Βασίλης Φέτσης στον Prisma 91,6: “Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα του Υπουργείου Πολιτισμού για να παραδώσει τα κλειδιά του Αγίου Σπυρίδωνα ο κ. Τσαρλαμπάς.”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Λευκάδας Βασίλης Φέτσης και μέλος του σωματείου φίλων του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα με αφορμή τα ασφαλιστικά μέτρα του υπουργείου πολιτισμού για να παραλάβει  τα κλειδιά του Ιερού Ναού από τον κύριο Ττσαρλαμπά με αφορμή τις εργασίες αποκατάστασης του.

Κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή για το θέμα ο κύριος Φέτσης ανέφερε ότι η όλη ιστορία ξεκίνησε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το οποίο εισηγητής ήταν ο ίδιος στις 27 Οκτωβρίου του 2007, δηλαδή πριν 13 ολόκληρα χρόνια.

“Τότε εγώ και το διοικητικό συμβούλιο των φίλων του Αγίου Σπυρίδωνα κινηθήκαμε σε δύο πλαίσια, το πρώτο ήταν να αποδείξουμε ιδιοκτησιακά ότι ο ιερός ναός δεν ανήκει τον κύριο Τσαρλαμπά και το σπουδαιότερο πώς θα γίνει η αποκατάσταση και η στερέωση του μνημείου, καθώς βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.

Τότε ξεκινήσαμε ένα δικαστικό αγώνα και υπάρχουν πέντε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες λένε ότι το μνημείο δεν ανήκει στον κύριο Τσαρλαμπά.

Υπάρχει μία απόφαση του 1940 την οποία έψαξα και βρήκα με πολύ κόπο στα αρχεία του πρωτοδικείου Λευκάδας, απόφαση 195 του Αρείου Πάγου του 1980, απόφαση του πρωτοδικείου Λευκάδος και Εφετείο Αγρινίου και απόφαση του Αρείου Πάγου οι οποίες όλες λένε ότι ο ναός δεν ανήκει στον κύριο Τσαρλαμπά χωρίς όμως να προσδιορίζουν σε ποιον ανήκει.

Έπειτα από έρευνα που κάναμε γιατί εμείς δεν είμαστε νομικοί πληροφορηθήκαμε ότι ο ναός ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και τότε ξεκινήσαμε, καθώς να πω την αλήθεια το Ελληνικό δημόσιο δεν είχε υποψιαστεί τίποτα κι αν δεν ήμασταν εμείς δεν ξέρω τι κατάληξη θα έχει η υπόθεση.

Το ελληνικό δημόσιο και αυτός εμείς σαν σωματείο κάναμε παρεμβάσεις υπέρ του δημοσίου, απεφάνθη τελικά με την τελευταία απόφαση με αριθμό 4 του 2018 ότι το οικόπεδο και εαυτού Ναός ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και διατάσσει τον κύριο Τσαρλαμπά να διορθώσει τα κτηματολογικά διαγράμματα και να φτιαχτούν καινούργια υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Δικαστικά μέχρι εκεί έχω φτάσει τα πράγματα και σας λέω ότι το ιδιοκτησιακό έχει λήξει, ο ναός ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ο κύριος Τσαρλαμπας είχε το δικαίωμα να κάνει έφεση και η υπόθεση εκδικάζεται στις 13 Οκτωβρίου. Εγώ είμαι φιλόλογος δεν είμαι νομικός όμως διακινδυνεύω να προβλέψω τι είναι ελάχιστη η περίπτωση να κερδηθεί από τον κύριο Τσαρλαμπά.

Στη συνέχεια ξεκινήσαμε έναν άλλο αγώνα πως θα βρούμε χρήματα για να συντηρήσουμε και να αποκαταστήσουμε το μνημείο και προσπαθήσαμε και ανεβάσαμε το θέμα, το κάναμε καθημερινότητα στο Υπουργείο Πολιτισμού με προσωπικές παρεμβάσεις και έγγραφα στο γραφείο της κυρίας Μενδώνη, στο τμήμα αναστηλώσεων του υπουργείου πολιτισμού, με παρεμβάσεις στην κυρία Βικάτου που είναι προϊσταμένη της Αρχαιολογίας Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, με επαφές στην περιφερειάρχη Ιονίων νήσων κ. Κράτσα και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά, ύψωσα με το θέμα και καταφέραμε να το βάλουμε στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επίσης καταφέραμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και εδώ θα αναφέρω δύο ονόματα το ένα είναι της κυρίας Σαλεμή, μία από τις υπαλλήλους που χειρίζονται το θέμα και του προϊσταμένου κυρίου Βλαχούλη, βγήκε μία επιπλέον πίστωση 60.000, η οποία χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η μελέτη που είναι στο Υπουργείο για να προχωρήσουμε.

Η τελευταία πληροφόρηση που έχω από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ότι ήταν τρεις οι ενδιαφερόμενοι μελετητές, εξελέγη ο ένας και την επόμενη εβδομάδα γίνεται σύμβαση, να ολοκληρωθεί η μελέτη ώστε να φτιάξουμε τα τεύχη δημοπράτησης, να περάσουν από το ΚΑΣ και να δημοπρατηθεί το έργο.”

Αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε τώρα η κυρία Μενδώνη μπροστά στην κεντρική πλατεία της Λευκάδα, μου ζήτησε να την πληροφορήσω για το πού βρισκόμαστε και απευθυνόμενη στον προϊστάμενο κύριο Βλαχούλη ζήτησε να επιβεβαιώσει αν όλα όσα της είπε ο κ. Φέτσης είναι έτσι, καθώς τον ρώτησε για την εξέλιξη της διαδικασίας,  με τον ίδιο να απαντάει ότι ίσως να μην προλάβουμε μέσα στο 2020 και να φτάσουμε μέχρι και τον Φλεβάρη το 2021 και ρητά του λέει ότι “η δημοπράτηση θα γίνει μέσα στο 2020, αυτό είναι εντολή, δεν αντέχω με αυτό το πανέμορφο μνημείο να είναι σε αυτή την κατάσταση και να μην έχω ούτε τα κλειδιά να μπω μέσα.”

“Στη συνέχεια το Υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία εκδικάστηκαν την περασμένη Παρασκευή και ευελπιστούμε ότι μέσα σε λίγες μέρες θα βγει η απόφαση η οποία θα διατάσσει τον κύριο Τσαρλαμπά, να παραδώσει τα κλειδιά για να μπει μέσα ο μελετητής, ο οποίος από πληροφορίες που έχω, μου είπαν ότι το πολύ σε 10 μέρες θα είναι στη Λευκάδα, για να αρχίσει την ολοκλήρωση της μελέτης.

Η χρηματοδότηση είναι αν θυμάμαι καλά 910.000 ευρώ είναι από το ΕΣΠΑ και θέλω να τονίσω όχι για λόγους αυτοπροβολής, καθώς ούτε πολιτικός είμαι για να ζητάω ψήφους, ότι έκανα ξεκινώντας ως δήμαρχος Λευκαδίων ήταν από ηθική υποχρέωση στην κοινωνία της Λευκάδος και από ντροπή, καθώς περνούσαν άνθρωποι από το γραφείο μου όταν ήμουν δήμαρχος και μου έλεγαν ότι ως Δήμος είμαστε υπεύθυνοι και δικαίως άκουγα παράπονα, γιατί ο αρχαιότερος ναός της Λευκάδας που χτίστηκε το 1685, να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση είναι ντροπή για όλους.

Εμένα όλη αυτή η προσπάθεια μου στοίχισε πάρα πολλά και σε ψυχική υγεία και σε χρήματα όμως δεν τα λογαριάζω γιατί νομίζω ότι ήταν μία προσπάθεια η οποία έπρεπε να γίνει.”

Στο ερώτημα ερώτημα αν σε όλη αυτή τη διαδικασία έχει μερίδιο ευθύνης και Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης, καθώς υποθετικά θα αποδοθεί ο ιερός ναός, απάντησε ότι σε αυτό δεν μπορεί να απαντήσει.

Αυτή τη στιγμή με εκκρεμούσα την έφεση στις 13 Οκτωβρίου, ο ναός ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Εμείς ποτέ δεν απεμπολούμε τα οποία δικαιώματα της εκκλησίας, όμως επαναλαμβάνω ότι ιδιοκτησιακά και επιμένω ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και αυτή είναι η όλη προσπάθεια και η όλη η αλήθεια.

Εμένα η προσπάθεια μου τώρα είναι να σωθεί το μνημείο, μήπως γκρεμιστεί και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τώρα και νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι και οι ντόπιοι Λευκάδιοι, αλλά και της διασποράς.

About Ομάδα Σύνταξης 27934 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Αν κάποιος ιδιώτης είναι ιδιοκτήτης ερειπίου πρέπει να το επισκευάζει, γιατί το ερείπιο εγκυμονεί κίνδυνο κοινωνικό.
    Αν δεν μπορεί γιατί δεν έχει το χρήμα ή δεν θέλει και ας έχει χρήμα , τότε επεμβαίνει η πολιτεία για την προστασία εκ του ερειπίου.Και ο ιδιοκτήτης αποχωρεί. Μάλιστα καλεί ο ίδιος ο ιδιώτης ιδιοκτήτης την πολιτεία να αναλάβει την επισκευή επί ταυτόχρονη αποχωρησή του.
    Αν ο ιδιώτης ιδιοκτήτης είναι και νοιώθει Μαικήνας, επισκευάζει το ερείπιο και το αποδίδει επισκευασμένο πλήρως στον κοινωνικό περίγυρο.
    Θα πρέπει σε σύγχρονους συμβολικούς όρους να επανεξετάσουμε τους όρους Σατράπης, Τύραννος, Λυδοί, Κροίσοι, ( σατραπείες και τυρανίες και κοινωνικοί τίτλοι δεν υπάρχουν ) αλλά οι παλιοί Τύραννοι και Σατράπες και άρχοντες άφησαν μνημεία και έργα. Δεν άφησαν ερείπια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.