Κορονοϊός Γκίκας Μαγιορκίνης: Τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα 500 [vid]


Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο εφησυχασμού αναφέρει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η εικόνα της πανδημίας μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη και υπενθύμισε την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου καθώς από 10 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα φτάσαμε πολύ σύντομα στα 200.

Ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανέφερε: «Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200». Σχετικά με τα 293 κρούσματα της Τετάρτη ο ίδιος ανέφερε ότι οι επιστήμονες αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί η Πέμπτη και η Παρασκευή για να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «θα μείνουμε στα κρούσματα που είμαστε».

Τόνισε ότι η επιδημία του κορονοϊού ήρθε για να μείνει καιρό και σίγουρα όλο τον χειμώνα. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο για τους κλειστούς χώρους και εκεί η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη. Για τα σχολεία, εξήγησε ότι η 7η Σεπτεμβρίου παραμένει η πιο πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμά τους. «Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες δύο ημέρες», τόνισε. Ωστόσο, δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων που θα καθορίσει τις αποφάσεις εξηγώντας ότι η επιτροπή εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Σύψας: Μειώνεται σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας όσων νοσούν

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι ειδικοί, καθώς την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 293 κρούσματα κορονοϊού, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα από την στιγμή που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα τον Φεβρουάριο. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νικόλαος Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έπεσε κάτω από τα 40 έτη.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Ο μέσος όρος των νοσούντων αυτή την περίοδο είναι κάτω από 40, περίπου 35 με 36 ετών και αυτό σημαίνει πως οι ηλικίες που οδηγούν την επιδημία είναι 20 με 30. Τα νέα παιδιά τα οποία δεν τα πείσαμε δυστυχώς να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης και αυτή τη στιγμή είναι οι οδηγοί της επιδημίας στην Ελλάδα». Παράλληλα, ανέφερε πως: «Αρχίζουμε και βλέπουμε την επήρεια του 15αυγουστου, οπότε είχαμε μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού, είχαμε τις γιορτές, τις τουριστικές περιοχές στις οποίες είχαμε πολλά κρούσματα, όλα αυτά πλέον φαίνονται και περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία το πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα οπότε και θα επιστρέψουν οι εκδρομείς στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου και εκεί θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων».

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27522 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.