ΔΤ-Απολογισμός Εκδήλωσης 200 ετών από την εξέγερση του 1819


Ο Δήμος Λευκάδας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την εξέγερση του 1819 εναντίον των Άγγλων, που ξέσπασε στο Σπανοχώρι με αφορμή την επιβολή έκτακτης βαριάς φορολογίαςγια τη διάνοιξη του διαύλου της Λευκάδας και αποτέλεσε ένα μείζον γεγονός της τοπικής και επτανησιακής ιστορίας, διοργάνωσε εκδηλώσεις με την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδας και Ιθάκης και τα ΓΑΚ-Αρχεία Νομού Λευκάδας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Παρασκευή 18/10 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Νομού Λευκάδας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού υλικού «Η ιστορία μέσα από τα Αρχεία. Λευκάδα, 1819». 15 σημαντικά έγγραφα που εξιστορούν την πορεία των γεγονότων εκτίθενται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου2019 στο χώρο των ΓΑΚ (Θ. Στράτου 1) καιη έκθεσηείναι επισκέψιμη 9:00 έως 14:00 Δευτέρα με Παρασκευή. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Λευκάδας, κ. Χαράλαμπος Καλός και η Προϊσταμένη των Αρχείων Ν. Λευκάδας, κ. Μέγα Μαρία. Ο κ. Καλός ανέφερε ότι με τις εκδηλώσεις αυτές υλοποιείται η υπόσχεση που είχε δώσει τον Αύγουστο στο ΚΔ΄ Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών ενώ σύντομα η νέα δημοτική αρχή θα προχωρήσει στην αποκατάσταση του μνημείου στη θέση Μπόζα που παραμένει λεηλατημένο εδώ και πολλά χρόνια. Η ιστορικός, κ. Χριστίνα Παπακώστα, ανέλαβε την αναλυτική παρουσίαση των εκθεμάτων, την οποία παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι.

 

Το Σάββατο 19/10 στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγία της Επισκοπής) στο Σπανοχώριτελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Λευκάδας και Ιθάκης, κ. Θεοφίλου, και ακολούθησεη εμπεριστατωμένη ομιλία του Σπυρίδωνα Α. Σκλαβενίτη, Δρ. Ιστορίας, Προϊσταμένου των ΓΑΚ-Αρχείων Νομού Πρέβεζας με θέμα «Η εξέγερση των χωρικών της Λευκάδας το 1819».

Στη συνέχεια στο Μνημείο στη θέση Μπόζατελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Ο πρώην Δήμαρχος Σφακιωτών, κ. Γεράσιμος Γληγόρης, παρουσίασε εν συντομία τα βιογραφικά των Σπανοχωριτών που έλαβαν μέρος στην εξέγερση.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης, κ. Θεόφιλος, ο Βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας, Χαράλαμπος Καλός, η Αντιδήμαρχος, Νίκη Κατωπόδη, ο Αντιδήμαρχος, Ευτύχιος Ζουριδάκης, ο Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Χρήστος Γληγόρης, ο εντεταλμένος σύμβουλος, Αναστάσιος Γαζής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γεράσιμος Μελάς, Σεβαστή Κωνσταντινίδη-Ρεκατσίνα, Ευάγγελος Βερροίωτης, Αλέξανδρος Βερροίωτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο Πρόεδρος της κοινότητας Σπανοχωρίου, Γιώργος Χαλικιάς, ο Πρόεδρος της κοινότητας Λαζαράτων, Νίκος Λάζαρης, ο Πρόεδρος της κοινότητας Πινακοχωρίου, Νίκος Λάζαρης, οι πρώην δήμαρχοι Σφακιωτών Γεράσιμος Γληγόρης και Γιώργος Κούρτης.

Ο Δήμος Λευκάδας εκφράζει θερμές ευχαριστίες για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων στους συνδιοργανωτές, στον κ. Σκλαβενίτηκαι την κ. Παπακώστα καθώς και στον πρόεδρο της κοινότητας Σπανοχωρίου.

 

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.