Έως και 3,5 δισ. βαρέλια οι δυνητικοί πόροι υδρογονανθράκων στην Ελλάδα – Το χρονοδιάγραμμα των γεωτρήσεων

29 Ιανουαρίου | 10:27 πμ | 2023
Μοιραστείτε το:

 Στα 3,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου υπολογίζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) τους δυνητικούς πόρους στην Ελλάδα, σύμφωνα με παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την ανακοίνωση της νέας εταιρικής της ταυτότητας και την διεύρυνση του ρόλου της στα υπεράκτια αιολικά καθώς και στην αποθήκευση φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα.

Ο όρος “δυνητικοί πόροι” (2C resources), όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, αναφέρεται σε συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και όχι σε κοιτάσματα ή αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία προσδιορίζονται ύστερα από γεωτρήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα των γεωτρήσεων και οι προσδοκίες 

Τα μεγέθη των κοιτασμάτων θα συγκεκριμενοποιηθούν σε πρώτη φάση όταν ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες και ακολούθως όταν υλοποιηθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις που (εφόσον κριθεί σκόπιμο) θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πρώτη χρονικά αναμένεται η ερευνητική γεώτρηση στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, από την Energean, για την οποία την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων. Προβλέπει 150 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο υλοποίησής της γεώτρηση; (περίπου ένα χρόνο) ενώ σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος οι θέσεις εργασίας θα είναι πολύ περισσότερες.

Η γεώτρηση Ήπειρος -1 θα φτάσει σε βάθος 3,5 χλμ περίπου, στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας.

Το φθινόπωρο του 2022 ολοκληρώθηκαν εξάλλου οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή 2 του Ιονίου (75 % Energean – 25 % Helleniq Energy). Έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί αν οι έρευνες θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της γεώτρησης.

Ομοίως το 2022 περισυλλέγησαν δεδομένα από δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες από τις περιοχές “Ιόνιο” και “Κυπαρισσιακός” όπου δραστηριοποιείται η Helleniq Energy.

Οι μεγαλύτερες προσδοκίες εντοπίζονται στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου είναι σε εξέλιξη δισδιάστατες σεισμικές έρευνες από την Κοινοπραξία ExxonMobil (70 %) – Helleniq Energy (30 %).

Οι έρευνες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει η ερμηνεία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί η εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης η οποία τοποθετείται χρονικά το 2025.

Πηγή: skai.gr

 


Ροή Ειδήσεων

Comments 1

  1. Ο Πολιτισμός στο Ιόνιο πέλαγος says:

    Ο πολύς μαύρος χρυσός υπάρχει στο Ιόνιο πέλαγο .
    Και υπάρχει προβληματισμός γιατί δεν χτυπάνε τα γεωτρύπανα άμεσα .
    Και οι κάτοικοι των Επτανήσων, δεν βαρέθηκαν το ίδιο θαλάσσιο τοπίο χρόνια και και μονηροτητά του ώς αντίκρυσμα κάθε φορά που το βλέπουν ??
    Γεωτρύπανα και πλατφόρμες άντλησης του πετρελαίου ή φυσικού αερίου , θα μετασχηματίσουν προοδευτικά το αγνάντιο μέσα στο Ιόνιο Πέλαος και στις Δυτικές ακτές των Νησιών του Ιουνίου.
    Η Περιοχή των Ιονίων και των ακτών της Ηπείρου θα πάρει άλλη κατεύθυνση πολιτισμική, σύγχρονη με την τεχνολογία και τον πολιτισμό της, τις εργασιακές θέσεις, τα εισοδήματα , την εργασιακή κινητικότητα, τα ελικόπτερα και πλωτά μέσα , τα οποία θα μεταφέρουν και διακινούν το εργατικό δυναμικό στις εξέδρες άντλησης των υδρογονανθράκων , και τα παρεπόμενα της πολιτιστικής ζωής στα πλαίσια του διεθνικού πολιτισμικού συγχρονισμού που θα μπολιαστούν στην περιοχή.
    Ως πότε η αντίδραση και οι απαρχαιωμένοι και απαξιωμένοι νοσταλγοί του παρωχημένου πλέον ψευτορομαντισμού της φυσικής δήθεν καθαρότητας , μπορούν ακόμη και να υπάρχουν ώς κήνσορες και λωλά ξετροχιασμένα μιας οριστικά και αναγκαστικά ξωφλημένης και χρεωκοπημένης 2 αιώνες πλέον πολιτισμικής παρθενίας , της οποίας η διακόρευση είναι φυσικός νόμος ύπαρξης και συνέχισης και εξέλιξη του πολιτισμού.
    Ανοιχτά Δυτικά και της Λευκάδος , μέσα στον οαλάσσιο μουντό πολυκαιρισμένο ώς ματιά ορίζοντα , νάσου πετιέται ο πολιτισμός η εξέδρα και πλατφόρμα άντλησης του μαύρου χρυσού .. η οποία θα χρυσίζει συμβολικά στο φώς του Ήλιου .. στέλνοντας τα χρυσά μηνύματα της προόδου του ανθρωπίνου γένους και στην μουντή Δυτική ερειμωμένη 10 μήνες τον χρόνο Λευκάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post