Δρακονταειδής: “Είχαμε την πολιτική βούληση ολοκλήρωσης του σχεδίου του Νυδριού. Αδειαστήκαμε όμως από την υπηρεσία του Δήμου..”


Στην τοποθέτησή του  στη συζήτηση για το σχέδιο πόλης Καρυάς-Μεγάλου Αυλακίου  ο  πρώην Δήμαρχος Λευκάδας   Κωνσταντίνος Δρακονταειδής  ξεκαθάρισε πως ενώ υπήρχε μία τελειωμένη υπόθεση,  το πιθανότερο είναι ότι ξεκινάμε από την αρχή  και η ευθύνη για όλο αυτό βαραίνει απολύτως την υπηρεσία.

“Πρώτη φορά στα πέντε χρόνια που ήμουν δήμαρχος  ευθέως καταλογίζω ευθύνες στην υπηρεσία  και δεν αναφέρομαι στη σημερινή διοίκηση της,  αλλά σε συγκεκριμένα γεγονότα που ξεκίνησαν από το 2000.

Θέτω το εξής ερώτημα,  το 2006  πήγε στο υπουργείο η σχετική απόφαση,  όμως  αυτό δεν ενήργησε.

 Και ερωτώ τι έκαναν τότε οι αιρετοί της συγκεκριμένης περιόδου  και μη μου πείτε ότι δεν γνωρίζετε ποιοι είναι;  Θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό.

Η απόφαση αυτή επικαιροποιείται ξανά το 2008,  γιατί η πολεοδομία δεν την έστειλε στο υπουργείο;  Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ναι ή όχι;

Όλα αυτά θα τα κάνουμε γαργάρα;  Επίσης έχετε ευθύνη όσοι είστε από το Νυδρί και το Μεγάλο Αυλάκι  αυτά τα ζητήματα  να τα αναδείξετε  για τις αιτίες που οδηγούν το σχέδιο σε ναυάγιο γιατί εκεί θα οδηγηθεί.

 Εάν τα επιχειρήματά μου είναι εύλογα  και τα καταλαβαίνετε όλοι ανεξάρτητα από την όποια πολιτική άποψη έχετε,  θα πρέπει να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάτι  ότι  όσοι το διαχειρίστηκαν τότε  παρήγαγαν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η ζωή προχώρησε  φτάσαμε στο 2011  επί δημαρχίας κ Αραβανή  η οποία είχε την διάθεση να προχωρήσει.  Εγώ τότε ήμουν μέλος του δημοτικού συμβουλίου και το γνωρίζω.  Επιτρέψτε μου όμως  να κάνω την εξής ερώτηση και να επικαλεστώ έγγραφα.

20/10/2011 το δημοτικό συμβούλιο   αποφασίζει την  ανάρτηση  του σχεδίου του Νυδρίου.  Στις 10/2013  δύο χρόνια ακριβώς μετά  το δημοτικό συμβούλιο  αποφασίζει  να παραταθεί  η προθεσμία  υποβολής ενστάσεων και αυτό είναι τραγελαφικό.

Σας ρωτάω,  από το 2011 μέχρι το 2013  σας προκύπτει  από τις συγκεκριμένες αποφάσεις που προανέφερα πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί το σχέδιο;

Το έχω πει πολλές φορές  θα το λέω μέχρι να πεθάνω  είναι προτιμότερο ένα κακό σχέδιο από μη σχέδιο.  Εμείς στο τέλος του 14  το πήραμε από κει που έμεινε  και  εκφράσαμε τη βούλησή μας μέσα στη θητεία μας να το ολοκληρώσουμε  και φυσικά κινούμασταν πάντα με την εισήγηση της υπηρεσίας.

 Η γνώμη της υπηρεσίας  ήταν ότι έπρεπε να πάμε  με βάση τον καινούργιο νόμο.  Ποιος από εσάς ως δήμαρχος  θα έχει η εισήγηση για ένα τέτοιο θέμα που θέλει ειδικές γνώσεις  και να πει ότι εγώ θα επιβάλω την άποψή μου  όταν η υπηρεσία σου λέει ότι αυτή είναι η νόμιμη διαδικασία;

Μάλιστα την απόφαση του 2016 που πήραμε  την πήραμε εκ του περισσού, για λόγους ευαισθησίας.

Είχε προηγηθεί λαϊκή συνέλευση στο Νυδρί παρουσία του μελετητή,  του διαχειριστή της υπόθεσης κ. Κατωπόδη,  όπου παρόντα  50 άτομα  να γίνει μία κουβέντα  μέσα στην κοινωνία  όλα τα επιχειρήματα που και σήμερα λέμε ειπώθηκαν.

Εμείς ακολουθώντας τις οδηγίες υπηρεσίας  ολοκληρώσαμε την κύρωση της πράξης εφαρμογής  γιατί αυτό ήταν το κύριο,  η μεταγραφή είναι το πιο εύκολο,  καθώς με την κύρωση έχουμε πράξη εφαρμογής.

Εκεί ανακαλύψαμε  ότι η υπηρεσία έκανε λάθος  και ξέχασε το χαρτί πάνω στο οποίο στηρίζεται το σχέδιο.  Αυτή είναι η πραγματικότητα,  αυτή είναι η αλήθεια.

Μάλιστα αντίστοιχη προσπάθεια κάναμε τότε και για το σχέδιο της Λυγιάς  που πραγματικά έγινε ένα τεράστιο βήμα λύνοντας το πρόβλημα της Αρχαιολογίας  και έχει ανοίξει ο δρόμος με την γεωλογική μελέτη  να έχουμε έπιτέλους πολεοδομική μελέτη και στην Λυγιά,  εκτιμώ ότι αν το κυνηγήσει  η δημοτική αρχή γιατί οι υπηρεσίες έχουν και το ρυθμό τους  σε ένα χρόνο θα την έχουμε.

  Στα υπονοούμενα που ακούστηκαν  ότι την παραμονή το πήρε ο  περιφερειάρχης  και την επόμενη μέρα το κύρωσε  υπάρχουν δελτία τύπου  που λένε ότι το σχέδιο έφυγε  29/11/18  και κυρώθηκε 9 μήνες μετά.

Δεν περίμενα από τον Τάσο Γαζή  να μην το γνωρίζει αυτό  καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Επειδή γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πω ψέματα υπήρχαν ελάχιστοι,  μεμονωμένοι κάτοικοι της περιοχής  οι οποίοι ήθελαν να συζητήσουν το προσωπικό πρόβλημα που δημιουργούσε η μη το  σχέδιο.

Θέλω να καταλάβουν οι πολίτες του Νυδριού  ότι εμείς είχαμε την πολιτική βούληση  όμως το λέω ευθέως  αδειαστήκαμε από την υπηρεσία,  όπως και όλο το Νυδρί.

 Επαναλαμβάνω δεν φωτογραφίζω τον κύριο Προκοπίου,  είμαι σαφής.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο  γιατί κατά τη γνώμη μου  αν πάει στο δικαστήριο  γκρεμίζεται,  νομίζω όμως ότι νωρίτερα θα συμβεί κάτι άλλο,  ότι  η γνωμοδότηση της υπηρεσίας θα πάει στο υπουργείο  και θα μείνει εκεί στα συρτάρια,  καθώς δεν θα προχωρήσει.

Οπότε είμαστε μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.   Εμείς σε επαφή που είχαμε και με άλλους νομικούς  εκτός από όλα όσα ακούσαμε σήμερα  ήταν η εκτίμηση πως  θα εκπέσει του τυπικού λόγου.

Εξαιτίας αυτού του τυπικού λόγου  και του υπουργείου δεν θα το προχωρήσει.

Το ζήτημα είναι όμως ότι τέθηκαν καθυστερημένα και άλλα ζητήματα,  καθώς ποτέ δεν τέθηκαν είτε στο δημοτικό συμβούλιο.  Κατά τη γνώμη μου το πιο χοντρό  πρόβλημα που δημιουργείται από μπορεί όμως να λυθεί  είναι το ζήτημα  το ότι προσκυρώνονται κομμάτια  κοινόχρηστων χώρων  στους οποίους ιδιοκτήτες  οι οποίοι πρέπει να τα  αποζημιώσουν  και αυτοί είναι αρκετοί  χωρίς να έχουμε τα στοιχεία.

 Η πρότασή μας είναι να προχωρήσει η γνωμοδότηση αυτή,  όμως ταυτόχρονα το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να πάρει μία πολιτική δέσμευση  που θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες σε επόμενο συμβούλιο  και πού θα δεσμεύεται πως για όλα αυτά όσα θα προκύψουν στην πορεία,  να ζητήσει  εφόσον προχωρήσει το σχέδιο   να πάει σε διαδικασία τροποποίησης  και αναφέρομαι και στο κομμάτι το ρυμοτομικό.

 Νομίζω ότι μία τέτοια πρόταση παίρνει υπόψη της και όλες τις ανησυχίες που εκπρόθεσμα  ακούστηκαν,  όμως έχω και παράπονο γιατί κανένας από αυτούς  που μίλησαν που είπαν  πολύ σωστά πράγματα άσχετα αν δεν συμφωνώ σε όλα  δεν χτύπησαν την πόρτα του Δημαρχείου.

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Όσα λεει ο πρώην δήμαρχος είναι σωστά αλλά οι συγκιβερνοντες μαζί του έλεγαν στα καφενεία ποιος θέλεις να πλήρωση το σχέδιο ο Κατσάνος .Εξάλλου το Νυδρί ήταν απαξιωμενο από ολλους σας σχεδόν προσφωνονταςμας σεριφηδες .Με πιο μενδιαφέρον θα απαντούσαμε ότι η προσφορά σε γη και χρήμα είναι ανεφάρμοστη λόγω του ύψους της τιμης.Παρακαλω εάν κάνω λάθος ζητώ συγνωμη

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.