Άρση lockdown: Τη Παρασκευή οι αποφάσεις – Οι πληροφορίες για λιανεμπόριο, μετακινήσεις και εστίαση [vid]

17 Μαρτίου | 6:13 πμ | 2021
Μοιραστείτε το:

Αντίστροφη μέτρηση, όπως όλα δείχνουν, έχει ήδη ξεκινήσει για τη σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων που εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία, από την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω της κόπωσης των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά και της πίεσης στην οικονομία από το παρατεταμένο κλείσιμο της αγοράς.

Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, αναβλήθηκε για την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, ώστε οι επιστήμονες να εξετάσουν όλα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Στη συνέχεια θα προβούν σε αξιολόγηση των μέτρων και θα εισηγηθούν τις όποιες αλλαγές. Παράλληλα, αναμένεται να εξετάσουν τον ορισμό ενός γενικού χρονικού ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων λαμβάνοντας υπόψιν τους υγειονομικούς παράγοντες.

Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα, και ιδιαίτερα η εκτίναξη του δείκτη θετικότητας που εκτινάχθηκε στο 12,3%, ενδέχεται να οδηγήσει τους ειδικούς και την κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις αναφορικά  με το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, κι ενώ υπάρχουν εφιαλτικές εκτιμήσεις ακόμη και για 5.000 κρούσματα ημερησίως τον Απρίλιο, εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική  αλλαγή στη διαχείριση της πανδημίας.

Ήδη οι μεταλλάξεις του κορονοϊού επικρατούν σε ποσοστό 70-100% σε ολόκληρη τη χώρα ανά περιοχή. Την ίδια ώρα, η νοσηρότητα αυτών που μολύνονται από τα νέα στελέχη του ιού, είναι πολύ πιο επιβαρυμένη, δημιουργώντας έντονες πιέσεις στο σύστημα υγείας. 

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά είναι τα σενάρια που εξετάζονται σε πρώτη φάση:

  • Αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, η οποία θα αρχίζει πλέον στις 21:00 – όπως ακριβώς και τις καθημερινές – από τις 19:00 που ισχύει μέχρι τώρα.
  • Άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033, όπως ίσχυε πριν από την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων. Δεν εξετάζεται άρση της απαγόρευσης για μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και με το άνοιγμα των πρώτων δραστηριοτήτων, η μετακίνηση εντός του δήμου ή σε απόσταση μέχρι 2 χλμ. από τον τόπο κατοικίας προς εκπλήρωση κάποιας ανάγκης που σχετίζονται με αυτές θα παραμείνει ως έχει σήμερα.
  • Άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, όπως η μάσκα, οι αποστάσεις και οι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου 2021. Τα καταστήματα θα λειτουργούν με click away ή click in shop. Η μετάβαση θα γίνεται με SMS που θα έχει ισχύ δύο ωρών στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032.
  • Επαναλειτουργία των σχολείων και άνοιγμα της εστίασης από τον Απρίλιο.

Εφιαλτική πρόβλεψη του Δερμιτζάκη για τον Απρίλιο

Μέχρι και 5.000 κρούσματα κορονοϊού ενδέχεται να έχουμε τον Απρίλιο αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων και τους λόγους που δεν αποδίδουν τα μέτρα, ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, ότι η συμμετοχή του κόσμου μειώνεται, δεν υπάρχει έντονη συστράτευση ενώ κάθε νέο lockdown είναι λιγότερο αποδοτικό από το προηγούμενο, σε όλο τον κόσμο. Επεσήμανε δε πως αν δεν αλλάξει κάτι και ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο, με δεδομένο ότι ο αριθμός μετάδοσης του κορονοϊού είναι πάνω από 1, τότε τον Απρίλιο μπορεί να έχουμε 4.000 και 5.000 κρούσματα την ημέρα. Επεσήμανε βέβαια ότι είναι πολύπλοκο το ζήτημα καθώς και ό,τι να κάνουμε θα είναι ρίσκο.

«Ή κλείνουμε τον κόσμο μέσα, τύπου Ουχάν στην αρχή της πανδημίας, που φυσικά είναι εκτός συζήτησης ή αποσυμπιέζουμε τις δραστηριότητες με τέτοιο τρόπο, ώστε εκεί που οι συγκεκριμένες δραστηριότητες γίνονται μέσα στο σπίτι, όπως συναντήσεις μεταξύ φίλων και συγγενών, μεταφέρουμε αυτή την κοινωνικοποίηση εκτός εσωτερικών χώρων επομένως μειώνουμε το ρίσκο της μετάδοσης», ήταν τα λόγια του ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι έχουμε δαινομονοποίηση κάποιων δραστηριοτήτων όπως είναι τα σχολεία, και όλη η προσέγγιση έχει πάει σε λάθος κατεύθυνση.

«Αυτό που θα έπρεπε να γίνει ήδη από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, ήταν να πετύχουμε αυξημένη κινητικότητα και χαμηλή μετάδοση, με μάσκες και αποστάσεις, να χτιστεί ένα πλαίσιο συμπεριφοράς ώστε να μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια κάνοντας κάποιες δραστηριότητες», τόνισε.

Κατά τα άλλα, υποστήριξε το εμβόλιο της AstraZeneca και απέδωσε τη φασαρία που γίνεται γύρω από αυτό στις κόντρες της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόνισε, επίσης, πως αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca δεν υπήρξαν περιστατικά θρόμβωσης στους εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν γίνει στη Βρετανία, ούτε στις κλινικές δοκιμές, ενώ ακόμα και αν υπάρχει συσχέτιση, την οποία ο ίδιος αποκλείει, αυτή είναι τόσο μικρή που δεν δικαιολογεί την αναστολή των εμβολιασμών.

«Δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι αυτό σχετίζεται, εν μέρει τουλάχιστον, με τις πιέσεις και τις κόντρες που υπάρχουν ανάμεσα στην AstraZeneca και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γύρω από τον εμβόλιο είναι δυσανάλογος ο θόρυβος, επομένως θεωρώ ότι έχει πολιτικό κομμάτι πίσω. Όλες οι εταιρείες έχουν συμφέρον να δημιουργήσουν περιβάλλον εμπιστοσύνης για τα εμβόλια, άρα δεν έχει να κάνει με πόλεμο εταιρειών, είναι πολιτικής φύσεως» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως συστήνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Τα επιστημονικά στοιχεία με έχουν πείσει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές» ανέφερε.

Πηγή: Flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Κ. Δρακονταειδής: Η διακοπή χρηματοροής από τα υπουργεία η αιτία που σταμάτησαν έργα όπως ανάπλαση, περιφερειακός κ.α

Σε συνέχεια της καταγγελίας για το γεγονός πως δημαντικά έργα της Λευκάδας έχου σταματήσει, που έκανε ο Χαράλαμπος Καλός, με...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post