Χρήστος Λάσκος στον Prisma 91,6: Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ Μακρόν συνδέεται με τις επιλογές του τα τελευταία χρόνια


Ο οικονομολόγος-εκπαιδευτικός Χρήστος Λάσκος έκανε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Γαλλία, με παρέμβαση του στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6.

Στο ερώτημα αν η γαλλική κοινωνία είναι ανάμεσα στο δίλλημα νεοφιλελεύθερης πολιτικής ή άκρας δεξιάς, είπε ότι όντως αυτό το δίλλημα είναι υπαρκτό και ευτυχώς δεν το αντιμετωπίζουμε στην χώρα μας, καθώς ο υποψήφιος της αριστεράς που χρειαζόταν ένα βήμα για να φτάσει στον δεύτερο γύρο ο Μελανσόν, έχει πάρει θέση η οποία απελευθερώνει τους ψηφοφόρους  απέναντι σε αυτό το δίλημμα.

Ωστόσο υπάρχει μεγάλη διαφορά από το 2002, που τότε υπήρχε μια πανστρατιά ενάντια στην υποψηφιότητα του πατέρα της σημερινής ακροδεξιάς υποψηφίου Λεπέν, ωστόσο υπάρχει μια τεράστια διαφορά, που είναι ανεξάρτητη από την τοποθέτηση των πολιτικών φορέων.

Σε ότι αφορά την στάση της κοινωνίας έχει μεσολαβήσει η κρίση του 2008 και η αγριότητα της οικονομικής ακροδεξιάς  την οποία εκφράζει και ο Μακρόν στην Γαλλία.

Η οικονομική ακροδεξιά δεν έχει τα χαρακτηριστικά της φασιστικής ακροδεξιάς της Λεπέν, αλλά η Γαλλική κοινωνία είναι πολύ δύσκολο να καταπιεί αυτό το δίλημμα.

Όσον αφορά την υποψηφιότητα Μακρόν ανέφερε ότι πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι πρόκειται για  ιδεότυπος του ανθρώπου της «περιστρεφόμενης πόρτας», είναι απεχθής υποψηφιότητα ακόμη και με όρους ηθικής τάξης, με την κοινότερη, την πιο καθημερινή έννοια. Ο συστημικότερος όλων.

Όσον αφορά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την στήριξη της υποψηφιότητας του Μακρόν, θύμισε ότι το κυβερνητικό κόμμα σήμερα είχε τοποθέτηση υπέρ του Αμόν και μάλιστα καλούσε με έναν ανοίκειο τρόπο στα όρια της παρέμβασης στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας, να αποσυρθεί ο Μελανσόν-μπορεί να μην τον ονομάτιζαν- υπέρ του Αμόν.

Με τα χίλια ζόρια τις τελευταίες μέρες, δυο στελέχη του κόμματος διατύπωσαν την άποψη ότι πρέπει να υποστηριχθεί ο Μελανσόν μπροστά στο 20% που είχε εντελώς εκ των υστέρων.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν ήταν ολόκληρη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δυο στελεχών του.

Αυτό είναι ένα στοιχείο του προβλήματος στην Ελλάδα, όσον αφορά τις πολιτικές τοποθετήσεις των βασικών φορέων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αυτή την στάση γιατί έχει μπει σε μια τροχιά συνδεόμενη με τις επιλογές που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, διευκρινίζοντας ότι προέρχεται από τον χώρο αυτό ήταν μέλος της πολιτικής γραμματείας και ερεθίζεται όπως είπε από αυτά τα πράγματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια σειρά από επιλογές οι οποίες πλέον τον οδηγούν στο ένα λάθος πίσω από το άλλο και σε τέτοια ζητήματα.

Ο Μελανσόν μίλησε το Σάββατο έχοντας δίπλα του τον Ινγκλέσιας στην τελευταία του ομιλία, είπε για τους Podemos, για το μπλόκο της Πορτογαλίας, κουβέντα για την Ελλάδα, ωστόσο θύμισε ότι η Ελλάδα προηγήθηκε σε όλα αυτά. Ήταν η πρώτη χώρα που ένα ευρύ κοινωνικό κίνημα και ένας πολιτικός φορέα μαζί με άλλους, μπήκαν μπροστά για να ανατραπεί η πολιτική της λιτότητας .

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 έχει μια δυσκολία προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα θυμίζοντας τον ενθουσιασμό υπερ του Σούλτς όταν πρώτο εμφανίστηκε, λέγοντας ότι αυτό είναι περίεργο αν θυμηθεί κανείς ότι στην περίοδο της πρώτης διαπραγμάτευσης ήταν από τους χειρότερους.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21700 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.