Θωμάς Καββαδάς στον Prisma 91,6: “Με την ειρωνεία και την υπεροψία δεν κερδίζεις τίποτα. Η δημοτική αρχή πρέπει να μάθει να ακούει το λάθος και την αντίθετη άποψη”


Τις τοπικές εξελίξεις σχολίασε απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη ο επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο Θωμάς Καββαδάς.

Ο κύριος Καββαδάς αναφέρθηκε στην πρόσφατη ενόχληση του για τον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας ότι είναι καλό να είσαι προσιτός,  ανθρώπινος  στην καθημερινότητα, μπορούμε να αστειευόμαστε μεταξύ μας στο δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες και δεν μπορεί να γίνεται αυτό κάθε φορά κι όταν πάμε να πούμε κάτι που δεν αρέσει στο δημοτικό συμβούλιο, δεν μπορείς να το αντιμετωπίζεις με μία υπεροψία.

“Με την ειρωνεία και την υπεροψία δεν κερδίζεις τίποτα. Πρέπει να μάθουμε να ακούμε και το λάθος και να ακούμε και την αντίθετη άποψη,”  λέγοντας ότι στην εκεί διαδικασία υπάρχει πρόβλημα.

Όπως ανέφερε ο κ Καββαδάς, υπάρχουν ζητήματα που δεν τα καταγράφει το μικρόφωνο, υπάρχουν εκφράσεις απαξιωτικές, χειρονομίες που δεν φαίνονται και όλα αυτά τον ενόχλησαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Διευκρίνισε  ότι ενώ  υπάρχουν  στελέχη στην πλειοψηφία που κάνουν τη δουλειά τους με ζήλο και ευαισθησία,  υπάρχουν και κάποιοι συνάδελφοι που δεν  αφήνουν να ακουστεί η αντίθετη άποψη και όταν δεν τους αρέσει κάτι αρχίζουν τις χειρονομίες και ήθελα να το καταδείξω αυτό.

“Ο κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου λέει ότι θεσμικά οι επικεφαλής μιλάμε 2 λεπτά και κάνουμε ερωτήσεις, ο δήμαρχος όμως μιλάει πάνω από 40 λεπτά. Εγώ δεν λέω να μιλήσει πέντε λεπτά για να απαντήσεις σε 10 ερωτήσεις, αλλά να μας δώσει και εμάς τον ανάλογο χρόνο και τοποθετηθούμε, καθώς η δική μας δουλειά είναι να ελέγχουμε τη δημοτική αρχή.”

Όταν αρχίζει ο ευγενέστατος κατά τα άλλα κύριος πρόεδρος να σου δίνει το λόγο για δύο λεπτά και μετά να σου λέει “πάμε παρακάτω”, αυτό είναι εκνευριστικό καθώς δεν αφήνει την αντιπολίτευση να μιλήσει. Για αυτό είπα τη φράση “θα μιλάω με την σιωπή μου και εκνευρισμένος έφυγα από το δημοτικό συμβούλιο.”

Αναφερόμενος σε παρεμβάσεις του νησιού που δεν χρειάζονται πολλά χρήματα ο κύριος Καββαδάς μίλησε για εγκαταλελειμμένα χωριά της ορεινής Λευκάδας τα οποία την καλοκαιρινή περίοδο κατοικούνται από ξένους, η από Λευκαδίτες που προσπαθούν να μείνουν σε αυτά, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτα, ωστόσο να μην είναι χαβούζα για τον καθέναν.

“Η μικρή πλατεία, ο μικρός δρόμος, τα μικρά σοκάκια, θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν και δεν πρέπει να δίνουμε το δικαίωμα στον καθέναν να κάνει ότι θέλει, λέγοντας ότι χρειάζονται μικρές παρεμβάσεις.”

 

Σχολιάζοντας το θέμα των σκουπιδιών, ο Καββαδάς μίλησε για  τεράστιες ευθύνες της κεντρικής πολιτικής σκηνής, η οποία δημιούργησε τεράστιους δήμους οι οποίοι καλούνται σήμερα από την κεντρική διοίκηση να λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών με βάση την ανταποδοτικότητα.

“Στην ουσία καλούν να πληρώσει ο απλός κοσμάκης όλη αυτή την ιστορία. Τη λύση στο θέμα των απορριμμάτων θα πρέπει να τη βρει η κεντρική διοίκηση, καθώς και τον τρόπο που θα γίνεται η διαλογή του σκουπιδιών. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα σκουπίδια, γιατί καμία κεντρική διοίκηση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη με όραμα να λύσει το πρόβλημα.”

Τα σκουπίδια είναι πεδίο κερδοφορίας είπε, διευκρινίζοντας ότι ως παράταξη, στήριξαν την τωρινή λύση στο θέμα των σκουπιδιών, ωστόσο  ενώ λέγαμε ότι θα λειτουργήσουν με δημόσιο χαρακτήρα, έχουμε πάρει απόφαση σαν δημοτικό συμβούλιο ο δεματοποιητής να πάει σε ιδιώτη, καθώς οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν προσλήψεις.

Όταν σου δένει  τα χέρια η κεντρική διοίκηση, σε οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν δομές του δήμου με δίμηνα, καθώς μέχρι να εγκλιματιστεί ο εργαζόμενος  στην δουλειά του φεύγει.

“Για όλα αυτά τα θέματα ο δήμος πρέπει να συγκρουστεί με την κεντρική διοίκηση και δεν υπάρχει διάθεση από την τωρινή δημοτική αρχή, καθώς η απάντηση που σου δίνει είναι ότι αυτό λέει ο νόμος.”

Μάλιστα όπως είπε ο κύριος Καββαδάς αυτή τη στιγμή για τα χρέη των ιδιωτών στους δήμους, ενεργοποιούνται οι πλειστηριασμοί.  Σαν δήμοι  πρέπει να προφυλάξουμε τους πολίτες μας, όχι αυτούς που χρωστάνε και έχουν να πληρώσουν, αλλά  αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν που  είναι οι  άνεργοι, όσοι παίρνουν το κοινωνικό μέρισμα, λέγοντας ότι πρέπει να τους προφυλάξουμε.

“Έχω ζητήσει πολλές φορές από τον δήμαρχο να πάρουμε απόφαση να διαγράψουμε τα χρέη αυτών των ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους για 1.000 ευρώ και Ακόμα περιμένουμε..”

Ο δήμος μπορεί να συγκρουστεί για να αλλάξει ο νόμος, καθώς αυτός φτιάχνεται για να εξυπηρετήσει μία κατάσταση και μετά αλλάζει.

Αναφερόμςνος στην εικόνα του νησιού την καλοκαιρινή περίοδο είπε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη Λευκάδα είναι τραγική, καθώς περιμένει το καλοκαίρι περίπου 150.000 τουρίστες, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές. Επίσης έκανε λόγο για ανάγκη ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στο νησί, που  να βοηθάει το περιβάλλον, την ντόπια οικονομία και να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι.

Αναφερόμενος στη ζεύξη του νησιού, διευκρίνισε ότι το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει το 2015 μία απόφαση η οποία έλεγε τι χαρακτήρα θα είχε η ζεύξη, για να μην πληρώνει ο απλός πολίτης το μάρμαρο.

Μπορεί ο δήμος να μην αποφασίζει για το έργο, αλλά δίνει το πράσινο φως αν συμφωνεί ή όχι με το συγκεκριμένο έργο, κάτι που ζήτησε ο κύριος Σπίρτζης από το Δήμαρχο Λευκάδας.

Μάλιστα διάβασε την απάντηση του δημάρχου προς τον Υπουργό Σπίρτζη, η οποία λέει ότι αν το έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από δημόσια επένδυση, ή να ενταχθεί σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, λόγω στενότητας πόρων η αδυναμία ένταξης, είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου οικονομίας και μεταφορών αποφασίσει.

Διευκρινίζει ότι θέλουμε δημόσιο χαρακτήρα του έργου, ωστόσο λέει  στο υπουργείο ότι αν δεν μπορείτε κάντε το με ΣΔΗΤ, παραχωρήστε το στον ιδιώτη, ενώ θα έπρεπε να πει ξεκάθαρα ΟΧΙ.

Μάλιστα  όπως είπε,  το πρόβλημα είναι ότι περίπου τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ που πληρώνει το δημόσιο για τη συντήρηση της γέφυρας, και πολύ καλά κάνει, προσπαθούν αυτό το κόστος να το βγάλουν από πάνω τους και μας καλούν να πάρουμε θέση για υπόγεια σήραγγα και να μεταβιβάσουν όλη αυτή τη φορολογία στους πολίτες της Λευκάδας, καθώς αυτό είναι μνημονιακή υποχρέωση και δεν γίνεται μόνο στη Λευκάδα αλλά παντού.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Κλεισθένη, είπε ότι είναι σε μνημονιακή κατεύθυνση, καθώς και  με απλή αναλογική έρχεται να περικόψει πόρους από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Βεβαίως και μπορεί να γίνει σύνθεση απόψεων σε ένα δημοτικό συμβούλιο, αλλά το θέμα είναι  σε ποια κατεύθυνση θα είναι. “Το πρόβλημά μας είναι που θα στραφεί το δημοτικό συμβούλιο και τι ζητήματα θέλει να λύσει. Δεν θέλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.”

 

Αναφερόμενος στις 500.000 που έχει ρίξει ο δήμος για τις υποδομές ύδρευσης, χρήματα τα οποία πήρε από το σεισμό, είπε ότι παρόλα αυτά,  όλοι στην  Λευκάδα είναι με μοτέρ και δεξαμενές, λέγοντας ότι έχει υπάρξει μία υποδομή εδώ και 30 χρόνια που δεν αντέχει άλλο.

“Το κράτος θα πρέπει να ενδιαφερθεί και να διορθώσει αυτό που έφτιαξε πριν 30 χρόνια. Σήμερα είμαστε όλοι με μοτέρ και δεξαμενές κι ο κόσμος πληρώνει διπλό και τριπλό το νερό και έχει απαιτήσεις. Δεν κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, γιατί δεν γίνονται δημόσιες επενδύσεις, και δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη ούτε στο ΕΣΠΑ, στις δημόσιες επενδύσεις.

Επιλέξιμα είναι να γίνει ένας δρόμος, να μπει το διόδιο για να εισπράξει το κράτος. Δεν είναι επιλέξιμα τα λαϊκά προβλήματα, για αυτό και πρέπει να δούμε που στρέφεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι κοντά στα λαϊκά προβλήματα η στρέφεται στο να ενισχύσει την ανταποδοτικότητα και να γίνει ένας άλλος εισπρακτικός μηχανισμός;”

Στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος από την απόδοση της δημοτικής αρχής, ο κύριος Καββαδάς είπε, ότι έχει λογική ο ισχυρισμός της Δημοτικής Αρχής ότι όλα δεν μπορούν να γίνουν με το πάτημα ενός κουμπιού, υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν γίνονται καθώς είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Μάλιστα Όπως είπε μπροστά από το κατάστημα της Porcelana  στη Λυγιά, η ύδρευση τρέχει εδώ και έξι μήνες. Έχουν γίνει τρεις φορές επανειλημμένα αιτήσεις στο δήμο και δεν πάει κανείς να κλείσει το νερό που φεύγει. Η απάντηση είναι ότι δεν προλαβαίνουμε να πάμε γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

Ο δήμος λοιπόν χρειάζεται προσωπικό για να λειτουργήσει, αυτή τη στιγμή τους έχουν κόψει τα χέρια και δεν διαμαρτύρονται για αυτό.

Τέλος διευκρίνισε ότι δεν λείπει το όραμα, αλλά πώς θες να πας στη δουλειά, λέγοντας πως όταν μιλάμε για τον βιολογικό του ανατολικού άξονα και τη μη ύπαρξη του, από τους Καρυώτες μέχρι του Πασά, αυτό είναι προτεραιότητα εκεί είναι θαμμένα πάνω από 4 δις δραχμές μέσα στη γη και δεν τα αξιοποιούμε και δεν έχουμε βιολογικό.

“Δεν είναι προτεραιότητά μου” ανέφερε ο δήμαρχος Λευκάδας. Δεν είναι προτεραιότητα ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα; έχει σημασία πως ιεραρχείς τις ανάγκες σου.

About Ομάδα Σύνταξης 27582 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.