Ζαχαρίας Κατωπόδης στον Prisma 91,6: “Αυτή η χρονιά για την Λευκάδα θα ήταν η καλύτερη εδώ και είκοσι χρόνια. Θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο μας γιατί πρέπει η κοινωνία να μείνει όρθια….”


Εκτίμηση  για το πώς θα κινηθεί η τουριστική περίοδος στη Λευκάδα κατά τη διάρκεια του κορονοϊού,  έκανε μιλώντας στον Prisma 91,6  ο ξενοδόχος Ζαχαρίας Κατωπόδης.

” Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο τουρισμός είναι μία πολύ χαλαρή διαδικασία,  δηλαδή o κάθε άνθρωπος θεωρεί ότι θέλει κάπου να πάει να ξεκουραστεί.  Αυτή τη στιγμή ο τουρισμός έχει μετατραπεί σε μία αγχωτική διαδικασία,  καθώς φοβάται για την ασφάλεια και την υγεία του,  φοβάται για το πώς θα μπει στα μέσα μαζικής μεταφοράς,  φοβάται αν θα πάρει άδεια,  αν εντάσσεται στις ευπαθείς ομάδες και θα τον αφήσουν να ταξιδέψει,  δεν υπάρχει αρχή μέση και τέλος στη σκέψη αυτή τη στιγμή όταν μιλάμε για τουρισμό.”

 Ακόμα και εμείς που πουλάμε τουρισμό, είμαστε διστακτικοί σε ενδεχόμενο ταξιδιού στο εξωτερικό και πρέπει να ξεκινήσουμε με αυτό για να δείξουμε στον κόσμο ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι πρώτο μέλημα του κάθε Ευρωπαίου και μη πολίτη ο τουρισμός.

Ωστόσο πρέπει να δούμε τα ενδεχόμενα που έχουμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε, καθώς υπάρχει και μία απόφαση της κομισιόν η οποία μας λέει ότι πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι και μία αρχή της Ευρώπης.

Το δεύτερο πάρα πολύ βασικό είναι  ότι έχουν συμφωνήσει πώς πρέπει να βοηθηθεί το εργατικό δυναμικό του τουρισμού και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό το βάζω σε μία πολύ σημαντική κλίμακα γιατί θα είναι το πρώτο που θα χρειαστεί.

 Είναι ξεκάθαρο ότι ο τουρισμός δεν πάει καλά. Το επίπεδο των κρατήσεων είναι τραγικό, αλλού είχαμε ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου αλλού βρισκόμαστε τώρα. Πρέπει να σας πω ότι ήδη έχει ακυρωθεί το 40 με 45% των θέσεων στα αεροπλάνα το αεροδρόμιο στο Άκτιο, παρόλο που μπορεί να μη φαίνεται ακόμα στα δεδομένα της Fraport, αυτά είναι τα νούμερα και περιμένουμε να δούμε από όταν αποφασιστεί να ανοίξει το αεροδρόμιο τι θα μείνει σε ότι αφορά τις πτήσεις.

Πριν λίγο ενημερώθηκα ότι η Σουηδία παρατείνει για άλλο ένα μήνα προς τα πίσω τις αποφάσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές, περιμένουμε να αποφασίσει η Αγγλία τι θα κάνει, καθώς και αν η Ολλανδία αποσύρει την εντολή που έχει δώσει να μην ταξιδεύουν μέχρι 1η Σεπτεμβρίου εκτός αν είναι άμεση ανάγκη και όλες τις χώρες να αποσαφηνίσουν τι θέλουν από το φετινό καλοκαίρι.

Επίσης πρέπει να σκεφτούμε ότι κάθε χώρα έχει και τα δικά της προβλήματα,  η ανεργία έχει εκτοξευτεί σε όλη την Ευρώπη, θέλουν να βοηθήσουμε την τοπική οικονομία και είναι πολύ παράμετροι  που θα παίξουν το ρόλο τους.

Ευχόμαστε να κλείσουμε με μία πτώση 60% δεν ευχόμαστε να φτάσει το 80.

Να διευκρινίσω ωστόσο ότι στο κομμάτι του αεροδρομίου βασίζεται ο θαλάσσιος τουρισμός, οι επιχειρήσεις των ταξί, λεωφορείων, ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, καθώς ολόκληροι κλάδοι βασίζονται στη λειτουργία του.”

“Αναφορικά με τον οδικό τουρισμό, εκεί έχουμε το μεγαλύτερο προβάδισμα από όλους γιατί δεν έχουμε καράβι. Εκεί που πάρα πολλές φορές κατακρίνουμε το γεγονός ότι το το νησί έχει γεμίσει αυτοκίνητα πλέον ποντάρουμε.

Δεν θα σώσει την παρτίδα θα σώσει όμως ότι σώζεται, γιατί είναι πολύ διαφορετικό να χάσουμε τελείως και τον Αύγουστο και είναι άλλο για κάθε οικογένεια που ασχολείται με τον τουρισμό στη Λευκάδα να βρει ένα επιπλέον εισόδημα για να μπορέσει να βοηθηθεί όσο μπορεί και τους εργαζομένους και στην κοινωνία.”

Ο Ζαχαρίας Κατωπόδης ανέφερε ότι η δική τους τουριστική μονάδα θα λειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι, ήταν να ανοίξουν στις 20 Ιουνίου, ενώ έχουμε συμφωνήσει να ανοίξουμε πλέον 1η Ιουλίου βάσει των κανονισμών που υπάρχουν για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας.

Στο ερώτημα για το πώς το σκεφτήκαμε και γιατί το κάνουμε, μιλώντας μία καλή σεζόν, όταν τα βάλαμε κάτω σκεφτήκαμε ότι πρώτα πρέπει να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους μας, ήδη έχουμε χάσει 60 ημέρες εργασίας, γιατί πρέπει να μείνουμε όρθιοι για το καλοκαίρι του 2021.

Σε ένα ξενοδοχείο δεν είναι μόνο οι τοίχοι αλλά και η κοινωνία. Αυτή η κοινωνία όσο περισσότερους πελάτες μπορεί να φέρει, ακόμα και το 40% από αυτό που φέρναμε τις άλλες φορές, αυτό θα δώσει μία δυναμική γιατί θα πάρουμε και το τελευταίο ευρώ από τους πελάτες που μπορούμε για τη Λευκάδα και επιπλέον να συντηρήσουμε και το πελατολόγιό μας, καθώς έχουμε πολλούς επαναλαμβανόμενους πελάτες και από την Ελλάδα και σε τέτοιες εποχές σκέφτεσαι που πέρασες καλά και πας εκεί χωρίς να σκεφτείς δεύτερη λύση.”

Ο Ζαχαρίας Κατωπόδης εκτίμησε ότι πρέπει όλοι οι φορείς πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να καταλάβουν τα προβλήματα όλων, καθώς πρέπει να δημιουργήσουν αντίστοιχες επιτροπές και οι ταξιτζήδες, ιδιοκτήτες λεωφορείων, οι μαγαζάτορες, όλοι οι κλάδοι Και να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να πούμε τα προβλήματά τους και από κει να δούμε τι μπορεί να γίνει.

Ο ίδιος μάλιστα είπε  ότι η χρονιά αυτή που ερχόταν τουριστικά προδιαγραφόταν να ήταν το νούμερο ένα όλων των τελευταίων 20 ετών, από τότε που αναπτύχθηκαν τουριστικά καταλύματα στη Λευκάδα. Κανείς δεν περίμενε ότι θα γίνει αυτό που έγινε,ωστόσο επειδή στον τουρισμό δεν γνωρίζεις ποια στιγμή θα γίνει το κακό πρέπει να φυλάγεσαι.

About Ομάδα Σύνταξης 28542 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Δεν σημαίνει ότι η κοινωνία θα καταοέσει αν δεν λειτουργήσει το ξενοδοχείο και κάθε ξενοδοχείο.
  Που καλά είναι να λειτουργήσειε όλους τους κανόνες των προφυλάξεων.
  Αλλά ήδη αρχίσανε οι πιέσεις στην κυβέρνηση-μπορεί να τις μεθοδεύει και η ίδια η κυβέρνηση για να πιέζει την Ευρώπη- για να ανοίξει ο τουρισος την 15η Ιουνίου .
  Καλά είναι να λέγετε ότι : ο καθένας κυτάει την πάρτυ του.
  Οι μόνοι που δεν κύταξαν την πάρτυ τους εδώ και χρόνια είναι αυτοί που ειδαν τις καλλιεργειές των να καταστρέφονται σπό τα ανεπιτήρητα ζώα στην Ορεινή Λευκάδα. Κσι δεν τους κύταξε και το κράτος.Καο δεν είχαν προκαταβολή φόρου να πάρουν πίσω. Ούτε ολήρωναν μειωμένα ενοίκια για να πληρώσουν 60% μόνο.
  Σιγά μην καταπέσει μια κοινωνία , αν δεν ανοίξουν κάποια ξενοδοχεία ή μαγαζιά.
  Εδώ δεν κατέπεσε που τα ανεπιτήρητα ζώα καταστρέψανε εφ όρου ζωής αγροτικό κεφάλαιο και καταστρέφουν κάθε χρόνο ετήσιες καλλιέργειες.
  Το κράτος και οι ξενοδόχοι τώρα που δουλέψουν ή με τα τεράστια έσοδα τα προηγούβενα χρόνια, γιατί δεν αντικαθιστούσαν το αγροτικό κεφάλαιο και δεν αποζημίωμαν τις ετήσιες κατεστραμμένρς παραγωγές απ το ανεπιτήρητα βοειδή στην ορεινή Βόρεια Λευκάδα όλως τυχαίως δεν φτάσανε στην Νότια Λευκάδα-??
  Πάντως τα ανεπιτήρητα ζώα δεν καταστρέψανε ξενοδοχειακό κεφάλαιο , για τούτο και θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία. Και καλά θα κάνουν αν το κάνουν καλά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.