Γιάννης Στεργιώτης στον Prisma 91,6: “Αν όλα πάνε καλά σε δυο μήνες η Φακή Εγκλουβής θα πάρει πιστοποίηση ονομασίας Προέλευσης. (ΠΟΠ)


Στο τελικό στάδιο της πιστοποίησης για να πάρει τη σφραγίδα ΠΟΠ (προϊόν ονομασίας προέλευσης) βρίσκεται η φακή Εγκλουβής, καθώς οι παραγωγοί συνεργάστηκαν στην δημιουργία μιας κοινής συσκευασίας που θα διασφαλίζει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της και τον αρχέγονο σπόρο της ως το πρώτο brand name της Λευκάδας..

Ο Γιάννης Στεργιώτης που μαζί με την οικογένειά του καλλιεργούν την φακή Εγκλουβής μίλησε για την προσπάθεια αυτή στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη.

Όπως ανέφερε, ” το προϊόν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο έγκρισης της πιστοποίησης, μένουν άλλοι δύο μήνες και να πάνε όλα καλά και επιτέλους να βγει το δεύτερο ΠΟΠ οσπρίων που θα έχει η Ελλάδα στη φαρέτρα της, γιατί το μόνο ΠΟΠ προϊόν που υπάρχει είναι η φάβα Σαντορίνης.

Το δεύτερο αν θα βγει με το καλό θα είναι η φακή Εγκλουβής και θα είναι το έβδομο προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και προϊόν γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ευρώπη.”

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στεργιώτη τα τελευταία χρόνια που μπήκε και η νέα γενιά στην διαδικασία παραγωγής φακής κοιτάμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το προϊόν, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με το μεγάλο πρόβλημα της νοθείας της που είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να το ελέγξουμε.

Η πιστοποίηση εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της νοθείας, όχι ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλημα αλλά περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό. Ένα δεύτερο σημαντικό κομμάτι είναι η εξασφάλιση μιας καλής τιμής, το προϊόν μπορεί να βγει πολύ πιο εύκολα στο εξωτερικό και σε νέες αγορές που το ζητάνε ήδη και να προστατέψουμε και το σπόρο μας που είναι πολύ εύκολο να χαθεί,

Όλα τα νησιά της Ελλάδας είχαν και παραγωγή από φάβα, ρεβύθια και φασόλια και αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν παράγεται σχεδόν τίποτα από ντόπιους σπόρους, υπάρχουν τρεις ποικιλίες φακής εργαστηρίων, άλλες τόσες από ρεβύθια και φασόλια και είναι πολύ εύκολο να χαθεί ο σπόρος όταν δεν έχεις και το οικονομικό κίνητρο, τους ανθρώπους και την οργάνωση για να ασχοληθείς με αυτό το κομμάτι.

Εμείς ευτυχώς επειδή υπάρχει ένα πολύ σοβαρό οικονομικό κίνητρο για τη τιμή της φακής έχει μία καλή τιμή, οι άνθρωποι που ασχολούνται με την παραγωγή της από γενιά σε γενιά δεν σταμάτησαν ποτέ και είμαστε τυχεροί που το έχουμε κρατήσει ακόμα.”

Στο ερώτημα αν υπήρχαν χαμένες ευκαιρίες για την πιστοποίηση της φακής Εγκλουβής στο παρελθόν, απάντησε ότι εκ των πραγμάτων η παραγωγή της είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεν μπορούν να μπουν μεγάλα μηχανήματα και δεν μπορεί να παραχθεί μεγάλη παραγωγή.

Αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν οι τοπικοί φορείς ωστόσο, θα ήταν να μας διευκολύνουν αναφορικά με το πότισμα, που οι φακές δεν κάνει να ποτίζονται, αλλά σε μεγάλες ξηρασίες που έχουμε ζήσει τον τελευταίο καιρό θα μπορούσαν να έχουν τοποθετήσει μία λιμνοδεξαμενή για να τις βρέχουμε λίγο για να μην χάσουμε την παραγωγή όπως συνέβη πρόπερσι.

Ακούμε πως θα τοποθετηθεί μία λιμνοδεξαμενή στο οροπέδιο και θα βοηθήσει αυτή τη διαδικασία, από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος, είναι και στο χέρι το δικό μας δεν πρέπει να τα ζητάμε μόνο από το κράτος όλα ξεκινάνε από εμάς τους ίδιους παραγωγούς, από το ποσό θα οργανωθούμε εμείς οι ίδιοι, να φέρουμε κάποια μεροκάματα καθώς χρειαζόμαστε ανθρώπινο δυναμικό, να υπάρχουν κάποια μηχανήματα που τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι επενδύουμε και στο τέλος είναι το κράτος.

Εκτιμώ ότι από εμάς ξεκινάει όλη η ιστορία, ωστόσο αυτό που έγινε όλα αυτά τα χρόνια με την πιστοποίηση είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ και δεν ξέρουμε αν σε αυτό έχει ευθύνη το κράτος, τα συμφέροντα, καθώς έχουν δαπανηθεί πάρα πολλά χρήματα για την πιστοποίηση της φακής Εγκλουβής σε αντίθεση με τη φάβα Σαντορίνης που πιστοποιήθηκε για πλάκα. Το δικό μας θέμα το τέντωσαν όσο δεν πάει, όταν οι δικοί μας η παραγωγή είναι εφάμιλλη με αυτή της φάβας και πάνω κάτω τα ίδια κάνουμε και εμείς με την ίδια ποσότητα που κινείται στην αγορά περίπου 100 τόνους το χρόνο που είναι μία καλή παραγωγή μέχρι 150 maximum.

Τόσο είναι και η φάβα Σαντορίνης η οποία έχει πιστοποιηθεί από το 2010.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στεργιώτη τα χαρακτηριστικά που κάνουν την φακή Εγκλουβής τόσο ξεχωριστή και βραστερή, είναι αρχικά το χώμα και το μικροκλίμα της περιοχής. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο σπόρος. Ακόμα κι αν πάρει κάποιος τον σπόρο της φακής Εγκλουβής για να τον φυτέψει κάπου αλλού δεν θα καταφέρουν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Αυτός ο συνδυασμός είναι που κάνει το προϊόν να ευδοκιμεί σε συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και το γεγονός ότι για την παραγωγική διαδικασία δεν χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί και μακάρι σύντομα να ακολουθήσει και κατάλληλη προβολή και επικοινωνία του πρώτου πιστοποιημένου προϊόντος του νησιού μας.

About Ομάδα Σύνταξης 27519 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Η φακή Εγκλουβής δεν είναι ο παλιός σπόρος. Τον ξέρουν και τον γνωρίζουν τον πσλιό τον σπόρο. Ούτε εδώ και 10 χρόνια.
  Και καλά είναι οι όλοι καλλιεργητές της Εγκλουβής να απευθυνθούν σε ειδικούς για να διατηρήσουν τον παλιό σπόρο.
  Η φακή και τώρα μπορεί νάναι νόστιμη ,.όσο κάθε λογής σπόρος ψήνεται απ τα χώματα, αλλά εδώ και 10 χρόνια ήταν άλλη η ποιότητα και η νοστιμιά.
  Και αν συνεχίσετε έτσι σε λίγα χρόνια θάναι κοινή φακή με προοδευτική αλλοίωση της ποιότητας και της γεύσης.
  Και υπάρχουν και καλές-πολύ καλές- φακές εμπορίου και σε διάφορη αποδεκτότερη τιμή.
  Η τωρινή φακή είναι πλατύτερη και ξανθιά σε χρώμα.
  Και ο σπόρος φακής Εγκλουβής ήταν λιγώτερο πλατιά σκούρο χρώμα και ποιό ογκωδης παρά πλατιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.