Λάμπρος Κοσμάς στον Prisma 91,6: “Eνας κοινοτικός ή δημοτικός σύμβουλος όταν μπαίνει στο συμβούλιο πρέπει να σκέφτεται τι να κάνει για τον τόπο του και ύστερα τι κάνει η κάθε κυβέρνηση.”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο αναπληρωτής πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λευκάδας Λάμπρος Κοσμάς.

Αναφορικά με τον ρόλο των τοπικών συμβουλίων, σχολίασε πως είναι γεγονός  πως με άλλα δεδομένα κατέβηκαν στις εκλογές και άλλα δεδομένα βρήκαν στην πορεία.

“Οι τροποποιητικές διατάξεις του νόμου από πέρασε το καλοκαίρι, περιόρισαν αρκετά τις αρμοδιότητες των κοινοτήτων.

Αυτό ουσιαστικά το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή, είναι ότι σε γενική κλίμακα μπορεί να ισχύει κάτι για τους μεγάλους δήμους όπως της Αθήνας ή Θεσσαλονίκης,στους τοπικούς δήμους αυτό το οποίο εφαρμόζεται είναι η συνεργασία που μπορεί να έχει μία κοινότητα με τη δημοτική αρχή.

Οι αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων έχουν κυρίως γνωμοδοτικό χαρακτήρα, έχουμε ελάχιστα πράγματα τα οποία μπορούμε ως κοινότητα να πάρουμε αποφάσεις.

Οι αρμοδιότητες ορίζονται στον Δήμαρχο ο οποίος κατά την κρίση του τις παραπέμπει στην επιτροπή ποιότητας ζωής ή στο δημοτικό συμβούλιο.”

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό των τοπικών κοινοτήτων είναι λίγο ή πολύ όσο ορίζει ο δήμαρχος.

“Τα οικονομικά της κοινότητας Λευκάδας είναι η σύσταση της πάγιας προκαταβολής η οποία κυμαίνεται στα 2.000 ευρώ, αυτό μας κοινοποιήθηκε 1η Νοεμβρίου 2019 και επειδή η προηγούμενη κοινότητα δεν την είχε χρησιμοποιήσει, αυτή είναι απαραίτητη για να ικανοποιήσει επείγουσες πάγιες ανάγκες.

Μέσα στο Νοέμβριο προσπαθούσαμε να δούμε ποιες βλάβες μπορούσαμε να φτιάξουμε στην πόλη με το ποσό των 2.000 ευρώ. Γνωρίζουμε όλοι ότι υπήρξε ένα σπάσιμο του αγωγού στην οδό Γολέμη.

Η αποκατάσταση αυτής της βλάβης κόστισε πάνω από 2.000 ευρώ και η κοινότητα δεν μπορούσε να το φτιάξει στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και σε συνεργασία με τον κύριο Λύγδα και κύριο Λιβιτσάνο αποκαταστάθηκε η βλάβη.

Ουσιαστικά η κοινότητα πλέον γνωμοδοτεί και εξαρτάται από το Δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους το αν θα πραγματοποιηθεί το αίτημα της κοινότητας.”

Σύμφωνα με τον κύριο Κοσμά επειδή πάντα πρέπει να δουλεύεις με τα δεδομένα τα οποία έχεις, ουσιαστικά πρέπει να υπάρχει μία καλή επικοινωνία της δημοτικής αρχής με την τοπική κοινότητα και αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι η επικοινωνία αυτή υπάρχει.

Επειδή εμείς λειτουργούμε γνωμοδοτικά, αυτό που κάναμε από την αρχή που αναλάβαμε είναι ουσιαστικά να καταγράφουμε όλα τα προβλήματα της πόλης και να τα μεταβιβάζουμε στους αρμόδιους αντιδημάρχους.

Το αν θα λυθούν όλα τα προβλήματα εξαρτάται από την ρεαλιστικότητα των προβλημάτων που προτείνουμε, αλλά και σε ένα μεγάλο βαθμό από τη δημοτική αρχή.

Σχολιάζοντας την στήριξη της παράταξής Σολδάτου στον Δήμαρχο Χαράλαμπο Καλό, είπε ότι αυτό έχει παρεξηγηθεί, καθώς όπως ανέφερε δεν υπάρχει κάποια προγραμματική συμφωνία και επειδή ανήκω στην παράταξη ο καιρός του κ. Σολδάτου η πολιτική μας είναι να είμαστε εκεί με ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις και σε ότι καλό προτείνει η δημοτική αρχή Προφανώς θα συμφωνήσουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε μία παράταξη.

Προφανώς ανήκουμε σε διαφορετικές παρατάξει,  όταν όμως εισέρχεσαι στο δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο, ο πρώτος γνώμονας δεν είναι η πολιτική σου θέση, αλλά πώς θα εξυπηρετήσεις καλύτερα τον πολίτη και αυτό φαίνεται πολύ καλύτερα στο πώς λειτουργούμε στο Κοινοτικό Συμβούλιο, στο οποίο αυτή τη στιγμή είμαστε από τέσσερις παρατάξεις και όταν μπαίνεις μέσα αυτό δεν το διαπιστώνεις καθώς όλοι συμφωνούν, με τις περισσότερες αποφάσεις να παίρνονται σχεδόν ομόφωνα.

Νομίζω ότι αυτό πρέπει να κάνει ένας κοινοτικός ή δημοτικός σύμβουλος όταν μπαίνει στο συμβούλιο, να σκέφτεται πως θα ωφελήσει περισσότερο τον τόπο του μέσα από τις θέσεις και τις πράξεις του, γιατί για αυτό τον λόγο είμαστε εκεί.

Για αυτό το λόγο δεν θα πρέπει πρώτα να σκέφτεται τι κάνει η κυβέρνηση, αλλά να σκέφτεται το ποιο είναι το συμφέρον του Λευκαδίτη και εκεί να σκεφτόμαστε παραγωγικά και να κατεβάζουμε προτάσεις για το πώς διαχειριστούμε καλύτερα τα θέματα της κοινωνίας μας.

About Ομάδα Σύνταξης 27862 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.