Κωνσταντίνος Γληγόρης: Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε αν μετά από δυο με τρία χρόνια μπορεί να κατασκευαστεί η ΜΟΠΑΚ, ή έχει αλλάξει ο εθνικός σχεδιασμός.”


Στην τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνου Γληγόρης σχολιάζοντας την ερώτηση που είχε προηγηθεί του κυρίου Ζαβιτσάνου στο Δήμαρχο Λευκάδας, για το  ποιος ορίζει την τιμή του κόστους των απορριμμάτων απάντησε, με το τι είχε πει ο σημερινός πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ ο κύριος Κασόλας στις 6 Αυγούστου κατά τη συνεδρίαση του συνδέσμου, που είχε σαν θέμα την έγκριση της προσφυγής στη διαδικασία ανάθεσης σύμβασης με διαπραγμάτευση για τη συνέχεια λειτουργία στο ΧΥΤΑ έως την ολοκλήρωση του διεθνή ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

Εκεί είπε, ότι η τιμή των 24 ευρώ τον τόνο, για την επεξεργασία εκεί- 30 είναι για το επιπλέον που πληρώνουμε εμείς, είναι πολύ υψηλή για την σημερινή εποχή καθώς το Αγρίνιο και άλλες πόλεις έχουν την ίδια διαχείριση με 12 και 14 ευρώ τον τόνο.

Είπε ότι με την απόφαση δημιουργείται οικονομική ζημιά στον ΦΟΣΔΑ και διαφωνεί κάθετα, επίσης ότι ενημέρωσε την τεχνική υπηρεσία και τον πρόεδρο του φορέα ότι οι όροι του διαγωνισμού αποκλείουν τον ευρύ διαγωνισμό και στο τελευταίο στάδιο θα είναι μόνο ένας διαγωνιζόμενος και τους είπε να αλλάξουν τους όρους για να μην γίνει ξανά οικονομική ζημιά στον ΦΟΣΔΑ.

“Όπως έχω επαναλάβει αντίστοιχες φωτογραφικές διατάξεις έχουμε και στη Λευκάδα για την λειτουργία του δεματοποιητή η οποία αρχική μελέτη έλεγε 13 ευρώ τον τόνο και εμείς τον κάναμε 25, καθώς και για τη μονάδα επεξεργασίας στην οποία κατέθεσαν που αφορά μονάχα δύο εταιρείες, καθώς σας είπα και πρόσφατα ότι η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή στα Ιωάννινα δεν μπορούσε να δώσει προσφορά, καθώς μέσα είχε τη φωτογραφική διάταξη ο διαγωνισμός που έλεγε ότι θα πρέπει να έχει κατασκευάσει και λειτουργήσει για ένα έτος αντίστοιχη μονάδα.

Αυτό που καθορίζει τις τιμές πάντα είναι ο ανταγωνισμός και για αυτό εμείς θα πληρώσουμε λίγο παραπάνω.”

Σε άλλο σημείο της παρέμβασης του είπε ότι όταν για πρώτη φορά συναντήθηκαν οι επικεφαλής αρχές Ιουλίου με την νέα δημοτική αρχή, θυμάμαι ότι τότε η λύση που είχε αναφερθεί από την δημοτική αρχή ήταν η κινητή μονάδα, μία πρόταση την οποία μονάχα προεκλογικά ο κύριος Σολδάτος είχε αναφέρει.

Μία λύση που όπως σας ανέφερα σε εκείνη τη συνάντηση εμείς ποτέ δεν θα τη βάζαμε στο τραπέζι.

Εγώ χαίρομαι που ήμουν ο μοναδικός τότε που διαφώνησα με αυτή τη λύση, θυμάμαι και ο κύριος Δρακονταειδής να λέει ότι ήταν η πρώτη του λύση πριν το εντέλλεσθε και πραγματικά χαίρομαι γιατί ίσως εκείνη την ημέρα Ξεκινήσαμε να μπούμε σε μία διαφορετική διαδικασία.

Σταθεροί σε όσα λέμε όλο αυτό τον καιρό, εμείς εμμένουμε στην απόφασή μας το εντέλλεσθαι και στη μονάδα και αυτή η απόφαση που ήρθε σήμερα είναι κάτι που ζητάμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, με μία διαφορά ότι αυτή την απόφαση εμείς τη θέλουμε για προσωρινή, όχι για μόνιμη.

Εμείς αυτή την απόφαση θα θέλαμε για να σταματήσει τα δέματα, γιατί μετά από δύο με τρία χρόνια εάν κατασκευαστεί η ΜΟΠΑΚ, -γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε αν μπορεί να πάρει άδεια λειτουργίας με βάση των  αποστάσεων από τους οικισμούς και τα σχέδια πόλης, αφού πρώτα παραχωρηθεί το οικόπεδο και βγει οικοδομική άδεια, θα πρέπει να δούμε αν μπορεί να πάρει άδεια ή αν έχει αλλάξει κάτι στον εθνικό σχεδιασμό;

Όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία, εάν λοιπόν όμως κατασκευαστεί το κόστος θα είναι 52 ευρώ τον τόνο όσο και στις περιφερειακές μονάδες.

Μάλιστα για αυτό το λόγο σε μία τροπολογία που είχε περάσει στο άρθρο 43 του νόμου 4325/2015, αντίστοιχα κάποιος άλλος βουλευτής που ήθελε να εξυπηρετήσει μία κατάσταση,  έφτιαξε μία τροπολογία η οποία λέει ότι σε αδυναμία ισοσκέλιση του προϋπολογισμού των ΟΤΑ σε ανταποδοτικές υπηρεσίες θα μπορεί να γίνει ένας εσωτερικός δανεισμός, έτσι ώστε να μπορέσουμε από τους ίδιους Πόρους και ίδια έσοδα να καλύψουμε τη διαφορά ακόμα και.

Δηλαδή ακόμα και αν χρειαζόταν μία οποιαδήποτε αύξηση δημοτικών τελών με αυτή την τροπολογία δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα, γιατί θα περνά από τους ίδιους πόρους.

Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ήταν μία ιστορική ευκαιρία να ξεκινήσουμε μία διαδικασία επεξεργασίας, εννοείται πως καλοδεχόμαστε την απόφαση  καθώς το θεωρούσαμε δεδομένο, αναφορικά με το κομμάτι της επίσπευσης της διαδικασίας της ΜΟΠΑΚ, νομίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να μπει εντός της προγραμματικής συμφωνίας.

Πηγή φωτό: Λευκαδίτικα Νέα

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 26176 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.