Δεν είναι «μάτι» η ημικρανία


Το θεωρούμε το αποτελεσματικότερο αντίδοτο για τους πονοκεφάλους – ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε ανοικτά. Το «ξεμάτιασμα», μια πρακτική που άλλοι της προσδίδουν λαογραφική, άλλοι θρησκευτική και άλλοι μεταφυσική διάσταση, είναι η λύση στην οποία καταφεύγει το 60% των συμπολιτών μας, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας σε δείγμα 10.000 ατόμων. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό όσων πασχόντων καταφεύγουν σε… ξεματιάστρα είναι μεγαλύτερο εκείνων που δηλώνουν ότι πιστεύουν συνειδητά στην ευεργετική επίδραση της διαδικασίας, που προσδιορίζεται σε 40%.

«Επικρατούν πολλές λανθασμένες θεωρίες γύρω από την κεφαλαλγία και τη θεραπεία της», αναφέρει στην «Κ» σχολιάζοντας τα παραπάνω ο δρ Δήμος Μητσικώστας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κεφαλαλγίας στις 12 Σεπτεμβρίου. «Είναι σημαντικό να διαλύσουμε τους επικρατούντες μύθους αλλά και να καταρρίψουμε πολλά ταμπού, όπως το να επισκεπτόμαστε έναν νευρολόγο», συμπληρώνει ο ίδιος, που σχεδιάζει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, αρχής γενομένης από την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη στις 6 μ.μ. στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Η ανάγκη είναι επιτακτική, καθώς οι κεφαλαλγίες είναι ο συχνότερος λόγος υγείας που εξαναγκάζει νέους ανθρώπους να ακυρώνουν προγραμματισμένες δραστηριότητες και να αποσύρονται. Επιπλέον, ο πονοκέφαλος είναι κατ’ εξοχήν παρεξηγημένη πάθηση, καθότι δύσκολα ο πάσχων μπορεί να την αποδείξει στους γύρω του. «Οι κεφαλαλγίες απαξιώνονται από τον προϊστάμενο, τον ερωτικό σύντροφο, ακόμα πολλές φορές και από γιατρούς», αναφέρει ενδεικτικά ο ίδιος. «Ο κόσμος συνδέει ευρέως τους πονοκεφάλους με τον ψυχολογικό παράγοντα, ενώ πρόκειται για βιολογική διαταραχή του εγκεφάλου». Μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει γενετική προδιάθεση, δηλαδή διαθέτει το σχετικό γονίδιο, να εκδηλώσει ημικρανία υπό συγκεκριμένες συνθήκες. «Οι εκλυτικοί παράγοντες ποικίλλουν, από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου ή αλκοόλ μέχρι τον καιρό, τις ορμόνες, ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, αλλά και την απώλεια ρουτίνας – τα Σαββατοκύριακα που αλλάζει το πρόγραμμα πυκνώνουν οι ημικρανίες». Στατιστικά, ο «κλήρος» πέφτει στις γυναίκες. «Διαπιστώσαμε ότι τα 2/5 των γυναικών έχουν τη γενετική προδιάθεση, ενώ το 8,2% του πληθυσμού ταλαιπωρείται από κεφαλαλγίες». Οι άνδρες πάσχουν ως επί το πλείστον από αθροιστική κεφαλαλγία, έντονο πόνο γύρω από τα μάτια.

Η κεφαλαλγία ευθύνεται για την απώλεια παραγωγικών εργατοωρών, αλλά και ποιοτικού, ελεύθερου χρόνου. Το δέον γενέσθαι είναι ο πάσχων να απευθύνεται στα ειδικά κέντρα κεφαλαλγίας δημόσιων νοσοκομείων για εξατομικευμένη θεραπεία. «Οχι μόνον τα μαντζούνια και άλλοι παραδοσιακοί τρόποι δεν φέρνουν αποτέλεσμα, αλλά ακόμα και η υπερδοσολογία αναλγητικών επιδεινώνει κάποιες φορές την κεφαλαλγία», τονίζει ο δρ Μητσικώστας, που προαναγγέλλει νέα θεραπευτικά σχήματα. «Οι νέες θεραπείες είναι επαναστατικές», καταλήγει, «πρόκειται για μονοκλωνικά αντισώματα, τα λεγόμενα “έξυπνα φάρμακα”, όπως και συσκευές νευροερεθισμού».

Πηγή: Καθημερινή

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 20154 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Τα Λιοκόρνια είναι ισχυρότερη τεχνική απ το απλό ξόρκι για πονοκεφάλους says:

  Η ημικρανία ( οι σκληροί πονοκέφαλοι)
  έχει και σχέση με το μάτι και το μάτιασμα στο βαθμό.που ο η ματιασμένος /η μετά από.ένα ξεμάτιασμα νοιώθουν καλύτερα.
  Το καλύτερο είδος ξεματιάατος είναι τα λιοκόρνια. Μετά ακολουθεί η τεχνική των λόγων που λέει η ξεματιάστρα και είναι απ τα εκκλησιαστικά λόγια για τους Αγίους Αναργύρους.
  Τα λιοκόρνια είναι ποιό γερή και στέρεα λειτουργία ξεματιάσματος και είναι περιζήτη και δυσκόλως κυκλοφορούσα τεχνική γιατί επικράτησε η προφορικότερο τεχνική απ τα τροπάρια των Αγίων Αναργύρων.
  Τα λιοκόρνια υπάρχουν ακόμα αλλά μπορεί να αποτελέσουν και τεχνική ματιάσματος.
  Παλαιότερα οι γυναίκες όταν στοχεύανε έναν άντρα του κάνανε Λιοκόρνια για τον δέσουν και να μην τους τον πάρει άλλη γυναίκα. Σήμερα δεν χρειάζεται γιατί τα ήθη έχουν αλλάξει και οι γυναίκες και άντρες γνωρίζονται και ζητάνε ο ένας απ την άλλη και τούμπαλιν το τι θέλουν.Μάλιστα στην Νέα Ζηλανδία με νόμο ψηφλιστηκε ότι , όταν μεταξύ ανδρών και γυναικών ζητέίται συνεύρεση σωματική ερωτική αυτό πρέπει να ακούγεται και από τιτα πρόσωπα καθαρά , αλλέως υπάρχει η κωδικοποίηση της παρά την θέληση ερωτικής συνεύρεσης που συνιστά αδίκημα. Στην καθημερινοτητά του.παλαιότερα το Σοβιετικό καθεστώς από την δεκαετία του 1920 είχε εισαγάγει στα σχολεία την απαραίτητη συμπεριφορά των ανδρών και γυναικών μεταξύ τους σχετικά με τις ερωτικές σχέσεις και συνευρέσεις. Η έκφραση ήταν απλή ::'” σύντροφε ή συντρόφισσα θέλω να είμαστε μαζί” και αν συμφωνούσε ο άλλος τότε ήταν και ερωτικοί σύντροφοι πέρα από ιδεολογικοί σύντροφοι ώς πολίτες.
  Δηλαδή η ερωτική συντροφικότητα υπονοούσε την ιδειλογική συντροφικότητα ( αφού ήταν όλοι ιδεολογικοί σύντροφοι) , ενώ η ιδεολογική συντροφικότητα δεν υπονοούσε την ερωτική συντροφικότητα , γιατί μπορούσε ο ένας απ τους ιδεολογικούς συντρόφους ( άνδρας γυναίκα) να έχει άλλη ή άλλον ερωτικό συντρόφο.
  Τα Λιοκόρνια είναι ποιό ολοκληρωμένη τελικά τεχνική ξεμστιάσμστος εναντίον των πονοκεφάλων , απ ότι η τεχνική με τα θρησκευτικά παραπάνω λόγια, και για τούτο χρησιμοποιούνταν και ώς αντίδοτο στους ερωτικούς πονοκεφκάλόύς πόύ πόλλές φορές ήταν ισχυρότεροι και από άλλους πονοκεφάλους που προέρχονται απ την καθημερινότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.