Γεράσιμος Θάνος στον Prisma 91,6: “Παράνομη η διακήρυξη για το Τουριστικό περίπτερο. Η πρωτοβουλία για την διάσωση του Κάστρου θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο.”

19 Μαρτίου | 5:04 πμ | 2021
Μοιραστείτε το:

Ο Γεράσιμος Θάνος, εκ μέρους της πρωτοβουλίας για την διάσωση της περιοχής του Κάστρου, μίλησε στον Prisma 91,6 και το απογευματινό μαγκαζίνο με τον Παναγιώτη Κουνιάκη.

Όπως ανέφερε,  “όταν ο δήμος κάνει κάποιες προκηρύξεις, είναι προφανές ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, καθώς το απλό πράγμα που γνωρίζει ο λαός είναι πως εκεί βρίσκεται ένα τουριστικό περίπτερο και κάποιες καμπίνες οι οποίες παλιότερα ήταν νοικιασμένες σε κάποιους και θα έπρεπε και τώρα να ενοικιαστούν και πάλι.

Ο κόσμος αυτά γνωρίζει και δεν μπορεί να παρακολουθεί όλες τις κινήσεις για αυτό το λόγο εξέλεξε τη δημοτική αρχή, γιατί δεν μπορούμε όλοι να ασχολούμαστε με ότι ακριβώς συμβαίνει.

Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το νυν δημοτικό λιμενικό ταμείο ξεκίνησε να κάνει εξωφρενικά πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι ουσιαστικά νοικιάζουν σε μακροχρόνια μίσθωση μία τεράστια έκταση πού είναι η παραλία της πόλης μας.

Από πού κι ως πού και με ποιο δικαίωμα το λιμενικό ταμείο κάνει αυτές τις κινήσεις, σε ποιον δίνει λόγο και πού βρήκε τα εννιά στρέμματα που παραχωρεί με την προκήρυξη;

Πρόκειται για ένα σχέδιο ολόκληρο το οποίο εντός εισαγωγικών ονομάζεται ανάπτυξη και αυτό το σχέδιο λέει ότι το ΤΑΟΛ θα σε κάποια εταιρεία, και θα έχει 14 και κατά άλλους 23 στρέμματα και εννιά στρέμματα από την μακροχρόνια μίσθωση του Λιμενικού ταμείου.

Αυτό είναι παντελώς παράνομο γιατί μιλάμε για μία αδόμητη περιοχή, σε Natura, ελεγχόμενη από την Αρχαιολογία.

Πρέπει επίσης να πούμε ότι δεν είναι μόνο έκταση δεν είναι καν οικόπεδα, είναι θάλασσα.

Δεν ισχύει τίποτα από όσα έχει πει δημόσια ο πρόεδρος του Δημοτικού λιμενικού ταμείου, διότι η διακήρυξη είναι παράνομη από την αρχή.

Ο ίδιος διά ζώσης μου είπε ότι βρήκε τα εννέα στρέμματα από το 1969 πού έγινε το περίπτερο ωστόσο αυτά δεν υπήρχαν.

Ουσιαστικά το τουριστικό περίπτερο είναι άνευ αδείας, η άδειας  που κακώς εκδόθηκε, ωστόσο είναι εκεί πέρα και το ανεχόμαστε και δεν θα πάμε να το γκρεμίσουμε.

Όμως να νοικιάσει μόνο αυτό, τίποτε άλλο δεν μπορεί να παραχωρήσει.

Ο όποιος επενδυτής θα πάρει το περίπτερο, όχι με μακροχρόνια μίσθωση δεν μπορεί να το κάνει το δημοτικό λιμενικό ταμείο καθώς δεν είναι οικόπεδο του για να το νοικιάσει με μακροχρόνια μίσθωση.

Συνέχεια θα ζητήσει από το Δήμο να βγάλει άδεια τραπεζοκαθισμάτων και θα πάμε όλοι εκεί να πίνουμε τους καφέδες μας.

Ακόμα και η γραμμή αιγιαλού που έβγαλαν το 2018 πέφτει, γιατί έβαλαν μία γραμμή αιγιαλού μέσα στη μέση της άμμου το οποίο είναι υλικό θαλάσσης άρα είναι θάλασσα όπου είναι άμμος, γιατί διαφορετικά θα είχαμε δέντρα και φυτά.

Όλη η έκταση αυτή που παραχωρείται είναι θάλασσα και το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του ΤΑΟΛ όμως ας μην μπλέξουμε τα πράγματα.

Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι όπως δήλωσε και ο επενδυτής πρώτα τον ενδιαφέρει το ΤΑΟΛ και στη συνέχεια το υπόλοιπο.

Οι διακηρύξεις του δήμου είναι παράνομες, απίθανες και δεν ισχύουν και εν πάση περιπτώσει θα πέσουν σε οποιοδήποτε δικαστήριο γιατί εμείς θα πάμε και στο συμβούλιο της επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν.

Είναι δυνατόν να νοικιάζουν για 25 χρόνια την παραλία μας, αυτός θα πάει στο χρηματιστήριο και θα βγάλει χρήματα μετά 25 χρόνια, ότι απέκτησε τίτλο.

Ωστόσο δεν νομίζω ότι είμαστε σε μία φάση που πρέπει να φτάσουμε στα δικαστήρια οι πολίτες εναντίον του δήμου, καθώς ο δήμος έχει εναλλακτικές έκανε ένα σφάλμα, να το πάρει πίσω και να σταματήσει αυτή την ιστορία.

Υπάρχουν εναλλακτικές και δεν πετάς έτσι τυχαία το διαμάντι της πατρίδας σου. Μέσα σε ένα δήθεν τυχάρπαστο σχέδιο “ανάπτυξης.”

Η άποψη των πολιτών είναι ότι το κάστρο είναι δικό μας, του Έλληνα πολίτη, του Λευκαδίτη πολίτη και των φίλων της Λευκάδας.”

Στην ερώτηση αν είναι αντίθετος στην αξιοποίησή του, απάντησε πως είναι υποχρέωση του δήμου να το επισκευάσει με τον ευκολότερο τρόπο και να το νοικιάζει για δύο με τρία χρόνια.

“Σας λέω το εξής ότι αύριο έρχεται ένας νέος δήμαρχος και θέλει να κάνει την ανάπλαση και μέσα σε αυτήν βρίσκει μπροστά του μία εταιρεία που έχει 25 χρόνια έλεγχο.

Επίσης έρχεται το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και λέει ότι για να λύσει το θέμα της Αμμόγλωσσας θα φτιάξει ένα νέο μπαστούνι για να μπορούν να φτάνουν και μεγάλα πλοία, πού θα τα φτιάξεις αυτά όταν έχεις τον άλλον μέσα 25 χρόνια;

Με την ίδια λογική μπορεί να έρθω και εγώ αύριο στην παραλία να στήσω ένα τσίρκο γιατί κάνω ανάπτυξη, τι θα πουν απέναντι τα δύο ξενοδοχεία θα έρθουν και θα με πάρουν με τις πέτρες.

Εμείς λέμε πράγματα λογικά και εδώ είναι ο απόλυτος παραλογισμός.

Εγώ αντιλαμβάνομαι την πίεση και τις δυσκολίες της εποχής και πώς μπορεί κάποιοι δήμαρχοι να πέφτουν σε λάθη λόγω απειρίας, όμως το πιο απλό πράγμα είναι οργανώσουν πρώτα αυτό που θέλουν και στη συνέχεια να φέρουν τους επενδυτές, μισθωτές για να κάνουν τις επιμέρους αναπτύξεις εμείς εκεί που θέλουμε.

Ως προς το άμεσο της υποθέσεως, επισκευάζεις το κτίριο του νοικιάζεις να γίνει καφετέρια, βάζεις και ομπρέλες όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.

Λέγοντας πως το κόστος συντήρηση στο από το δήμο είναι απαγορευτικό, απάντησε πως αν το κόστος είναι απαγορευτικό υπάρχει και μία πολύ απλή λύση η κατεδάφισή του.

Πρώτα από όλα απαγορεύεται η ενίσχυση του από ένα σημείο και πέρα, μάλιστα λένε ότι έχει δώσει η εταιρεία χρήματα για να φτιάξει τη μελέτη εκεί μπήκε ένα “η” το οποίο στη συνέχεια έφυγε και πήγε στην μελέτη εφαρμογής η οποία είναι παντελώς παράνομη, καθώς πώς μπορεί να υπάρξει μία μελέτη εφαρμογής όταν εκεί θα αλλάξουν όλα; Όλα αυτά είναι κόλπα.

Επαναλαμβάνω ότι το δημοτικό λιμενικό ταμείο μπορεί να το διαχειριστεί και να το επισκευάσει όπως μπορεί, αν δεν μπορεί να το επισκευάσει τι να κάνουμε ;

“Όταν εγώ δεν μπορώ να το επισκευάσω το γκρεμίζω όμως πιστεύω πως μπορεί να το επισκευάσει με λίγα χρήματα και να το δώσει για λίγα χρόνια.”

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου ο κύριος Θάνος απάντησε ότι τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει.

“Η Αρχαιολογία τους είπε ότι επιτρέπεται ο εκσυγχρονισμός των στο κτισμάτων και την έννοια αυτή την τραβάνε αυτοί και το ξανάχτίζουν, όχι μόνο αυτό το κάνουν και υπόγειο και του αλλάζουν τη μορφή.

Ήρθε η αρχιτεκτονική επιτροπή και είπε ότι όλα αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και τους τα πετάει.

Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω εγώ ντρέπομαι να πηγαίνω κόντρα στο δήμο, καθώς μπορεί να κάνει τη δουλειά του πολύ σοβαρά και είναι μία ευκαιρία να σταματήσει την όλη διαδικασία και να δει τι μπορεί να κάνει για να διαχειριστεί το διαμάντι μας με σοβαρότητα και να πάει ακόμα και η επένδυση δύο χρόνια πίσω εξάλλου δεν μας λείπουν τα κρεβάτια από τα ξενοδοχεία.

Αυτό και να κρατήσουν ως κόρη οφθαλμού την παραλία μας πράττουμε το αντίθετο.

Η πόλη αυτή τη στιγμή έχει 7.000 κόσμο, με τις επεκτάσεις έχει φτάσει στους 15.000,  με τόσους τουρίστες μπορεί να φτάσουν και τις 25.000, αυτοί που θα κάνουν μπάνιο, περνάνε από τον δρόμο των τριών μέτρων για να πάνε πού;

Πώς έβγαλαν την έννοια του δρόμου, ο δρόμος έχει ιδιοκτησία δεξιά και αριστερά και στη μέση δημόσιο, ξαφνικά βγαίνει ένας δρόμος από το πουθενά ή μήπως είναι εκ του πονηρού για να δημιουργήσουμε ιδιοκτησίες, καθώς τίτλοι και νομικό πλαίσιο δεν υπάρχουν. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο αυτή η πρεμούρα, για να πουληθεί το ΤΑΟΛ με 100.000 ευρώ το στρέμμα;”

Απαντώντας στο ερώτημα αν αυτοί οι προβληματισμοί έχουν μεταφερθεί στον πρόεδρο του Δημοτικού λιμενικού ταμείου, απάντησε ότι για κάποιο λόγο έχει κολλήσει, είναι ζήτημα και νυν και πρώην Δημάρχου, όμως δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο.”

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κύριος Θάνος, είπε ότι δεν υφίσταται και ο ισχυρισμός ότι η   επένδυση θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, λέγοντας πως αυτά δεν ισχύουν σήμερα αλλά το 1970.

Η συζήτησή μας όμως θα ήθελα να καταλήξει αγαπητικά με τον δήμαρχο και με το δημοτικό λιμενικό ταμείο και να πάμε όλοι μαζί, καθώς αυτή τη φορά δεν έχουμε την πολυτέλεια της διαφωνίας.

Η διαφωνία μπορεί να υπάρξει λίγο στην αρχή όμως τώρα πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί και ο νυν και ο προηγούμενος δήμαρχος και όλοι μαζί να βρούμε τη σωστή διαδικασία που σίγουρα δεν είναι αυτή.

Νομίζω πως θα συμφωνήσουμε σε κάτι λογικό, προς Θεού όμως να μην υπάρξει η παραχώρηση του Κάστρου το οποίο είναι τόσο σημαντικό όπως μετά την πλατεία και τον Άγιο Μηνά.

Τελευταία ανανέωση: March 19, 2021 5:06 am


Ροή Ειδήσεων

Comments 1

  1. Υπάρχει και πιθανοτικά , εξ αυτοκατανοήσεως, η ελπίδα. says:

    Χρόνια ολόκληρα όμως η διεκδικητική προοδευτική ή και συντηρητική μαζί , αλλά πάντως διεκδικητική, κοινωνία της Λευκάδος ανέχεται αυτή την κατάσταση, του χορταριάσματος, ερειπίων και σάπιων κισμάτων, γενικά σπουπιδώδους τόπου, και αμουδιάς κύρια στο Κάστρο που δεν είναι και τόσο καθαρή από μικροαντικείμεμα ή αγριοχόρταρα ή αποτσίγαρα.
    Πλέον το όλο σκηνικό με τις κτηριακή προβληματικότητα δεν έμπαινε σε υποψία επικινδυνότητας. Η όλη περιοχή φάτσα δεξιά και ντρίτα ίσα μπροστά απ την έξοδο της γέφυρας στην Λευκάδα ικανοποιεί ώς θέαμα και πραγματικότητα ??? Και τα σκυλιά που κυκλοφορούν , ή ξέφυγαν μέσα από το συρματόπλεγμα – γιατί έγινε και αυτό – τι ήταν ?? . Δε ήταν επικίνδυνα για ποδηλάτες ???. Και αυτό είναι πραγματικό περιστατικό.
    Το φαινόμενο της σπουδαιότερης πλάζ ( classic την λένε κάποιοι) της Νήσου στο περιαστικό φάσμα της πόλης ( εξαίρετο φαινόμενο παγκόσμια ) για αναψυχή και κολύμπι , πώς και δεν αξιολογήθηκε τόσα χρόνια από την ίδια την ντόπια κοινωνία, ακόμα ούτε στο ελάχιστο μη φθοροποιό επίπεδο και για τα κτίσματα και για για το χορτάριασμα.
    Ο προγραμματισμός διοικητικά τι ήταν τόσα χρόνια μια γεννιά εγκατάλειψης , και ποιές δαπάνες αντιστοιχούν μαζί και προβλήματα για να ακυρώνουν το ύψος της ίδιας της ωφέλειας απ την ανακάλυψη παραλιών ή ανάδειξη αυτών των παραλιών σε χιλιομετρικές αποστάσεις ικανές μες το νησί και προβληματικής προσέγγισης.
    Ή η θεωρία της ανάδειξης επικοινωνιακά του ερζάτς ήταν μόνιμη συμπεριφορικότητα και προοπτική υποβάθμισης του ίδιου του τακτικού προ’ι’όντος και των δυνατοτήτων του εξέλιξης??? Και αυτό ήταν προοδευτισμός ή συντηρητισμός . Που συναντώνται οι κοινές διαβιωτικές παράμετροι και των προοδευτικοτήτων και του συντηριτισμού.
    Για την παραλία του Κάστρου ειδικά ώς πύλη μαζί του ίδιου του Νησιού , που ότι σηματοδοτεί ώς υπόσχεση το ικανοποιεί και το υλοποιεί εκ φυσικού σε βάθεμα ώς Γύρα , Μύλους, Ά’ι’ Γιάννη, για την ποικίλη αναψυχή συνολικά ( ένα οντολογικό- απ το οποίο δεν λείπει τίποτα- φαινόμενο και φυσικό χάρισμα του τόπου ποικίλης αναψυχής ) καλά είναι να αναρωτηθεί η ίδια η κοινωνική οργάνωση του τόπου , τι επιφύλαξε ώς τώρα χρόνια ???
    Και κάθε όψιμη φωνή κάθε τύπου εκ των υστέρων διεκδικητισμού για όποια μορφή λειτουργικής ( είτε εκμετάλευση εμπορική είτε για παραμονή ώς έχει ) για το Κάστρο είναι για το σκέπασμα αμαρτιών και ευθυνών, μιας συνολικά κοινωνίας σε κρίση χρόνια.
    Για την παραλία του Κάστρου και πλέον στην περιοχή, δεν είναι η χρόνια 10 ετής οικονομική υφεσιακή συγκυρία που επέφερε και ανάδειξε το φαινόμενο των κοινωνικών αψιμαχιών για την παραλία του Κάστρου. Είναι οι υπόγειες αψιμαχίες μιας κοινωνίας που έχει δέσει τις άγκυρές της στο βραχυπρόθεσμο της ευκαιριακής εισπραξιμότητας στοιχείο , και εγκατέλειψε την μακροπρόθεσμη και ώς προ’ι’οντική ακόμη κύρια προοπτική που υποδικνύει και η περιοχή του Κάστρου. Κοινώς η χαμηλή ποιότητα του τουρισμού , όπως κοινώς εξ ιδίοις αναφέρεται.
    Μπορεί και αυτή η εξ ιδίων αναφορά να λειτουργήσει αυτοκατανοητικά και πρός τούτο υπάρχει και η ελπίδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post