Χαράλαμπος Καλός στον Prisma 91,6 “Μας εγκαλούν οι υπηρεσίες της περιφέρειας για αργοπορία 7 μηνών στον Λιμένα Βασιλικής,  βασιζόμενοι σε ένα έγγραφο το οποίο δεν έχουμε λάβει ποτέ!!! Κάποιοι εκθέτουν την Περιφερειάρχη εν αγνοία της.”


Ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Kαλός σχολίασε θέματα επικαιρότητας  στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91 6  και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη.

Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την πρόσβαση στη Λευκάδα από 25 Μαΐου  και το ενδεχόμενο  αυτή η απόφαση βασίστηκε  στην έντονη προβολή του νησιού τις τελευταίες ημέρες,   είπε πως” είναι αλήθεια πως το τελευταίο δεκαήμερο τόσο ο ίδιος,  όσο και άλλοι φορείς του νησιού έχουν προβεί σε μία σειρά δηλώσεων και συνεντεύξεων,  μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών  και μπορώ να πω ότι αυτό ήταν και το πρώτο ενθαρρυντικό στοιχείο  ενόψει και της καλοκαιρινής σεζόν αναφορικά με τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

Από την άλλη πλευρά βλέπω τα πράγματα ορθολογιστικά και με την χθεσινή  απόφαση της πολιτείας  ακόμα και τώρα που μιλάμε δεν μπορώ να δώσω μία επαρκή και ικανοποιητική εξήγηση,  για το λόγο του διαχωρισμού της εξαίρεσης από την εξαίρεση.  Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά  και προφανώς η ανάρτηση που έκανα στο δικό μου Facebook είχε μία μεγάλη δόση αυτοσαρκασμού,  γιατί γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι έγινε μία μεγάλη προσπάθεια  από τη δημοτική αρχή και όχι μόνο  αλλά και από όλο το δημοτικό συμβούλιο,  στο αρχικό στάδιο της πανδημίας προκειμένου η Λευκάδα να ενταχθεί στο καθεστώς των νησιών κάτι το οποίο δεν έγινε.

Προφανώς και όλοι μας σεβόμαστε τις αποφάσεις της πολιτείας,  δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά όμως στο δικό μου μυαλό παραμένει ένα ερωτηματικό.

Είμαστε στην κατάσταση των νησιωτικών περιοχών,  από τη Δευτέρα θα ισχύσει ότι ίσχυε στην ΚΥΑ των νησιών  που ήθελες υποχρεωτικά το Ε1 για να μπεις  και μία άπαξ μετακινήσεις στο νησί  ή θα ισχύσει ότι ισχύει σήμερα;

 Ειλικρινά σας μιλάωδεν γνωρίζω και επειδή έχει σπάσει το τηλέφωνο του Δήμου Λευκάδας  δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις και δεν γνωρίζω τι θα συμβεί στο νησί από τη Δευτέρα.  Προφανώς και δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου  αν επιτραπεί η απρόσκοπτη διέλευση μία εβδομάδα πίσω  χρονικά,  από την άλλη μεριά όμως δεν γίνεται να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.”

Απαντώντας στον ισχυρισμό ότι  υπήρχε φόβος  λόγω του γεγονότος ότι Λευκάδα είχε προβληθεί ως τον πρώτο προορισμό που ανοίγει  μετά την Πανδημία  για μαζική προσέλευση κόσμου,  απάντησε ότι και για αυτό το γεγονός θα μπορούσε να έχει εξηγηθεί,  να είχε επικοινωνηθεί  και όχι όλοι οι φορείς του τόπου  να προσπαθεί ο καθένας να   καταλάβει τι έχει γίνει,  ενώ εγώ είχα προσπαθήσει να επικοινωνήσω με τον υφυπουργό κ Χαρδαλιά αλλά δεν κατέστη εφικτό.

Μάλιστα ελλείψει  της ενημέρωσης,  καθώς γνωρίζω ότι και ο ίδιος ο βουλευτής κ Καββαδάς  έκανε προσπάθειες για να αλλάξει αυτή η απόφαση,  γεννά  και μία σειρά φημολογιών  και διαφορετικών ερμηνειών και ο καθένας τοποθετείται όπως αντιλαμβάνεται.

Ωστόσο υπήρχε μία φημολογία για ποιο λόγο να ανοίξει η Λευκάδα πρώτη ως τουριστικός προορισμός  πριν από  κάποια άλλα νησιά,  θεωρητικά αυτός ο ισχυρισμός  μπορείς να πεις ότι είναι στο τραπέζι δεν μπορώ να πω όμως ότι ισχύει.”

ΛΙΜΕΝΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ 

Ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός για πρώτη φορά μίλησε δημόσια για την απόφαση της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας, για το γυμνάσιο  και λιμένα Βασιλικής, , απαντώντας στον ισχυρισμό ότι ο δήμος δεν ανταποκρίθηκε από την πλευρά τους ότι είχε κληθεί.

Πριν την τοποθέτηση του σχολίασε,  ότι “τους πολίτες, απολύτως δικαιολογημένα τους ενδιαφέρει να γίνονται τα έργα, ανεξάρτητα ποιος είναι ο κύριος φορέας, ποιος θα εκτελεί τους ενδιαφέρει να βλέπουν στο χώρο τους, στην περιοχή τους, στο δήμο τους να γίνονται έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και τη ζωή τους.

Εγώ μέχρι τώρα δεν έχω μιλήσει, ήθελα να έχω μία πλήρη εικόνα την οποία έχω σχηματίσει εδώ και αρκετές μέρες και όπως έχετε αντιληφθεί δεν μιλάω εύκολα, αναγκάζομαι όμως να ενημερώσω τους συμπολίτες μας, κάτι που θα πράξω και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας,  γιατί υπάρχουν και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα ομόφωνα και κρίνω ότι πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και να τα πούμε με το όνομα τους.

Ας ξεκινήσουμε με την ράμπα του φεριμπότ.

“Επειδή άκουγα και τις ραδιοφωνικές εκπομπές με τους εκλεκτούς καλεσμένους, να διευκρινίσουμε στον κόσμο ότι δεν αφορά το μεγάλο έργο του αγκυροβολίου, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα έχω υποσχεθεί μία ευρεία σύσκεψη στο δημοτικό συμβούλιο για αυτό το θέμα.

Αφορά ένα συνοδό έργο την ράμπα των φέρι μποτ. Εκεί υπήρχε ένας προϋπολογισμός για το έργο 420 χιλιάδων ευρώ τον οποίον είχαν ψηφίσει τόσο το δημοτικό όσο και το περιφερειακό συμβούλιο τον Απρίλιο του 2019 και φαινόταν ότι ξεκινάει η διαδικασία δημοπράτησης καθώς είχαν γίνει οι αντίστοιχοι έλεγχοι νομιμότητας που είναι άκρως απαραίτητοι πριν ξεκινήσει κάποια διαγωνιστική διαδικασία.

Έρχεται η τεχνική διεύθυνση της περιφέρειας τον Αύγουστο και κάνει μία αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του έργου από 420 σε 460.000 ευρώ.

Εγώ μιλώντας με υψηλά ιστάμενους στην περιφέρεια μου είπαν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει αυτή η τροποποίηση ως προς το ποσό, γιατί ακόμα και συγχρηματοδοτούμενο να ήταν το έργο θα μπορούσαν αυτές οι 40.000 Ευρώ να βρεθούν κατά την εξέλιξή του, ωστόσο έτσι έκρινε για τους δικούς τους λόγους η τεχνική διεύθυνση της περιφέρειας.

Το περιφερειακό συμβούλιο τον Αύγουστο του 2019 ψηφίζει μία καινούργια προγραμματική σύμβαση προσαρμοσμένη στον προϋπολογισμό των 460 χιλιάδων ευρώ.

Θα έπρεπε το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας να πάρει μία αντίστοιχη απόφαση και να εγκρίνει την καινούργια προγραμματική των 460.000 κάτι το οποίο δεν έγινε.

Η διεύθυνση τεχνικών έργων της περιφέρειας και η νέα διοίκηση προχωρά στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας και τη δημοπράτηση του έργου και στην πορεία διαπιστώνει ότι ο Δήμος Λευκάδας δεν έχει εγκρίνει την καινούργια προγραμματική το ποσό των 460 χιλιάδων ευρώ.

Εγώ για πρώτη φορά στις 13 Φεβρουαρίου το 2020, γίνομαι δέκτης ενός εγγράφου, που μας χτυπάει το καμπανάκι η διεύθυνση τεχνικών έργων να εγκρίνουμε την καινούργια προγραμματική γιατί κινδυνεύει το έργο.

Από την δική μου πλευρά υπήρξε μία αναστάτωση, ζητώντας να μάθω τι έχει γίνει και για ποιο λόγο έχουμε καθυστερήσει και για ποιο λόγο μας εγκαλεί η περιφέρεια.

Σε εκείνο το έγγραφο της 11ης Φεβρουαρίου υπήρχε ένα έγγραφο που έκανε αναφορά στις 7/8 του 2019, ήταν τότε που και το περιφερειακό συμβούλιο έπαιρνε την απόφαση για την ψήφιση της προγραμματικής.

Εκεί λοιπόν προφανώς και η διοίκηση της περιφέρειας και η διεύθυνση τεχνικών έργων, θεώρησε ότι ο Δήμος Λευκάδας καθυστερεί να εγκρίνει την προγραμματική.

Εγώ με το που έλαβα γνώση στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο που αν θυμάστε καλά ήταν μέσω κορωνοϊού και έγινε κεκλεισμένων των θυρών 16 Μαρτίου, δεν είχε απαρτία και για αυτό πήγαμε διά περιφοράς στις 23 Μαρτίου, όπου  ψηφίζουμε την καινούργια προγραμματική σύμβαση και την γνωστοποιούμε στην περιφέρεια.

Ερχόμαστε στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής περιφέρειας που μετά από εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας της περιφέρειας, εισηγήθηκε την ακύρωση της δημοπρασίας ρίχνοντας όλο το ανάθεμα στο δήμο Λευκάδας.

Ενημερώνω κατηγορηματικά και προκαλώ όποιον αιρετό η υπηρεσιακό να το διαψεύσει, στο δήμο Λευκάδας το έγγραφο 7/8 του 2019 δεν έχει φτάσει ποτέ, δεν έχει πρωτοκολληθεί, δεν έχει λάβει γνώση κάνεις.

Μας εγκαλούν για αργοπορία 7 μηνών,  για ένα έγγραφο το οποίο δεν έχουμε λάβει ποτέ και όπως θα ενημερώσω και την κυρία περιφερειάρχη γιατί εν αγνοία της την εκθέτουν, για αυτό υπάρχει και βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου ότι δεν υπάρχει.

Άρα λοιπόν να το ξεκαθαρίσουμε από την πλευρά της νέας Δημοτικής αρχής για το θέμα του αγκυροβολίου δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, όταν έλαβε γνώση το έφερε στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο και το λέω για τελευταία φορά ότι ο δήμος δεν είχε λάβει γνώση ποτέ το επίμαχου εγγράφου.

Επιτρέψτε μου να πω ότι προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα,  στην εισήγηση της οικονομικής επιτροπής οι υπηρεσιακοί παράγοντες,  κάνουν μνεία ένα απόσπασμα Δημοτικού συμβούλου,  την ώρα που ψηφιζόταν στο δικό μας δημοτικό συμβούλιο η προγραμματική,  κάτι που είναι πρωτοφανές,  απαράδεκτο και ανέντιμο,  προκειμένου να θεμελιώσει  την “αργοπορία”  του δήμου Λευκάδας,  κάνοντας αναφορά επαναλαμβάνω και τοποθέτηση Δημοτικού συμβούλου κάτι το οποίο θεωρώ πως είναι κατάπτυστο.

 Θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο  πώς από την πλευρά του δήμου όταν η νέα δημοτική αρχή έγινε κοινωνός της αναγκαιότητας να ψηφιστεί  η προγραμματική των 460 χιλιάδων ευρώ,   στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο το ψήφισε και αυτή είναι η πραγματικότητα.

Προφανώς  θα έπρεπε η διεύθυνση τεχνικών έργων να ελέγξει   ότι είχε  πραγματοποιηθεί  ο έλεγχος νομιμότητας υλοποίησης της πράξης  τον Σεπτέμβρη,  Οκτώβρη,  όπου εκεί θα διαπίστωνε ότι και η προηγούμενη αλλά και η τωρινή δημοτική αρχή  δεν είχαν προβεί στην  ψήφιση της νέας προγραμματικής  και προκειμένου να περάσει τη νομιμότητα  να την καλέσει τότε να το ψηφίσει κάτι το οποίο έγινε τον Φεβρουάριο μήνα  όταν ήταν πλέον αργά.

Προς επίρρωση  αυτού είναι και η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου,  το οποίο μνημονεύεται σε μία ακρούλα στην εισήγηση,  που επιβεβαιώνει ακριβώς αυτά τα οποία σας λέω,  ότι οι προγραμματικές πρέπει να ψηφίζονται,  να ελέγχονται ως προς τη νομιμότητα τους  και εν συνεχεία όποιος φορέας να προβαίνει στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Να πω όμως ότι αναφορικά με την ράμπα στη Βασιλική  και το γυμνάσιο Βασιλικής υπάρχει δέσμευση ότι τα έργα Θα επαναδημοπρατηθούν  σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα  πραγματοποιηθούν,  γιατί την προηγούμενη εβδομάδα  ήμουν εν μέσω πυρών,  από τη μία μεριά όλοι οι κάτοικοι του Νυδριού – που συμφωνώ μαζί τους ότι πρέπει να φύγει το φεριμπότ κοίταγαν  το δήμο-,  οι κάτοικοι της Βασιλικής που έχουν απόλυτο δίκαιο  που μετά από πέντε χρόνια από το σεισμό δεν βλέπουν να πραγματοποιείται η επισκευή του γυμνασίου  να κοιτούν πάλι το δήμο  για αυτό έκρινα ότι πρέπει να μιλήσω.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ

 Σχετικά με το γυμνάσιο της Βασιλικής,  υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα  καθώς η κατασκευή ήταν αυθαίρετη.  Εγώ με την εικόνα που έχω σχηματίσει και με τις οκτώ αλλαγές που έχουν γίνει από το 2018 μέχρι και σήμερα  ακόμα και μέχρι τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο,  που έχουν γίνει 8 αλλαγές στα αυθαίρετα,  ήταν μία πολύ δύσκολη περίπτωση για να νομιμοποιηθεί και να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.

Πρέπει εδώ να πω ότι και η προηγούμενη δημοτική αρχή το είχε προσπαθήσει  προεξάρχοντος του μηχανικού Χρήστου Κατηφόρη, που έχει την καταγωγή του από την περιοχή,  ωστόσο δεν το είχαν φτάσει στο σημείο ώστε να μπορέσει να νομιμοποιηθεί.

Πήραμε την σκυτάλη εμείς  και σε συνεργασία με τον Χρήστο Κατηφόρη,   Ο αντιδήμαρχος και γνώστης  της κατάστασης περί αυθαιρέτων  Σπύρος Λύγδας,  κατέβαλε μία πολύ σημαντική προσπάθεια,  με αποτέλεσμα να είμαστε στην ευτυχή  θέση  να ανακοινώσω στον κόσμο της Βασιλικής  και συνολικά των κατοίκων του δήμου Απολλωνίων,  ότι έχουμε πλέον στα χέρια μας την άδεια επισκευής  του γυμνασίου της Βασιλικής.

“Αυτό έγινε κατορθωτό πριν από δύο μέρες.  Θα μου πει κάποιος όπως το μνημονεύουν και στην οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας  ότι υπήρξαν τεράστιες καθυστερήσεις  σε αυτό το ζήτημα από τη μεριά του δήμου.

Πάλι για την καλύτερη ενημέρωση των ακροατών μας  θα σας πω ότι στην προγραμματική που ψηφίσαμε και εμείς  και η περιφέρεια και τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει μία διαφωνία  που θα αναλύσω αμέσως  στο άρθρο 2  για  δικαιώματα και υποχρεώσεις συμβαλλομένων  αναφέρεται ρητά.

 Στο σημείο 2.2  ο  κύριος του έργου που είναι ο Δήμος Λευκάδας,  αναλαμβάνει να επιμεληθεί  την έκβαση της άδειας  επισκευής   και η υποχρέωση του ξεκινάει  εγκριθεί η προγραμματική, άρα από τώρα.

Μας εγκαλούν ότι καθυστερήσαμε ως δημοτική αρχή και να μην πω ότι συμπαρασύρουν και την προηγούμενη δημοτική αρχή, για την καθυστέρηση έκδοση της άδειας την στιγμή που η συμβατική μας υποχρέωση ξεκινάει από τώρα.

Άρα λοιπόν οι τρεις από τους τέσσερις λόγους που επικαλείται η διεύθυνση τεχνικών έργων και που εισηγήθηκαν στην οικονομική επιτροπή της περιφέρειας, ότι πρώτα πρέπει ο δήμος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίηση του ακινήτου, για μία δύσκολη εξίσωση, δεν υφίσταται καθώς εμείς από τώρα θα ήμασταν υποχρεωμένοι να βγάλουμε την άδεια και μετά από δυόμισι χρόνια με την πολύ μεγάλη συνδρομή του Σπύρου Λύγδα καταφέραμε να τη βγάλουμε.

Από την πλευρά μας δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση ας ενημερωθούν για το τι αναφέρονται στις προγραμματικές συμβάσεις που ψηφίζουμε και ψηφίζουμε και στη συνέχεια ας μας εγκαλέσουν.

Είμαι ένας άνθρωπος όταν κάνει ένα λάθος να ξέρετε ότι θα το αναλάβω αμέσως, όπως θα είχα κάνει και στην περίπτωση της φράσης, άρα λοιπόν δεν υφίσταται τέτοιος λόγος.

Αναφορικά με τον τελευταίο λόγο που έχει να κάνει με το περιεχόμενο της προγραμματικής υπάρχει μία διαφορά απόψεων των υπηρεσιών. Η μεν περιφερειακή διοίκηση ψήφισε μία προγραμματική η οποία δεν έχει μέσα τη χρονική διάρκεια της σύμβασης, εμείς ψηφίσαμε μία που αναφέρεται η χρονική διάρκεια της και περιμένουμε να δούμε τη νομιμότητα αυτών των προγραμματικών.

Αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και η κεντρική διοίκηση, ποια από τις δύο προγραμματικές θα εγκρίνει, που εμείς θεωρούμε ότι θα εγκριθεί η δική μας, σε αντίθετη περίπτωση εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο να τη φέρω για ψήφιση, όμως θέλω και την ίδια δέσμευση από την πλευρά της περιφερειακής διοίκησης αν η κεντρική διοίκηση πει ότι η προγραμματική του δήμου Λευκάδας είναι η έγκυρη και θέλω να κάνει το ίδιο για να κλείσει το μεγάλο ζήτημα και να αποδοθούν στον κόσμο τα δύο αυτά μεγάλα έργα.

Θέλω να πω ωστόσο ότι προς τιμήν της η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα δεν προχώρησε στο τρίτο σκέλος της οικονομικής απόφασης, να προβεί σε διάβημα στο δήμο Λευκάδας, γιατί θα μιλάγαμε διαφορετικά αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, προς τιμήν της όμως η κυρία Κράτσα δεν προέβη σε αυτό έγινε και μία συζήτηση όταν ήταν καλεσμένοι σε σας,γιατί προφανώς αντιλαμβάνεται το τι προφανώς έχει συμβεί και στα δύο αυτά έργα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και είμαι στη διάθεσή του οποιουδήποτε με στοιχεία και με έγγραφα.”

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Λευκάδας μετά την διευθέτηση αυτό των σταδίων που περιέγραψε αναφορικά με το γυμνάσιο Βασιλικής, είπε ότι ο πιο σημαντικός κάβος που έπρεπε να περάσουμε ήταν η νομιμοποίηση. Θεωρώ πως η περιφερειακή διοίκηση, αφού ξεκαθαρίσει το θέμα των προγραμματικών και ποια θα ακολουθήσουμε, θεωρώ ότι μέσα σε 12 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το γυμνάσιο Βασιλικής και ηχούν στα αυτιά μου ότι τα χρήματα αυτά θα παραμείνουν στους κωδικούς ώστε να μπορέσουν να δημοπρατηθούν και να υλοποιηθούν και τα δύο αυτά έργα.

Είναι δεδομένο πως όλοι μας πρέπει να επιδιώξουμε να έχουμε την μέγιστη δυνατή συνεργασία και σε επίπεδο αιρετών αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, όμως τη στιγμή που είναι παρόντες και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του δήμου Λευκάδας Σπύρος Λύγδας και οι τεχνικοί προϊσταμένοι της διεύθυνσης τεχνικών έργων πριν συζητηθεί το θέμα στην οικονομική επιτροπή και μαθαίνω από δημοτικό συμβούλιο ότι αυτά τα δύο ζητήματα θα συζητηθούν στην οικονομική επιτροπή της περιφέρειας μπορώ να πω ότι έχουμε την καλύτερη συνεργασία;

Δεν θα μπορούσαν να πουν μερικούς μήνες πριν ότι λείπει η προγραμματική του δήμου και να δούμε με ποιο τρόπο θα το τρέξουμε; Άρα θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι να εν σκύψουμε επάνω σε θέμα καλής συνεργασίας και την ευθύνη αυτή πρωτίστως οι αιρετοί, όμως και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης αυτής της συνεργασίας, θα πρέπει όμως και όλες οι πλευρές να δείξουν μία καλή διάθεση και ένα καλό πρόσωπο.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία καθώς όπως ανέφερε και ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς μέσα από την συνέντευξη του στον Prisma 91,6, θα πρέπει να γίνουν μελέτες για να αντληθούν πόροι, απάντησε πως αυτό είναι μία συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό συμβούλιο για να ενημερώσουμε το τι παραλάβαμε και πού έχουμε φτάσει τα θέματα του τόπου όπως για παράδειγμα το θέατρο που είναι μία απορρόφηση 6 εκατομμυρίων ευρώ και μπορώ τώρα να πω ότι αρχίζω να είμαι αισιόδοξος.

Θα απαντήσω λοιπόν τόσο στην κυρία Κράτσα όσο και στον κύριο Καββαδά οι οποίοι μιλούν για μελέτες, πώς  παρόλο τα πολλά μπερδεμένα θέματα που είχαμε να διαχειριστούμε, όπως την πανδημία του κορωνοϊού και των απορριμμάτων, αυτή τη στιγμή έχω στο γραφείο μου 5.000.000 ευρώ μελέτες.

Περιμένω να δω τις χρηματοδότησης αυτών όταν θα έρθει η ώρα, γιατί πολύ ωραία ανακοίνωσε ο βουλευτής Λευκάδας αγαπητός Θανάσης Καββαδάς ότι εξασφάλισε 150.000 ευρώ μέσα από το δελτίο τύπου του, όμως για να βγουν αυτά τα χρήματα ένα μήνα πριν ο δήμαρχος επινόησε θεομηνία, έφτιαξε πέντε μελέτες, της κατέθεσε τον Φεβρουάριο μήνα στο Υπουργείο Εσωτερικών, πήρε την διαβεβαίωση από τον κύριο Θεοδωρικάκο και έτσι χρηματοδοτήθηκαν έστω και κουτσουρεμένες, καθώς ήταν για το ποσό των διακοσίων χιλιάδων, πήραμε 150.000 με τη διαβεβαίωση να πάρουμε και τις άλλες 50.000.

Τα χρήματα λοιπόν δεν ήρθαν από μόνα τους αλλά μέσω των μελετών που έχουν κατατεθεί. Όπως επίσης περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ είναι έργα για οδοποιία, αθλητικές εγκαταστάσεις και έργα που θα σηματοδοτήσουν τις περιοχές που θα γίνουν, ζητώ να κάνετε λίγο υπομονή.

Θα ήθελα όμως αφού τόσο πολύ το προβάλλουμε το ζήτημα των μελετών, θα ήθελα μέσα σε λογικά πλαίσια της χρηματοδότησης αυτών των μελετών και για αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα θα δείτε να υποβάλλονται.

Επίσης να μην ξεχάσουμε καθώς είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο και την υποβολή δυόμισι εκατομμυρίων ευρώ, για την ανάπλαση της εισόδου της πόλης, καθώς βρήκαμε μία μελέτη, την επικαιροποιήσαμε την ολοκληρώσαμε και την υποβάλαμε.

Υπάρχει ένα ολόκληρο επιτελείο στο δήμο που δουλεύει συνεχώς για μελέτες αναπτυξιακών έργων, αρκεί να βρούμε της χρηματοδότησης.

Αναφορικά με την ΟΧΕ πρέπει να σας πω ότι ο δήμος έχει υποβάλλει την πρότασή της η προηγούμενη δημοτική αρχή από το Δεκέμβριο του 2018 έστω ασθμαίνοντας και περιμένουμε από την διαχειριστική, κάτι που είχαμε κάνει και αναφορά όταν είχε έρθει η κυρία Κράτσα με τους τεχνοκράτες  τις παρατηρήσεις για το πώς θα πορευτούμε σε σχέση με την ΟΧΕ.

Υπάρχει μία παρέμβαση της κυρίας  περιφερειάρχη ότι θα πρέπει να μπει σε αυτήν και περιφέρεια, για να δούμε τι μπορούμε να βγάλουμε και τι να προσθέσουμε, ωστόσο εδώ δεν έχουμε και τις αρχικές παρατηρήσεις τι κουβέντα να κάνουμε;

Αντιλαμβάνομαι ότι ο δήμος είναι ο εύκολος στόχος, αλλά υπάρχουν και υπηρεσίες και δεν αναφέρομαι στις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας καθώς έχουμε φύγει από αυτό το θέμα, καθώς έχει δίκιο σε όσα είπε ο κύριος Αραβανής πως υπάρχουν υπηρεσίες  που πρέπει να λειτουργούν υποβοηθητικά και στο δήμο και στην περιφέρεια, γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο περιμένουμε τις παρατηρήσεις για να δούμε πώς θα πορευτούμε.

ΦΟΣΔΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Ο Χαράλαμπος Καλός μίλησε και για τη δημιουργία Φοσδα Ιονίων Νήσων, καθώς συνολικά για το θέμα των απορριμμάτων η καρδιά του γνωρίζει τι έχει τραβήξει για τη διαχείρισή τους.

Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης, ανέφερε ότι το δικό μας έργο είναι χρηματοδοτημένο, στην Λευκάδα δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα, αλλά τα έχει η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος και είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι, είτε κάνουμε ότι δεν το καταλαβαίνουμε για τη Λευκάδα είχε έρθει μία πολύ μεγάλη ανατροπή στο σχεδιασμό και αυτή είναι η πραγματικότητα.

Μπορεί το επιχειρησιακό σχέδιο να παραμένει μέσω της συνεργατικής λύσης, από την άλλη πλευρά όμως αλλάζει το διοικητικό πλάνο, που σημαίνει ότι δημιουργεί μία σειρά παρενεργειών που θα τις βρούμε μπροστά μας, καθώς ήδη βλέπουμε αντιδράσεις και για αυτό ακριβώς το λόγο με βλέπετε ότι πάντα στο θέμα αυτό μιλάω με μετριοπάθεια και με χαμηλούς τόνους, γιατί μόνο με την αλληλεγγύη των αιρετών και τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, μόνο με αυτές τις δύο προϋποθέσεις μπορούν να βρεθεί  η συνεργιστική λύση και όχι δια της επιβολής.

Ωστόσο πρέπει να πω ότι η αλλαγή αυτή η οποία επήλθε, επουδενί δεν είναι για πανηγυρισμούς, δεν είναι όμως ούτε για αφορισμούς, αλλά για να πέσουμε κατά πάνω όσοι ασχολούμαστε με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προφανώς κάτω από το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε για να επιλυθούν μία σειρά ζητημάτων τα οποία θα προκύψουν.

Μιλάμε για ένα μεταβατικό στάδιο ενός μήνα για να επέλθει στην κυριότητά του νέου διαβαθμιδικού, να λυθούν τα υφιστάμενα νομικά πρόσωπα στους τέσσερις νομούς και σε δύο μήνες να έχουν περιέλθει όλα τα περιουσιακά στοιχεία και να συγκροτηθεί σε σώμα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αντίστοιχη διαδικασία στο ΦΟΣΔΑ Αιτωλοακαρνανίας έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη, είμαστε στο Μάιο και δεν έχουμε φτάσει ούτε στον ορισμό εκπροσώπων.

Ειδικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων τα χρονοδιαγράμματα που θέτει ο κάθε δήμαρχος, δημοτική αρχή και δημοτικό συμβούλιο, έχουν τόσες πολλές αγκυλώσεις και χρονοβόρες διαδικασίες οπότε δεν μπορείς να πέσεις μέσα.

Για το θέμα της στελέχωσης πάντα για την περίπτωση της Λευκάδας μπορώ να πω, γιατί και εγώ να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι αντίθετος σε κεντρικά μεγάλα σχήματα με την προϋπόθεση να αντιλαμβανόμαστε όλοι τις συνέργειες που μπορεί να επιφέρει ένα τέτοιο σχήμα.

Με την ιδιομορφία όμως του δήμου μας και τη γεωγραφική θέση που έχει Λευκάδα αναρωτιέμαι τι συνέργεια μπορώ να έχω με την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά;

Απολύτως καμία και για αυτό το λόγο το υπουργείο γνωρίζοντας πολύ καλά το θέμα της Λευκάδας , καθώς είχε μνημονευθεί πολλές φορές επιτυχημένη λύση της συνεργιστικής λύσης ήταν κάτι που όφειλε να το διασφαλίσει.

Στην ανώνυμη εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα υπάρχει μία ισχυρή εκπροσώπηση, εκπρόσωπος του δήμου Λευκάδας θα είμαι εγώ και μέλος του Δ.Σ. του νέου διαβαθμιδικού και ότι εκπροσωπούσε υπάρχει από τον αντίστοιχο της Αιτωλοακαρνανίας.

Άλλη μία διάσταση που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι το θέμα του κοστολογίου που θα έχει ο δημότης της Λευκάδας, Κεφαλονιάς Κερκύρας και Ζακύνθου;

Το λέω αυτό διότι υπάρχουν σε άλλους χωρίς χρέη και διαφορετικά κοστολόγια κάτι που σε εμάς δεν συμβαίνει και ενώ έχουμε κάποιες διαβεβαιώσεις ότι ανάλογα με την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία βρισκόμαστε θα κυμαίνονται τα τέλη, ωστόσο δεν είμαστε σίγουροι διότι άλλες νομικές πλευρές μας λένε άλλα και αυτό προβληματίζει όλους τους δημάρχους.

Στο ερώτημά του Παναγιώτη Κουνιάκη ότι ο βουλευτής Λευκάδας μέσα από την πρόσφατη συνέντευξη του, αλλά και ο κύριος Δρακονταειδής με τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο είχαν αναφέρει ότι η δημιουργία μικρού ΦΟΣΔΑ εξυπηρετούσε την απέναντι πλευρά του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, ο δήμαρχος Λευκάδας είπε πως θέλει να καταστήσει σαφές και να ακούσουν οι γείτονές μας, ότι όποιες αντιδράσεις δεν εδράζονται σε συνεργιστική λύση μεταξύ Λευκάδας και Βόνιτσας, αλλά στο άρθρο 83 που ο νομοθέτης πρόβλεψε ότι με απόφαση του οποίου υπουργού περιβάλλοντος θα μπορούν να μεταφερθούν απορρίμματα σε οποιαδήποτε λειτουργούσα μονάδα.

Εκεί εστιάζονται οι αντιδράσεις του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας στο ότι δυνητικά και μακάρι να μη γίνει για πολλούς λόγους, για να μην κουραστεί και ο χώρος  μέχρι να γίνει το δικό μας εργοστάσιο και να βάλουμε σε πλήρη εφαρμογή της συνεργιστική λύση, είναι να μην μεταφερθούν απορρίμματα από άλλη περιοχή.

Μιας και ανοίγουμε όμως αυτό το θέμα θέλω να δώσω και μία άλλη διάσταση, καθώς ο νομοθέτης δεν κάνει αναφορά για ΧΥΤΑ, αλλά για αδειοδοτημένη μονάδα, νομίμως λειτουργούσα εγκατάσταση και αυτό δυνητικά σημαίνει πως όταν με το καλό γίνει το δικό μας εργοστάσιο που γνωρίζουμε ότι θα έχει μία εποχιακή διακύμανση, το χειμώνα που το εργοστάσιο μας θα υπολειτουργεί δεν απαγορεύει στον όποιον υπουργό περιβάλλοντος να μας στείλει απορρίμματα από οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική ενότητα προκειμένου να επεξεργαστούν στο εργοστάσιο της ΜΟΠΑΚ, δηλαδή και το αντίστροφο.

Αυτή είναι μία διάσταση που με προβληματίζει περαιτέρω. Επαναλαμβάνω ότι δεν λέω ότι όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν, όμως μας προβληματίζουν, καθώς και το μεταβατικό στάδιο θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο γιατί το έχω ζήσει στο πετσί μου και ξέρω τις διαδικασίες. Εδώ στη δημιουργία του μικρού ΦΟΣΔΑ από μία λαθεμένη μικρή διατύπωση του συντονιστή της αποκεντρωμένης παιδευόμαστε τρεις μήνες να πάρουμε την καινούργια.

Τόσο το ζήτημα της τιμής, του μεταβατικού διαστήματος και μιας άλλης σειράς ζητημάτων παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουμε από το υπουργείο καταλαβαίνετε ότι εξακολουθούν και υπάρχουν.

Απαντώντας και σε ερωτήσεις συμπολιτών μας από την Λευκάδα για ανεπιτήρητα, ζητήματα πυροπροστασίας, εντομοκτονίας και καθαριότητας είπε ότι υπάρχει σχέδιο δράσης από τη δημοτική αρχή.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να βγει ο διαγωνισμός, ώστε το συνεργείο που επιχειρεί τη σύλληψη των ανεπιτήρητων να λειτουργεί και επίσημα, γνωρίζω ότι η προηγούμενη αναστάτωση των δύο ημερών δεν ήταν από ανεπιτήρητα αλλά με ενώτια, τους διαβεβαιώνω όμως για την εξέλιξη της σύλληψης των ανεπιτήρητων βοοειδών.

Αναφορικά με το θέμα της βλάστησης και όχι μόνο εγκρίθηκε στην οικονομική επιτροπή ο προσωρινός μειοδότης και σε λιγότερο από 10 μέρες θα επιχειρεί το ειδικό μηχάνημα που περνάει από δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους για να έχουν και οι κάτοικοι την πρόσβαση τους και να έρθουν σε καλύτερη κατάσταση οι δρόμοι.

Μέσω της συγκεκριμένης εργολαβίας την οποία βγάλαμε θα γίνει καθαρισμός του οδικού δικτύου σε μήκος περίπου 800 km, γιατί λόγω της πολύ μεγάλης βλάστησης Πού είναι το προτέρημα μας δεν αρκεί μόνο ένα κλάδεμα και δεν πρέπει να ανησυχούν θα ξεκινήσει πολύ σύντομα ο καθαρισμός το οδικό δικτύου.

Μάλιστα έκανε ένα γενικότερο κάλεσμα για τον Παλλευκάδιο καθαρισμό στις 31 Μαΐου, σε όλους τους πολίτες, εθελοντικές μονάδες και σωματεία, δημοτικούς σύμβουλος, σε όλους μας ο καθένας να αυτό οργανωθεί, ώστε ο Δήμος Λευκάδας να τον προμηθεύσει με τα κατάλληλα αναλώσιμα, να δηλώσει και τα σημεία που θα τοποθετήσει τα απορρίμματα που θα περισυλλέξει, έτσι ώστε να μπορέσουμε αυτό που είχα στο μυαλό μου να γίνει Μάρτιο μήνα, αλλά δεν καταφέραμε λόγω κορωνοϊού να νιώσουμε καλύτερα συμβάλλοντας στον εξωραϊσμό του τόπου μας.

About Ομάδα Σύνταξης 28546 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.