Ανακοίνωση παράταξης “ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ ” για την οικία Ζαμπελίων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το κτίριο Ζαμπελίων (διατηρητέο από το 1992) παρουσιάζει ειδικό αρχιτεκτονικό και στατικό ενδιαφέρον ως εξαιρετικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Είναι μια ζωντανή μαρτυρία της τοπικής τεχνοτροπίας και αντοχής στην αντιμετώπιση των σεισμών. Από τα τέλη του 18ου μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα υπήρξε κατοικία δύο μεγάλων προσωπικοτήτων της νεότερης Ελλάδας, του δικαστικού λειτουργού, μέλους της Φιλικής Εταιρίας και μετέπειτα δραματουργού, Ιωάννη Ζαμπελίου και του γιού του Σπυρίδωνα Ζαμπελίου ενός εκ των ισχυρότερων ονομάτων της Ιστορικής Επιστήμης.

Το έτος 2002 το κτίριο παραχωρήθηκε στον Δήμο Λευκάδας από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, η οποία προηγουμένως το είχε αποκτήσει από την Αγροτική Τράπεζα.
Στη μελέτη ανακαίνισης, η οποία ανατέθηκε από τον Δήμο Λευκάδας στην αρχιτέκτονα Χαρά Παπαδάτου – Γιαννοπούλου και συντάχθηκε σε 2 φάσεις (η 1η το 2003 και η 2η το 2009, προβλέπονται τα εξής:

• Στο ισόγειο, επιφάνεια 295m2, υποδοχή και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων (αίθουσα τέχνης με την επωνυμία Θ. Στάμος, μουσείο, κλπ).
• Στον όροφο, επιφάνειας 260m2, αίθουσα εκδηλώσεων (ομιλίες, προβολές κ.α.) και διάφοροι χώροι για γραφεία, βιβλιοθήκες, κλπ.
• Ο κήπος, 445m2, διατηρεί τον χαρακτήρα του και θα χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις χωρητικότητας 250 θεατών, καθώς και για διάφορες υπαίθριες εκθέσεις.

Το 2013 ο Δήμος υπέβαλε πρόταση για χρηματοδότηση του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων περιόδου 2007-2013, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.
Για εμάς, ως Δημοτική Αρχή της περιόδου 2014-2019, ήταν έργο ύψιστης σημασίας για την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και την προβολή της πρόσφατης ιστορίας του τόπου μας. Έτσι μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας για υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμά της περιόδου 2014-2020, προχωρήσαμε άμεσα στην επικαιροποίηση της μελέτης, η οποία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο 2017 και στη συνέχεια υπεβλήθη ως πρόταση για χρηματοδότηση του έργου.
Τον Μάρτιο 2018, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτου, εντάχθηκε το έργο και εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του με ποσό 1.050.880€, ενώ το Μάιο 2018 στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε η αποδοχή εκτέλεσης της πράξης.

Με νεότερες αποφάσεις (Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018) τροποποιήσαμε την πράξη ένταξης ως προς την επίβλεψη του έργου από την Εφορία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας κατά την αρμοδιότητά της.

Παράλληλα με την επικαιροποίηση της μελέτης και την ένταξη του έργου στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, κινήσαμε όλες τις διαδικασίες αδειοδοτήσεών του (γνωμοδότηση Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σύμφωνη γνώμη Υπουργείου Πολιτισμού, συνεργασία με Αρχαιολογική Υπηρεσία κλπ).

Το Φεβρουάριο 2019 ο Δήμαρχος, Κων/νος Δρακονταειδής, υπέγραψε την απόφαση με την περίληψη του διαγωνισμού και στις 28 του ίδιου μήνα έγινε η δημοπρασία του έργου. Ο ανάδοχος που προέκυψε (μετά το πέρας των διαδικαστικών ελέγχων και την κατακύρωσή του) συνυπέγραψε με τον Δήμαρχο, Χαράλαμπο Καλό, στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 τη σχετική Σύμβαση. Έχει ήδη αρχίσει με επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου η εκτέλεση του έργου, ημερομηνία περάτωσης του οποίου είναι η 31η Δεκεμβρίου 2020.

Η Οικία Ζαμπελίων, μετά την ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης και ανάδειξής της ως Ζαμπέλιου Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών, το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού (έργο που ξεκίνησε και περατώθηκε με δική μας μέριμνα, στη θητεία της περιόδου 2014-2019 και την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας), η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Πνευματικό Κέντρο όπου στεγάζονται το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας και το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν, είναι τα σημαντικότερα κτίρια του Δήμου μας.

Τοποθετημένα στο ιστορικό κέντρο της έδρας του Δήμου μας δημιουργούν ένα πλέγμα κτιρίων που σε συνδυασμό με τη χρήση τους προσδίνουν στην πόλη μας πρόσθετη αξία και καθιστούν τον τόπο μας άξιον αναφοράς και έρευνας σχετικά με την ιστορία του και την πολιτισμική κληρονομιά.

Λευκάδα, 11/11/2019
Για τη Δημοτική Κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»
Δρακονταειδής Κων/νος

 

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.