Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λευκάδας για τις ηλεκτρονικές εγγραφές


Την περίοδο αυτή διενεργούνται οι ηλεκτρονικές εγγραφές των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σύστημα των ηλεκτρονικών εγγραφών, που ξεκίνησε πέρυσι στα ΕΠΑΛ και γενικεύτηκε φέτος  και στα ΓΕΛ, αντί να απλοποιεί τις διαδικασίες τις κάνει πιο γραφειοκρατικές προκαλώντας άγχος σε μαθητές και γονείς. Συχνά, μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο οι γονείς να ζητούν την αρωγή του λογιστή τους, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την εγγραφή των παιδιών τους.

Το πρόβλημα, όμως, είναι συνθετότερο γιατί οι ηλεκτρονικές εγγραφές αποτελούν ένα ιδανικό εργαλείο για την προωθούμενη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου. Με τις ηλεκτρονικές εγγραφές και σε συνδυασμό με όσα έχουν ως τώρα θεσπιστεί (βλ. ανώτατα όρια μαθητών ανά τμήμα) το Υπουργείο έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και σε κλείσιμο τμημάτων και υποβάθμιση σχολείων. Ο στόχος είναι η επίτευξη του μικρότερου δυνατού αριθμού τμημάτων με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό μαθητών. Είναι προφανές πως με τον τρόπο αυτό θα θιγούν τόσο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών όσο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας κρίσιμος θα είναι ο ρόλος των διευθυντών εκπαίδευσης σε επίπεδο διεύθυνσης και περιφέρειας αφού θα κληθούν, ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι, να διαχειριστούν την όλη κατάσταση και να εφαρμόσουν τις κυβερνητικές πολιτικές της συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

 

Καλούμε τους διευθυντές εκπαίδευσης να μην προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, σε κλείσιμο τμημάτων και υποβάθμιση σχολείων.

 

Καλούμε τους συναδέλφους και τους συλλόγους γονέων, ιδίως των περιφερειακών σχολείων της Λευκάδας, να βρίσκονται σε εγρήγορση για να υπερασπιστούμε από κοινού την ύπαρξη των σχολείων.

 

Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση του κλάδου μας για 20 μαθητές ανά τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια. Οι αιρετοί μας εκπρόσωποι, με γνώμονα αυτή τη θέση, θα πρέπει να τοποθετούνται στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

 

Η απάντηση στο ερώτημα για το ποιοι θα φέρουν την ευθύνη σε μία ενδεχόμενη υποβάθμιση σχολείων στη Λευκάδα είναι ξεκάθαρη και θα δοθεί…

 

 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας

About Ομάδα Σύνταξης 27571 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.