Ξενοφών Βεργίνης στον Prisma 91,6: ” Ο ιός ήταν μία αντίδραση της Κίνας έναντι του πολέμου που έγινε εναντίον της, επειδή λόγω της παγκοσμιοποίησης επικρατούσε.”Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση έκανε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο πρώην βουλευτής Λευκάδας Δρ. Ξενοφώντας Βεργίνης για το νέο τοπίο που διαμορφώνει η Πανδημία του κορονοϊού.

Αρχικά ανέφερε πως πρέπει κάποτε σε αυτό τον τόπο να λέμε αλήθειες, ιδιαίτερα όταν αφορά σε Εθνική κλίμακα, όπως η αντίδραση και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, ψύχραιμα, μέτρα πρόληψης με μία πειθαρχημένη ορθολογική αντιμετώπιση, η οποία όπως είναι γνωστό είχε τα αποτελέσματα της, καθώς αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πρότυπο από πλευράς μέτρων πρόληψης.

“Θα έλεγα επίσης ότι υπήρχε και μία ωριμότητα από όλο τον πολιτικό κόσμο, καθώς όλοι αποδέχονται τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και κυρίως την αντίδραση και την πρόληψη του εφάρμοσε η νέα κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει μία πολύ καλή εικόνα, βεβαίως είναι λυπηρό γιατί χάθηκαν πολλοί συνάνθρωποί μας, από αυτόν τον ιό, αυτήν την κατάρα και λυπούμαστε για αυτό.”

Σχολιάζοντας το πως  η Πανδημία αυτή θα επηρεάσει οικονομικά τη χώρα μας, η οποία μόλις ολοκλήρωσε μία δεκαετή επίπονη διαδρομή μέσα από τα μνημόνια έκανα την δική του εκτίμηση.

Όπως είπε, ” είναι γεγονός ότι το αύριο δεν μοιάζει με το χθες, από την άλλη μεριά η κλίμακα στην οποία επεκτείνεται είναι σε παγκόσμιο επίπεδο, επομένως δεν εξαιρείται κανένα κράτος και καμία περιοχή.

Δυστυχώς αυτός ο ιός ήρθε για να καταδείξει ότι ο πολιτικός κόσμος μέχρι τώρα, ανεξάρτητα από χώρα δεν είχε πάρει στα σοβαρά τη δημόσια υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τα ιδιωτικά δεν ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν αυτή την μπόρα για την Πανδημία και πολλά από τα νοσοκομεία δεν ήταν έτοιμα όχι μόνο από τεχνολογικής πλευράς και μονάδων εντατικής θεραπείας, αλλά κι άλλα μέτρα και μέσα που πρέπει να είναι εξοπλισμένα και κάποια από αυτά ήταν παραμελημένα και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Όλα αυτά τα χρόνια φώναζαν ότι δεν υπάρχουν γιατροί για κάθε περίπτωση και εξειδίκευση και το ανθρώπινο δυναμικό ήταν φτωχό. Δεν είναι δυνατόν να είναι περιορισμένο το νοσηλευτικό προσωπικό  και να αντιμετωπίζει τέτοιες συμφορές, γιατί πρόκειται για έναν άρρωστο εχθρό.

Αυτή είναι η πρώτη κατάδειξη ότι η πολιτική πρέπει να ενσκήψει επάνω στην δημόσια υγεία, επιμένοντας πως η πολιτική μας κέντρο πρέπει να έχει τον άνθρωπο πάντα και δυστυχώς αυτό το αγνοούν, διότι η παγκόσμια οικονομία η οποία στο σύνολό της δεν είναι καθόλου φτωχή, ούτε και η πραγματική ούτε αυτοί που λένε χρηματοπιστωτική είναι πλούσια, αλλά δυστυχώς ο πλούτος συγκεντρώνεται σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων και ατόμων.

Άρα η άνιση κατανομή του πλούτου οδηγεί δυστυχώς, όχι μονάχα άτομα και νοικοκυριά σε τέτοια κατάσταση αλλά και έθνη, καθώς όπως έχω πει, υπάρχουν έθνη που λειτουργούν κάτω από 60% από την δυναμικότητα τους, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τους δικούς τους παραγωγικούς πόρους, οι οποίοι χάνονται κάθε μέρα ακόμα και στην Ελλάδα, σε κάθε περιφέρεια, νόμο, νοικοκυριό και πρέπει αυτή η συμφορά που μας βρήκε να μας βάλει μυαλό.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι υπάρχει μία μεγάλη διάφορα, μεταξύ του χρήματος που κυκλοφορεί έναντι της πραγματικής οικονομίας πού είναι το πραγματικό προϊόν που παράγει και που λέμε στα οικονομικά ακαθάριστο εθνικό προϊόν και ότι παράγεται.”

 

Αυτό που πρέπει να προσέξουν όλοι,  είναι ότι μιλάω με μία νέα ορολογία για ένα νέο σύστημα που βάση θα έχει τα προϊόντα, άρα την πραγματική οικονομία, διότι έτσι ξεκίνησε και έχουμε μία φούσκα η οποία θα σκάσει και είναι τρεισήμισι με τέσσερις φορές παρά την πραγματική οικονομία και στο αυτός θεωρητικός πλούτος δεν κατανέμεται τουλάχιστον, μεταξύ των Εθνών, νοικοκυριών και ατόμων.

Εδώ μεγάλες επιχειρήσεις περίμεναν κάποια στιγμή να πέσουν δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Αν αυτή τη στιγμή έπεφταν μαζικά όλες αυτές οι επιχειρήσεις ο κόσμος θα είχε τρελαθεί, θα είχε εξεγέρθει εναντίον αυτού του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εναντίον αυτής της κοινωνίας η οποία δεν φροντίζει για βασικά πράγμα, όπως να διαχέεται ένα σημαντικό μέρος του πλούτου στον άνθρωπο, ανεξαρτήτως χωροταξικά που ζει και πώς ζει και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε.

Άρα προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο, συνέβη ένας ιός, καθώς ήταν μία αντίδραση της Κίνας έναντι του πολέμου που έγινε εναντίον της, επειδή λόγω της παγκοσμιοποίησης επικρατούσε.

Άρα λοιπόν η Κίνα υπέστη δύο δεινές ήττες, η μία είναι ότι περιορίστηκε στην παγκοσμιότητα της σε ότι αφορά το διεθνές εμπόριο όπου συνεχίζει να αντλεί τεράστια δύναμη και να θυμίσω σε όσους μας ακούν τι είχε συμβεί, καθώς η Κίνα είχε αρχίσει την φιλελευθεροποίηση της οικονομία της, παρότι στο εσωτερικό της έχει ακόμα ένα καθεστώς πολύ συγκεντρωτικό και άρχισε να χρησιμοποιεί ως μέσο συναλλαγής το ευρώ, το οποίο έβλαπτε τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι η μεγάλη δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το ευρώ, όμως έχανε τεράστιους πόρους από το γεγονός ότι είχε φτάσει εκεί να σε ποσοστό 40% να χρησιμοποιεί η Κίνα το ευρώ.

Εκεί έπρεπε να καταφέρουν πλήγματα, έγινε όλο αυτό, η νέα τεχνολογία πολλαπλασίασε τις αντιδράσεις, ο ιός  είναι δεδομένο ότι πολλαπλασιάστηκε, είναι δεδομένο ότι παρήχθη και στη συνέχεια μεταδόθηκε από μία απροσεξία, είτε ηθελημένα πείτε το όπως εσείς θέλετε.

Αυτή σήμερα είναι η πραγματικότητα η οποία θα φέρει τεράστιες αλλαγές στον διεθνή χώρο, από πλευράς κύριος Διεθνούς εμπορίου, αλλά και πολλών δραστηριοτήτων, όπως μεταφορές, logistics, πρωτογενή τομέα, τουρισμού, ναυτιλίας, καθώς όλα αυτά θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις, με την οικονομία αυτή τη στιγμή να χάνει πάνω από το 15% του πραγματικού προϊόντος, χωρίς να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί.

Όλο αυτό που συμβαίνει είναι θέμα ανταγωνισμού, σε μία ευρύτερη διεθνή διάσταση των οικονομικών δυνατοτήτων των χωρών..

 

Αναφορικά με το πλήγμα που έφερε ή Πανδημία στην Κίνα, ο κύριος Βεργίνης είπε ότι,  “οι επίσημοι διευθύνοντες στην Κινεζική πολιτική και οικονομία, ήξεραν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, καθώς κανείς δεν γνώριζε όταν παραγόταν η πυρηνική βόμβα, ότι επρόκειτο την επόμενη μέρα να χρησιμοποιεί, ωστόσο στα εργαστήρια γινόταν οι δοκιμές, όπως και στα πυρηνικά όπλα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε,

Είναι θέμα μιας ευρύτερης προσοχής στα κέντρα έρευνας, διότι ο ιός είναι μία έρευνα, καθώς και οι έρευνες που παράγονται εναντίον ορισμένων ασθενειών.

Αν εκεί στην διασταύρωση πού γίνεται, παραχθεί κάτι άλλο από αυτό που περιμένουν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί η έρευνα. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπήρξε χρηματοδότηση σε αυτά τα εργαστήρια;  Η Αμερική μάλιστα έστειλε επιστήμονες.

Γιατί περιορίστηκε όμως σε μία συγκεκριμένη περιοχή και από ότι είδατε οι επιπτώσεις στην Κίνα ήταν περιορισμένες και σήμερα βλέπετε ότι έχει σταματήσει;

Γιατί πράγματι η Κίνα ήξερε να συμπεριφερθεί, όταν οι επιστήμονες είπαν τι έκαναν, κάτι που δεν γνώριζαν οι άλλες εθνικές οικονομίες, γιατί δεν ήταν ευρύτατη η πληροφόρηση επάνω σε αυτό το ζήτημα.”

Το όλο σκεπτικό είναι ότι η Διεθνής εικόνα δεν πάει καλά, και δεν πρέπει λόγω του πόνου που δημιουργεί η Πανδημία και ο ιός να ξεχάσουμε τα πραγματικά αίτια που οδηγούν την διεθνή οικονομία σε αυτό το χάλι και ιδιαίτερα τις επιπτώσεις που προκαλεί στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Τόσα χρόνια δεν φωνάζουμε για το περιβάλλον; Δεν λέμε ότι πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση εναντίον όλων αυτών των συνθηκών, πού αλλοιώνουν τη φύση; Από όλες αυτές τις μεταλλάξεις δεν παράγονται ιοί;

Γιατί τελικά ο άνθρωπος αυτή τη φορά επηρεάστηκε τόσο πολύ, γιατί πολύ απλά οι σημερινοί άνθρωποι δεν προσέχουν ούτε καν την διατροφή τους. Ότι παράγεται δεν σημαίνει ότι είναι το άριστο και αναλώσιμο και υπέρ της υγείας μας, πολλές φορές παράγονται νώθα προϊόντα και αυτά δεν ευνοούν την άμυνα του ανθρώπου, καθώς όταν ο άνθρωπος είναι δυνατός, δημιουργεί αντισώματα έναντι οποιασδήποτε εισβολής μικροβίων στο σώμα του.

Όταν όμως ο άνθρωπος δεν σιτίζεται καλά, ή αυτά που παίρνει δεν δημιουργούν αντισώματα, αλλά δημιουργούν ασθενικούς οργανισμούς, τότε είναι ευάλωτοι, για αυτό και σήμερα που μιλάμε πολλαπλασιάστηκαν οι ευάλωτες κοινωνίες.

Η παγκοσμιοποίηση διευκόλυνε όλη αυτή την κατάσταση, πλέον δεν μπορεί να κλείσει και να κάνουμε κάτι άλλο, αλλά πρέπει να συνηθίσουμε σε χαμηλότερα εισοδήματα όχι μόνο χρήματα, αλλά πραγματικά και όλα αυτά θα οδηγήσουν μία μέρα σε χειρότερες συνθήκες.

Όμως κάθε φορά που έρχονται αυτές οι συνθήκες, κάποια στιγμή τις ξεπερνάμε, γιατί βρίσκεται το φάρμακο ενάντια στον ιό, ωστόσο επανέρχεται αλλος ένας και οι ιοί ενδημούν, ποτέ δεν καταστρέφονται 100%, με αντισώματα που δημιουργούνται στον οργανισμό μας το συνηθίζουμε και εσύ ζούμε μαζί τους.

Πρέπει να δούμε τα πραγματικά αίτια, πού είναι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, μία άλλη κατανομή του του πλούτου, η ενίσχυση των περισσότερων φτωχών για να μπορούν πράγματι να συντηρούνται και να διαβιώνουν με σωστή διατροφή και όχι να δημιουργούνται κάποιες υπερτροφικές μονάδες, είτε των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών που την τελευταία στιγμή έρχονται και κάνουν δωρεές.

Αυτή τη στιγμή τρεις μεγάλες βιομηχανίες της Αμερικής έκαναν δωρεές δισεκατομμυρίων, ωστόσο αν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια είχαν δοθεί σε εμπλουτισμό των νοσοκομείων, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική.”

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο της νέας εποχής και την θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτό, είπε ότι δυστυχώς ο άνθρωπος έχει ασθενή μνήμη και κυρίως όσοι είναι στην εξουσία, διότι δεν μπορούν να ξεχαστούν τόσες χιλιάδες θάνατοι, σε πόσους άλλους θα μείνουν “κουσούρια” και δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση.

Για την επόμενη μέρα σχετικά με την υγεία, το καλό είναι ότι όλοι έσπευσαν να δαπανήσουν για την στελέχωση και κυρίως για τον εκσυγχρονισμό των μέσων αντιμετώπισης ασθενειών και ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι σε διεθνή κλίμακα.

Επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πλούτος όταν ξεπερνά εκείνα τα δεδομένα που δικαιολογούν την έννοια της εντατικοποίησης της εργασίας, της παραγωγικότητας αυτής, αλλά και τη δυνατότητα εκμετάλλευση του πλούτου, τότε δεν σέβονται ούτε τον άνθρωπο, ούτε τα νοικοκυριά, ούτε της εθνικές οικονομίας και τον κόσμο.

Είναι αυτοί οι οποίοι έχουν την δυνατότητα της νέας τεχνολογίας, την οποία αλλάζουν πάρα πολύ συχνά και ότι χρήματα αποκτά είτε το κράτος, είτε η ομάδες τον άνθρωπων, είτε το ίδιο το άτομο, πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες για την απόκτηση της νέας τεχνολογίας και τελικά, προκειμένου να την αποκτήσουν για εκσυγχρονιστούν, αυτός ο πλούτος ξανά συγκεντρώνεται σε αυτές τις οικονομίες που έχουν την τεχνολογία.

Εμείς όσο και να εκσυγχρονιστούμε, θα συνεχίζουμε να αγοράζουμε τα τελευταία αυτοκίνητα, τις Mercedes και οτιδήποτε άλλο αγοράζουμε από τη Γερμανία;

Αυτό που φωνάζουμε είναι πως η Γερμανία, η Ολλανδία και οι άλλες χώρες, δεν μπορούν να συνεχίσουν να συσσωρεύουν πλούτο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική, διότι συνεχίζεται ταχύτητα η συγκέντρωση πλούτου, σε ορισμένες περιοχές χωροταξικά αλλά και σε ορισμένα χέρια αναφορικά με τον πληθυσμό.

Τελικά τα άλλα κράτη δουλεύουν για αυτές τις οικονομίες. Παλιά η Σοβιετική Ένωση δούλευε για να θρέψει τους Ρώσσους; Φυσικά και όχι. Δούλευαν όμως οι δορυφόροι της σοβιετικής Ένωσης, με αποτέλεσμα όταν η Ρωσία μπήκε στον “όργο”  που λένε, τότε ξεκίνησε να παράγει, να γίνεται αυτάρκης και δυναμική, ενώ προηγουμένως έτρωγαν τα διαθέσιμα που αφαιρούσαν από τα άλλα κράτη, που συνήθιζαν να ζουν φτωχότερα και να είναι και ευχαριστημένοι.

Αν είχαμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τον δικό μας παραγωγικό πλούτο δεν θα είχαμε ανάγκη κανέναν, όμως δεν μας αφήνουν και αυτό είναι λογικό σε ένα βαθμό, γιατί η πρόοδος δεν μπορεί να είναι παντού σε οριζόντιο επίπεδο, όμως όταν οι διαφορές είναι εκρηκτικές, είναι παράλογες και ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση, τότε δεν αντέχει η ίδια η φύση και αντιδρά και αυτά τα φαινόμενα είναι αντίδραση της φύσης, της οικονομίας που πρέπει να βρεθεί σε ισορροπία, καθώς όπου βλέπετε ελλείμματα, θα αναζητήσετε αλλού τα πλεονάσματα.

Επίσης όπου υπάρχουν τα πλεονεκτήματα, θα αναζητήσετε τα ελλείμματα και αυτό είναι φυσικό, καθώς ο πλούτος είναι απίστευτος σε διεθνή κλίμακα και εντός των κρατών, δεν τον εκμεταλλευόμαστε γιατί δεν αφήνει η εξουσία του πλούτου με την έννοια της κακής χρήσης.

Η αλληλεγγύη σε όλα αυτά που βρίσκεται; Η αλληλεγγύη δεν είναι μεταφορά πόρων; Εμείς δεν λέμε στη Γερμανία να πάψει να παράγει, αλλά να μην εκμεταλλεύεται τους παραγωγικούς πόρους από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Έχω πει χιλιάδες φορές όταν η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ, είχαμε πάρει ένα συγκεκριμένο συντελεστή στη βάση της συμμετοχής που είχε το ελληνικό ακαθάριστο προϊόν μέσα στο Ευρωπαϊκό ακαθάριστο προϊόν των 10 χωρών, με δεύτερο δείκτη τις εμπορικές συναλλαγές, κάτι που τώρα που μιλάμε έχει αλλάξει και συνεχίζουμε με την ίδια αναλογία.

Αυτό λειτουργεί εις βάρος των αδύναμων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι γεγονός.

Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα είναι να βάλουμε μυαλό, να δούμε και να μετρήσουμε πολύ καθαρά τις επιπτώσεις της πανδημίας τόσο σε παγκόσμιο, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, σε επίπεδο νόμου και νοικοκυριών και να κάνουμε μία νέα αρχή, η οποία θα έχει ως κεντρικό πυρήνα τον άνθρωπο, να κάνουμε μία τέτοια ανάπτυξη ώστε κάποιος να εργάζεται, να έχει τη δική του συμμετοχή και κυρίως τη δική του απολαβή, να ενισχύσουμε το πρώτο δημόσιο αγαθό το οποίο είναι η υγεία, στη συνέχεια η διατροφή του πληθυσμού, στη συνέχεια η παιδεία και οι άλλες πηγές εισοδήματος με προϋποθέσεις.

Όταν μιλάμε για τουρισμό, δεν μπορεί να έχουμε μία Λευκάδα η οποία συνεχώς γεμίζει από ανθρώπους και την επόμενη μέρα, κάνοντας μία βόλτα να γεμίζει από σκουπίδια καθώς αυτό δεν είναι τουρισμός.

Τουρισμός είναι η αξιοποίηση των πόρων που έχει ο κάθε τόπος και η αναβάθμιση τους. Άρα να αναβαθμίσουμε τις συνθήκες ζωής και όχι αυτές οι συνθήκες να τις κάνουμε χειρότερες.

 

About Ομάδα Σύνταξης 28512 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.