Κ. Βλάχος-Σ. Καράμπαλης στον Prisma 91,6: “Ωραία η παράσταση του Δημάρχου στα σχολεία με σακκούλες ανακύκλωσης, όμως σε όλη την Περιφέρεια υπάρχουν μόλις 14 οχήματα περισσυλλογής και ουσιαστικά πετιούνται.”


Οι εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λευκάδας, Κώστας Βλάχος και Σπύρος Καράμπαλης, σχολίασαν τις τοπικές εξελίξεις στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91, 6.

Αναφορικά με το αν είναι ικανοποιημένοι από την εκπροσώπηση των αριστερών Δυνάμεων στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Βλάχος  είπε ότι “προφανώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι ωστόσο πρέπει να πούμε ότι εμείς στις τελευταίες Δημοτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές θέσαμε συγκεκριμένα ζητήματα, καθώς το πρώτο και βασικό θέμα για εμάς είναι η ανάπτυξη ενός κινήματος, το οποίο θα είναι διεκδικητικό, γύρω από τα τοπικά και γενικότερα προβλήματα και ότι μόνο αυτό το κίνημα θα μπορέσει να επιβάλει κάποιες λύσεις σε οποιοδήποτε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.

Εμείς καταφέραμε να κατεβάσουμε ψηφοδέλτια σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες Ελλάδας, ήταν μία πολύ σοβαρή Πρωτοβουλία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην οποία συμμετείχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μάλιστα αυτό από ότι φαίνεται ενοχλεί έντονα καθώς θα έχετε ήδη πληροφορηθεί για το εξοντωτικό πρόστιμο 50.000 ευρώ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αφορμή την ανάρτηση ενός πανό στην κεντρική Μακεδονία.”

Σχετικά με το θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί, ο κύριος Βλάχος εκτίμησε  ότι δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στο νησί, ωστόσο δεν θα είναι κακό να δημιουργηθεί την περιοχή μας, το ζήτημα είναι να δούμε ποιον στόχο εξυπηρετεί και για ποιο λόγο γίνεται και ποιο θέμα θα λύσει όσον αφορά τη δική μας περιοχή.

“Πρέπει να δούμε αν πρόκειται για ένα θέμα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη οποιουδήποτε οικονομικού αποτελέσματος το χειμώνα που υπάρχει θέμα στο νησί;

Είναι θέμα ότι θα έχουν φοιτητές άρα θα έχουμε παραπάνω έσοδα;

Η μία συγκεκριμένη σχολή θα βοηθήσει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων επιλογών του νησιού μας και αυτά είναι μερικά ερωτήματα που θα πρέπει να εξετάσουν συγκεκριμένα.”

Προφανώς και τα απορρίμματα είναι το πιο σημαντικό ζήτημα της Λευκάδας, εμείς θεωρούμε ότι έχει αργήσει πάρα πολύ το δημοτικό συμβούλιο να κατεβάσει μία συγκεκριμένη πρόταση και να ενημερώσει το λαό της Λευκάδας γύρω από αυτό το θέμα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που μας δόθηκε για πάρα πολύ λίγο χρόνο λόγος και αυτό είναι ένα ζήτημα εμείς βάλαμε δύο ζητήματα.

Το πρώτο είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τα απορρίμματα μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, όταν όλος ο λαός Λευκάδας αναπνέει τις διοξίνες και το χειμώνα.

Είναι τραγελαφικό αυτό που συμβαίνει και ουσιαστικά έχει να κάνει με όλη την περίοδο του χρόνου.

Κάποιοι μιλάνε μόνο για την περίοδο του καλοκαιριού καθώς έχουν στο μυαλό τους επιχειρηματικά συμφέροντα με το τουρισμό.

Μάλιστα συγκεκριμένα ο δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός ανέφερε ότι πέρασε από το μυαλό μας να χαρακτηρίσουμε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κατάστασης που υπήρχε το καλοκαίρι, αλλά δεν το κάναμε επειδή σκεφτήκαμε την τουριστική περίοδο.

Σας ρωτάω όμως υπάρχει κάτι επάνω από την υγεία των κατοίκων, όπως ο τουρισμός, καθώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη χειμερινή περίοδο, δεν είμαστε επισκέπτες, αναπνέουμε διοξίνες και γιατί κανένας από τους υπεύθυνους του δημοτικού συμβουλίου και του Δήμου Λευκάδας δεν βάζει το ζήτημα της ενημέρωσης γύρω από τα ζητήματα.

Οι πρώτοι που ανέδειξαν αυτό το θέμα προς τιμήν τους ήταν οι μαθητές και μάλιστα στην κινητοποίηση διεκδίκησης τους υπήρχε πάρα πολύς κόσμος.”

Στην παρέμβαση του ο Σπύρος Καράμπαλης, είπε ότι στο ζήτημα των σκουπιδιών υπήρξε εκμετάλλευση όχι μόνο σε πολιτικό πλαίσιο, αλλά και από το γεγονός ότι οι περιοχές που ήταν παλιότερα οι χωματερές, υποβαθμίστηκαν αλλά αργότερα αξιοποιήθηκαν με οικόπεδα και τα λοιπά.

Μάλιστα φέτος η κατάσταση στο νησί ήταν φοβερή καθώς φέτος κανείς δεν μπορούσε να σταθεί στην παραλία.

Μιλώντας για ζητήματα ανακύκλωσης, αναφερόμενος στην ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης η οποία ουσιαστικά διαχειρίζεται τους μπλε κάδους, είπε ότι αν κάποιος μπει στην ιστοσελίδα της, θα δει έναν χάρτη ο οποίος αναφέρει ότι στα Ιόνια νησιά ο πληθυσμός είναι 207.355 άτομα.

Οι ενεργοί κάδοι είναι 3875 με μόλις 14 οχήματα.

Η συλλογή των σκουπιδιών είναι 6045 τόνους.

“Δεν έχει σημασία αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, απλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια τα οποία με μανία προσπαθούμε να βάλουμε τους κάδους ανακύκλωσης, ουσιαστικά πετιούνται.

Έρχεται τώρα ο δήμαρχος Λευκάδας, εφόσον κάνει μία πολύ ωραία παράσταση στα δημοτικά σχολεία και μοιράζει τις σακούλες για την Ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης, εφόσον μας ζητάει τα Χριστούγεννα να στολίσουμε δέντρα με σκουπίδια και όλη η περιφέρεια έχει 14 οχήματα για να τα μαζέψει και αυτό είναι υποκριτικό.”

Δεν μπορούμε λοιπόν να πιστεύουμε ότι όταν έχουμε μία τέτοια πολιτική όλα όσα συζητούνται στο δημοτικό συμβούλιο και οι οποίοι σχεδιασμοί είναι σοβαροί.

Φυσικά και είναι σημαντική η ανακύκλωση στην πηγή όμως αυτό σημαίνει ότι το παραγόμενο προϊόν είναι προς εκμετάλλευση.

Αντί λοιπόν να έχουμε αύξηση των δημοτικών τελών θα μπορούσαμε να έχουμε μείωση.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Καράμπαλη όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Λευκάδα τα επόμενα χρόνια θα είναι το ζήτημα των εξορύξεων.

“Δεν είναι μόνο το θέμα των εξορύξεων η οποία θα γίνει σε κάποια χιλιόμετρα, αλλά αυτή συνεπάγεται και άλλα πράγματα όπως ότι υπάρχει κάποιος που θα μεταφέρει το πετρέλαιο, κάποιος που θα αποθηκεύσει και κάποιος που θα το αξιοποιήσει.

Φαντάζεστε απέναντι στην Πρέβεζα στην περιοχή Μονολίθι να δημιουργήσουν διυλιστήριο; Θα πρέπει να αναρωτηθούμε που θα πηγαίνει το πετρέλαιο που θα βγάζουμε, σε αγωγούς σε φορτηγά, που θα αποθηκεύεται;

Θα προτιμήσουν το πηγαίνουν σε διυλιστήρια στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να του μιλήσουν ή θα διυλήσουν ή θα φτκακουν απέναντι κάποιο;

Θα φτιάξουν αγωγούς και από που θα περνούν; με αυτό θέλω να τονίσω και δεν είναι μόνο το θέμα της εξόρυξης αλλά της έρευνας, εξόρυξης μεταφοράς και εκμετάλλευσης.

Αυτό δεν θα είναι καταστροφικό σε σχέση με τον τουρισμό αλλά με την ίδια μας τη ζωή.

About Ομάδα Σύνταξης 27920 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Καλό είναι οι ακροαριστεροί και οι λοιποί τραμπούκοι που ήταν στην εξουσία πέντε χρόνια να αφήσουν τον νέο δήμαρχο να κάνει την δουλεία τού και να πάνε να κάνουν κανένα μεροκάματο…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.