Πόσο παράταιρη είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Του Γεράσιμου Αραβανή


Οι εξελίξεις στα Σκόπια θα κρίνουν τη διάρκεια της παράταιρης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σημειώνουν πολλά μέσα ενημέρωσης και αμέσως αναρωτιέται κανείς πόσο πράγματι παράταιρη είναι η συγκυβέρνηση αυτή;

Δεν θα υποστηρίξουμε ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν έχουν μεταξύ τους διαφορές, ότι είναι σαν δύο σταγόνες νερού, διότι τότε δεν θα υπήρχε λόγος να είναι δύο διαφορετικά κόμματα, θα βρίσκονταν υπό την ίδια στέγη. Έχουν διαφορές, όπως όλα τα κόμματα μεταξύ τους και από αυτή την άποψη, απόλυτα ταιριαστή συγκυβέρνηση δεν υπάρχει. Είναι όμως τέτοιες οι διάφορες ώστε να αναφερόμαστε σε παράταιρη συγκυβέρνηση, ακόμη και παρά φύση κατά ορισμένους;

Ο χαρακτήρας κάθε κόμματος κρίνεται κυρίως από την πράξη και πολύ λιγότερο από τις όποιες διακηρύξεις του και κρίνεται όχι σε περιόδους ομαλών εξελίξεων εκεί που καθένας έχει ένα μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων, ανάδειξης εικονικών διαφορών  και αντιπαραθέσεων. Κρίνεται κυρίως από την συμπεριφορά του σε σημαντικές στιγμές, στις κρίσιμες ώρες εκεί που η συμπεριφορά κάθε κόμματος έχει βαρύνουσα σημασία. Εκεί φαίνεται η πολιτική του, οι συμμαχίες που αναζητεί και διαμορφώνει, τα συμφέροντα που υπηρετεί και σε βάρος τίνων γίνεται αυτό.

Μια τέτοια περίοδος είναι η εποχή της κρίσης, της ψήφισης και εφαρμογής των μνημονίων, όταν οι κίνδυνοι για τα αστικά συμφέροντα και το αστικό σύστημα είναι αυξημένοι και για την χώρα μας μεγάλοι. Εκεί κρίθηκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Γ. Παπανδρέου υλοποιώντας ολοκληρωτικά την πολιτική των δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου, ο Α Σαμαράς με την στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του και την ολοκληρωτική  παράδοση στο Βερολίνο, εκεί κρίθηκαν τα μικρότερα κόμματα που μπήκαν ως τσόντες στη διακυβέρνηση και εξαερωθήκαν, εκεί κρίνεται και ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ και ο Α Τσίπρας σήμερα.

Τέσσερα χρόνια σχεδόν κυβερνούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ και αλήθεια πόσες φορές διαφώνησαν; Μαζί και με όλα τα άλλα κόμματα ψήφισαν το 3ο  μνημόνιο, κορυφαία αντιλαϊκή πολιτική πράξη και προώθησαν την εφαρμογή του με απόλυτη σύμπνοια. Πήραν μέτρα ισοπεδωτικά για το λαό, έκοψαν συντάξεις, ισοπέδωσαν μισθούς και κοινωνικές κατακτήσεις, ισοπέδωσαν κυριολεκτικά ότι είχε απομείνει από τις κοινωνικές δαπάνες. Μαζί ψήφισαν το υπερταμείο για 99 χρόνια και την παράδοση της δημοσίας περιουσίας σ’ αυτό με στόχο την εκποίησή της υπέρ των δανειστών. Σε αγαστή συμφωνία έθεσαν τις ένοπλες δυνάμεις και τη χώρα ολόκληρη στην υπηρεσία των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, Σούδα, Λάρισα, Άραξος τέθηκαν στη διάθεση τους για επιθέσεις εναντίον της Συρίας και κάθε είδους άλλων επιχειρήσεων, κατ’ εντολή των Αμερικανών και με βάση πληροφορίες που οι ίδιοι έθεσαν στη διάθεση της κυβέρνησης οδήγησαν σε ρήξη των σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία και τώρα παρακαλεί ο πρωθυπουργούς να γίνει δεκτός στην Μόσχα, ο Αμερικανός πρέσβης περιδιαβαίνει τη χώρα ως απόλυτος κυρίαρχος, τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ τις γύρισαν στη δεκαετία του 1950.

Στα βασικά θέματα, σχεδόν σε όλα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση την περασμένη τετραετία, δεν είχαν την παραμικρή διαφωνία. Πού βρίσκεται λοιπόν το παράταιρο της συγκυβέρνησης;

Όλο το θέμα προέκυψε με τις τοποθετήσεις Καμένου κατά την επίσημη επίσκεψη του ως υπουργός άμυνας στις ΗΠΑ.  Τι είπε όμως έκεί ο Καμένος και εξόργισε στην Ελλάδα τόσους, αν και όχι όλους και σε τέτοιο βαθμό; Τρία πράγματα:

 • Στο βαθμό που η συμφωνία των Πρεσπών δεν προχωρήσει να δημιουργηθεί μια αμυντική συμφωνία στα Βαλκάνια που να περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Αλβανία, την πΓΔΜ και τη Βουλγαρία, ώστε με έμμεσο τρόπο η πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ , ώσπου το όλο πρόβλημα να λυθεί σε οριστική βάση, αν αυτό είναι αναγκαίο.
 • Κατ’ αυτόν τον τρόπο και παρά την αποτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών το σχέδιο απομάκρυνσης της Ρωσίας από τα Βαλκάνια προωθείται.
 • Ταυτόχρονα επανάφερε το θέμα της εκχώρησης και άλλων βάσεων στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Τουρκίας και να προχωρήσει η περικύκλωση της Ρωσίας.

Σε καμιά από αυτές τις προτάσεις δεν διαφωνούν επί της ουσίας οι Αμερικανοί και βέβαια δεν διαφώνησαν. Όσοι διάβασαν τις τοποθετήσεις τους το είδαν ξεκάθαρα, υπάρχει η συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξαν, και υποστηρίζουμε την ολοκλήρωση της και στην Ελλάδα έχουμε βάση αυτή της Σούδας. Αυτή ήταν η απάντησή τους και ο λόγος είναι ότι κινείται εντός των επιδιώξεών τους και θέτει δημόσια εναλλακτικές λύσεις.

Αλλά και η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν αντέδρασε, το πέρασε στα ψιλά, δείχνοντας «κατανόηση» στις ιδιαιτερότητες Καμένου, τόσο ώστε αναρωτιέται κανείς αν ήταν πρωτοβουλία του Καμένου οι τοποθετήσεις αυτές ή ήταν ένα συμφωνημένο σχέδιο που εξυπηρετεί όλους και το συμφώνησαν από κοινού.

Πλήθος αντιδράσεων, όμως, σημειώθηκαν από ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και από ορισμένα στελέχη των ΑΝΕΛ. Πρώτος άνοιξε το χορό των αντιδράσεων ο Νίκος Βούτσης που θυμήθηκε τώρα το αντιιμπεριαλιστικό παρελθόν του λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών, λες και δεν αλωνίζουν οι Αμερικανοί από άκρη σ’ άκρη της χώρας. Ακολούθησαν ο Νίκος Φίλης και άλλα στελέχη μιλώντας για υποτελή  φιλοαμερικανισμό του Καμένου και επινοήσεις για άξονες στα πλαίσια ενός βαλκανικού ψυχρού πολέμου, ή ότι οι τοποθετήσεις αυτές πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης τη στιγμή που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια. Είναι σαφέστατες οι στοχεύσεις  των δηλώσεων αυτών. Είναι η «αριστερή» συνείδησή του ΣΥΡΙΖΑ και η «αριστερή» πολιτική ταυτότητα του, που αγωνιούν να αναδείξουν όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

Όσο για την αντίδραση της Ν.Δ. είναι στο ίδιο μήκος κύματος, όπως και κάθε τοποθέτηση της, ότι πλήττεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, είναι μια κυβέρνηση ανίκανη και ένας πρωθυπουργός ανίκανος που όσο γρηγορότερα φύγει τόσο καλύτερα, για να έρθει φυσικά η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης.

Πρόκειται για μια άσφαιρη  αντιπαράθεση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και των εκτός της κυβέρνησης κομμάτων με σαφή στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα και τα σημερινά αδιέξοδα. Είναι ακριβώς η καλλιέργεια του κλίματος μέσα στο οποίο επιδιώκουν να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.

Η στάση Καμένου είναι εντελώς εξηγήσιμη, αν δεν είναι με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Το κόμμα του καταρρέει, ανεμομαζώματα -ανεμοσκορπίσματα, η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει και ψάχνει που θα ακουμπήσει εντός της χώρας, καθώς και στο εξωτερικό.

Η δήλωση Τσίπρα στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2019, αν πράγματι το εννοεί, σημαίνει ότι η συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ θα πάει μέχρι τέλους.

Γεράσιμος   Αραβανής

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 20160 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Με την μεταπολιτευτική κομματική προοδευτική αριστερά και κομμουνιστική αριστερά συνολικά έχωμε ζήσει περίεργες καταστάσεις.
  Αρχικά εξ εφόδου το 1974 αμέσως ( και εξηγείται η χρονική προηγησιμότητα του κκε εσωτερικού μια και ορισμένοι σημαντικότεροι του μετά την διάσπαση του 1968 ήταν εντός ) παρουσιάστηκε και μεθοδικά για τους νέους ο Ρήγας Φεραίος με τον θούριο και το κκε εσωτερικού αυτονομαζόμενο έναντι του κκε ( εξωτερικού αρχικά μετά κκε) που η ηγεσία του κυρίως ήτανστο εξωτερικό και περίμενε την νομιμοποίηση του Καραμανλή για να κινητοποιηθεί κάπως συνεκτικά οργανωτικά.
  Είχαμε την ενωμένη αριστερά ώς εκλογικό σχήμα τπυ 1974 και μετά άρχισαν οι διαφοροποιήσεις ιδεολογικά ώς , οι μέν έλεγαν τους άλλους δογματικούς οι άλλοι έλεγαν τους άλλους αναθεωρητές ρεβιζιονιστές και οι άλλοι έλεγαν τους εαυτολυς των ευρωκομμουνιστές και οι μέν αυτοονομάστηκαν γνησιοι εκφραστές του Μαρξισμού Λενινισμού.
  Το 1977 είχαμε εκλογικά το κκε ( γνήσιο πλέον είχε αποβάλει τον χαρακτηρισμό εξωτερικού) και κάτι μπουρδουκλωμένα χριστιανικόαροστερά σχήματα με τον Ψαρουδάκη της του κκε εσωτερικού προοδευτικής πλέον αριστεράς.
  Σε επίπεδο νεολαίας και ιδεολογικών επαναστατικών αναζητήσεων εμφανίστηκε το κκε μ-λ ( μαρξισμός λενινισμός ) που αποσπάστηκε απ το κκε με διάφορους αυτόνομους και με αποσχισθέντες από το κκε εσωτερικού μαζί, που σύντομα διασπάστηκε και αυτό ( το κκε μ-λ) σε μ-λ κκε και κκε μ-λ. Στα νεανικόφοιτητικόνιδεολογικά στέκια πατουσιάστηκε η φοιτητική ΠΠΣΠ πανίσχυρη και καταληψιακή κάθε κτιρίου πανεπιστημίου ώς το 1980 για 2-3 χρόνια. Η ΠΠΣΠ μεβτην σειρά της ήταν μίγμα αποσχισθέντων απωτο κκε, το κκε εσωτερικού, το μ-λ κκε, το κκε μ-λ, αυτοδηλούμενοι αυτόνομοι, αυτοδηλούμενοι εξωκοινοβουλευτικοί, αυτοδηλούμενοι αναρχικοί, αντισταλινικοί υποστηρικτές της άποψης ότι ο Ζαχαριάδης δολοφονήθηκε απ την Κά Κε Μπέ ( ορισμένοι επαναστατικοί το λένε με πάθος ακόμα), Τιτο’ι’κοί της αυτοδιαχείρησης, Μάοτσενυουγκικοί της κινέζικης κομμουνιστικής νεοκαπιταλιστικής από τότε εκδοχής, στην πορεία είχαν μπλέξει και οι υποστηρικτές Αλβανικού αντισοσιαλιμπεριαλιστικού παραδείσου ( ακούγανε υον ραδιοφωνικό σταθμό “” εδώ Τίρανα “” και μαζί τον σταθμό :”” εδώ Μόσχα”” , Νεομαρξιστές, παλαιομαρξιστές των μαρξιστικών αποκρύφων, Λενινιστές των θέσεων του Απρίλη, Ζντανοφικοί των στόχων παραγωγής κάρβουνου, Τροτσκιστές, κλπ εκδοχές προβληματισμού και αριστερου μεταφυσικού διαλογισμού , κλπ δημοκρατικές νεανικές δικαιολογημένα επαναστατικές δυνάμεις.
  Το 1981 εκλογικά κυριάρχησε στην συνολική αριστερά το σύνθημα “” κκε αλλαγή 2η κατανομή”” με το στοχοθεσιακό 18% για τημ είσοδο στην Β κατανομή του εκλογικού ψηφολογικού νόμου , και ταυτόχρονα οι μπαλκονάτες επικλήσεις του Κκε εσωτερικού με τον γλυκομίλητο και γλυκανάλατο Λ.Κύρκο : ” και σύ δεξιέ ψηφοφόρε και ψηφοφόρε του πασόκ ( τότε) ,έλα στο κκε εσωτερικού και στο προοδευτικό δημοκρατικό Ελντοράντο κομματικό του μαντρί. Μαζί με τις ευροεκλογές που το κκε απέριπτε την συμμετοχήωστην Ευρώπη ώς Ευρώπη των μονοπολίων και του ιμπεριαλισμού και το κκε εσωτερικού ήθελε να πάει στην τότε ΕΟΚ για να την μετατρέψει από ΕΟΚ μονοπωλίων σε Ευρώπη των εργαζομένων και της προόδου.
  Τελικά τουςωτην έπεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το πσσόκ συνέπτηξε καινοτομικά στον συνθηματικό χώρο το όλον αντιιμπεριαλιστικό και αντιμονωπολιακό σκόρπιο συνθηματικό ώς τότε
  προτσές , μετο σύνθημα ” ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο δυνδικάτο”” και αποκονιορτοποίησε την αριστερά κομμουνιστική, προοδευτική, , επαναστατική, αντικοινοβουλευτική, και κσθε ώς τότε εκδοχή της σμέσως εμφανισθείσης μεταπολιτευτικά αριστεράς στην πρώτη μεταπολιτευτική κοινοβουλευτική πολιτειακή περίοδο της χώρας.
  Η αριστερά ολιστικά δεν μπόρεσε να αντέξει και να αντιμετωπίσει την θηριώδει καινοτομικά συνθηματολογική εφεύρεση του πασόκ ” Εοκ και Νάτο το ίδιο συνδικάτο ‘”, με την οποία κλείνεινκαι η πρώτη κοινοβουλευτική πλέρια μεταπολεμικά δημοκρατική πρρίοδος της χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.