Έντονη διαμαρτυρία κατοίκων Τσουκαλάδων που δεν συζητήθηκε το θέμα του Κτηματολογίου στο δημοτικό συμβούλιο. -ΗΧΗΤΙΚΟ-


Το παρών έδωσαν στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας εκπρόσωποι της επιτροπής κατοίκων οι οποίοι ζητούσαν να συζητηθεί το θέμα του Κτηματολογίου στο Δημοτικό συμβούλιο έπειτα και την ανακοίνωση-καταγγελία που είχαν δώσει στην δημοσιότητα, αποτέλεσμα της λαϊκής συνέλευσης που είχε πραγματοποιηθεί.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ρόκκος ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά μαζί τον τεχνικό μελετητή σε τακτική βάση σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, με την επιτροπή να ζητάει από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός δεν έκρυψε την ενόχληση του που η επιτροπή αγώνα, καθώς ο ίδιος δεν είχε καμία πληροφόρηση για την παρουσία της επιτροπής στην Αθήνα, παρά μόνο  όπως ανέφερε το περασμένο Σάββατο τον ενημέρωσαν στις 14:30 ότι πραγματοποιείται γενική συνέλευση στις επτά και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Ροντογιάννη είπε ότι ο ίδιος δεν λειτουργεί έτσι, ωστόσο την δημοτική αρχή εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Λιβιτσάνος.

“Στην συνέχεια διάβασα ένα δελτίο τύπου του Βουλευτή Λευκάδας κ. Καββαδά, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει διάσταση απόψεων από τα γραφόμενα στο δελτίο τύπου και όλων εσάς.

Χωρίς να έχει επίσημη ενημέρωση έμαθα από τον κύριο Λιβιτσάνο ότι έληγε η σύμβαση του εργολάβου 1-12-2019, ωστόσο σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον κύριο Καββαδά τον  διαβεβαίωσε ότι έχει πάρει παράταση η σύμβαση του εργολάβου μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2020, άρα το θέμα του εργολάβου παύει να υπάρχει.

“Όντως αύριο ο κ Μεσσήνης θα πάει στο κτηματολόγιο και παρόλο που οι κάτοικοι εκτέθηκαν για δύο με τρεις εβδομάδες, μέχρι να ολοκληρωθεί η τοπογράφηση των οικοπέδων που δεν είχαν τοπογραφηθεί, υπήρχε δέσμευση από την πλευρά του βουλευτή ότι θα δοθεί και για τους ιδιοκτήτες διάστημα δύο μηνών.

Εγώ με τον τρόπο μου είπα στο βουλευτή Λευκάδας ότι λόγω κακοκαιρίας αυτό αν γίνεται να παραταθεί.

Από τη στιγμή που υπάρχει μία τόσο μεγάλη διάσταση απόψεων των δύο μερών που πήγαν στο κτηματολόγιο, όπως του κυρίου βουλευτή και της επιτροπής αγώνα, επειδή το θέμα είναι σοβαρό, να έρθει οργανωμένος στο δημοτικό συμβούλιο για να μπορέσουμε να πάρουμε την όποια θέση που προφανέστατα θα είναι υπέρ των αιτημάτων των κατοίκων, όχι όμως έτσι.”

Παίρνοντας το λόγο ο κ Σολδάτος είπε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό από τη στιγμή που ο δήμαρχος Λευκάδας δεν συναινεί να συζητηθεί το θέμα δεν τίθεται θέμα ψηφοφορίας, ωστόσο κράτησε επιφυλάξεις για αυτό, με τον κύριο Ρόκκο να επαναλαμβάνει την πρότασή του να συζητηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Παίρνοντας το λόγο ο κ Σταματέλος, είπε ότι τα όσα είπε ο δήμαρχος είναι παραλειπόμενα λέγοντας ότι αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θέλει να το στηρίξει με υγεία και με χαρά του λέγοντας ότι αυτό το θέμα αιωρείται για Πάνω από 30 χρόνια.

Ο κ.Δρακονταειδής ζήτησε από τον δήμαρχο Λευκάδας να αφήσει το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει και να μην κάνει χρήση του κανονισμού, καθώς υπάρχει μία συνέχεια στις δημοτικές αρχές και ποτέ δεν είχε πει τέτοιο “βέτο”.

“Ο δήμαρχος  για άλλη μία φορά επανέλαβε ότι για ένα τέτοιο σημαντικό θέμα πρέπει να πάμε όλοι μαζί συντεταγμένα και προγραμματισμένα για να το υποστηρίξουν στην πράξη.

Εδώ βλέπουμε τεράστια απόσταση με όσα λέει ο βουλευτής, παρόλο που δεν καλέστηκα το παραβλέπω.

Εσύ είσαι εδώ αναφέρεστε ότι αμέσως μετά το τέλος της λαϊκής συνέλευσης προχωρήσατε σε αυτό το χαρτί.

Δεν θα πρέπει να έχουμε μία ολική εικόνα, καθώς ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα ότι αυτό είναι ζήτημα Κυβέρνησης, πολιτείας και εδώ έχουμε τον κύριο βουλευτή που βγάζει ένα δελτίο τύπου που λέει ότι έχουν δρομολογηθεί αρκετά πράγματα, τα οποία εγώ τώρα δεν θα κρίνω είναι επαρκή ή όχι, σας τα εξήγησε στη λαϊκή συνέλευση και αμέσως μετά βγάζετε ένα κείμενο στο οποίο λέτε ότι δεν σας ικανοποιεί τίποτα από όσα σας λέει ο βουλευτής.

Επικράτησε ένταση και τελικά στην ψηφοφορία που ακολούθησε ήταν 13 υπέρ 13κατά και με απόφαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου μετατέθηκε για επόμενη συνεδρίαση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΩΝ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΩΝ

Προς
Κυβέρνηση – Υπουργείο Περιβάλλοντος – Ελληνικό Κτηματολόγιο
Πολιτικά κόμματα – Τοπικές Επιτροπές Κομμάτων
Βουλευτή Λευκάδας
Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και παρατάξεις – Δήμο Λευκάδας και παρατάξεις
Τοπικά και πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης.
Προς όλους τους απανταχού Τσουκαλαδιώτες

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Δεκέμβρη Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων των Τσουκαλάδων, μετά από πρόσκληση της αντιπροσωπείας (τοπικού συμβούλιου και επιτροπής αγώνα), για να ενημερώσουν για την συνάντηση που είχαν με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Δημ. Αρχής και των παρατάξεων καθώς και ο βουλευτής που ήταν παρών στο ραντεβού στο κτηματολόγιο που ο ίδιος έκλεισε.

Ο λόγος της μετάβασης ήταν η άρνηση του εργολάβου να μετρήσει 200 ΚΑΕΚ που έμειναν αμέτρητα για διάφορους λόγους. Είχε συμφωνήσει ο εργολάβος από το τέλος Οκτώβρη να συλλέξει τα στοιχεία το τοπικό συμβούλιο να του τα παραδώσει και να μετρηθούν μέσα στο 2019. Οι σχετικές καταστάσεις πήγαν στο γραφείο στους Σφακιώτες και αφέθηκαν στα ράφια.

Ξαφνικά εμφανίστηκε συνεργείο στις 2 Δεκέμβρη για να μετρήσει μόνο για μια βδομάδα είπε στον πρόεδρο ο εργολάβος με βάση μια κατάσταση που έφτιαξε (δεν την έστειλε για ενημέρωση στα καφενεία) και αγνοώντας την κατάσταση που πήγε ο πρόεδρος στο γραφείο Σφακιωτών.

Η αντιμετώπιση της αντιπροσωπείας στην συνάντηση μπορεί να περιγραφεί με την φράση «εκεί που μας χρωστούσαν μας γύρεψαν και το βόδι».

Πιο συγκεκριμένα είπαν ότι δεν πήγαν οι Τσουκαλαδιώτες να μετρηθούν οι ιδιοκτησίες τους και μόνο για 1100 ΚΑΕΚ έχουν στοιχεία, από τα 5000 που αποτελούν το σύνολο των περιοχών επανακαταμέτρησης (Τσουκαλάδες, Απόλπαινα, Σφακιώτες τέως Λευκάδας και Αλεξάνδρου). Μετά είπαν ότι τα 1100 ΚΑΕΚ είναι από τους Τσουκαλάδες.

Το σοβαρότερο που είπαν είναι ότι δεν θα γίνουν δεκτά τα ΚΑΕΚ που δεν έχουν υπογράψει όλοι οι όμοροι !!!!! Όλο το προηγούμενο διάστημα από τον Απρίλη του 2019 που άρχισαν οι μετρήσεις μέχρι και τις τελευταίες του Δεκέμβρη δεν γινόταν και δεν ήταν και δυνατόν να γίνει. Ούτε το ελεγκτικό κλιμάκιο του κτηματολογίου υπέδειξε κάτι διαφορετικό.

Μας ενημέρωσαν τώρα ότι η σύμβαση έληξε. Από τον Ιούνιο του 2018 που υπογράφτηκε, μας είπαν (βουλευτής και εργολάβος) ότι είναι τριετής και λήγει το 2021.

Εσείς κύριοι του κτηματολογίου γιατί δεν την στείλατε στο τοπικό συμβούλιο; Μας την έδειξε χθες ο βουλευτής χωρίς να δεχθεί να μας δώσει αντίγραφο. (κρατικά μυστικά;)

Ο βουλευτής μας ενημέρωσε ότι ζήτησε να επεκταθεί η σύμβαση του εργολάβου μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2020 και να δοθεί προθεσμία 2 μηνών για να μετρηθούν τα 200 ΚΑΕΚ.

Κύριοι,

Η ευθύνη της εικοσαετούς ομηρίας των κατοίκων (δεν υπάρχουν ακόμα τίτλοι ιδιοκτησίας) είναι του κτηματολογίου και των πολιτικών προϊσταμένων (υπουργών και κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια).

Η οικονομική αιμορραγία (τοπογραφικά – δικηγόροι – δικαστήρια) όσων αναγκάστηκαν να πουλήσουν κάτι για να αντιμετωπίσουν σοβαρό τους πρόβλημα, είναι δική σας ευθύνη.

Ο έλεγχος της προόδου και γενικότερα της υλοποίησης του έργου (από τον Ιούνιο του 2018 που υπογράφτηκε η σύμβαση η επανακαταμέτρηση άρχισε τον Απρίλη του 2019) είναι δική σας ευθύνη.

Τώρα έρχεστε και μας βάζετε το μαχαίρι στο λαιμό με ασφυκτικές προθεσμίες που όποιος προλάβει θα το σώσει, αλλιώς θα πάει δικαστικά για να μην το χάσει οριστικά.

Κύριοι

Τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό θα τον σταματήσουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Οι χωριανοί, μετά την ενημέρωση, είναι εκτός εαυτού, αγανακτισμένοι αλλά και αποφασισμένοι

Μετά την αποχώρηση των προσκεκλημένων η Γενική Συνέλευση κατέληξε ομόφωνα στις παρακάτω διαπιστώσεις, αιτήματα και πλαίσιο δράσης:

Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και είναι ευθύνη να το λύσουν άμεσα το κτηματολόγιο , οι πολιτικοί προϊστάμενοι και η Βουλή.

Απαιτούμε

– Να γίνουν δεκτές οι μέχρι τώρα μετρήσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις

– Nα ολοκληρωθούν οι μετρήσεις και αν υπάρχουν νομικά εμπόδια να τα άρει, ειδικά για τους Τσουκαλάδες, με νομοθέτηση η Βουλή.

– Τα χαρακτηρισμένα (με ευθύνη του Κτηματολογίου) σπίτια και αγροτεμάχια με τον όρο «αγνώστου» να συμπεριληφθούν μέσα στο καθεστώς της επανακαταμέτρησης και να μην υποχρεωθεί κανένας σε περαιτέρω έξοδα δικαστικά κλπ για την νομιμοποίηση τους.

– Τα λάθη της πιλοτικής εφαρμογής είχαν να κάνουν και με κάποια ΚΑΕΚ που είτε δεν υπάρχουν είτε το ένα έγινε δυο.

– Να μπει τέρμα στα χρονικά τελεσίγραφα δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για την ολοκλήρωση των μετρήσεων, την ανάρτηση και χρόνο για τις ενστάσεις. Δεν μπορούσε στις 170 μέρες περίπου, που γίνονταν μετρήσεις να καλυφθούν τα 3.000 περίπου ΚΑΕΚ του Χωριού

Τα αιτήματα αυτά τα αποστέλλουμε στους αιρετούς του Νομού και σε όλους όσους αναφέρονται παραπάνω.

Δεν παρακαλάμε κανέναν σε συμπαράσταση.

Καλούμε και απαιτούμε να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους.

Σε περίπτωση μη αποδοχής των αιτημάτων από την πολιτική ηγεσία, το Τοπικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Αγώνα θα προχωρήσει σε όλες τις μορφές κινητοποιήσεων μέχρι να δικαιωθούμε.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΩΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΙ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ

ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΕΣ 22-12-2019

About Ομάδα Σύνταξης 27889 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.