Η Λούκα Κατσέλη στον Prisma 91,6


Την Δευτέρα 24 Φλεβάρη στις 12 στον prisma radio 91.6 και ” Στο ίδιο έργο θεατές” καλεσμένη τηλεφωνικά στην εκπομπή του Χρήστου Τσούτση ήταν η κα. Λούκα Κατσέλη.

Η Λούκα Κατσέλη γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι οικονομολόγος.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Σμιθ των ΗΠΑ με διάκριση το 1972, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Διεθνούς Οικονομικής και Αναπτυξιακής Οικονομικής του Πανεπιστημίου Πρίνστον και κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης του ιδίου Πανεπιστημίου στη Διεθνή Οικονομική και στην Οικονομική Πολιτική .
Από το 1987 είναι καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός στις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Πιο συγκεκριμένα διατέλεσε υπουργός των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου, αρχικά υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας στη συνέχεια και τέλος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Αποχώρησε από την κυβέρνηση διαφωνώντας με την πολιτική της τρόικα και της τότε κυβέρνησης για τις προτεινόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.
Το 2014 δημιούργησε και διατέλεσε πρόεδρος της ”Κοινωνικής Συμφωνίας” μιας πολιτικής πρωτοβουλίας που στήριξε κριτικά στην συνέχεια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Διατέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.
Στην πολιτική ιστορία του τόπου βέβαια έχει μείνει το στίγμα της με τον νόμο 3869/2010 , τον Περιβόητο ‘Νόμο Κατσέλη” που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

Συζητήσαμε αναλυτικά μαζί της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα ισχύει από τέλος Απριλίου, την διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και τα τεκταινόμενα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Επίσης η πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας μας μετέφερε πτυχές του νέου της προσωπικού βιβλίου που θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο.

” Ο ν. 3869 που νομοθετήσαμε το 2010 απέδωσε στην πορεία πολύ περισσότερα από όσα περιμέναμε να αποδώσει αρχικώς…”

” Ο στόχος του συγκεκριμένου νόμου τότε δεν ήταν να ρυθμίσουν τα χρέη τους λόγω κρίσης κάποια νοικοκυριά, αλλά η εισαγωγή στην χώρα μας ενός σύγχρονου πτωχευτικού δικαίου..”

” Τέτοιο πτωχευτικό δίκαιο υπήρχε και υπάρχει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες ήμασταν μια από τις τελευταίες χώρες που εισάγαμε ένα τέτοιο σύστημα. ”

” Ο νόμος αυτός συνέπεσε λοιπόν με την κρίση…” ” Άπλωσε ένα δίχτυ προστασίας όμως για ένα κόσμο μέσα στην κρίση που δεν το είχε προγραμματίσει”. ” Τα δικαστήρια που έκριναν τις υποθέσεις, λειτούργησαν αντικειμενικά στις αποφάσεις τους με πολλές περιπτώσεις να τελεσφορούν υπέρ καταναλωτών και άλλες όχι.” ” Ο Νόμος αυτός λειτούργησε ευεργετικά και για τις τράπεζες όμως. ” ” Σκεφτείτε αν περνάγαμε μέσα στη κρίση σε πληστηριασμούς ακινήτων η αξία των ενεχύρων θα είχε μειωθεί αισθητά και έτσι οι τράπεζες θα χρειάζονταν περαιτέρω ενίσχυση του μετοχικού τους κεφαλαίου.” ” Είναι ένας νόμος που αποτελεί την βάση του πτωχευτικού δικαίου..” ” Η κυβέρνηση πρέπει να επαναφέρει το άρθρο 9 του ν. 3869 που καταργήθηκε το 2019, και θεωρώ ότι θα το συμπεριλάβει στο νέο πτωχευτικό νόμο που συντάσσει”. ” Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εν λόγω νόμος που είναι γνωστός ως ” Νόμος Κατσέλη” είναι ξεδοντιασμένος νόμος αλλά υφίσταται και σήμερα. ”

” Πρέπει να υπάρχει σύγκλιση θεσμών(Κυβέρνησης, ΕΚΤ, Τράπεζας της Ελλάδος) , καταναλωτών και φορέων ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα ” ” Πρέπει να υπάρχει διακομματική λοιπόν επιτροπή στην προσπάθεια της προστασίας της πρώτης κατοικίας”. ”Η πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ κα. Γεννηματά είναι στην σωστή κατεύθυνση γι’ αυτό.” ” Αν έχουμε μια κοινωνία αστέγων στο μέλλον θα έχουμε μια βόμβα ουσιαστικά στο επίπεδο της κοινωνίας έτοιμη να σκάσει με αρνητικές συνέπειες…”

” Η εξωδικαστική πλατφόρμα δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα..” ” Απέναντι στους καταναλωτές-δανειολήπτες δεν βρίσκεται ένας ανεξάρτητος διαπραγματευτής..βρίσκεται η Τράπεζα..”

” Η τράπεζα στην πρόταση ρύθμισης που θα κάνει θα κοιτάξει τα δικά της συμφέροντα όπως είναι φυσικό..”

” Θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και θα πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία.” ”Χρειάζεται πολιτική βούληση και είναι κάτι που θα κριθεί από αυτό η κυβέρνηση στο μέλλον…”

” Το νέο βιβλίο μου πείρε τρία χρόνια για να το ολοκληρώσω…” ” Μέσα από τα δικά μου βιώματα προσπαθώ να απαντήσω σε τέσσερα ερωτήματα..”

” Η πρόκληση είναι μπροστά μας και είναι η ανασυγκρότηση του χώρου της προοδευτικής συμμαχίας.., είναι κάτι με το οποίο που πρέπει να ασχοληθούμε με πρόγραμμα για την επόμενη δεκαετία..”

About Ομάδα Σύνταξης 28513 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.