Δημιουργία Ιστορικού Μουσείου Δημοτσελίου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΗΣ ΑΡΓΥΡΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΠΑΡΤΟΧΩΡΙΟΥ
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΔΗΜΟΤΣΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το τοπικό συμβούλιο Σπαρτοχωρίου είχε αποφασίσει ομόφωνα – προ καιρού – την κατεδάφιση του συγκροτήματος του ελαιοτριβείου. Στις 4 Δεκεμβρίου 2017 όμως αναγκαστήκαμε να επανεξέτασουμε το ζήτημα επειδή αφ’ ενός προέκυψαν νέα στοιχεία για την παλαιότερη ιστορία του κτηρίου (σχετικό έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας προς τον Δήμο Μεγανησίου 21 – 9 – 2017) και αφ’ ετέρου υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την διάσωση του βορείου τμήματος του από την πλευρά των Σπαρτοχωριτών (μονίμων κατοίκων και ετεροδημοτών) αλλά και άλλων Μεγανησιωτών και Λευκαδίων (κυρίως δασκάλων και καθηγητών). Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών (το μοναδικό επιστημονικό Σωματείο της Λευκάδας) κατέθεσε αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού υπέρ της διάσωσης του κτηρίου.

Η πολιτιστική, παιδευτική και οικονομική σημασία αυτού του έργου είναι μεγάλη για τον οικισμό Σπαρτοχωρίου αλλά και για το όλο το Μεγανήσι αφού δεν υπάρχουν άλλα κτήρια που να συνδέονται με μια σημαντική ιστορική προσωπικότητα – είτε των αρχαίων είτε των νεώτερων χρόνων ! Ο Δημοτσέλιος είναι ο επιφανέστερος των Λευκαδίων αγωνιστών και ο μοναδικός Μεγανησιώτης που άφησε αξιόλογο ιστορικό στίγμα! Οι κάτοικοι επιθυμούν να τιμήσουν τον λησμονημένο αγωνιστή επιστρέφοντάς του ένα μέρος της πατρικής του οικίας ως ελάχιστο φόρο τιμής για όσα προσέφερε στην Ελλάδα.

Η δημιουργία ενός ιστορικού μουσείου έχει επίσης τεράστια παιδευτική σημασία για τους κατοίκους και κυρίως τους νέους που ζουν σε συνθήκες απομόνωσης. Ο τόπος μας δεν διαθέτει μουσεία ούτε επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους. Οι Μεγανησιώτες μαθητές πρέπει να ταξιδέψουν για να επισκεφθούν χώρους πολιτισμού.

Επιπλέον ο οικισμός Σπαρτοχωρίου επειδή βρίσκεται μακριά από το λιμάνι έχει μειωμένη τουριστική κίνηση, η δημιουργία ενός εμβληματικού σημείου αναφοράς στο κέντρο του οικισμού θα τονώσει την τοπική οικονομία.

Είναι λοιπόν μεγάλη ανάγκη για τον τόπο μας η διατήρηση αυτού του κτηρίου και η απόδοση του σε ιστορική – πολιτιστική χρήση. Ο οικισμός Σπαρτοχωρίου ωφελείται πολύπλευρα και κανείς δεν ζημιώνεται !

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ’ όψιν το Τοπικό Συμβούλιο Σπαρτοχωρίου αποφάσισε (με δύο ψήφους υπέρ και μία ψήφο κατά) την διάσωση του βορείου τμήματος του ελαιοτριβείου και την μετατροπή του σε ιστορικό μουσείο αφιερωμένο στον Δημοτσέλιο.

Τέλος παρακαλούμε όλους τους αρμοδίους να συνδράμουν όπως μπορούν στην διάσωση αυτού του κτηρίου και στην αξιοποίηση του ως χώρου πολιτισμού.

ΜΕΓΑΝΗΣΙ 17 – 12 – 2017

( ο Δημήτριος Δήμος είναι πάρεδρος και η Ακριβή Αργύρη μέλος
του τοπικού συμβούλιου του δ. δ. Σπαρτοχωρίου Δήμου Μεγανησίου )

About Ομάδα Σύνταξης 27909 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.