Βιβιάννα Βαρδή στον Prisma 91,6: “Το τελευταίο προεκλογικό εικοσαήμερο εκτιμώ θα γίνουν σκληρά πράγματα που θα συζητάμε…”


Τις τοπικές πολιτικές εξελίξεις με αφορμή και την κατάθεση των ψηφοδελτίων των δημοτικών αλλά και περιφερειακών παρατάξεων, σχολίασε με παρέμβασή της στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 η δημοσιογράφος Bιβιάνα Βαρδή.

“Ίσως ζούμε τις πιο περίεργες αυτοδιοικητικές εκλογές που έχουμε ζήσει ποτέ” ανέφερε, καθώς το καινούργιο σύστημα της απλής αναλογικής το αντιμετωπίζουν λίγο σοκαρισμένα και οι υποψήφιοι καθώς δεν γνωρίζουν πώς θα είναι η εικόνα την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές.

Η Βιβιάνα Βαρδή χαρακτήρισε κάποια από τα ψηφοδέλτια που έχουν δημιουργηθεί ερμαφρόδιτα, ενώ παράλληλα σχολίασε ότι  ορισμένοι υποψήφιοι δεν κινούνται σε κομματικούς ρυθμούς αποκλειστικά και λειτουργούν αυτοδιοικητικά.

Αυτό θα ήταν το ιδανικό, ωστόσο ο λόγος δεν είναι αυτοδιοικητικός,  αλλά για το πώς θα συγκεντρώσουν ψήφους, ενώ  σε κάποιες περιπτώσεις υποχηφίων, πραγματικά αξίζει τον κόπο κάποιος να τους ψηφίσει και να τους βάλεις την καινούργια δημοτική διοίκηση γιατί θα έχουν να προσφέρουν.

“Αν αναλύσουμε διεξοδικά τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων θα δούμε ότι σε μερικές περιπτώσεις στην κυριολεξία υπάρχουν κάποια διαμάντια, υπάρχουν τα ψηφοδέλτια τα οποία στην αγωνία τους οι υποψήφιοι να κλείσουν, μη έχοντας συμπληρώσει λίγο πριν λήξει η προθεσμία, εβαλαν υποψηφίους μόνο και μόνο για να τελειώσουν και μάλιστα κάποιοι από αυτούς πιέστηκαν πολύ για να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια ορισμένων.

Φυσικά υπάρχουν και οι μεταγραφές όλων αυτών οι οποίοι κατά καιρούς έχουν πολιτευθεί αυτοδιοικητικά ή οτιδήποτε άλλο και πάντοτε βρίσκονται σε κάθε εκλογική διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που χρήζουν ανάλυσης.

Το καλό είναι ότι υπάρχουν σε ψηφοδέλτια κάποια διαμάντια που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην αυτοδιοίκηση και ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς δεν έχουν ασχοληθεί άλλη φορά.”

“Κατά την άποψή μου πρέπει σε αυτές τις εκλογές ο κόσμος να δει και τον επικεφαλή, αλλά να ψάξει πολύ καλά τα ψηφοδέλτια για να δει ποιους πραγματικά θα πρέπει να ψηφίσει και ενδεχομένως να ξεπεράσει τον επικεφαλή και να ψηφίσει ένα ψηφοδέλτιο που θεωρεί ότι υπάρχουν ένα ή δύο περιπτώσεις που είναι ιδανικές για το δήμο, εκτιμώντας πως κάπως έτσι πρέπει να λειτουργήσουμε ως ψηφοφόροι.”

Έχει πολύ μεγάλη σημασία και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, ωστόσο θα πρέπει να δούμε αν έχει ξανά υπάρξει στην αυτοδιοίκηση, τι έχει προσφέρει αν είναι ένας πολιτικός ο οποίος έχει χρόνια στην πολιτική σκηνή και φυσικά τι μπορεί να προσφέρει ένας νέος άνθρωπος ο οποίος μπορεί να μην έχει δοκιμαστεί, αλλά έχει τις γνώσεις και την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσει μία πόλη, έχει ένα διαφορετικό όραμα για την πόλη από αυτό το οποίο έχουμε ζήσει μέχρι τώρα και πιθανότατα θα πρέπει να του δώσουμε μία ευκαιρία.

Υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι που θα πρέπει πραγματικά εάν θέλουμε εμείς οι απλοί ψηφοφόροι που δεν είμαστε σε κάποιο ψηφοδέλτιο, θα πρέπει να ψάξουμε πάρα πολύ για να τους βρούμε.

Φυσικά σε αυτές εκλογές επειδή είναι οι πρώτες που γίνονται μετά από μία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα έχουν μία πολιτική χροιά, καθώς την έχουν δώσει οι ίδιοι οι κυβερνώντες και αυτό φαίνεται μέσα από τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου της αντιπολίτευσης, σχετικά με τις περιφερειακές εκλογές, καθώς εκεί έχουν επικεντρωθεί, ωστόσο είναι γεγονός ότι θα υπάρχει ένα πολιτικό χρώμα σε όλη αυτή την ιστορία.

Από εκεί και πέρα ο ψηφοφόρος τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει πραγματικά να κρίνει αυτοδιοικητικά και να κρίνει ένα υποψήφιο από το βιογραφικό του.
Ας διαβάσουμε τα βιογραφικά των υποψηφίων, καθώς γενικότερα στην αυτοδιοίκηση μένουν έξω ικανά άτομα.

Είναι κατανοητό κάποιος να είναι συγγενής ή φίλος ή ξάδερφος και να θέλεις να τον ψηφίσεις, όμως θα πρέπει να δεις αν έχει τοποθετηθεί τόσα χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο για κάτι εκτός από το να ψηφίζει μόνο. Αν θέλουμε τέτοιους εκπροσώπους είμαστε και άξιοι των όλων όσων συμβαίνουν.

Φυσικά ο καθένας έχει και άλλα κριτήρια, δεν μπορείς να αποκλείσεις από τον ψηφοφόρο το συναισθηματικό κριτήριο του φίλου ή του συγγενή, η του γνωστού που βάζει υποψηφιότητα, όμως όσο πιο αυτοδιοικητικά σκεφτόμαστε, ίσως είναι καλύτερα και για την ίδια την κοινωνία το δήμο και τον ίδιο τον τόπο.

Η Βιβιάνα Βαρδή σχολίασε και τις εξελίξεις με την υποψηφιότητα του Σωτήρη Σκιαδαρέση και την αποπομπή του από το ψηφοδέλτιο της Ρόδης Κράτσα.

“Δημοσιογραφικά έχουμε μία εικόνα του παρασκηνίου, ωστόσο όταν μιλάμε δημόσια θα πρέπει να μιλάμε με αποδείξεις και όχι με σενάρια, εγώ λέω ότι ο κύριος Σκιαδαρέσης σοφά έπραξε μέχρι τώρα και δεν μπήκε σε κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο ή δεν έβαλε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, όπως είναι η σύζυγός του η οποία είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά στον τόπο μας.

Και άλλη λογική να έχει ο κύριος Σκιαδαρέσης την κίνηση αυτή κάποιος θα την εισέπρατε ως αντίποινα,   ακόμα και εμείς που γνωρίζουμε τα παρασκήνια, οπότε σοφά έχει πράξει μέχρι τώρα, από εκεί και πέρα ο καθένας πράττει σύμφωνα με την συνείδησή του και δεν μπορούμε να υποθέσουμε ούτε να γνωρίζουμε τι θα κάνει ο κύριος κεδ αρέσεις στις εκλογές.

Ενδεχομένως αν κάτσουμε να αναλύσουμε τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, μπορούμε να δούμε μία εικόνα για το τι έχει κάνει ο καθένας από τους παράγοντες, αλλά σε ότι αφορά την δεύτερη Κυριακή τότε θα μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα τι έχει κάνει ο κύριος Σκιαδαρέσης αν το έχει κάνει.”

Το παρασκήνιο ωστόσο δεν βρίσκεται μόνο στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει προσπάθεια αποδόμησης συνυποψηφίων για προεκλογικούς σκοπούς.

Δεν θέλω να χαρακτηρίσω αυτές τις τακτικές, ανέφερε Βιβιάνα Βαρδή, αλλά είναι τακτικές που τους ακολουθούν πάρα πολλοί από αυτούς που δεν έχουν ηθική στην πολιτική και όλοι το γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει προσπάθεια αποδόμησης συνυποψηφίων και αποδόμησης με άσχημο τρόπο ανθρώπων που έχουν δείξει ότι είναι μία ήρεμη δύναμη μέσα σε αυτό τον τόπο, είτε συμφωνείς μαζί τους πολιτικά ή αυτοδιοικητικά είτε δεν συμφωνείς.

Νομίζω ότι όσοι ασχολούνται περισσότερο με τον τόπο μας αντιλαμβάνονται και καταλαβαίνουν κάποια πράγματα, με την ίδια να εκτιμά ότι ακόμα σε αυτές τις εκλογές δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα.

Προεκλογικά θα δούμε πράγματα, καθώς τώρα πλέον ξέρουμε τα ψηφοδέλτια και δεν έχουμε να δούμε κάτι καινούργιο παρά μόνο ανταγωνισμό και πολεμική.

Αυτό το τελευταίο εικοσαήμερο έχω την αίσθηση ότι θα συζητάμε πολλά πράγματα τα οποία θα μας φαίνονται σκληρά αλλά θα συμβούν. Βλέπω πράγματα τα οποία γίνονται γύρω γύρω, καθώς στην αγωνία τους κάποιοι να επιβιώσουν ενδεχομένως να κάνουν πράγματα τα οποία ενδεχομένως θα μας εκπλήξουν.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Βιβιάνα Βαρδή, ανέφερε ότι είναι ανάγκη να συζητήσουν δημόσια μεταξύ τους υποψήφιοι δήμαρχοι και να αντιπαρατεθούν.

“Μάλιστα βλέπω ορισμένους οι οποίοι αποφεύγουν να τοποθετηθούν, καθώς επίσης καλό θα είναι όσοι ευαγγελίζονται το νέο και το καινούργιο και το φρέσκο, να κοιτάξουν τα ψηφοδέλτιά τους και να κοιτάξουν τι έχουν βάλει, λέγοντας στην κοινωνία ότι έχουν το καινούργιο και το φρέσκο.”

About Ομάδα Σύνταξης 27930 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.