Χρήστος Παπαδόπουλος στον Prisma 91,6: “Ο Κλεισθένης βάζει σε μεγαλύτερα δεινά την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες”


“Το πρόβλημα με τον Κλεισθένη είναι ότι χρησιμοποιείται ως φερετζές για το νομοσχέδιο, το οποίο είναι ένα νέο μνημονιακό νομοσχέδιο σε συνέχεια του Καλλικράτη, ανέφερε στον Prisma 91,6 και το απογευματινό μαγκαζίνο το μέλος του πολιτικού συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας Χρήστος Παπαδόπουλος.

Το μείζον ζήτημα είναι ότι ο Κλεισθένης εναρμονίζεται πλήρως με το μνημονιακό καθεστώς, καθώς βάζει σε μεγαλύτερα δεινά την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

Μάλιστα έφερε το παράδειγμα, οτι εντάσσει στην ανταποδοτικότητα τα τέλη πρασίνου, που πριν ήταν του Υπουργείου και αυτό σημαίνει ότι του χρόνου τα δημοτικά τέλη σε ορισμένους δήμους θα  είναι αυξημένα πάνω από 50%.

“Ενσωματώνουν σε αυτό όλους τους μνημονιακούς νόμους του Καλλικράτη, βαθαίνει την εξάρτηση των ΟΤΑ από το οικονομικό παρατηρητήριο, επιβάλλει ασφυκτικό κλοιό μέσω της αυτοτελούς εποπτείας που εμφανίζεται για πρώτη φορά, καθιερώνει τον διαμεσολαβητή ο οποίος μπαίνει σε ζητήματα ουσίας της διοίκησης, επιχειρεί μία κατηγοριοποίηση των δήμων με ασαφή κριτήρια και κυρίως ξεχνάει τα 14 δισεκατομμύρια των παρακρατηθέντων πόρων από την αυτοδιοίκηση που υπηρετούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς να λέει καμία κουβέντα για την επιστροφή τους.

Το κύριο θέμα του νομοσχεδίου είναι το εκλογικό σύστημα και ημερομηνία των εκλογών για τον Οκτώβριο του 19, ενώ έπρεπε να γίνει το Μάιο και μετατρέπεται ως προεκλογικό χαρτί της Κυβέρνησης.

Άλλο ένα οδυνηρό σημείο του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον κύριο Παπαδόπουλο, είναι ότι στο άρθρο 11 προβλέπει ασυμβίβαστο για να είναι κάποιος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος η δήμαρχος, αν χρωστάει πάνω από 500 ευρώ.

“Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε εναρμονίζεται με το νομοσχέδιο για την Τρίτη αξιολόγηση που έχει ψηφιστεί, που δύναται πλέον ο δήμος να προχωράει σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη προς το δημόσιο πάνω από 500 ευρώ. Αυτό είναι οδυνηρό, αλλά και αντισυνταγματικό, καθώς μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας δεν μπορούν να πληρώσουν, όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν.”

Ο κύριος Παπαδόπουλος σχολίασε και την τέταρτη αξιολόγηση, λέγοντας ότι αυτή θα είναι η πιο οδυνηρή, καθώς από την κυβέρνηση ακολουθείται μία τακτική που ακολουθήθηκε και με την τρίτη αξιολόγηση, στο να περνάνε όλα τα ζητήματα πακέτο σε ένα πολυνομοσχέδιο όπως έγινε το Δεκέμβριο, ώστε όσοι έχουν ή δεν έχουν σε εισαγωγικά διαφωνίες να αναγκάζονται να το ψηφίσουν μία και έξω.

“Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο μας λένε οι δανειστές, είναι πως έχουν υλοποιηθεί μόνο 10 από τα 88 προαπαιτούμενα που ζητούν για την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου κι όπως καταλαβαίνετε μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία να ψηφιστούν όλα τα υπόλοιπα.

Πρόκειται για οδυνηρά μέτρα, αυτός με την τέταρτη αξιολόγηση μπαίνει ακόμα χέρι και στα κοινωνικά επιδόματα αναπηρίας, καθώς και εισάγεται η έννοια της λειτουργικής αναπηρίας, το σχετικό νομοσχέδιο έχει περάσει από το υπουργείο εργασίας, αλλά όχι του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να πεταχτούν στον Καιάδα πολλές συντάξεις αναπήρων και κοινωνικά επιδόματα που είναι απαραίτητα σαν να ζήσουν.

About Ομάδα Σύνταξης 27920 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.