Διονύσης Χιόνης στον Prisma 91,6: Είναι καλό να δούμε πως αντιμετωπίζονται τα Ελληνικά ομόλογα με την έξοδο μας στις αγορές.


Ο καθηγητής Οικονομικών  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύσιος Χιόνης μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον Παναγιώτη Κουνιάκη, για το κλίμα που διαμορφώνεται με την έξοδο μας στις αγορές.

Στο ερώτημα αν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα ο κύριος Χιόνης απάντησε ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε στεναχωρημένοι, καθώς ουσιαστικά προετοιμάζεται η Ελληνική Οικονομία για μελλοντικές εκδόσεις καθώς από τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει η ελληνική δημοκρατία να καλύπτει το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας από τις κεφαλαιαγορές.

Για να γίνει αυτό και να μπορέσουμε να κάνουμε μεγάλες εκδόσεις άνω των 10-15 δις ευρώ που χρειαζόμαστε κάθε έτος, αυτό πρέπει να προετοιμαστεί και να δούμε πως βλέπουν τα ελληνικά ομόλογα οι διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Σε λίγες μέρες μάλιστα που θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται αυτά τα ομόλογα της πρόσφατης έκδοσης θα δούμε το σπρέντ το οποίο υπάρχει, οι αποδόσεις που διαμορφώνονται, ποιοι τα πήραν, ποιοι τα πουλάνε και διάφορες πληροφορίες.

Πρέπει να θυμηθούμε ανέφερε ο κύριος Χιόνης τον Φεβρουάριο του 2010 φύγαμε από τις αγορές και στόχος αυτών των προσπαθειών και των μνημονίων είναι να ξαναέρθουμε και πάλι.

Όσον αφορά το γιατί τώρα επιλέγουμε να βγούμε όταν δανειζόμαστε από τους θεσμούς με χαμηλότερο επιτόκιο ο κύριος Χιόνης ανέφερε ότι μπορεί να δανειζόμαστε από τον ESM με επιτόκιο 1%, αλλά αυτό το δάνειο συνοδεύεται με Μνημόνια και με την φωτογραφία του κυρίου Σόιμπλε.

Αν το θέλουμε να το συνεχίσουμε είναι μια επιλογή, την οποία δεν ξέρω αν την θέλουν οι ευρωπαίοι εταίροι, ανέφερε.

Από το 2018 δεν νομίζω ότι κάποιος θα θέλει να βάζει το χέρι και να μας δανείζει, είπε λέγοντας ότι ο ESM δανείζει έχοντας Μνημόνιο, ενώ οι αγορές δεν δίνουν προαπαιτούμενα.

Ωστόσο αυτό το 4% που δανειστήκαμε είναι επίπλαστο, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που βγαίνουμε, καθώς και η Πορτογαλία και η Κύπρος και Ιρλανδία, όταν βγήκαν πρώτη φορά αντιμετώπισαν πολύ υψηλά επιτόκια, υπερδιπλάσια των επιτοκίων που διαπραγματεύονται τώρα, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βγούμε με επιτόκιο αρκετά κάτω από 4%.

Όλα αυτά είναι μια εξελικτική διαδικασία και δεν  γίνεται ξαφνικά τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε ξαφνικά στις αγορές και να απαιτούμε επιτόκια του 1-1,5%, χρειάζεται χρόνος.

 

 

About Ομάδα Σύνταξης 26910 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.