Ξενοδοχεία στα νησιά: «Ψαλίδι» έως και 25% στις τιμές για να σωθεί ο Ιούλιος-Λευκάδα: Μείωση 20% στις τιμές 


Σε τρία στάδια αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σταδιακή επαναφορά του εγχώριου ξενοδοχειακού κλάδου και ενώ οι πληρότητες για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου έχουν πιάσει πάτο. Ενδεικτικό είναι ότι στη Σαντορίνη, την ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, το ποσοστό κρατήσεων του β’ 15νθήμερου του Ιουνίου αγγίζει το 5-10%, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νησιού, Αντώνη Ηλιόπουλο. Στις 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα μικρά ξενοδοχειακά καταλύματα, τα οποία είναι και περισσότερο ευέλικτα στις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός.

Από την 1η Ιουλίου αναμένεται να μπουν στο «χορό» και μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς αναμένεται να αυξηθούν και οι πτήσεις από περισσότερες χώρες του εξωτερικού όπως από τη Γερμανία (ξεκινούν πτήσεις από τη Lufthansa). Από τις 15 Ιουλίου αναμένεται να προστεθεί και το τρίτο και τελευταίο κύμα των ξενοδοχείων, οπότε και θα ανοίξουν και πτήσεις από Αμερική. Την ίδια ώρα αναμένεται αναπροσαρμογή τιμών προς τα κάτω με τα «ψαλίδια» και τις προσφορές να αγγίζουν προς το παρόν στα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων το 20 με 25% σε σχέση με τις περσινές τιμές.

Πονοκέφαλος προκύπτει, πάντως, και από τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν τα ξενοδοχεία και ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, πολλές από τις οποίες προσανατολίζονται να μην ανοίξουν καθόλου, καθώς ακυρώθηκαν ήδη πολλά συμβόλαια με ξένους tour operators.

Λευκάδα: Μείωση 20% στις τιμές

Με… μηδενικές κρατήσεις ξεκινά η τουριστική σεζόν για τη Λευκάδα. Το πρώτο αεροπλάνο με τελικό προορισμό το όμορφο αυτό νησί προσγειώνεται στις 18 Ιουνίου από την TUI στο Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ το αεροδρόμιο του Ακτίου δεν αναμένεται να ανοίξει πριν τις αρχές Ιουλίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, Μανώλη Θέρμο, το 90% των ξενοδοχείων στη Λευκάδα θα ανοίξει φέτος, αν και -όπως λέει- η κατάσταση είναι χειρότερη από τραγική και δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί.

Οι περισσότερες είναι μικρές οικογενειακές και ευέλικτες και αυτό αποδεικνύεται ισχυρό πλεονέκτημα αυτήν την περίοδο. Οι άνθρωποι του τουρισμού στρέφουν το βλέμμα τους στον οδικό τουρισμό κυρίως από τα Βαλκάνια, τα οποία άνοιξαν τα σύνορά τους με την Ελλάδα. «Φέτος αναμένεται ένα ψαλίδι 20% στις τιμές σε σχέση με πέρσι. Ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στη Λευκάδα θα κυμανθεί φέτος στα 150 ευρώ. Οι τιμές είναι στη… γη. Εκτός από τον οδικό τουρισμό συγκριτικό πλεονέκτημα της Λευκάδας αποτελεί και ο κοινωνικός τουρισμός, στον οποίο έχει μακρά παράδοση το νησί του Ιονίου και φέτος αναμένεται να αυξηθεί», δήλωσε στο ethnos.gr ο Μανώλης Θέρμος.

Σαντορίνη: Πληρότητα 5-10% το τελευταίο 15νθήμερο Ιουνίου

Σε τρεις φάσεις αναμένεται να ανοίξουν και τα ξενοδοχεία στη Σαντορίνη με την πληρότητα να «τρέχει» σήμερα με ποσοστό 5-10% για το  τελευταίο 15νθήμερο Ιουνίου. Το πρώτο κύμα καταλυμάτων, το οποίο αφορά ένα 20-30% ξενοδοχείων του νησιού θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου. Το δεύτερο κύμα αναμένεται την 1η Ιουλίου, όποτε και θα υποδεχτεί το νησί της Θήρας τις πρώτες απευθείας πτήσεις και στις 15 Ιουλίου αναμένεται το συνολικό άνοιγμα των ξενοδοχείων στο νησί. Μία μέρα αργότερα αναμένεται να προσγειωθεί στο νησί και η πρώτη υπερατλαντική πτήση της Delta Airlines από την Αμερική.

15% έως 20% πιο φθηνά τα δωμάτια στα ξενοδοχεία

Πλήγμα για τη Σαντορίνη αποτελεί η απουσία προορισμών από το πρώτο κύμα πτήσεων που θα προσγειωθούν στην Ελλάδα από χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία κα οι ΗΠΑ που παραδοσιακά επιλέγουν το κυκλαδίτικο νησί για διακοπές.  «Δεν έχουμε Βούλγαρους, Ρουμάνους, Πολωνούς και Ούγγρους τουρίστες. Ο κάθε προορισμός έχει τις ανάγκες του.

Συνολικά στην Σαντορίνη είναι εγγεγραμμένα 401 ξενοδοχεία με 1.500 δωμάτια και 3.000 κλίνες χωρίς να υπολογίζονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αλλά ένα 20-30% δεν θα ανοίξει αυτό το καλοκαίρι» δήλωσε στο ethnos.gr o πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Αντώνης Ηλιόπουλος, και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι ένα 15-25% θα γίνουν κάποιες εκπτώσεις για να γίνουν πιο ελκυστικά τα καταλύματα αλλά δεν μπορούμε να κατέβουμε πολύ χαμηλά γιατί προσφέρουμε υπηρεσίες πολύ υψηλών προδιαγραφών και τώρα με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων το κόστος μας ανεβαίνει. Δεν θέλουμε να κατεβάσουμε τις τιμές και να ευτελίσουμε το προϊόν της Σαντορίνης. Αν κατεβάσεις τις τιμές δύσκολα ξανανεβαίνουν. Εξάλλου, η ασφάλεια και όχι οι τιμές είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να νιώσει ο τουρίστας».

Μύκονο: Ανοίγει το 60-65% των καταλυμάτων

Αναπροσαρμογές τιμών θα υπάρξουν και στη Μύκονο, σύμφωνα με την δημοτική αρχή. Όπως τόνισε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ένα  60-65% των ξενοδοχείων θα βάλουν το κλειδί στην πόρτα και θα ανοίξουν όλα, όμως, θα εξαρτηθούν από το ποιες και πόσο γρήγορα θα ανοίξουν οι πτήσεις εξωτερικού.

Πάρος: Σταδιακό άνοιγμα των ξενοδοχείων

Τρία με τέσσερα στα δέκα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν σε πρώτη φάση στις 15 Ιουνίου στην Πάρο, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου, Μάνια Αραμπατζή. Πρόκειται, κυρίως, για μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία που εύκολα μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. «Καταρχήν τα μηνύματα είναι θετικά. Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν. Η Πάρος διαθέτει 150 ξενοδοχεία και 7.000 κλίνες χωρίς να υπολογίζονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια» είπε στο ethnos.gr η Μάνια Αραμπατζή. 

Μέχρι πριν την κρίση η Πάρος δούλευε αρκετά με τον εσωτερικό τουρισμό. Την περίοδο ωστόσο της κρίσης αυτό ατόνησε και το κενό υπερκαλύφθηκε από την ξένη αγορά. Από τις λίστες, ωστόσο, των αεροπορικών συνδέσεων λείπουν προορισμοί όπως η Γερμανία, η Γαλλία η Ιταλία και οι ΗΠΑ, χώρες που αποτελούσαν το κύριο τουριστικό ρεύμα του νησιού. «Και ο ελληνικός τουρισμός δεν θα μπορέσει να καλύψει αυτό κενό».

Αγκάθι, όπως εξηγεί η πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάρου, είναι και το αυξημένο κόστος που απαιτούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν στα ξενοδοχεία. «Οι τιμές σε ένα πεντάστερο δίκλινο αναμένεται να ξεκινούν από 200 ευρώ τον Αύγουστο και θα αυξάνουν ανάλογα με τις παροχές. Στόχος μας είναι όχι να κατεβάσουμε τις τιμές αλλά να επιμείνουμε στις ποιότητα και στις παροχές».

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28546 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

 1. Η μείωση 25% σε νησιά, και στην Λευκάδα 20%, είναι εκτός προγραμματικής μεσοχρονοτερης και μακροχρονιότερης αναπτυξιακής λογικής.
  Διότι είναι μικρή.
  Η λογική ποιά είναι και πώς ο
  Ποσοτικοποιήθηκε στο 25%??
  Μήπως οι 3 μήνες κλειστά τα ξενοδοχεία συνιστούν το 25% της ετήσιας διάρκειας λειτουργίας?? Αλλά η τουριστική περίοδο δεν ιναι ετήσια στην τουριστική Ελλάδα.
  Με βάση τα κριτήρια προσδοκιών προσέλευσης τουριστών στην θετικά λειτουργήσασα Ελλάδα απέναντι στον κορονοιό?? Ή και μήπως για την συγκεκριμένη ευκολία πρόσβασης για την Λευκάδα ή άλλα ηπειρωτικά μέρη της χώρας??
  Μήπως δεδομένης της καθόδου στην Ελλάδα του συνοριακού ανελαστικά Βαλκανικού τουρισμού?? Και έτσι δίνεται η ευκαιρεία για μικρή πτώση της τιμολόγησης που συνιστά το 20-25%.
  Η τιμολόγηση του τουρισμού για το 2020 πρέπει νάναι από τώρα εξ αρχής κυλιόμενη με μιωση εφόδου των τιμών στο 45-50%. Και να δίνει έμφαση έτσι όχι στην προαγορά τουριστικών καταλυμάτων, αλλά στην πραγματική στον χρόνο μίσθωση, την οποία η ίδια η τιμολογιακή μειωτική στο 45-50% πολιτική επιδιώξει και θα κινητροποιήση. Με στόχο την ποιοτικότερη στον χρόνο κστεύθυνση του τουρισμού.
  Το 2020 και το 2021 ώς τομή -λόγω της αναγκαιότητας της συγκυρίας- μπορεί να αποτελέσει την αρχή για τον ποιοτικό μετασχηματισμό του τουριστικού γεγονότος εν Ελλάδι και εν Λευκάδι.
  Ο περιορισμός της προαγοράς ( χαμηλή εγχώρια υπεραξία )προοδευτικά υα προέλθει στην βάση παρονομαστή της τιμής( money) περισσότερο παρά του αριθμητή αξία ( value).Μια και δύσκολότερα μετακινείται η ποιότητα ώς γραμμή παραγωγής παρεχομένων υπηρεσιών στον άμεσο χρόνο, πσρά της τιμολογιακής προσαρμογής μειωτικά ώς αρχικό μεταβατικό στάδιο, και στην βάση του λόγω μέτρων μη συγχρωτισμού τουριστών.
  Εδώ μπορεί να ανιχνευτεί η αρχή -ειναι ευκαιρία η μειωμένη προσέλευση λόγω μέτρων κορονοιού- της ποιοτικής προοδευτικά στροφής κσι μεθόδευσης. Που θα χρειάζεται επιμονή ποιοτικοποίησης τσ επόμενα χρόνια.
  Η Ελλάδα και η Λευκάδα το έχουν ανάγκη.
  Η άποψη ότι με την μικρή μείωση των τιμών θα αποτραπεί και η χύμα προσέλευση χαμηλής ποιότητας, είναι άπο ρηχής βραχυχρονίου ανάλυσης.

 2. Η βελιωση των υπηρεσιών στην βάση της μειωμένης τιμής είναι συτή οου θα αποθαρύνει τους ψύμα χαμηλοής δαπάνης τουρίστες να εοισκεφθούν έναν τόπο
  Διότι δεν θα αντέχουν την καλύτερη ποιότητα ώς συνήθεια μη βιωμένη ώς τώρα.
  Το γενικό καθορλιζει το μερικό και το ειδικό.Και όχι άντίθετα ώς πορεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.