Δήλωση Κωνσταντίνου Δρακονταειδή για την ένταξη τμήματος του έργου «Διαμόρφωση εισόδου παραλίας πόλης Λευκάδας»…


????????????????????????????????????

ΔΗΛΩΣΗ πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗ
Για την ένταξη τμήματος του έργου
«Διαμόρφωση εισόδου παραλίας πόλης Λευκάδας»

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ στις 17/6/2020, με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων το έργο με τίτλο: «Διαμόρφωση εισόδου παραλίας πόλης Λευκάδας – τμήμα έργου: Περιοχή Α – είσοδος κόμβος», συνολικού προϋπολογισμού 2.670.724,00 ‎€.
Το έργο που χρηματοδοτήθηκε, είναι η Α΄ περιοχή, τμήμα δηλαδή ενός συνολικότερου έργου που αφορά την παραλία της Λευκάδας και περιλαμβάνει:
Την είσοδο της πόλης από τη γέφυρα Πόντε, με κατασκευή δρόμου με διαχωριστική νησίδα, κυκλικού κόμβου, σιντριβανιού, διαμόρφωση της οδού Φ. Πανάγου (έμπροσθεν των ξενοδοχείων) μέχρι το IONIAN STAR και μικρού τμήματος της οδού Άγγ. Σικελιανού μέχρι την ξύλινη γέφυρα, τον κύριο δρόμο (εκεί που γίνονται οι παρελάσεις), τον σύνολο του χώρου του Πάρκου των ποιητών, ηλιακό ρολόι, φωτεινή λωρίδα δαπέδου και πίδακες, ποδηλατόδρομο, κ.α..
Το συνολικό έργο, περιλαμβάνει άλλες δυο βασικές περιοχές παρέμβασης:
Την Β΄ περιοχή: Σ’ αυτήν περιλαμβάνεται η Κεντρική πλατεία της παραλίας, Αναψυκτήριο, κιόσκι, εξέδρα εκδηλώσεων, χώρο παιδικής χαράς, Ηρώον, επέκταση προβλήτας, ποδηλατόδρομος, στέγαστρο ταξί, WC, κ.α..
Την Γ΄ περιοχή: Σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνεται το υπόλοιπο τμήμα, μέχρι την πλατεία που υπήρχε ο παλαιός κινηματογράφος «Φοίνικας», τον κεντρικό παραλιακό δρόμο, τον περιβάλλοντα χώρο των καταστημάτων, υπαίθρια παιχνίδια και καθιστικά, κ.α..
Η ανάθεση εκπόνησης μελέτης είχε γίνει στις 26/10/2004 επί δημαρχίας κ. Γ. Γληγόρη. Η δεύτερη φάση της οριστικής μελέτης ολοκληρώθηκε στις 19/3/2012. Στη συνέχεια, έπρεπε να εκπονηθεί η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης, η οποία και ανατέθηκε (2/5/2013) επί δημαρχίας κ. Κ. Αραβανή.
Η παράταξή μας όταν ανέλαβε, ως Δημοτική αρχή, το τέλος του 2014, παρά τα τεράστια προβλήματα του σεισμού του 2015 και την σκληρή οικονομική περίοδο λόγω των μνημονίων, έτρεξε την ολοκλήρωση των μελετών. Υπήρξαν όμως προβλήματα λόγω σοβαρής ασθένειας, αλλά και συνταξιοδότησης του μελετητή, με αποτέλεσμα την λύση της σύμβασης μαζί του. Μεσολάβησαν αλλαγές και τροποποιήσεις με προτάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού (χωροθέτηση και εξυπηρέτηση σκαφών), αλλά και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (πλωτές προβλήτες, κ.λπ.) και η μελέτη εφαρμογής και τα τελικά τεύχη δημοπράτησης παραδόθηκαν το Μάρτιο του 2017.
Στη συνέχεια εγκρίθηκαν αμέσως από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της θητείας μας (7-4-2017), πληρώνοντας μάλιστα ο Δήμος, 69.141,63 €, για επιπλέον εργασίες που ήταν αναγκαίες, λόγω των παραπάνω αλλαγών και τις οποίες ολοκλήρωσε ο μελετητής.
Από εκεί και πέρα, αναμέναμε την έκδοση πρόσκλησης από την Περιφέρεια, για την υποβολή της πρότασής μας, προς ένταξη του έργου.
Η Περιφέρεια εξέδωσε πρόσκληση δυο χρόνια μετά στις 13/9/2019, ώστε να υποβληθούν προτάσεις προς χρηματοδότηση, λίγες μέρες αφ’ ότου ολοκληρώσαμε τη θητεία μας (31/8/2019).
Η σημερινή Δημοτική Αρχή πράττοντας ορθά, υπέβαλε πρόταση τον Νοέμβριο του 2019 και η απόφαση ένταξης του έργου εκδόθηκε πριν τρείς μέρες, όπως προαναφέραμε.
Αυτά με λίγα λόγια για την αποκατάσταση της αλήθειας!
Αναφέρω αποκατάσταση της αλήθειας, γιατί αυτή αποκρύπτεται από τον κ. Δήμαρχο στο χθεσινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αλλά και σε προχθεσινή προσωπική του ανάρτηση στο facebook. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Αυτό γίνεται συστηματικά!
Φυσικά, καλά κάνει και ενημερώνει τους πολίτες για την ένταξη ενός πολύ σημαντικού έργου. Σημασία όμως έχει, πώς το κάνει!!!
Στην ανάρτησή του, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, γράφει «Ολοκληρώσαμε την διαδικασία υποβολής εντός 15 ημερών, όταν καλά – καλά δεν ξέραμε που ήταν τα γραφεία μας, από 15 έως 30/10/2019».
Επιχαίρει δηλαδή για το αυτονόητο την υποβολή της πρότασης, με δεδομένο ότι είχε έτοιμη μελέτη εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης του έργου. Προφανώς αυτά δεν τα έφερε από το σπίτι του, τα βρήκε έτοιμα, γιατί κάποιοι τα υλοποίησαν. Άλλωστε, η υπηρεσία συγκροτεί το φάκελο για την υποβολή της πρότασης, όχι οι αιρετοί.
Φανταστείτε τον κομπασμό του, αν είχε υποβάλει καμμιά 30αρια τέτοιες προτάσεις και είχαν εγκριθεί κιόλας.
Δείχνει (και) με την ενέργεια αυτή, να μην σέβεται τις προσπάθειες, μικρότερες ή μεγαλύτερες προηγουμένων συναδέλφων του. Με τη σειρά του αυτό, δείχνει μικροψυχία, εγωπάθεια, πολιτικαντισμό της δεκαετίας του 60 και πολλά άλλα!
Είναι προφανές ότι έχει επιλέξει το δρόμο που θ’ ακολουθήσει. Είναι ο δρόμος των like στο facebook, των χειροκροτητών και της επικοινωνιακής αυτοπροβολής!
Είναι της μόδας άλλωστε. Ειδικά στη Λευκάδα ‘’φοριέται’’ πολύ τον τελευταίο καιρό!
Μου θυμίζει έντονα, την υπόθεση της Μαρίνας στο Βλυχό, όπου η προηγούμενη Δημοτική Αρχή υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με την Enterprise Greece για την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του έργου, αλλά ο κ. Βουλευτής το ξεχνά και το έχει αναλάβει ‘’ως προσωπικό του στοίχημα’’, λέει!
Τι θα δούμε και τι θ’ ακούσουμε ακόμη!!!
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, οι θεσμικοί τοπικοί παράγοντες γενικά, δεν χαράσσουν πολιτικές, ούτε πάνε μπροστά τον τόπο με επικοινωνιακές αλχημείες και εγωκεντρισμούς!
Και κάτι τελευταίο, αν βγει άλλο αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν οι περιοχές Β΄ και Γ΄ της παραλίας, να γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος ότι η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης είναι επίσης έτοιμα! Απλώς, αφού τα ελέγξει η υπηρεσία, θα τα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση! Το αναφέρω, γιατί δεν αποκλείεται ν’ ακούσουμε το… οτιδήποτε!!!
Τελικά φαίνεται ότι, όταν πριν λίγες ημέρες είχα πει στον αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Ι. Λιβιτσάνο, μετά από μια αντίστοιχη υπερφίαλη τοποθέτηση του, «να κατέβει από το καλάμι», θα έπρεπε να είχα συμπληρώσει «μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις»!!!

Λευκάδα 20/6/2020 Δρακονταειδής Κωνσταντίνος
Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης
«ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»
Δημοτικός σύμβουλος – πρ. Δήμαρχος

About Ομάδα Σύνταξης 27548 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

3 Comments

 1. Το έργο αυτό άργησε – χρονοτριβή μεγάλη- συνολικά διαδημοτικά στον χρόνο, και αυτό το χρεώνονται αρνητικά όλες οι από το 2004 δημοτικές και περιφερειακές αρχές.
  Τα άργητα του έργου αυτού, είναι ένα απ τα συμβάντα που σηματοδοτούν το ασύμβατο και μη συνεκτικό της αυτοδιοικητικής Λευκάδος μέσα στο Περιφερειακό αυτοδιοικητικό Ιόνιο κερκυραικά προσδιορισμένο καθεστώς.
  Και αυτό θα συμβαίνει μόνιμα , όσο η Λευκάδα παραμένει μέσα στην περιφερειακή αυτή ενότητα.
  Στήν Λεύκαδα πρέπει να αναπτυχθούν οι κοινωνικές δυνάμεις εκείνες οι οποίες θα απαιτήσουν την ριζοσπαστικοποιήση απέναντι στην Περιφερεια Ιονίου , και θα προετοιμάσουν ιδεολογικά την αλλαγή περιφερειακής ένταξης της Νήσου με στόχο την σύνδεση της Λευκάδας με την Δυτική χέρσο Ελλάδα.
  Αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις , αρχικά ώς δεξαμενές σκέψης ( think tank) δεν φαίνονται να υπάρχουν στην Λευκάδα , και αυτό παραγάγει μια εσωστρέφεια στην Νήσο μέρος της οποίας θναι εκάστοτε και οι διαφωνίες παλαιοτέρων και ενεστώτων διατελέσαντων / διατελούντων δημαρχιακών αρχών.
  Και αυτό βολεύει το περιφερειακό κερκυραικά προσδιορισμένο Ιόνιο καθεστώς.
  Αντί οι διατελέσαντες στον χρόνο δημοτικές αρχές στην Λευκάδα να βρίσκονται σε μια αναφορά συνεχούς στον χρόνο αληλλοσυμπληρώσεως σε επίπεδο έργων , φραστικά αλληλοστιχοποιούνται ανακαλύπτοντας ευθύνες καθυστέρησης ή μη εκτέλεσφς έργου ( που δεν υπάρχουν) εκατέρωθεν. Και δεν υπάρχουν ευθύνες διότι η όλη διαμεσολάβηση στην δομή του κάθε προτεινίμενου έργου διέρχεται απ την κερκυραική περιφέρεια.
  Η Λευκάδα συν το χρόνω μέσα στο Περιφερειακό Ιόνιο καθεστώς αλλοτριώθηκε παραγωγικά και σε επίπεδο ύπαρξης κοινωνικής δημιουργικής σκέψης για την μέσω εγχώριας αυτοδιοικητικής διεκδίκησης να υποστηρίξει την αρμόζουσα παραγωγική οικονομική κοινωνική και πολιτική κατασκευή της ( στρουκτούρα )ώς νομός.
  Η παραμονή της Λευκάδος μέσα στο Ιόνιο αυτοδιοικητικό μόρφωμα δεν οδηγεί παρά στην αύξηση της εσωστρέφειας μέσα στην Λευκάδα , και σε 2ο συμβάν την παρέμβαση ώς αναγκαιότητα δήθεν ,της υπέρτερης αυτοδιοικητικής αρχής ( περιφέρειας) σε επίπεδο έργων ή σε επίπεδο ακόμα και αναζήτησης ευθυνών για το μη γραμμικό της πορείας εος έργου.

 2. Το Κερκυραικό νταραβέρι θέλει να εξαγάγει την ενδοκερκυραική τσακωμάρα στην περιφέρεια στα υπόλοιπα νησιά με διάφορα κανάλια.
  Το ένα κανάλι -λούκι είναι ο ΦΟΣΔΑ , στοχεύοντας μα βάλει Λευκάδα να τσακωθεί με την Κεφαλονιά , Ζάκυνθο ή και σε κάθε σχήμα τσακωμάρας Μεταξύ νησιών πλήν της Κέρκυρας.
  Και αυτό θέλει προσοχή απ τα υπόλοιπα νησιά , γιατί θα είναι μόνιμη Κερκυρα’ι’κή επιδίωξη.
  Να μην οξύνουν τους τόνους μεταξύ των οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις στα άλλα νησιά, γιαι αυτό τροφοδοτεί την Ιόνιακερκυραική επιδίωξη.
  Τκ άλλο είναι τα έργα υποδομών , ήδη για το λιμάνι της Βασιλικής Λευκάδος υπάρχει αντιπαράθεση.
  Και όχι σε λίγες περιπτώσεις οξ παραταξιακές κόντρες και οι κίντρες ενεστώτων και τέως Δημοτικών αρχών στην Λευκάδα αλλά ίσως και στα άλλα νησιά είναι ανεπτυγμένες καιρό.
  Θέλει τεράστια υπομονή και σκέψη για να αντιμετωπιστεί ο κερκυραικός εχθρός για τα άλλα νησιά.
  Η πολιτική ιστορία του μεσοπολέμου και δη της δεκαετίας του 1930 , με την υπομονή του Παναγή Τσαλδάρη ως διαδιακασία για να αντιμετωοιστεί ο Βενιζελισμός ( που τον θεωρούσε εχθρό) χρειάζεται ώς μεθοδολογία και μόνο όμως, γιατί ο βενιζελισμός δεν ήταν εχθρός. Αλλά ώς διαδικασία η στάση του Π.Τσαλδάρη είναι η ενδικνυόμενη απέναντι στον Κερκυρα’ι’κό λίβα και δη κατακαλόκαιρο που θέλει να κατακάψει τα υπόλοιπα ιόνια νησιά.
  Βάλτε οι κάτοικοι στα άλλα Ιόνια νησιά και πρόσθετα αιρ κοντίσιον αν χρειαστεί για το καλοκαίρι.
  Έρχεται λίβας κερκυραικός, και ας είναι απ τον Βορρά.
  Και τούτο λόγω κλιματικής επερχόμενης προοδευτικά αλλαγής κατά την επιστήμη.

 3. Η αντιπαράθεση αυτή ( Σύριζα -πασοκ κινάλ) είναι αποτέλεσμα της πολιτικής χρόνια κολεγγιάς Κκε με την Νέα Δημοκρατία σε επίπεδο θεσμών ( όπως η περιφέρεια Κέρκυρας τώρα) , που πλέον έχει αποκτήσει και μια κανονικότητα χρόνια στα αυτοδιοικητικά. Και ας κάνουν ότι την αρνούνται απ το κκε ενώ ξέρουν ότι την έχουν εγκαινιάσει από παλιά άτυπα μέν ισχυρά δέ.
  Είναι παλιά κόλπα αυτά για τους νεότερους να μαθαίνουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.