Ξενοδοχεία κορονοϊός: Αντιδράσεις για τα δωμάτια καραντίνας


«Το «νέο μοντέλο τουρισμού» που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, περιγράφει την υποχρέωση ύπαρξης δωματίων απομόνωσης-καραντίνας στα ελληνικά ξενοδοχεία. Φαίνεται ότι οδηγούμαστε, σε ένα μοντέλο «adventure tourism» και σε ένα τουρισμό εκπλήξεων» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και υπογράφει ο πρόεδρός της Γιώργος Ζαφείρης.

Όπως επισημαίνεται, ακόμη και να αποσυρθεί αυτή η ΚΥΑ από τα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας και Τουρισμού, η ζημιά έχει ήδη γίνει. «Σε όλους τους τόνους, τις προηγούμενες ημέρες ενημερώναμε το Υπουργείο Τουρισμού ότι με τέτοιες τιμές δεν μπορούν να βρεθούν ξενοδοχεία αναφοράς. Παρατηρούμε, με μεγάλη λύπη μας, να είναι και πάλι στο απυρόβλητο τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΞΜ προσθέτοντας ότι και μόνον η γνωστοποίηση ότι τα ξενοδοχεία της Ελλάδος θα έχουν δωμάτια, που θα φιλοξενούν κρούσματα, είναι αποτρεπτική για τους πελάτες να επισκεφθούν τα ξενοδοχεία.

«Επίσης καταδικάζει τις περιοχές, όπου, ήδη, έχει βρεθεί ξενοδοχείο αναφοράς και σε αυτά τα ξενοδοχεία δε θα χρειάζεται να δεσμευτούν δωμάτια και δεύτερον, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των ξενοδοχείων αυτών που θα έχουν τέτοια δωμάτια και αυτών που δεν θα έχουν» συμπληρώνει.

Και όπως όλα δείχνουν, τα προβλήματα ασάφειας σχετικά με τη φετινή λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, λόγω κορονοϊού, δεν έχουν τελειωμό. Όπως αναφέρει η σχετική επιστολή της ΕΞΜ, ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου δε μπορεί να έρθει σε μια εταιρική συμφωνία με την Ενωση Ξενοδόχων προκειμένου να βρεθεί τρόπος συνεργασίας εφαρμόσιμος, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

«Δε γνωρίζουμε ακόμη τις υποχρεώσεις των γιατρών, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα αστικής ευθύνης αυτών, δεν έχει οριστεί ακόμη ποιος μεταφέρει το δείγμα και που, δεν υπάρχει υπόδειγμα σύμβασης με τον συνεργαζόμενο γιατρό, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το επιβεβαιωμένο κρούσμα οδηγείτε με το ΕΚΑΒ στο ξενοδοχείο αναφοράς, δεν έχουν οριστεί κατώτατες αμοιβές για την συνεργασία αυτή και στην περίπτωση της Μαγνησίας δεν μπορεί να καταλάβει η κεντρική εξουσία ότι είναι ανέφικτη να υπάρχει 24ωρη κάλυψη από έναν μόνο γιατρό, και πολλά άλλα» αναφέρει χαρακτηριστική η επιστολή εκφράζοντας την αγωνία των ξενοδόχων του Βόλου, του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας.

«Καλούμε το υπουργείο Τουρισμού, την ύστατη στιγμή να αποσύρει τέτοιες διατάξεις και εφόσον βλέπει την ανάγκη ύπαρξης ξενοδοχείου αναφοράς να οδηγήσει τα κρούσματα στα κατά τόπους νοσοκομεία» συμπληρώνει.

«Τελειωτικό χτύπημα» για rooms to let

Την επανεξέταση της ημερήσιας αποζημίωσης αλλά και την απόσυρση της απόφασης που ορίζει τη δημιουργία χώρων απομόνωσης σε κάθε τουριστικό κατάλυμα ζητά η ΣΕΤΚΕ. Αδυνατούμε να εφαρμόσουμε την απόφαση για τα δωμάτια καραντίνας, υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, κάνοντας λόγο για ένα μέτρο που θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο.

Και τονίζουν: Οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει το κατάλυμα, μόλις μαθευτεί στους ήδη διαμένοντες πελάτες του ότι φιλοξενεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, θα είναι ανυπολόγιστες αφού θα δημιουργηθεί ανησυχία και κατά συνέπεια ένα νέο «κύμα» ακυρώσεων.

Δωμάτια καραντίνας

Όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Τουρισμού, Οικονομίας και Υγείας, για καταλύματα μέχρι και 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός δωματίου καραντίνας.

  • Για καταλύματα έως 50 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη δύο δωματίων απομόνωσης.
  • Γα καταλύματα άνω των 50 δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσος με το 3% της συνολικής δυναμικότητας των δωματίων του εκάστοτε καταλύματος.

Με την ΚΥΑ προτείνεται ο περιορισμός της καραντίνας στενών επαφών κρούσματος στα τουριστικά καταλύματα σε επτά ημέρες, εφόσον γίνει ιατρική αξιολόγηση για απουσία κλινικής εικόνας νόσησης, ή σε δέκα ημέρες, αν δεν είναι δυνατή/διαθέσιμη η ιατρική αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η υποχρέωση διατήρησης κενών δωματίων στα καταλύματα ώστε να παίξουν το ρόλο των δωματίων απομόνωσης σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, ισχύει έως ότου οριστεί στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, κατάλυμα για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19. «Η λύση αυτή προσωρινού χαρακτήρα» επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Τουρισμού «συμπληρώνει τη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων «καραντίνας» και επιτρέπει το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού».

Πυρά Τσίπρα για τους χειρισμούς στον τουρισμό

Ο τουρισμός είναι ένα θέμα εθνικό και όχι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Η κρίση αυτή να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, όχι με προχειρότητα. Η οικονομική και θεσμική στήριξη να γίνει με σχεδιασμό, σε συνεννόηση με τους ανθρώπους του κλάδους», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παλινωδίες του υπουργού Τουρισμού και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την κοινή υπουργική απόφαση για χώρους απομόνωσης των κρουσμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες. «Άλλη μια απόφαση που μπορεί να αποβεί καταστροφική», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω την ΚΥΑ και να προσανατολιστεί σε ξεχωριστές μονάδες για περιπτώσεις καραντίνας αν χρειαστεί. Αυτό, δήλωσε, πρέπει να γίνει για υγειονομικούς λόγους αλλά και για την προβολή της χώρας. «Πώς είναι δυνατόν μέσα σε ξενοδοχείο που έχει τουρίστες, αν υπάρχει ένα κρούσμα να βρίσκεται στον ίδιο χώρο; Φανταστείτε τον αντίκτυπο και για τις ξενοδοχειακές μονάδες και για τις περιοχές, αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα υπάρχει κίνηση για το υπόλοιπο τουριστικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και αποτελεί πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ, ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον υπουργό Τουρισμού. «Παλινωδίες από την πλευρά του υπουργού ανακοινώσεις που δημιουργούσαν τουριστικές περιοχές τριών κατηγοριών, νησιά τριών κατηγοριών, αποκλεισμούς χωρών και διπλωματικά επεισόδια ανάμεσα στη χώρα και άλλες χώρες», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ενίσχυση και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας», ενώ επανέλαβε τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27593 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.