Έκθεση ΟΟΣΑ: Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές στην Ελλάδα – «Φρένο» για το εμβόλιο [vid]


«Φρένο» στον ενθουσιασμό για το εμβόλιο βάζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Σε έκθεση του ΟΟΣΑ, που από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν πρόκειται να δουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού τουλάχιστον έως τα μέσα του 2021, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει θετικό γεγονός «πέρα από τις προσδοκίες» τον μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητας άνω του 90% που ανακοίνωσαν για τα εμβόλιά τους οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna και θεωρεί πολύ πιθανό ότι και άλλα εμβόλια θα είναι επίσης αποτελεσματικά.

Τονίζει, πάντως, ότι ακόμη υπάρχει αβεβαιότητα για την ικανότητα των εμβολίων να μπλοκάρουν τη μετάδοση του κορονοϊού ή να αποτρέπουν σοβαρά περιστατικά της νόσου Covid-19, ότι ακόμη δεν υπάρχει τελική αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους, ότι υπάρχουν πρακτικές προκλήσεις από το γεγονός πως το ένα εμβόλιο (Pfizer/BioNTech) πρέπει να συντηρείται στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου, ενώ και τα δύο εμβόλια χρειάζονται δύο δόσεις και επιπλέον ότι για να υπάρξει συλλογική ανοσία (αγέλης) θα πρέπει να εμβολιαστούν περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού.

Η Ελλάδα στις χώρες με τη μικρότερη θνητότητα στην Ευρώπη

Για την Ελλάδα, η έκθεση, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι μέχρι πρόσφατα, με λιγότερους από 100 θανάτους λόγω Covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με βάση τα στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα βρισκόταν στην ομάδα των χωρών με τη μικρότερη θνητότητα στην Ευρώπη. Αναφέρει, επίσης, ότι η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που μεταξύ του Φεβρουαρίου και του τέλος Οκτωβρίου εμφάνισε έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, τις βαλτικές και την Κύπρο.

Για το πρώτο επιδημικό κύμα της άνοιξης και το πρώτο γενικό lockdown, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα χρειάστηκε 32 ημέρες για να κατεβάσει τον δείκτη Rt αναπαραγωγής του κορονοϊού από το αποκορύφωμά του σε κάτω από ένα (1), έναντι 34 ημερών που ήταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Πολύ πιο αργά έπεσε ο δείκτης κάτω από το 1 στη Σουηδία (58 ημέρες), στη Βρετανία (54 ημέρες) και στη Γαλλία (50 ημέρες).

Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό της (6,1 ανά 1.000 κατοίκους) έναντι 3,8/1.000 του μέσου ευρωπαϊκού όρου, αλλά και σχετικά μικρή αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού (3,4 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 8,2/1.000 του μέσου όρου στην ΕΕ). Πάντως, η έκθεση υπογραμμίζει ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο καταγραφής μεταξύ των χωρών και πως η Ελλάδα είναι μία από αυτές όπου υπάρχει υπερεκτίμηση των γιατρών (συμπεριλαμβάνονται συνταξιούχοι γιατροί, όσοι μετανάστευσαν κ.ά.), και αντίθετα υποεκτίμηση των νοσηλευτών.

Πηγή: Flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28461 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Εφ οσον το κοινωνικό ρετιρέ και η κουλτούρα της γονέ’ι΄κης γκλαμουριάς για τα τέκνα εκπροσωπούνταν χρόνια απ τον ιατρό , έτσι θα γινόνταν.
  Μόνο που οι γιατροί δεν κάθονται νύχτα στον ασθενή- τις ιδιαιτέρες ολημερίς και νύχτα- τις πληρώνουν πρόσθετα , γιατί οι γιατροί είναι περισσότεροι απ το νοσηλευτικό αναγκαίο προσωπικό.
  Τι σύστημα υγείας είναι αυτό- και πώς αυτό το σύστημα εξασφαλίζει την υψηλή διατυμπανιζόμενη ιατρική γνώση και τεχνογνωσία στην Ελλάδα ( για την οποία επαίρεται ομφαλοσκοπούμενο όλο το σύστημα και κύρια το ιατρικό επάγγελμα) είναι για διερεύνηση.
  Μόμο που ένα τριπλό καρδιακό by bas – παράκαμψη- στην Ελλάδα κοστίζει 5-6000 ευρώ , όλο το πακέτο και γνωρίζουν όλοι για το όλον πακέτο, και στην Γερμανία για τον εξ Ελλάδος πολίτη κοστίζει με τα εισητήρια 1500 ευρώ. Για τον Γερμανό πολίτη κοστίζει 400-500 ευρώ.
  Η απάντηση στην παραπάνω άποψη για το κόστος ήρθε από ιατρό έλληνα που δραστηριοποιείται εν Ελλάδι , και ήταν αναμενόμενη : ” Να πάτε στην Γερμανία ”.
  Εξήγηση: αν δεν έχετε τα 5-6000 ευρώ για την Ελλάδα, ας πεθάνετε.
  Υψηλή κωδικοποιημένη ιατρική συμβολική.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.