Ιουστίνη Φραγκούλη στον Prisma 91,6: “Εκτιμώ ότι ο Χαράλαμπος Καλός θα δώσει λύσεις στα σημαντικά προβλήματα του νησιού όπως τα σκουπίδια.”


Για το νέο της μυθιστόρημα ” H Κοντυλένια του νησιού” μίλησε στον Prisma 91,6 η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη

Η Κοντυλένια είναι όπως την περιγράφει το όνομά της, μια πεντάμορφη ηρωίδα του Μεσοπολέμου που έζησε στο Μεγανήσι, το καταπράσινο νησί απέναντι από τη Λευκάδα.
Η ομορφιά της έγινε ξακουστή, τη ζωγραφίζανε οι μάστορες στα ταβάνια όταν χρωμάτιζαν τα σπίτια, την κεντούσανε κομπλέν στις «πάντες» οι ανύπαντρες κοπέλες, την υφαίνανε στα διακοσμητικά του τοίχου οι μανάδες, την τραγουδούσανε οι λυράρηδες στα πανηγύρια…”

Το πρόσωπό της ήταν καμωμένο με το κοντύλι, όλα τα χαρακτηριστικά της ζυγιασμένα και καλοβαλμένα πάνω στην κατάλευκη επιδερμίδα που ήταν αψεγάδιαστη λες κι ο Θεός πήρε ένα κοντύλι  και τη ζωγράφισε…
Το σώμα της ψηλό και στητό, το στήθος της ομορφοφτιαγμένο, ο λαιμός της σαν του κύκνου… Το παρουσιαστικό της επιβεβαίωνε το όνομα που της έδωσε ένα ολάκερο χωριό. Κοντυλένια…
Λένε πως από την τόση ομορφιά ό,τι άγγιζε καιγόταν, τα φυτά μαραίνονταν, οι βρύσες στέρευαν, η θάλασσα φουρτούνιαζε. Διηγούνται πως ήταν τόσο εκθαμβωτική η όψη της που όταν την αντίκρυζαν τα ζώα μπερδεύανε τα πόδια τους και γλιστρούσαν στον γκρεμό…
Αυτή, λοιπόν, η Κοντυλένια που όλοι την ερωτεύθηκαν, παντρεμένοι κι ανύπαντροι, νέοι και γέροι, αυτή η μοναδικής ομορφιάς γυναίκα έμελλε νά ’χει τύχη δεμένη με μια προαιώνια κατάρα… αυτήν της εύθραυστης τελειότητας!

Βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα

H Ιουστίνη Φραγκούλη μιλόντας για την  Λευκάδα την οποία επισκέπτεται κάθε χρόνο, αναφέρθηκε   στο μόνιμο και τραγικό περιστατικό όπως η μυρωδιά των σκουπιδιών,  λέγοντας  ότι τα οποία σκουπίδια έχουν συσκευαστεί και περιμένουν ακίνητα καθώς το βράδυ δεν μπορεί να καθίσει κανείς στην παραλία και όσοι μένουν στα ξενοδοχεία δεν μπορούν να σταθούν.

Πρόκειται για μία τρομερή δυσφήμιση για το νησί και αναφερόμενη στην άτυπη συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χαράλαμπο Καλό που είχε  της ανέφερε ότι πιο άμεσα λύση για την αντιμετώπιση του θέματος είναι να μεταφερθούν στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων το οποίο θα έχει ένα κόστος, κάτι που είναι προτιμότερο να το επωμιστούν οι επαγγελματίες  όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, μαζί με τους κατοίκους γιατί αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα άνθρωπος δεν θα πατάει στην πόλη του νησιού.

Η ίδια  μάλιστα είπε  ότι στην συνάντηση τους της άφησε πολύ καλή εντύπωση, πρόκειται για έναν δυναμικό νέο άνθρωπο, με όνειρα και στόχους, γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της Λευκάδας και νομίζω ότι γνωρίζει πως δεν μπορεί να καθυστερήσει και πρέπει να δώσει άμεσες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του δήμου.

Μου φάνηκε αρκετά σαφής, στοιχισμένος και στοχευμένος και θα δώσει άμεσα λύσεις στα σημαντικά προβλήματα του νησιού όπως είναι τα σκουπίδια.

Αναφορικά με την νέα λειτουργία του Δημοτικού εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα στη λειτουργία του γιατί ο νέος δήμαρχος είναι ένας συγκαταβατικός άνθρωπος και μου φάνηκε ενωτικός, επίσης δεν υπάρχει μία ακραία κομματική ταυτότητα και αυτό βοηθάει, εννοώ Ίσως αν είχαμε κομματική ταυτότητα να υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία για μία ομόνοια στις αποφάσεις.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 25627 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

 1. Οι δίαυλοι , τα σκουπίδια, οι υπόνομοι, το ρεύματα βρώμικου αγέρα ( μίασμα) ώς στοιχείο πολιτισμού. says:

  Η παραλαβή και πσράδοση της δημοτικής αρχής πρέπει μα γίνει στον τόπο σκουπιδιών.
  Γισ την συνέχεια αντιμετώπισης και την συγκρισιμότητα για το που θα παραδοθεί το σκουπιδικό στην επόμενη δημοτική αρχή. Για να υπάρξει και αυτοδέσμευση για την αντιμετώοιση του σκουπιδικού.
  Και αν αυτό εκλαμβάνεται και φαντάζει ώς αντιπολιτισμικό και αντιθεσμικό, τότε θα εξηγείται γιατί το σκουπιδικό ενδύθηκε μόνο την μορφή και παρεκάμφθει το περιεχόμενο κοινωνικά για το πρόβλημα που λέγεται σκουπίδια.
  Ο δίαυλος ; ο κάθε δίαυλος στον πλανήτη σποτελεί την οδό της πολιτισμικής κίνησης και της κίνησης των ρευμάτων του πολιτισμού.
  Τι προτάσει και τι σηματοδοτεί ο σκουπιδικός ιαυλος Λευκάδος , ποιόν πολιτισμό και τι ρεύματα κουλτούρας σηματοδοτεί ?? Τα ανθυγιεινά ρευματα της βρώμας και του μολυσμένου αγέρα ( κατά Κόντογλου).Μα τότε ανσφερόμαστε στο μίασμα ( μολυσμένος αγέρας). Αυτό δεν προβληματίζει κανέναν??
  Και προσοχή γιατί και στο παζάρι ( δίαυλος κίνησης ανθρώπων μέσα στην πόλη) σρχισαν και έρχονται με τον αγέρα οι σκουπιδικές μυρωδιές και κυκλοφορεί και διαχέεται κσι η βρώμα
  απ τους υπονόμους.
  Το μίασμα έχει ζώσει την πόλη ηαι τείνει να ταυτιστεί και να γίνει το ρεύμα πολιτισμού της Νήσου.

 2. Πολύ ομορφιά πλάκωσε στι νησί.
  Που ασφαλώς κινητροποιι τις ποιητικές και συγγραφικές μεθέξεις , ποιητών, συγγραφέων, ζωγράφων, μαστόρων, καφενόβειων επιδοτούμενων με συριζαικά επιδόματα.
  Για να μην χάσουν την ομορφιά της στιγμής διπλοπαρκάρουν .Αυτό θα πεί εφηρμοσμένος ιμπρεσσιονισμός ( real impression).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.