Ηλίας Μόσιαλος: Και 200-300 κρούσματα να δούμε δεν χρειάζεται πανικός

15 Ιουλίου | 13:43 μμ | 2020
Μοιραστείτε το:

Τη δική του άποψη διατυπώνει ο Έλληνας καθηγητής της πολιτικής της υγείας, Ηλίας Μόσιαλος για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού. Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς δε συμμερίζεται την ανησυχία των λοιμωξιολόγων συναδέλφων του.

Ο ίδιος κρίνει ότι μία δεύτερη γενική καραντίνα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και γι’αυτό είναι υψίστης σημασίας η ορθή συμπεριφορά των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων, αλλά και των ηγετών, «που σε ορισμένες περιπτώσεις διαμορφώνουν λανθασμένες αντιλήψεις» αναφέρει. Όμως ο κ. Μόσιαλος θεωρεί πλέον «ακόμα και μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων» δεν θα σημάνει απαραίτητα και απώλεια του ελέγχου, «καθώς σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ποιοτική ανάλυσή τους». Όπως τόνισε ο καθηγητής σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, ακόμη και να δούμε 200-300 κρούσματα την ημέρα κάποια στιγμή, που δεν θεωρείται απίθανο, δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας τρομάξει και να μας οδηγήσει σε μία απόφαση καραντίνας.

«Αν έχουμε κρούσματα σε νέους ανθρώπους, χωρίς προβλήματα υγείας, που δεν είναι υπέρβαροι και δεν έχουμε μεγάλη διασπορά σε ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες και ασθενείς, το πρόβλημα θα ελέγχεται. Δεν θα υπάρχει αθρόα εισροή ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), έτσι ώστε να πει κανείς ότι πιθανώς να μην αντέξουμε», σημείωσε, τονίζοντας ότι με την ενίσχυση που έγινε στο σύστημα υγείας -έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός ΜΑΦ και ΜΕΘ και έχει ενισχυθεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Εν ολίγοις ο κ. Μόσιαλος θεωρεί ότι είμαστε σε καλύτερη φάση απ’ ότι το Φεβρουάριο, ώστε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα.

Για τον ίδιο, το «στοίχημα» είναι να περιοριστεί η διασπορά σε χώρους υγείας, οίκους ευγηρίας, φυλακές, ένοπλες δυνάμεις, χώρους φιλοξενίας προσφύγων και όπου υπάρχει μεγάλος συχρωτισμός και κυρίως να περιοριστεί η διασπορά σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες: «Εδώ είναι το δύσκολο και ιδιαίτερα όταν αυτοί συγκατοικούν με νεότερους ανθρώπους που έχουν επιστρέψει στους χώρους εργασίας».

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στη σημασία της τηλε-εργασίας, η οποία διευκολύνει όσους συμβιώνουν με αυτές τις ομάδες του πληθυσμού να εργαστούν με αυτό το μοντέλο, μειώνοντας τον κίνδυνο να τους μεταδώσουν τον ιό.

Ο ρόλος της ατομικής ευθύνης

Ο κ. Μόσιαλος σε ερώτηση αν αντιμετωπίζουμε δεύτερο κύμα επεσήμανε ότι αντιμετωπίζουμε διαφορετικές φάσεις της επιδημίας, στις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, με φαινόμενα μικρότερης έντασης σε ορισμένες χώρες και εντονότερα σε κάποιες άλλες. Έκανε ειδική αναφορά στο Βιετνάμ, χαρακτηρίζοντάς το ένα «θαύμα», καθώς με έντονα μέτρα δημόσιας υγείας και χωρίς μεγάλα συστηματικά lockdowns αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση. Αντίστοιχες προσπάθειες έγιναν στην Κορέα, στην Ταϊβάν και στην Ιαπωνία.

«Ξέρουμε ότι μπορούμε να περιορίσουμε τον κορονοϊό, αρκεί να συμμορφωθούν οι πολίτες. Και αυτό σημαίνει απλά να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινή τους βολικότητα: διατήρηση φυσικής απόστασης, μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, συχνό πλύσιμο των χεριών κοκ. Βλέπουμε ότι σε χώρες όπου δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα, κι εδώ μεγάλη ευθύνη έχουν οι ηγεσίες των χωρών, όπως οι ΗΠΑ ή αρχικά η Μ. Βρετανία, οι επιπτώσεις είναι τρομακτικές. Ευτυχώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και άρχισε να φοράει και ο ίδιος μάσκα. Το θεωρώ πολύ θετικό αυτό το γεγονός, καθότι γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των οπαδών του αμφισβητεί και την ίδια την ύπαρξη της νόσου», ανέφερε.

Τόνισε ότι αυτό που χαρακτηρίζεται σήμερα ως «δεύτερο κύμα» σε ορισμένες χώρες προέρχεται από τη χαλάρωση των μέτρων και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αυτή τη στιγμή ότι το δεύτερο κύμα στην ΕΕ θα έχει μεγάλες διαστάσεις: «Δεν είναι το κλασικό δεύτερο κύμα που βλέπουμε με τη γρίπη, η οποία υποχωρεί την άνοιξη και επανέρχεται το φθινόπωρο. Σε ορισμένες χώρες ήρθε αρκετά νωρίτερα, γιατί χαλάρωσε η τήρηση των μέτρων. Αυτό βλέπουμε στο Ισραήλ, στη Β. Μακεδονία, στη Σερβία, στη Μολδαβία και σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας. Αντιθέτως, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, σχεδόν σε όλες, η πανδημία είναι υπό έλεγχο, με τοπικές εξάρσεις. Δεν έχουμε δει ανησυχητικές τάσεις, με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως στις ευπαθείς ομάδες και στους ηλικιωμένους, που να μας ανησυχούν αυτή τη στιγμή, ότι σε επίπεδο ΕΕ θα δούμε ένα δεύτερο μεγάλο κύμα του κορονοϊού».

Ο κίνδυνος του τουρισμού

Σχετικά με τον κίνδυνο που προκύπτει από το άνοιγμα του τουρισμού ανέφερε πως εξαρτάται από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες: «Εάν έρχονται από χώρες οι οποίες έχουν ελέγξει τον κορονοϊό , και στις περισσότερες χώρες περίπου το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε και μάλιστα κατά την έξαρση της νόσου που ήταν πολύ πιο πιθανό να κολλήσει κανείς τον ιό, η πιθανότητα διασποράς από τουρίστα είναι πάρα πολύ μικρή. Και αυτό το βλέπουμε από τα τεστ που γίνονται στα αεροδρόμια, όπου το ποσοστό αυτών που έχουν τον ιό είναι εξαιρετικά μικρό», σημείωσε.

«Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στα βόρεια σύνορά μας. Εντούτοις, έχει εντοπιστεί και πλέον οι έλεγχοι και οι προϋποθέσεις για την είσοδο στη χώρα θα είναι εντατικότερες», επεσήμανε.

Πηγή: flash.gr


Ροή Ειδήσεων

«Δικλείδες διαφάνειας στις παραχωρήσεις αιγιαλών»: Για πρώτη φορά με κατώτατο αντάλλαγμα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες

Την Υπουργική Απόφαση με την οποία προσδιορίζονται οι συντελεστές υπολογισμού του ελάχιστου τιμήματος που θα λαμβάνουν το Δημόσιο και οι Δήμοι...

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post