Ευθύμης Λέκκας στον Prisma 91,6: Από αυτές τις κατολισθήσεις δημιουργούνται οι μοναδικές παραλίες στο Ιόνιο. Στο Πόρτο Κατσίκι ζωνοποιήσαμε την παραλία για να μειώσουμε τον κίνδυνο.”


Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, με αφορμή την κατολίσθηση στη διάσημη παραλία του «ναυαγίου» στη Ζάκυνθο, μίλησε  στον Prisma 91,6 λέγοντας ότι η απαράμιλλη ομορφιά των ακτογραμμών του Ιονίου συμβαδίζει με τους κινδύνους, καθώς αν ήταν μια  παραλία χωρίς ανάγλυφο, βότσαλα και απότομες ακτές, θα ήταν μια παραλία όπως του Περού που βλέπουμε μια μαύρη θάλασσα και στην οποία δεν μπαίνει κανείς μέσα.

Όπως είπε είναι γνωστό ότι και στον Μύρτο στην Κεφαλλονιά το 2014, αλλά και στον σεισμό της Λευκάδας το 2015 είχαμε καταπτώσεις βράχων. Μάλιστα στο Πόρτο Κατσίκι εφαρμόσαμε ένα σύστημα, που μετά και από μια κατάπτωση που είχε γίνει πριν από το σεισμό όχι αποκλεισμού των παραλιών γιατί θα ήταν τραγικό για την τοπική οικονομία, καθώς τις παραλίες τις επισκέπτονται χιλιάδες τουριστών και αυτό είναι και το δέλεαρ για να έρχονται.

“Εφαρμόσαμε στο Πόρτο Κατσίκι την ζωνοποίηση της παραλίας και την σηματοδοτήσαμε”, ανέφερε ο κύριος Λέκκας και αποκλείσαμε κάποιες ζώνες από τους τουρίστες, καθώς αφήσαμε και πολύ μεγάλο χώρο δίπλα στην θάλασσα για να πηγαίνουν οι τουρίστες. Αυτή την μεθοδολογία την έχουμε δουλέψει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και όταν έγινε η πρόσκληση από την ΠΙΝ και τον κύριο Γαλιατσάτο να υποβάλλουμε μια πρόταση για να μειώσουμε τους κινδύνους, καθώς αν συμβεί κάτι δεν θα είναι οι επιπτώσεις μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στην τοπική οικονομία, καθώς θα διασυρνόμαστε διεθνώς.

Αυτή η ολοκληρωμένη μελέτη εδώ και ένα μήνα ξεκίνησε η διαδικασία των παρεμβάσεων όχι μόνο στις παραλίες αλλά και σε σπήλαια προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο 30-50-70% για να μην αποκλείσουμε τις παραλίες.

Και στην Ζάκυνθο ήταν αναμενόμενο το φαινόμενο, απλά δεν ξέραμε μέρα και ώρα, καθώς μέσα από αυτές τις καταπτώσεις δημιουργούνται όλα αυτά τα βότσαλα και αυτό το άσπρο που έχει το Ιόνιο.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21416 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Για τις παραλίες αυτές το πανεπιστήμιο όφειλε να έχει σταθερή και αδιαπραγμάτευτη αμετάκλητη θέση ότι απογορεύεται η προσέγγιση και εξ αοόστάσεως μέσα απ την θάλασσα ακόμη , έξω απ το γενικό.περίγραμμα της Νήσου αν η παραλία σχημαιχει κόλπο.Και τούτο για την αποφυγή των συνελειών του κύματος από πιθανή κατάπτωση χωμκάτών ή κατολίσθηση πρανών.
    Ακόμα ο σεισμός δεν ορίζει εποχή που θα χτυπήσει ούτε ώρα της ημέρας ( σεισμός στην Κεφαλονιά πσραλία Μύρτος σεισμός στην Λευκάδα παραλία Εκρεμνοί).Ούτε κατανομές πιθανοτήτων υπάρχουν στα φαινόμενα που προειδιάζονται έστω ελαχίστως πιθανά για τις ζωές ανθρώπων.
    Στο Εθνικό και Καποδιστριακό σημερινό Πανεπιστήμιο στο αρχικά Οθωνικό χρόνο του υπήρχε η έδρα της ηθικής. Οι εξελίξεις ώς πρόοδος έφερε την σταδιακή μη αναγκαιότητα της έδρας ( της ηθικής) υπερ ίσως της στατιστικής και άλλων της επιστημοσύνης εδρών στο πλαίσιο του διαφωτισμού.!!!
    Κσι ο διαφωτισμός μούφα εξελικτικά τεκμηριώθηκε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.