Απάντηση ΕΛΜΕ στην ανακοίνωση Καββαδά για ολιγομελή


Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 δημοσιεύτηκε στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο μία ανακοίνωση του Βουλευτή Λευκάδας κυρίου Αθανασίου Καββαδά για την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων. Σε αυτή την ανακοίνωση ο Βουλευτής Λευκάδας ενημερώνει για την έγκριση των τμημάτων και παρουσιάζει τις ενέργειες που έκανε για να επιτευχθεί αυτό. Πράγματι, με Υπουργική Απόφαση στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 εγκρίθηκαν κατ’ εξαίρεση όλα τα ολιγομελή τμήματα προσανατολισμού στη Λευκάδα (συνολικά 23 ολιγομελή!). Και στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 εγκρίθηκε κατ’ εξαίρεση η Α΄ τάξη του Εσπερινού ΕΠΑΛ.

Η ανακοίνωση του Βουλευτή μας θύμισε το περσινό Δελτίο Τύπου του Δήμου Λευκάδας στις 7 Αυγούστου 2018, όπου ο Δήμος ανακοίνωνε την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων της Λευκάδας και έκανε λόγο για τις συνεχείς παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής ώστε να φτάσουμε στο ευκταίο αποτέλεσμα. Πράγματι, με Υ.Α. στις 6 Αυγούστου 2018 είχαν εγκριθεί κατά παρέκκλιση όλα τα ολιγομελή τμήματα.

Δεν αμφισβητούμε τις επίπονες προσπάθειες των αιρετών πολιτικών μας εκπροσώπων, ούτε την αγάπη τους για τον τόπο. Υπήρξαν και στις δύο περιπτώσεις αποτελεσματικοί. Ωστόσο, θεωρούμε ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση.

Ο όρος «ολιγομελή τμήματα» είναι νεόκοπος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Υ.Α. θέσπισε τα κατώτατα όρια μαθητών για τη λειτουργία των τμημάτων ομάδων προσανατολισμού και η κυβέρνηση της ΝΔ τον διατηρεί. Δηλαδή, και το 2018 και το 2019 το Υπουργείο Παιδείας με την κατά παρέκκλιση ή κατ’ εξαίρεση έγκριση των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων στην ουσία λύνει προσωρινά ένα πρόβλημα που το ίδιο δημιουργεί.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι τόσο οι τοπικές ΕΛΜΕ της χώρας όσο και η ΟΛΜΕ όλα αυτά τα χρόνια ζητάνε από το Υπουργείο να καταργήσει τη συγκεκριμένη Υ.Α. που είναι βαθιά αντιλαϊκή και στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Για το πόσο παράλογη είναι αυτή η Υ.Α. αρκεί να δει κανείς τη λίστα με τα ολιγομελή που εγκρίθηκαν κατ’ εξαίρεση στις 3 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα ατελείωτο κατεβατό, με αμέτρητα ολιγομελή τμήματα σε όλη την Ελλάδα, 106 σελίδων! Αν δεν υπήρχαν αυτές οι κατά παρέκκλιση εγκρίσεις θα μιλούσαμε για μια πραγματική ερήμωση της ελληνικής επικράτειας από σχολεία! Και δεν μιλάμε μόνο για επαρχιακά σχολεία, όπως της Καρυάς, που τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε σε σύμβολο αγώνα και υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου, αλλά και για σχολεία αστικών περιοχών, όπως της πόλης της Λευκάδας, που βάσει αυτής της παράλογης νομοθεσίας έχουν ακόμα και αυτά ολιγομελή τμήματα ομάδων προσανατολισμού.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να κατατείνουν προς την κατεύθυνση της κατάργησης της Υ.Α. που θεσπίζει τα κατώτατα όρια λειτουργίας των τμημάτων έτσι ώστε να μην επαφίεται κάθε χρόνο η λειτουργία τους στην υποκειμενική διάθεση της/του εκάστοτε Υπουργού, ούτε στις προσπάθειες τοπικών παραγόντων ή στις δίκαιες αντιδράσεις των γονέων και των τοπικών κοινωνιών.

 

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 25550 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.