Κορονοϊός Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει αθηναϊκή μετάλλαξη

18 Μαΐου | 13:39 μμ | 2021
Μοιραστείτε το:

Στη φερόμενη ως «αθηναϊκή μετάλλαξη» αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για ελληνική μετάλλαξη.

Μάλιστα, όπως δήλωσε μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ για αυτόν τον όρο ενώ επισήμανε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη υπάρχει από τον Φεβρουάριο. Έκανε μάλιστα λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία».

«Απομονώθηκε στην Νιγηρία, δεν απομονώθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα τον Φεβρουάριο» είπε ο κ. Μαγιορκίνης  τονίζοντας: «Δεν είναι δόκιμο να λέμε τοποθεσίες».

«Δεν ξέρω από πού ονομάστηκε αθηναϊκή μετάλλαξη, η επιστημονική κοινότητα δεν θα το υιοθετήσει» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο ερώτημα πώς προέκυψε η ονομασία, ο επίκουρος καθηγητής απάντησε: «Εγώ το άκουσα από εσάς, από τα ΜΜΕ».

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, «είναι viral under invstegation αυτήν τη στιγμή την μελετάμε, αυξάνεται, βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ό,τι συνήθως».

Πόσα κρούσματα υπάρχουν; «Περισσότερα από 1.000» απάντησε, ωστόσο, υπογράμμισε πως «δεν είναι τυχαία η δειγματοληψία, είναι στοχευμένη». «Δεν χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της συχνότητας της μετάδοσης» εξήγησε ο καθηγητής.

«Δεν αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση» καθησύχασε ο ίδιος, και επισήμανε πως «θέλουμε λίγο χρόνο ακόμα για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα».

Ερωτηθείς αν καλύπτεται από τα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν μολυνθεί, τα έχουν πάει καλά, παρόλο που οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας.

«Γενικά δεν μας πολυαπασχολεί σε αυτήν τη φάση, αλλά δεν την υποτιμούμε κιόλας» ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα επίσης με δηλώσεις του Δημήτρη Θάνου, καθηγητή και πρόεδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, επικεφαλής στο δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης κορονοϊού, επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν είναι κάτι καινούργιο. Το στέλεχος λέγεται 1.1.318 και αυτή την στιγμή φαίνεται να εξαπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας όπου έχουν ταυτοποιηθεί περί τα 1000 διαφορετικά κρούσματα.

Το ενδιαφέρον που έχει η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι μια αλλαγή σε κάποιο αμινοξύ, το οποίο συνδέεται με την αντίδραση με τα εξουδετερωτικά αντισώματα που σημαίνει πως αυτή η αλλαγή το κάνει λιγότερο ευαίσθητο στα εμβόλια. Την ίδια αλλαγή την έχουν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος και το βραζιλιάνικο γι’ αυτό και από την αρχή του εντοπισμού του συγκεκριμένου στελέχους σημειώνονταν ότι αποτελεί ένα συνδυασμό των μεταλλάξεων της Βραζιλίας και της Ν. Αφρικής.

Πηγή: Flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Κ. Δρακονταειδής: Η διακοπή χρηματοροής από τα υπουργεία η αιτία που σταμάτησαν έργα όπως ανάπλαση, περιφερειακός κ.α

Σε συνέχεια της καταγγελίας για το γεγονός πως δημαντικά έργα της Λευκάδας έχου σταματήσει, που έκανε ο Χαράλαμπος Καλός, με...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post