Καθίζηση στην εστίαση: Το 30% έμεινε κλειστό, μείωση τζίρου έως και 95%!


Πάνω από ένα στα τέσσερα καταστήματα εστίασης και νυκτερινής διασκέδασης σε πανελλαδικό επίπεδο δε σήκωσε ρολά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας τους, μετά την άρση της καραντίνας, με το πρόβλημα να εστιάζεται περισσότερο στα εστιατόρια και τις ταβέρνες, καθώς και στις επιχειρήσεις των νησιών. Την ίδια στιγμή, ο τζίρος των καταστημάτων σημείωσε καθίζηση σε… δυσθεώρητα βάθη, της τάξης ακόμα και του 80%, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στο φόβο για τον κορονοϊό, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως στον άσχημο καιρό για την εποχή αλλά και στην αβεβαιότητα για τα οικονομικά των νοικοκυριών το επόμενο διάστημα. Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Καββαθάς, εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες και με δεδομένο ότι θα βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Κλειστό το 25%-30% των καταστημάτων

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Καββαθά,από τις 25 Μαΐου, όταν ήρθη η καραντίνα για τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και μέχρι σήμερα, επαναλειτούργησε το 70%-75% των επιχειρήσεων του κλάδου. Αυτά που δε σήκωσαν ρολά, ήταν καταστήματα που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, δηλαδή δεν διέθεταν εξωτερικό χώρο ή ήταν εποχικά.
Τα περισσότερα από τα καταστήματα που δεν άνοιξαν, ήταν ταβέρνες και εστιατόρια, καθώς και επιχειρήσεις που λειτουργούν στη νησιωτική Ελλάδα.
«Το ποσοστό των καταστημάτων που λειτούργησαν, που έφτασε στο 70%-75% σε πανελλαδικό επίπεδο, μας δημιουργεί μία συγκρατημένη ικανοποίηση, με δεδομένο την υπάρχουσα κατάσταση. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα νησιά, όπου, αν δεν προσγειωθούν τα αεροπλάνα, νομίζω ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα καταστήματα του κλάδου μας. Αυτή η εβδομάδα θα δείξει πολλά πράγματα και θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο αντικειμενικές εκτιμήσεις για την πορεία του κλάδου. Σίγουρα υπάρχει φόβος για τον κορονοϊό, ο καιρός δε βοήθησε, ενώ αρκετοί ακόμα βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, οπότε δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν χρήματα. Ο καιρός θα βελτιωθεί, οπότε πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Καββαθάς.

Καθίζηση του τζίρου

Τεράστια είναι η πτώση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης στην πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τον κ. Καββαθά στα καφέ και τα μπαρ και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο η μείωση του τζίρου σε εβδομαδιαίο επίπεδο κυμάνθηκε μεταξύ 50%-60%, ενώ στις ταβέρνες και στα εστιατόρια έφτασε το 80%. Μάλιστα, αν δεν συνυπολογιστεί το Σαββατοκύριακο, η μείωση του του τζίρου σε ταβέρνες και εστιατόρια τις καθημερινές έφτασε ακόμα και το 95%. «Υπάρχουν εστιατόρια, τα οποία ταΐζουν καθημερινά 300 άτομα και δεν είχαν περισσότερα από δώδεκα. Επίσης, άλλες επιχειρήσεις δεν εξυπηρέτησαν την ημέρα πάνω από 2-3 άτομα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων.

Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι παρά τη μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο, μέτρο που εγκαινιάστηκε σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουνίου, οι επιχειρηματίες δεν πρόκειται να μειώσουν τις τιμές. «Κατά την άποψή μου δεν πρόκειται να γίνει καμία μείωση τιμών στον κλάδο μας, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Όταν το 2016 ανέβηκε ο ΦΠΑ, εμείς κρατήσαμε τις τιμές σταθερές. Επίσης, δεν προχωρήσαμε σε καμία αύξηση τιμών την τελευταία δεκαετία και δε μετακυλίσαμε το επιπλέον κόστος στον καταναλωτή, παρά τη υπερφορολόγηση που δεθήκαμε αυτό το διάστημα. ‘Ισα – ίσα που κάποιοι επιχειρηματίες προχώρησαν και σε μείωση των τιμών», υποστηρίζει ο κ. Καββαθάς.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27934 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

3 Comments

 1. Μετά τον κορονοιό , καπάκι 10 χρόνια οικονομικής οριστικής εξάντλησης των πολιτών, οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών απέναντι στην δαπάνη ακόμα και για έναν καφέ θα αλλάξουν. Και τούτο για τον πρόσθετο ογο της διογκωμένης ανσσφάλεισς οου εκτινάχθηκε ώς εργασιακές προοπτικές και αβεβαιότητες πιότερα βέβαιδς πλέον ,για τα υπόλοιπα χρόνια μπροστά.
  Ήδη οι αλλαγές που μεθοδεύονται και ίσως ώς αναγκαίες στα εργασιακά με εκ περιτροπής ή μειωμένες αμοιβές ( αυτό σηματοδοτεί η εκ περιτροπής εργασία ή αναγκαστική άδεια, ή πρόωρη συνταξιοδότηση;, κλπ), όλα αυτά θα κάνουν επιφυλακτοκότατους τους πολίτες σε επίπεδο κατανάλωσης. Μπορεί να αλλάξουν και οι ξαταναλωτικές του καφέ συνήθειες πρός φτηνοτερο είδος καφέ , που είναι ο Ελληνικός.
  Μια και πλέον τα 2-3 ευρώ για καπουτσίνους φρέντο και κάθε λογής καφεπαρασκευάσματα ακριβότετερα απ τον Ελληνικό καφέ θα αποτελούν λογαριασο για το κάθε μέρα του σε αβεβαιότητα εργσσιοδιαβιωτική πολίτη και εργαζόμενου ή άνεργου επιδοτούμενου.
  Με 1 κσφέ την ημέρα με 2,5 ευρώ ο εν λόγω καφές για 20 15-20 μέρες τον μήνα για έναν εργαζόμενο , είναι δαπάνη από 37,5- 50 , 0 ευρώ το μήνα και αυο μόνο για εναν καφέ το πρωί, που οοτέ δεν φτάνει ένας καφές στην συνήθη σε ρυθμό καθημερινή τρθβή.
  Τα λεγίμενα ημερήσια “”φορα βία”” με καφέ και τυρόπιτα ή ούζο ή μπύρα πλέον δεν θα είναι και οσο εγκατεστημένα στο μυαο του κάθε πολίτη γιατί πάνε για 150 τουλάχιστον ευρώ το μήνα.
  Και αν πάει και τσιγάρο μαζί το συνολικό φόρα βία αποτελεί λογαριασμό που δεν ερμηνυεται πλέον ούτε από το μισθολογικό ή συνταξιοδοτικό ή γενικά εργασιακό έσοδο.
  Θα αλλάξουν οι συνήθειες μετά την πανδημία , καιιχι λίγω αυτής, αλλά λόγω του ότι αυτή επέφερε την οριακότητα της σώρρευσης της οικονομικής και ψυολογικής έξάντλησης των πολιτών.
  Άλλα μεγέθη .. άλλες ιδέες.. άλλες καταναλωτικές συμπεριφορές και προτιμήσεις .. άλλες κοινωνικότητες..

 2. Με 300-400 γραμμάρια Ελληνικό καφέ και ζάχαρη ο καθένας , σε σπίτι ή γραφείο ή δουλειά φκιαγμένο και με ζάχαρη ( αν πίνει σκέτο δεν θέλει ούτε ζάχαρη) βγάζει το μήνα. Και για 2 καφέδες την ημέρα έστω και κουπάτους όχι μονούς.
  Κόστος όχι πάνω από 10 ευρώ το μήνα.
  Και οι επαγγελματίες του χώρου να το δούν αυτό για την προσαρμογή των τιμών του καφέ , όπως καλά είναι να δι το κράτος τις τιμές των τσιγάρων , και να μήν αλιμουργιάζει στους καπνικούς φόρουςτους τους πολίτες ( άνδρςς και γυναίκες) που καπνίζουν και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
  Η κυβέρνηση που με οικονομική ευαισθηια αντιμετώπισε την πανδημία να δεί και τις τιμές των σιγαρέτων που εξακοντίζονται απ τους φόρους.

 3. Ο γύρος πίττα πώς έφτασε νύχτα χρόνια πρίν 3,0 ευρώ το τεμάχιο , ενώ δεν αυξήθηκαν οι τιμές παλαιότερα, και άρα ζημιώθηκαν οι επαγγελμαιες??
  Πρίν τα 3,0 ευρώ κόστιζε 1,80- 2,20 ευρώ?? Και για μια νύχτα -οχι μέρα- έφτασε 3,0 ευρω.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.