Κριτική του αγωνιστικού μετώπου Λευκάδας για την λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου…


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ  (Α.ΜΕ.Λ)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) έχει καταντήσει ένα τυπικό και στείρο όργανο που ασχολείται με διαδικαστικά θέματα ήσσονος σημασίας και προσωπικές αντιπαραθέσεις, μια που όλα τα σοβαρά ζητήματα συζητιούνται και αποφασίζονται στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, δύο όργανα τα οποία δεν διαθέτουν αναλογική εκπροσώπηση, διαφεντεύονται από τις παρατάξεις που συνδιοικούν τον Δήμο και στα οποία οι πολίτες της Λευκάδας έχουν ελάχιστη -αν όχι μηδενική- δυνατότητα παρέμβασης.Από αυτές τις επιτροπές έρχεται στο Δ. Συμβούλιο μόνο ότι επιλέγει η Δημοτική αρχή, όπως έγινε με το σχέδιο πόλης του Νυδριού-Μ.Αυλακιού.

Το Δ.Σ. έχει ήδη απαξιωθεί από τους αυτοδιοικητικούς νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που διέπουν τη λειτουργία του. Οι πρακτικές που έχουν κυριαρχήσει μέσα στο Δ.Σ. το έχουν απαξιώσει ακόμη περισσότερο:

  • Το σύστημα τηλεδιάσκεψης δεν βοηθάει ούτε την επικοινωνία μεταξύ των μελών του ΔΣ πόσο μάλλον να καταλαβαίνουν οι πολίτες. Εμείς ζητήσαμε ανοιχτή συνεδρίαση στο κηποθέατρο για το μεγάλο θέμα της ύδρευσης με όλους τους υγειονομικούς κανόνες, πρόταση που δεν δέχτηκε η Δημοτική αρχή.
  • Οι εισηγήσεις στα περισσότερα θέματα παραδίδονται ελλιπείς και την τελευταία στιγμή στους συμβούλους, με αποτέλεσμαμε αυτή την μεθόδευση οι τελευταίοι να προσέρχονται στο Δ.Σ. χωρίς να είναι ενημερωμένοι.
  • Οι ερωτήσεις από τους συμβούλους σπανίως απαντώνται, πράγμα το οποίο δεν βοηθά στις γνωμοδοτήσεις και τις τοποθετήσεις των συμβούλων αλλά και την πληροφόρηση των συμπολιτών μας.Η δική μας ερώτηση για το άλλο μεγάλο θέμα ,αυτό του Κτηματολογίου, που κατατέθηκε γραπτά και έγκαιρα δεν έλαβε ουσιαστικά καμία απάντηση.
  • Η δημοτική αρχή συνεχίζει να απαξιώνει τα αυτοδιοικητικα όργανα, αλλά και τα θέματα ή ψηφίσματα που καταθέτουν άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης,  αρνούμενη να τα συζητήσει αναβάλλοντας κάποια για επόμενες συνεδριάσεις και με εισηγήτρια την ίδια!!!

Κάπως έτσι έχουμε οδηγηθεί σε αχαρακτήριστα επεισόδια, όπως το ατελέσφορο κυνήγι του αγνώστου «υβριστή» και οι πρόσφατες παραιτήσεις συμβούλων τόσο του ΔΣ όσο και της Τοπικής Κοινότητας Λευκάδας για λόγους ευθιξίας. Πιο συγκεκριμένα όπως καταγγέλθηκε, ο «καλαμοκαβαλάρης»  Δήμαρχος,απευθυνόμενος στο Τοπικό Συμβούλιο της Πόλης τους είπε:«καλά μην νομίζετε ότι λαμβάνουμε υπόψη το τι λέτε».

Λαμβάνει όμως και πάρα πολύ υπόψη την κυβερνητική πολιτική, όπως φάνηκε στους 14 μήνες στην Δημαρχία. Συντονίζεται τόσο με τον Βουλευτή όσο και με την Περιφερειάρχη .

  • Από τον Αύγουστο το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου και τα τοπικά συμβούλια Καλάμου και Καστού πήραν αποφάσεις κατά της χωροθέτησης που αυξάνει τα στρέμματα υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή τους, από 135 σε 411  . Ο Δήμαρχος λέει δεν είμαι έτοιμος και δεν δέχεται να συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ !!
  • Η Περιφερειάρχης εισηγείται την ανάθεση του έργου των υδατοδρομίων στην ΔΕΠΑΝ τετραπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό από 755.000€ σε 3.056.290€.  Η κυβερνητική αποκεντρωμένη διοίκηση Δ. Ελλάδας ακυρώνει την απόφαση !!! Τότε αναλαμβάνει δράση ο πάντα πρόθυμος Βουλευτής Θανάσης Καββαδάς περνώντας τροπολογία στην Βουλή προκειμένου να βολευτούν τα ιδιωτικάσυμφέροντα, με το επιχείρημα να μην πάνε χαμένα τα χρήματα του ΕΣΠΑ . Άκουσε τίποτα ο Δήμαρχος;
  • Στο τελευταίο Συμβούλιο εμείς και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζητήσανε και είχαμε έτοιμο να συζητηθεί ψήφισμα κατά του «πτωχευτικού κώδικα» που ψηφίστηκε πρόσφατα, προκειμένου οι τράπεζες να αρπάξουν τα σπίτια όσων αδυνατούν να πληρώσουν το δάνειο που πήραν. Όλοι μας -και αυτοί που χρωστάνε – πληρώσαμε την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Αυτό για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο δεν φτάνει, πρέπει να τους δώσουμε και τα σπίτια μας. Ο Δήμαρχος συνεπικουρήμενος και από συμβούλους άλλων παρατάξεων δεν δέχτηκαν την συζήτηση.

 

Κάποιοι σύμβουλοι μάλιστα εξεμάνησαν και μας είπαν ότι το Δ.Σ. δεν επιτρέπεται να συζητάει πολιτικά θέματα !!!!! Ήταν  τέτοιος ο ζήλος της υπεράσπισης των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης που ξέχασαν(;) ότι ο Δήμος δεν είναι τα ντουβάρια, οι λακκούβες και οι δρόμοι, αλλά είναι οι δημότες -και δη τα φτωχά λαϊκά  στρώματα- και τα πάσης φύσεως προβλήματα τους. Φαίνεται ότι η  δημοτική αρχή και οι συνοδοιπόροι της, είναι της αντίληψης του πρωθυπουργού ο οποίος μαςδήλωσε (19/9/2017) :

«….δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση»!!

Το Δημοτικό Συμβούλιο, στην περίοδο της πανδημίας έχει εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους πολίτες και πρέπει να την αναλάβει.Ειδικά εν μέσω πανδημίας είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν όλα τα τεχνικά μέσα, έτσι ώστε οι συνεδριάσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων να καταστούν όσο το δυνατόν προσβάσιμες στους πολίτες και τους αντιπροσώπους τους με απώτερο σκοπό την ζωντανή, εύρυθμη και ουσιαστική λειτουργία του ΔΣ.

Οι πολίτες της Λευκάδας έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή και το μέλλον τους. Εμείς αγωνιζόμαστε για ένα δημοτικό συμβούλιο όπου μέσω των αιρετών μελών του, πρέπει να εκφράζει το σύνολο των συμπολιτών μας και ως εκ τούτου μπορεί και οφείλει να απηχεί τους προβληματισμούς, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Οφείλει να αποτελεί βήμα για όλες τις κοινωνικές ομάδες και να παίρνει θέση σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τον λαό μας.

ΛΕΥΚΑΔΑ  12-11-2020

About Ομάδα Σύνταξης 28512 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.