Χαρά Σαϊτη στον Prisma 91,6: “Με πόνο ψυχής αποφασίσαμε την ακύρωση του Φεστιβάλ Φολκλόρ.”


Για τα νέα δεδομένα  των πολιτιστικών εκδηλώσεων  του δήμου μας  μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6  η  αντιπρόεδρος του πνευματικού κέντρου Χαρά Σαϊτη.

 Αναφορικά με την συνεδρίαση του Πνευματικού  κέντρου  είπε ότι λόγω της κατάστασης με την πανδημία  υπάρχουν πολλοί περιορισμοί σε πολλά πράγματα  όπως οι συνεδριάσεις να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών,  καθώς σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας πραγματοποιούσαν τηλεδιασκέψεις  χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κοινού.

 “Το πνευματικό κέντρο Λευκάδας πάντα ενημερώνει  για τη θεματολογία  πριν πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις,  καθώς υπάρχουν και θέματα διοίκησης  που δεν έχουν και τόσο ενδιαφέρον.  Ωστόσο για τα θέματα που έχει ενδιαφέρον να ενημερωθεί ο κόσμος  βγαίνει πάντα δελτίο τύπου.

  Στην επισήμανση ότι η όποια ενημέρωση γίνεται  από την ιστοσελίδα που διαχειρίζεται  ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ  Νίκος Γαζής,  απάντησε ότι δεν είναι αρμόδιος  να ενημερώνει ως μέλος  του πνευματικού κέντρου,  καθώς αυτό είναι δουλειά της διοίκησης  “και το θεωρώ αντιδεοντολογικό  αυτό που γίνεται,  καθώς πρώτα θα πρέπει να προηγείται η ανακοίνωση του πνευματικού κέντρου  και στη συνέχεια  να  δημοσιεύεται και να αναλύεται στα μέσα ενημέρωσης.”

Η κυρία Σαΐτη ανέφερε  ότι το φεστιβάλ φολκλόρ  δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί  φέτος.

 “Μάλιστα με το που αναλάβαμε τη θέση αυτή ξεκινήσαμε  να δουλεύουμε όλοι μαζί συλλογικά  κάνοντας δημόσια διαβούλευση  για να κάνουμε ένα αναβαθμισμένο φεστιβάλ φολκλόρ  και πού θα είναι αυτό που πραγματικά θέλει ο κόσμος.

 Τελικά συμφωνήσαμε σε 12 χώρες  με ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα  που η κάθε χώρα θα παρουσίαζε και άλλα πολιτιστικά πράγματα του τόπου της  και πού θα υπήρχαν καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας.

 Όλες αυτές οι προσπάθειες από τη μία μέρα στην άλλη έπεσαν στο κενό.  Ήρθε η πανδημία και σταματήσαν όλα.

Στη συνέχεια περιμέναμε την ενημέρωση από το κράτος  και από το υπουργείο για να μάθουμε αν επιτρέπονται τα ταξίδια,  αν μπορούμε να χορεύουμε πάνω στη σκηνή  κι άλλα βασικά πράγματα τα οποία απαγορεύονται.

Πολλές χώρες άρχισαν να ακυρώνουν  την συμμετοχή τους με πρώτη την Αμερική.  Στην συνέχεια σκεφτήκαμε να πραγματοποιηθεί με λιγότερες χώρες  και λιγότερες μέρες,  καθώς έπεσαν στο τραπέζι πολλές ιδέες  που της δουλεύαμε και την επόμενη εβδομάδα ακυρωνόντουσαν  γιατί ακύρωναν τη συμμετοχή τους  τα συγκροτήματα.

Πρέπει να γνωρίζετε  πότε συναισθανόμαστε  τη μεγάλη ευθύνη  γιατί το πρωτεύον αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλειά μας  και η ασφάλεια του κόσμου και όχι μόνο να περάσουμε καλά και να δούμε δύο ωραία πράγματα,  τα οποία θα έρθουν όσο θα αποκαθίσταται αυτή η άσχημη κατάσταση. Επίσης να έχετε στο μυαλό σας πως για να διοργανωθεί κάτι διεθνές απαιτείται χρόνος ο οποίος δεν μας δόθηκε.

Με πόνο ψυχής είπαμε να ακυρωθεί, είμαστε οι τελευταίοι στην Ελλάδα από ακυρώσαμε διεθνές φεστιβάλ, όλα τα μεγάλα φεστιβάλ όπως της Θεσσαλονίκης έχουν ακυρωθεί από το Μάρτιο, όπως πολλές πόλεις στην Ελλάδα έχουν ακυρώσει τα καλοκαιρινά φεστιβάλ, γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το φεστιβάλ δεν θα γίνει του χρόνου, αν είμαστε καλά και αν φύγει από πάνω μας αυτή η πανδημία θα έχουμε διπλό φεστιβάλ όπως λένε στο χωριό μου.”

Στην συνέχεια έπεσε μία ιδέα για ένα υποκατάστατο του φεστιβάλ με διαδικτυακή προβολή, όμως και αυτό δεν μπόρεσε να γίνει καθώς κανένα συγκρότημα σε καμία χώρα δεν επιτρέπεται να κάνει πρόβες και να χορεύει.

Σκεφτείτε ότι μας ήρθε εγκύκλιος τώρα που λέει ότι επάνω στη σκηνή όταν κατά τύχη αγγίζονται οι ηθοποιοί θα πρέπει να απολυμαίνονται και να παρθούν μία σειρά άλλων μέτρων.

Άρα λοιπόν εκ των πραγμάτων το φεστιβάλ φολκλόρ δεν μπορεί να γίνει φέτος.”

  Η απόφαση  του πνευματικού κέντρου λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών  ήταν να ανοίξει το κηποθέατρο ” Άγγελος Σικελιανός”  καθώς το ανοιχτό θέατρο  θα είχε λόγο να ανοίξει αν πραγματοποιούνταν το φεστιβάλ φολκλόρ ή κάποιες διοργανώσεις που απαιτείται να έχουν μεγάλο κοινό  κάτι που δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος.

Επικεντρωθήκαμε στο κηποθέατρο,  έναν διαχειρίσιμο χώρο  με κάλυψη 75%  περίπου στις 180 θέσεις,  εκτός και αν αυτό αλλάξει  για να έχουμε καλύτερη διαχείριση του κοινού με αριθμημένες θέσεις  και αυτό είναι από τα καλά της πανδημίας,   καθώς έτσι έπρεπε να είναι οι θέσεις για να υπάρχει μία τάξη  και όχι ο φίλος του φίλου να τοποθετεί μπουφάν στις καρέκλες  για να πιάνει μία σειρά ολόκληρη  αλλά θα υπάρχει αριθμημένη θέση.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα να προαγοράσουν τα εισιτήρια από το γραφείο του πνευματικού κέντρου  για να αποφευχθεί ο συνωστισμός  ενώ σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα  να αγοράσει κάποιος το εισιτήριο από το διαδίκτυο.

Μάλιστα όποιος θέλει να ενημερώνεται για τις δράσεις του πνευματικού κέντρου  μπορεί να αφήσει το email του  και  να στέλνεται ειδοποίηση ώστε να γνωρίζει  τι προγραμματίζεται  και να είναι ενήμερος για τις δράσεις του πνευματικού κέντρου.

Μάλιστα κατά την είσοδο στο κηποθέατρο  καθώς και κατά την έξοδο  καθώς και όση ώρα παρακολουθεί κάποιος  υπάρχει σύσταση να φοράει την μάσκα,  συμπληρώνοντας  ότι δεν πρόκειται να δεχτούν συμπολίτες μας που δεν θα φορούν μάσκα.

  Στην αίθουσα τέχνης  καθ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης τους είναι υποχρεωτική  η χρήση μάσκας  γιατί είναι κλειστός ο χώρος και είναι υποχρεωτικό από το υπουργείο.

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Λευκάδα  η κυρία Σαΐτη είπε  ότι θα στείλουν σινεμά σε όποια κοινότητα ανταποκριθεί,  κάθε εβδομάδα θα υπάρχει μία πολύ καλή ταινία  από αυτές που παίζονται στα κεντρικά σινεμά  που θα είναι δωρεάν στο κοινό,  το μόνο που ζητάμε από τις κοινότητες  είναι να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας κάτι που έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου  ότι λόγω  πολλά από τα πολιτιστικά σωματεία είναι στο κόκκινο  καθώς δεν λειτουργούν και δεν εισπράττουν από τα μαθήματα,  απάντησε ότι γνωρίζει την κατάσταση  τους,  ωστόσο δεν προβλέπεται από το πνευματικό κέντρο να βοηθήσει οικονομικά,  όμως μέσω συνεργασιών αν θέλουν τα σωματεία  είμαστε πάντα στη διάθεσή τους,   καθώς η όλη κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για όλους.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κυρία Σαΐτη είπε  ότι μπορεί όλα να ακούστηκαν αρνητικά  όμως αν ξεπεράσουμε την πρώτη απογοήτευση  τελικά θα βγει ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα  με μοντέρνο χορό,  μουσική,  θέατρο,  ήδη έχει ξεκινήσει ο κινηματογράφος κάθε Παρασκευή  με πολύ μεγάλη επιτυχία  με εκδηλώσεις χαμηλού προφίλ  όμως υψηλής αισθητικής.

Μπήκαμε στη διαδικασία να ανιχνεύσουμε και να αξιοποιήσουμε δυνάμεις του τόπου μας  που έμεναν κρυμμένες ή που έψαχναν την ευκαιρία  να τις αξιοποιήσουμε  και να τις χαρούμε αυτό το καλοκαίρι  αλλά και εκδηλώσεις οι οποίες μέσα στα πλαίσια της ασφάλειας  μπορούν να πραγματοποιηθούν  και περιμένουμε  από 15 Ιουλίου  μέχρι 15 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα  το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα  και θα το απολαύσουμε όλοι μαζί με ασφάλεια,  ελπίζοντας του χρόνου όλα να είναι καλύτερα.

About Ομάδα Σύνταξης 28478 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.