Λάμπρος Κοσμάς στον Prisma 91,6: “Στο τελευταίο κοινοτικό συμβούλιο, εκφράστηκε από πολλούς κοινοτικούς συμβούλους η άποψη πως η πόλη έχει εγκαταλειφθεί”


Την τοπική επικαιρότητα σχολίασε στον Prisma 91,6 ο Αντιπρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λάμπρος Κοσμάς.

Αναφορικά με το θέμα της υδροδότησης που είναι αντικείμενο συζήτησης τις τελευταίες ημέρες ανέφερε:

“Παρακολουθώντας τα τελευταία δημοτικά συμβούλια με έχει προβληματίσει το γεγονός πως όταν ακούγεται η λέξη εταιρεία ή ιδιωτικός τομέας στο δημοτικό συμβούλιο είναι λες και ακούμε κάτι πάρα πολύ άσχημο.

Επειδή εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα όταν ακούω τις απόψεις κάποιων στο δημοτικό συμβούλιο νιώθω πως έχω κάποια αρρώστια, κάποιον ιό λες και είμαι κάποιος που πρέπει να μας δείχνουν όλοι.

Όμως επειδή ζούμε στο 2020 πρέπει να δούμε κάποια πράγματα διαφορετικά και ο δήμος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει κάποια πράγματα και αναγκαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα για το θέμα του νερού θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την ΕΥΔΑΠ ή την δημιουργία μιας ΔΕΥΑΛ δημοτικής επιχείρησης, δεν θα ήταν ακριβώς ιδιωτικός τομέας αλλά μία διαφορετική επιχείρηση.

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να υπάρχει αντίδραση σε αυτό το πράγμα και να θέλουμε σώνει και καλά να έχουμε πάντα έναν πολιτικό προϊστάμενο στην ύδρευση και αυτό γεννάει πολλά ερωτήματα και τείνει να γίνει παρεξηγήσιμο.

Θα ήθελα να σταθώ στην τοποθέτηση του Δημοτικού συμβούλου Αποστολή Λάζαρη στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και είπε κάτι πάρα πολύ σωστό ότι η λύση που πρέπει να στραφούμε είναι αυτή και δεν θέλω να σταθώ σε θεωρίες και να αναπτύξω ποια είναι τα οφέλη του ιδιωτικού τομέα, θέλω να πω όμως πώς ασχολούμενος με τα κοινά σχεδόν καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με βλάβες ύδρευσης που δεν είναι μόνο η μεγάλη αγωγή, αλλά μία μικρή βλάβη και μικρή διαρροή.

Έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε συνεργασία με τον κύριο Λιβιτσάνου πάρα πολλές φορές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εργάτες να το κάνουν, γιατί το λίγο στο προσωπικό του δήμου είναι απασχολημένο σε άλλες βλάβες.

Θα πρέπει να υπάρξει ένας φορέας ο οποίος θα πρέπει να ασχολείται μόνο με την ύδρευση, το πρόβλημα στο νησί είναι ιδιαίτερα οξυμένο.”

Αναφορικά με την αντιπολίτευση και τις τοποθετήσεις στο δημοτικό συμβούλιο εγώ δεν θα κάνω τον δικηγόρο ούτε του δημάρχου Χαράλαμπου Καλού ούτε του αντιδημάρχου Ιωάννη Λιβιτσάνου, ωστόσο θα πρέπει να γίνονται προτάσεις.

“Ευτυχώς στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο εκτός από κάποιες παραφωνίες υπήρχαν πολύ σοβαρές προτάσεις όπως η συγκεκριμένη του κυρίου Σολδάτου και νομίζω ότι όλες λίγο έως πολύ οι παρατάξεις στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που δεν είναι τωρινό.

Στην επισήμανση αν έπρεπε να φτάσουμε σε ένα τόσο οξυμένο πρόβλημα για να συζητήσουμε το θέμα της υδροδότησης του νησιού, υπογράμμισε ότι τα τελευταία 35 χρόνια δεν έχει λυθεί το θέμα υδροδότησης της Λευκάδας, εκτός από κάποιες μικροβελτιώσεις, ωστόσο το θέμα υδροδότησης στη Λευκάδα δεν έχει λυθεί και θα πρέπει να προσέχουμε τι λέμε.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε Success Story ότι λύσαμε το πρόβλημα νερού στη Λευκάδα θα πρέπει να το υποστηρίξουμε κιόλας. Εγώ δεν έχω δει κάποια ουσιαστική πρόοδο στο θέμα υδροδότησης του νησιού. Κάποια στιγμή το νερό δεν το πίναμε, τώρα μπορεί να το πίνουμε, αλλά η πίεση δεν είναι αρκετή.”

Στην επισήμανση μήπως η δημοτική αρχή υποτίμησε το πρόβλημα το φετινό καλοκαίρι, απάντησε ο ίδιος βλέπει μία διάθεση από τον αντιδήμαρχο κύριο Λιβιτσάνο να κινείται και μαζί αντιμετωπίζουμε προβλήματα, όμως επειδή θα κρίνω από το αποτέλεσμα ίσως θα έπρεπε να έχει κινηθεί νωρίτερα, όμως δεν μπορώ να απαντήσω με σαφήνεια σε αυτό το ερώτημα εκτός από το να κάνω εκτιμήσεις.

“Ίσως θα έπρεπε να κινηθεί ώστε υπόλοιπο αφορά εμένα να μην έχει τόσο οξυμένο πρόβλημα νερού, όμως να σας πω την αλήθεια πρόβλημα νερού είχαμε και το χειμώνα, καθώς σε κάποιες περιοχές της πόλης υπήρχε πρόβλημα πίεσης και το χειμώνα δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Ήμασταν σε καθημερινή επικοινωνία με την υπηρεσία και είχε ενημερωθεί και ο αντιδήμαρχος ότι συγκεκριμένες περιοχές στη Λευκάδα είχαν πρόβλημα νερού και προσπαθούσαν να το λύσουμε την υπηρεσία, να αυξήσουμε την πίεση, η υπηρεσία φοβόταν να γίνει αυτό μήπως έχει πρόβλημα το δίκτυο, θέλω να πω όμως ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που ήρθε το καλοκαίρι, για αυτό σας λέω ότι εγώ δεν έχω δει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα τα τελευταία 35 χρόνια.

Για μένα λύση στο πρόβλημα είναι οι Λευκαδίτες να έχουν το νερό που χρειάζονται και αυτό να πίνεται όχι απλά να έχουμε νερό.”

Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος από τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής σε θέματα καθημερινότητας και αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, απάντησε πως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, το θέμα όμως είναι την βελτίωση αυτή να την εισπράξει ο δημότης στην καθημερινότητά του.

“Συμπληρώνεται ένας χρόνος που οι αιρετοί εκτελούμε τα καθήκοντά μας, πριν συμβεί αυτό γνωρίζαμε ότι στη Λευκάδα υπάρχουν προβλήματα με την καθαριότητα και με το νερό, έχουμε μεγάλο πρόβλημα χωροταξίας στη Λευκάδα και χώρους πάρκινγκ ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Νομίζω ότι η δημοτική αρχή μέχρι να βρει τα πατήματα της αιφνιδιάστηκε σε πάρα πολλά πράγματα, σε κάποια πράγματα ίσως να μην ήταν έτοιμοι και να έπρεπε να έχουν γίνει οι απαραίτητες ζυμώσεις, ωστόσο είναι κάτι που πρέπει να πουν οι ίδιοι, όμως εκτιμώ ότι αιφνιδιάστηκαν.

Εμείς σαν τοπική κοινότητα παρατηρήσαμε ότι κάποια πράγματα δεν έγιναν σωστά και υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις.

Για παράδειγμα με την καθαριότητα της πόλης, έχουμε θίξει το πρόβλημα και σε συγκεκριμένη απόφαση το Μάιο που ζητούσαμε καλύτερο καθαρισμό της πόλης, γιατί μετά τον κορονοϊό που βγήκαμε έξω διαπιστώσαμε πως είχαμε χάσει ένα δίμηνο που δεν είχε γίνει τίποτα στην πόλη.

Και μπορεί αυτό να ακούγεται ακραίο όμως είναι εκτίμηση της τοπικής κοινότητας.

“Φτάσαμε το μήνα Μάιο και Ιούνιο να τρέχουμε την τελευταία στιγμή σαν κοινότητα να συνεννοηθούμε με την υπηρεσία καθαριότητας για να μαζέψουμε τα φυτά που είχαν πνίξει όλο τον κόσμο, πολλοί κοινοτικοί σύμβουλοι είναι της άποψης πως η πόλη έχει εγκαταλειφθεί, υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, όπως για παράδειγμα στην ανάπλαση του Αγίου Μηνά, δεν είμαστε και πολύ ικανοποιημένοι για την εικόνα που έχει ο Άγιος Μηνάς το καλοκαίρι, λυπούμαστε που αυτό το έργο δεν ολοκληρώθηκε πριν την καλοκαιρινή σεζόν, καταλαβαίνω τις επιφυλάξεις με τον covid-19, όμως και πολλοί έπρεπε να είναι έτοιμοι τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για την πλατεία Ζαμπελίων ξεκίνησαν υποτίθεται να τη φτιάχνουν τον Ιούνιο. Όλο το καλοκαίρι έμεινε σκαμμένη με μία ταμπέλα ” δημόσια έργα” και αυτή η εικόνα ήταν πάρα πολύ άσχημη, νομίζω είτε όλα αυτά θα έπρεπε να γίνουν νωρίτερα και πιο οργανωμένα για να τελειώσουν και νωρίτερα και ίσως αυτά θα έπρεπε, αν δεν ήταν έτοιμη να τα κάνουν να ξεκινήσουν από Σεπτέμβριο.

Στο τελευταίο Κοινοτικό Συμβούλιο εκφράστηκε από πολλούς κοινοτικούς συμβούλους ότι πόλη της Λευκάδας δείχνει να είναι εγκαταλελειμμένη.

Στο θέμα της καθαριότητας τον Δεκαπενταύγουστο περπατούσα στην πόλη και ντρεπόμουν, καθώς όλοι οι κάδοι ήταν γεμάτοι και θα έπρεπε να είχαμε προνοήσει και η υπηρεσία καθαριότητας να βγει δυο και τρεις φορές να αδειάσει τους κάδους και επειδή ακούω συνέχεια πως δεν έχουμε προσωπικό ας δίναμε σε μία ιδιωτική εταιρεία να το κάνει, λύσεις υπάρχουν, εκτιμώ ότι φέτος το καλοκαίρι λίγο του covid-19 η δημοτική αρχή αιφνιδιάστηκε.

About Ομάδα Σύνταξης 27426 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.