Χαράλαμπος Καλός στον Prisma 91,6:”Την Κυριακή κρίνεται το μέλλον του τόπου. Ελπίζω να είμαστε ξανά η συνειδητή επιλογή.”


Συνέντευξη στον Prisma 91.6 και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκάδας και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Σύγχρονη Λευκάδα», κ. Χαράλαμπος Καλός, λίγο πριν την καθοριστική μάχη του 2ου γύρου.

Για το βράδυ της 26ης Μαΐου ο κ. Καλός είπε ότι «η βραδιά της προηγούμενης Κυριακής ήταν μια βραδιά με χαρακτηριστικά θρίλερ. Μέχρι την τελευταία στιγμή οι διαφορές ήταν πάρα πολύ μικρές και θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα. Τελικά ήμασταν εμείς αυτοί που κόψαμε το νήμα της δεύτερης θέσης, κάτι το οποίο μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και αισιόδοξους για την πορεία».

Σχετικά με τη δεύτερη Κυριακή ο κ. Καλός είπε «την προηγούμενη Κυριακή κρίθηκαν οι προτάσεις, το όραμα, οι θέσεις, απ’ όσους τουλάχιστον συνδυασμούς κατέθεσαν στην κρίση του λευκαδίτικου λαού αντίστοιχα προγράμματα και θέσεις. Μιας και πάνω κάτω γνωρίζουμε τη σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου τουλάχιστον τις έδρες που παίρνει ο κάθε συνδυασμός, γιατί ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα οι σταυροδοσίες, εκείνο το οποίο κρίνεται την επόμενη Κυριακή δεν είναι μόνο η θέση του Δημάρχου. Κατά την άποψη τη δικιά μας κρίνεται το μέλλον αυτού του τόπου. Γιατί κατά την ταπεινή μας άποψη ο Δήμαρχος είναι αυτός που δίνει το στίγμα προς ποια κατεύθυνση πρέπει και μπορεί να στραφεί ένα δήμος. Εμείς όλο το προηγούμενο διάστημα ξεδιπλώσαμε το πρόγραμμά μας, δεν το φοβηθήκαμε, τολμήσαμε, πήραμε καινοτόμες πρωτοβουλίες, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν από το Λευκαδίτικο λαό, γι’ αυτό και μας έδωσαν τη δυνατότητα να είμαστε εδώ σήμερα και να μιλάμε, διεκδικώντας την επόμενη Κυριακή να είμαστε εμείς οι νικητές».

Για τη σταυροδοσία που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη και κατά πόσο τον εξυπηρετεί τη δεδομένη χρονική στιγμή ο κ. Καλός είπε «θα μου επιτρέψετε να πω ότι όντως είναι απαράδεκτο ότι είμαστε δυόμισι μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης της δεύτερης Κυριακής και δε το γνωρίζουμε και ειλικρινά σας μιλάω ότι εγώ ως επικεφαλής της «Σύγχρονης Λευκάδας» δεν γνωρίζω ποιοι συνεργάτες μου είναι αυτοί που είτε προπορεύονται σε σταυροδοσία είτε εκλέγονται. Πρέπει και νομίζω ότι μέχρι σήμερα το βράδυ ή αύριο το μεσημέρι θα βγουν οι σύμβουλοι.

Από την άλλη μεριά θα σας πω και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό ότι κανέναν από τα παιδιά που απαρτίζουν τη «Σύγχρονη Λευκάδα» δεν τον νοιάζει και γι’ αυτό ακριβώς δεν μπήκε κανένας στη διαδικασία να πάει στην Περιφέρεια να μετρήσει άτυπα τους σταυρούς του ή τους σταυρούς των συναγωνιστών να το πω έτσι, πράγμα που έγινε από άλλες παρατάξεις και γι’ αυτό έχουμε μια εικόνα άτυπα για το ποιοι εκλέγονται στους άλλους συνδυασμούς. Εμάς επειδή μας ενώνει πάνω απ’ όλα η ομαδική δουλειά η οποία κάναμε, δεν μπήκε κανένας από τους συνεργάτες μου σε αυτή τη διαδικασία και γι’ αυτό δεν ξέρουμε από τη δική μας παράταξη ποιοι εκλέγονται. Σε κάθε περίπτωση είναι κατακριτέο και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ανακοινωθούν, για να ξέρει κι ο κόσμος ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν. Είναι οι άνθρωποι που θα παίρνουν τις αποφάσεις με την ψήφο τους».

Σχετικά με την ανακοίνωση της παράταξης Δρακονταειδή που ουσιαστικά στηρίζει την παράταξη του κ. Καλού στο 2ο γύρο και κατά πόσο θα υπάρξει συνεργασία με το νυν δήμαρχο την επόμενη ημέρα, ο κ. Καλός ανέφερε «θα αξιολογήσω την ανακοίνωση ως μια προσεγμένη ανακοίνωση που όντως περνάει το μήνυμά της, διακριτικά, αλλά το περνάει. Διαβεβαίωση δική μου ήταν ότι δεν πρόκειται να άφηνα το δήμο ακυβέρνητο από όποια θέση και να με κατέτασσε ο Λευκαδίτικος λαός. Από τη Δευτέρα που θα έχουμε το οριστικό αποτέλεσμα τότε θα ξεκινήσει μια σειρά επαφών, διερευνητικών. Όπως ξέρουμε είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα αυτό με την απλή αναλογική και πρέπει να δούμε που θα μπορέσουμε να ισορροπήσουμε γιατί πρόταγμα όλης αυτής της διαδικασίας, τουλάχιστον όσον αφορά εμάς, είναι να μπορέσουμε να επιλύσουμε προβλήματα χρόνια και να πάμε τον τόπο μας μπροστά. Οπότε ας περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα έτσι ώστε να δούμε και το τελικό αποτέλεσμα και να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια.

Στο ερώτημα σε ποια βάση θα γίνουν αυτές οι συνεργασίες που απαιτούνται ο κ. Καλός απάντησε «είπατε ότι ο κ. Σολδάτος ανακοίνωσε μια σειρά επαφών. Θα πω ότι στην πολιτική πολλά πράγματα λέγονται και δεν γίνονται κι άλλα γίνονται και δεν λέγονται. Που σημαίνει ότι και από τη δικιά μας τη μεριά έχει γίνει μια σειρά επαφών ως είθισται και επιβάλλεται να γίνει ώστε να διερευνήσουμε προθέσεις, όχι τόσο για την Κυριακή αλλά και για την πορεία. Δεν σας κρύβω ότι η άποψη η δική μου είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ συμφωνίας με μια ή περισσότερες παρατάξεις πάνω σε προγραμματικές θέσεις, πάνω σε προγραμματική βάση και δέσμευση. Πλην όμως, πρέπει να δούμε και τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τις υπόλοιπες δημοτικές ομάδες καθώς και τη δική μας. Ξέρετε καμιά φορά δεν είναι και εύκολα ελέγξιμα τα πράγματα από την πλευρά του οποιουδήποτε επικεφαλής. Άρα ας κάνουμε λίγο υπομονή για να δούμε όχι μόνο ποιος θα είναι Δήμαρχος αλλά να δούμε και τις συνθέσεις των δημοτικών ομάδων, που δεν τις ξέρουμε σήμερα.

Αυτό το οποίο πιστώνω σε μένα, αν και δεν μου αρέσει να μιλάω για μένα, είναι ότι καλλιεργήθηκε μια ομαδική δουλειά και ότι κατάφερα να εμπνεύσω και να κάνω συμμέτοχους μια ομάδα 51 ανθρώπων και όχι μόνο, σε ένα κοινό στόχο, ένα κοινό όραμα και όχι τόσο η επίτευξη της δεύτερης θέσης. Άρα λοιπόν, προγραμματικές δεσμεύσεις, προγραμματικές θέσεις, τουλάχιστον σε ένα minimum, γιατί μπορεί να μη συμφωνήσουμε σε όλα και από εκεί και πέρα έγκειται και στη στάση που θα κρατήσει η κάθε δημοτική ομάδα. Είναι ανοιχτό και δε σας κρύβω ότι με προβληματίζει, όπως και όλους φαντάζομαι. Θα το δούμε».

Για το αν είναι και ο κ. Σολδάτος μέσα στα πλάνα αυτά των συνεργασιών ο κ. Καλός έθεσε πάλι το ζήτημα των προγραμματικών θέσεων και το κατά πόσο οι υπόλοιποι επικεφαλής θα συμφωνήσουν με βασικές θέσεις της «Σύγχρονης Λευκάδας». Ο κ. Καλός τόνισε ότι ένα από τα κριτήρια επιλογής των ψηφοφόρων είναι και το ποιος είναι ο καταλληλότερος να επιτύχει αυτές τις συναινέσεις και συνθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο.

Για το αν τον προβληματίζει η «αντι-Σύριζα» διάθεση που ευνόησε την παράταξη Σολδάτου να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά και τα κομματικά κριτήρια ή αν πιστεύει ότι η τράπουλα μοιράζεται από την αρχή ο κ. Καλός είπε «εξαιτίας των ευρωεκλογών, και σε ένα μήνα θα έχουμε και τις εθνικές εκλογές, είναι γεγονός ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη πολιτική απόχρωση και στις δημοτικές εκλογές. Πλην όμως είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία του κόσμου θα αποφασίσει με αυτοδιοικητικά κριτήρια, θα κρίνει ποιος από τους δύο επικεφαλής εκφράζει μια πιο σύγχρονη προσέγγιση στα πράγματα, ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για μια ακομμάτιστη, ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση και Λευκάδα κατ’ επέκταση και όχι για την κομματική στήριξη, ποιος από τους δυο μας έχει ζητήσει διαχρονικά να είναι συνειδητή επιλογή η ψήφος και όχι από υποχρεώσεις και μια σειρά άλλων ζητημάτων. Άρα παρότι υπάρχει αυτή η πολιτική χροιά, θεωρώ ότι η πλειοψηφία των συνδημοτών μας θα αποφασίσει με αυτοδιοικητικά κριτήρια και αυτό τους ζητάω να πράξουν. Ας κρίνουν ποιος από τους δυο πληροί αυτά τα κριτήρια».

Για την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων και τις αιτήσεις που έχουν γίνει ο κ. Καλός ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε καμία ένσταση. «Εκείνο το οποίο υπήρχε -και με ενημέρωσε ο κ. Δήμαρχος για τις κινήσεις του από την πρώτη στιγμή- ήταν ένα αίτημα επανακαταμέτρησης των εγκύρων και επανεξέτασης των ακύρων, σε άτυπη διαδικασία. Υπήρχε ένα επιτελείο από την πλευρά του κ. Δημάρχου, ένα επιτελείο από την πλευρά τη δική μου και παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων, όπου έγινε μια άτυπη αξιολόγηση κατά πόσο ήταν ή δεν ήταν άκυρο. Υπήρχε απόλυτη συμφωνία σε αυτό και χωρίς αυτό να αλλάζει οτιδήποτε στο τελικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και θα δείτε όταν θα γίνει η τελική επικύρωση ότι το αποτέλεσμα θα είναι τα 15 ψηφοδέλτια.

Τι διεφάνη; Γιατί και πάλι εχθές υπήρχε μια τεράστια φιλολογία που δημιούργησε μια σύγχυση στο εκλογικό σώμα, στους δημότες της Λευκάδας. Διεφάνη άτυπα, άτυπα το τονίζω γιατί το Πρωτοδικείο είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, ότι η τριμερής αυτή επιτροπή, του κ. Δημάρχου, η δικιά μας και αυτή από το δικαστικό σώμα, ότι υπήρχαν 17 ψηφοδέλτια από την πλευρά του κ. Δρακονταειδή τα οποία η επιτροπή αυτή άτυπα είπε ότι θα έπρεπε να είναι στα έγκυρα και υπήρχαν και 10 δικά μου τέτοια ψηφοδέλτια τα οποία η επιτροπή είπε ότι κακώς ήτανε στα άκυρα.

Που σημαίνει ότι ακόμη κι αν αυτή η προσέγγιση η άτυπη επιβεβαιωθεί στο Εκλογοδικείο, που δε γνωρίζω αν όντως ο κ. Δήμαρχος θα προσφύγει μετά από 10 μέρες, -γιατί πρέπει να υπάρξει ανάρτηση του Πρωτοδικείου, να περάσουν τρείς μέρες και μέσα σε μια εβδομάδα από αυτό το διάστημα μπορεί κάποιος να κάνει μια προσφυγή για οποιοδήποτε ζήτημα- αλλά ακόμη και αυτό να γίνει υπάρχει μια διαφορά 7 ψηφοδελτίων που και πάλι δεν αλλάζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Εκείνο το οποίο μπορεί να αλλάξει όμως, σύμφωνα με την πλευρά του κ. Δημάρχου, είναι η κατανομή μιας επιπλέον έδρας εις βάρος της παράταξης του Διαύλου και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο σκέφτονται να προσφύγουν στο Εκλογοδικείο».

Στην ερώτηση αν βοηθήθηκε από το Κίνημα Αλλαγής και πρωτοκλασάτα στελέχη ο κ. Καλός απάντησε «οι πολιτικές αναφορές του καθενός μας είναι τόσο μικρός ο τόπος μας που και να θέλει κάποιος να τις κρύψει δεν μπορεί να τις κρύψει. Εγώ ούτε τις αμφισβήτησα ποτέ τις δικές μου πολιτικές αναφορές και θα πω ότι ήμουν συνεπής και σταθερός στις επιλογές μου αυτές. Ξεκάθαρα. Από εκεί και μετά προφανώς και όταν ξεκινάς μια προεκλογική διαδικασία χρειάζεσαι κάποιοι άνθρωποι να συνδράμουν, από το ευρύτερο κοινωνικό σώμα, την προσπάθεια αυτή. Θα είσαι αιθεροβάμονας αν μπορείς να πιστέψεις ότι ένας άνθρωπος μπορεί να βγάλει εις πέρας όλη αυτή τη διαδρομή. Από εκεί και μετά κάποιοι, εκτός των ανθρώπων που αναφερθήκατε εσείς, για να περιορίσουν την απήχησή μας στο σώμα το κοινωνικό, προσπαθούσαν ντε και καλά να πουν ότι είναι κομματική η επιλογή της «Σύγχρονης Λευκάδας». Πράγμα το οποίο δεν είναι. Είναι αναληθές. Προφανώς και άνθρωποι αρκετοί από το χώρο στον οποίο εγώ κινούμαι ιδεολογικά και πολιτικά βοήθησαν και συνέδραμαν την προσπάθεια και δεν το έκρυψα κιόλας αυτό, πλην όμως επικουρικά. Κι αν μιλήσετε και με τους ίδιους να είσαστε 100% βέβαιος ότι αυτό θα επιβεβαιώσουν.

Προφανώς και μια εμπειρία που υπήρχε ήθελα να την αξιολογούσα αλλά από εκεί και μετά η προσπάθεια αυτή και γι’ αυτό ήθελα από την αρχή να το ξεκαθαρίσω το ότι δεν πρόκειται να μπω σε καμία διαδικασία απονομής χρίσματος και στήριξης. Θα σας πω επίσης, δεν θέλω να αναφέρω το όνομα, ότι το Νοέμβρη, Δεκέμβρη μήνα ο χώρος έκανε προσπάθεια να βρει άλλον υποψήφιο, παρόλο που η υποψηφιότητά μου εμένα έτρεχε, άρα τι χρεία έχουμε μαρτύρων για το ότι δεν είναι κομματική η υποψηφιότητα; Και πάλι ο κόσμος και η κοινωνία της Λευκάδας επειδή είναι μικρή το γνωρίζει. Εμείς αταλάντευτα ακολουθήσαμε αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο είχαμε καταστρώσει με την ομάδα μου, απαρέγκλιτα, κλείναμε αυτιά σε σειρήνες δεξιά κι αριστερά, το ακολουθήσαμε πιστά και είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι που καταφέραμε και τα μηνύματα τα περάσαμε στην κοινωνία και δείξαμε ότι αν υπάρχει καλός σχεδιασμός, όραμα, όρεξη για δουλειά, όλα είναι κατορθωτά. Γιατί πολύ σωστά είχατε πει πριν από λίγο ότι στην αρχή αυτής της προσπάθειας να μην πω κανένας αλλά ελάχιστοι πίστευαν στο αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής».

Για την έκκληση που είχε απευθύνει την περασμένη εβδομάδα αλλά και σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο να είναι η ψήφος στη «Σύγχρονη Λευκάδα» μια συνειδητή επιλογή, ο κ. Καλός είπε «Τώρα θα το βάλω εις την νιοστή. Ζητώ από τον Λευκαδίτικο λαό να αξιολογήσει, να κρίνει και πιστεύω ότι αν αυτό το κάνει η «Σύγχρονη Λευκάδα» θα είναι η συνειδητή του επιλογή».

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 25640 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Εάν εκλεγεί δημοτική αρχή ετερονομημέου του ατομικού συνειδότος πολιτών ψηφοφόρων, και δύσκολο έργο θα έχει υλοποιητικά και αξιακά ελλειπτική θάναι.
    Και οι πολίτες ψηφοφόροι – και το φαντασιακό των τοπικών κοινωνικών – καλά είναι να κυτάξουν κατάματα το μεταπολιτευτικό κοινοβουλευτικό κτηθέν κοινωνικά αγαθό, πέρα από την μυθολογία της κάθε εξουσίας – πάντα η εξουσία λειτουργεί και μυθολογικά- γιατί η αφαίρεση του πραγματικού ιδιαίτερα στις μέρες μας (μακροχρόνια εξοικονομητική εποχή) δεν οδηγεί πουθενά.
    Το καθημερινό στοιχείο και η ανθρώπινη δυναμική του που διαμορφώνει το κοινωνικό παίγνιο όσο αυτό ( το παίγνιο ) διαμορφώνει τους ανθρώπους.. – άρα και τα έργα των- έχει ανάγκη από πιότερη τιμή, απ ότι σε διασταλτικές κοινωνικά και ιδεολογικά προσβάσιμες εποχές – που η χώρα έζησε τέτοιες-.
    Η ιδεαλιστική άποψη ( της δυνατότητας πιθανών αναίτιων μεταβολών ) δεν θα επαληθευτεί στην εποχή μας που εμφατικά τονίζει την αναγκαιότητα ρεαλισμού ( αδυνατότητα αναίτιων μεταβολών ).
    Το κάθε μέρα – το καθημερινό- είναι κυρίαρχο και σπαρακτικό μαζί. Οι προσωπικές ανασφάλειες , ομού σωρρευόμενες – ώς κοινωνικές ανασφάλειες θα αντιμετωπιστούν. Τίποτα δεν θα χαριστεί σε κανέναν , ή θα κατακτηθεί απ όλους – ότι δομηθεί- ή από κανέναν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.