Εργατικό Κέντρο Λευκάδας- Βόνιτσας: Ανακοίνωση- κάλεσμα σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 11 Ιούνη στην πλατεία Αγίου Μηνά..


ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 7μ.μ. ΠΛ. ΑΓ. ΜΗΝΑ

Δεν θα φορτωθούμε τα βάρη της κρίσης!

Πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Η αγωνία χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων αυτοαπασχολούμενων για το αν θα έχουν δουλειά και με τι όρους, η ανησυχία για το δημόσιο σύστημα Υγείας που είναι αθωράκιστο, με πιθανές ολέθριες συνέπειες σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας, τώρα είναι η ώρα να μετατραπεί σε αγώνα και διεκδίκηση για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για προστασία της υγείας, συνολικά της ζωής μας.

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΓΙΑΤΙ:

Οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων  ξεδιπλώνονται με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία τους και βάζοντας στη μέγγενη τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Τα τελευταία χρόνια  εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πληρώσαμε την κρίση της ανάπτυξης των μονοπωλιακών ομίλων, ήρθε η ανάπτυξη και όλα τα μνημονιακά αντιλαϊκά μέτρα παρέμειναν, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι ήταν αυτοί που στην πραγματικότητα στηρίχθηκαν στις μειώσεις των μισθών μας , στην αύξηση της φορολογία μας με νέα χαράτσια, με δάνεια και επιδοτήσεις. Ήρθε ξανά η κρίση και μας λένε όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη! Ποιοι όλοι; Τα 24 δις για την ενίσχυση του τουρισμού που θα πάνε; Μήπως θα πάνε στους εργαζόμενους, στους μικρούς εμπόρους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες – κτηνοτρόφους; Τα 33δις που πανηγυρίζουν ότι θα εγκριθούν που θα πάνε; Σε όλους; Τα δισεκατομμύρια θα πάνε σε επιδοτήσεις για την στήριξη των μεγαλοεργοδοτών που θα λείψουν από τον τζίρο τους και σε εμάς τους εργαζόμενους που πολλοί έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις απολύσεις, την ανεργία, τις νέες μειώσεις στους μισθούς και γενικά στο εισόδημά μας, θα έρθει πάλι ο λογαριασμός. Άρα δεν βάζαμε όλοι πλάτη, ούτε τώρα ζητάνε από όλους να βάλουνε πλάτη!

Η κυβέρνηση με τα νομοσχέδια που πέρασε με τα «έκτακτα» μέτρα την περίοδο της καραντίνας που και αυτά ήρθανε για να μείνουνε, έρχεται τώρα να κάνει ακόμα πιο καραμπινάτες επιδοτήσεις στο τουριστικό κεφάλαιο. Να θυμίσουμε ότι ο κλάδος του τουρισμού που δεν δέχθηκε κρίση, αλλά βρισκόταν σε ανάπτυξη είχε τα τελευταία 6 χρόνια 120δις τζίρο και μόνο πέρσι 22δις. Αυτοί έχουν να φάνε για πολλά χρόνια από τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι από που θα φάνε;

Συνάδελφε εργαζόμενε -η, άνεργε -η

Με τα αντεργατικά μέτρα και με δεδομένο ότι στη Λευκάδα οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν στον τουρισμό είτε το λιγότερο 2 μήνες και στην καλύτερη περίπτωση 6 μήνες, με τα φετινά δεδομένα πολλοί εποχιακοί θα μείνουνε άνεργοι, και πολύ λίγοι εργαζόμενοι θα καταφέρουν να εργαστούν ένα τρίμηνο.

Αν βάλουμε κάτω τα νούμερα θα δούμε ότι:

– οι άνεργοι θα πρέπει να ζήσουν στην καλύτερη περίπτωση με ~1200 ευρώ

– οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή σύμβασης με ~1600 ευρώ

– οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε εκ περιτροπής εργασία ~2000 ευρώ

– οι εργαζόμενοι που θα καταφέρουν να φτάσουν και τα 50 ένσημα για να πάρουν το εποχιακό και το επίδομα ανεργίας θα είναι ελάχιστοι.

Όλοι καταλαβαίνουνε ότι με 1200, 1600, 2000, άντε και στην καλύτερη περίπτωση 3500 ετήσιο εισόδημα δεν ζεις όλο τον χρόνο! Η εφαρμογή των μέτρων της ενίσχυσης για τους εργαζόμενους θα έχει αυτό το ταμείο.

Μάλιστα, για αυτά τα ψίχουλα που θα πάρουμε από τους εργοδότες όσοι δουλέψουμε θα είναι στην πλειοψηφία λεφτά του κράτους, δηλαδή αντί το κράτος να επιδοτεί την ανεργία, θα επιδοτεί τους εργοδότες.

Και βέβαια δεκάδες είναι οι συνάδελφοι που έχασαν την δουλεία τους στον ιδιωτικό τομέα, οι οικοδόμοι που τρέχουν για μερεμέτια και δεν τα βγάζουν πέρα.

            Αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο,

Η ενίσχυση του τουρισμού για τις επιχειρήσεις, δεν συμπεριλαμβάνει εσάς που είσαστε πλειοψηφία στη Λευκάδα. Τα 800ευρώ που δόθηκαν από την κυβέρνηση, δεν μπορούν με τίποτα να ανακουφίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχετε φορτωθεί με φόρους, χαράτσια, νοίκια και άλλες πληρωμές.

Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους που αγωνιούν, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, τα δικαιώματά τους να χτυπιούνται. Είμαστε μαζί με τους μικρούς επαγγελματίες που δουλεύουν ώρες ατέλειωτες και αναμετριούνται με τα υπέρογκα χρέη. Είμαστε με το λαό που αγωνιά για την υγεία τη δική του και των παιδιών του.

Συνάδελφοι- ισσες

            Με αφορμή την πανδημία αναδείχτηκαν οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Αλλά ακόμα και ο χρόνος που «κερδήθηκε» ήταν για την κυβέρνηση αφορμή να ρίξει κι άλλο «στάχτη στα μάτια», αντί να αξιοποιηθεί για την στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να ενισχυθεί το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, να σταλούν γιατροί στα νησιά της περιφέρειας της Λευκάδας όπως και σε όλη την χώρα, ακολουθεί τον ίδιο δρόμοτης υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας. Αυτό συμβαίνει επειδή η υγεία του λαού θεωρείται κόστος, γι’ αυτό η πολιτική τους θέλει να τα μετατρέψει σε επιχειρήσεις που θα «πουλάνε» την υγεία.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΗ

Αποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση ότι η ζούγκλα του ελεύθερου ανταγωνισμού και η σύγκρουση συμφερόντων σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνει υπόψη της τις λαϊκές ανάγκες. Αυτή η πολιτική δεν θα οδηγούσε σε ανάπτυξη για όλους, που ήταν το αφήγημα της προηγούμενης φάσης, ούτε τώρα «θα πληρώσουμε όλοι». Γιατί από τη μια υπάρχουν οι βαριές συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής και από την άλλη το κεφάλαιο παίρνει ζεστό χρήμα και επιδοτήσεις, έχει εισφοροαπαλλαγές και φοροαπαλλαγές, ενώ τα νέα δάνεια του κράτους θα τα πληρώσουμε πάλι εμείς.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗ ΒΙΑ, ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι και ο λαός να επαγρυπνούν, καθώς οι σχεδιασμοί αυτοί γίνονται σε συνθήκες που η χώρα μας βουτάει ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Σήμερα μαίνεται ένας πρωτοφανής πόλεμος γεωστρατηγικού χαρακτήρα με επίκεντρο τα πετρέλαια, τις θάλασσες, τα λιμάνια, τους δρόμους μεταφοράς κλπ., μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας και χωρών της ΕΕ. Είναι αυτή η διαμάχη που οξύνει τον ανταγωνισμό, με μόνιμα θύματα τους εργάτες.

Είναι η εξέλιξη που σε αυτήν εμπλέκεται και η τουρκική επιθετικότητα με διεκδικήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Το δάχτυλο της Τουρκίας όμως στο μέλι, το έβαλαν όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας και η σημερινή που μένει προσηλωμένη στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.

Σήμερα μεγαλώνει η ανάγκη για κοινή πάλη των εργατών, για συντονισμό δράσης σε κατεύθυνση αμφισβήτησης της πολιτικής του κεφαλαίου, για την υπεράσπιση της ζωής και των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Δεν θα φορτωθούμε τα βάρη της κρίσης. Πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες οι αντεργατικές διατάξεις
  • Εισόδημα για όλους
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις
  • Χρηματοδότηση κρατική του Δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων . Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

 

 

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

7 μ.μ. ΠΛ. ΑΓ. ΜΗΝΑ

About Ομάδα Σύνταξης 27564 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.