πιθανόν να ζήσουν στιγμές κανονικότητας εντός των Χριστουγέννων με ανοιχτό το λιανικό εμπόριο, ενδεχομένως και τα εστιατόρια.

Ειδικότερα το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ανοιχτά, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια.

Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός διαχειρίσιμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όμως, όπως έχει αποδειχτεί εν μέσω πανδημίας οι αβεβαιότητες και οι ανατροπές δεν αποτελούν τις εξαιρέσεις, καθώς ο ιός SARS-CoV-2 δεν δαμάζεται εύκολα. Αυτός είναι και ο λόγος που γιατροί όπως ο πρόεδρος του ΠΙΣ ο κ. Εξαδάκτυλος έχει προειδοποιήσει:

«Όταν στην Αθήνα καταγράφονταν εκατοντάδες κρούσματα, η Θεσσαλονίκη είχε μονοψήφιες μεταδόσεις. Ξαφνικά, όμως, η εικόνα ανατράπηκε στη βόρεια Ελλάδα. Η Αθήνα πάλι φαίνεται να βρίσκεται σε μία «νιρβάνα» χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις. Εάν, όμως, συμβεί ό,τι έγινε στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη ζήτηση σε νοσηλείες θα είναι ανεξέλεγκτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Πηγή: Flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28528 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.