Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Σκλήρυνση κατά πλάκας και διατροφή / Από την Διατροφολόγο – διαιτολόγο Ανδρονίκη Πάντα


Η 30η ημέρα του Μαΐου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα της πολλαπλής σκλήρυνσης. Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας και κατά πόσο μπορεί να μας ωφελήσει η σωστή διατροφή σε αυτή τη νόσο;;;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ορίζεται ως χρόνια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Δεν είναι κληρονομική και δεν είναι θανατηφόρα.

Πως μπορούμε όμως να βοηθήσουμε διατροφικά στην νόσο αυτή;;

Τροφές που ενισχύουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και μια γκάμα αντιοξειδωτικών βοηθά τους ασθενείς, να μειώνουν τα συμπτώματα.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ω-3 και ω-6 λιπαρά που αποτελούν θεμέλιο λίθο των μεμβρανών των κυττάρων, βοηθούν εξαιρετικά στην νόσο αυτή. Η μείωση των ελευθέρων ριζών στο σώμα, καθώς και η τήρηση ενός σωστού διατροφικού σχήματος, βοηθά στην μείωση της εξέλιξης της νόσου.

Τις περισσότερες φορές εδώ χρειαζόμαστε και συμπληρώματα διατροφής. Όπως καθαρά ω-3 και ω-6,  βιταμίνη Β12 αλλά και τις υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Από εκεί και έπειτα στην διατροφή των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να υπάρχουν τα ακόλουθα τρόφιμα:

  • Σαρδέλες, σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια για ενίσχυση της λήψης ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων
  • Λιναρόσπορος
  • Σπόροι chia
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά για ενίσχυση της λήψης βιταμινών του συμπλέγματος Β. (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, σπανάκι, πιπεριά για βιταμίνη Β6 κ.λ.π.)
  • Επίσης σημαντικά για την λήψη Β12 είναι τα αυγά, τα πουλερικά, το γάλα ή το γιαούρτι, το κόκκινο κρέας και το ψάρι

Επειδή τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά ακολουθούν αγωγή με κορτιζόνη είναι σημαντικό να μην προσλαμβάνουν αλάτι και ζάχαρη, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι κατακρατήσεις και η αύξηση βάρους.

Μην ξεχνάτε, ότι σημαντικό ρόλο παίζει η άσκηση, ήπιας μορφής φυσικά, με την βοήθεια γυμναστή.

ΠΑΝΤΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

About Ομάδα Σύνταξης 27424 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.