Βασίλειος Κακονάς στον Prisma 91,6: “Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε  να εφαρμοστεί το σχέδιο  πόλεως,  όμως να έχει εισφορές  που δεν θα καταστρέψουν οικονομικά τον κόσμο.”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6,  μίλησε ο πρόεδρος  της ένωσης προστασίας πολιτών Λευκάδος  Βασίλειος Κακονάς  αναφορικά με την προσφυγή που έχουν καταθέσει  για το σχέδιο Νυδριού-Μεγάλου Αυλακίου.

 Αρχικά διευκρίνισε  ότι  “όλοι είμαστε υπέρ  του σχεδίου πόλεως  και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα μπορεί να γίνει τόσο το καλύτερο  θα είναι.  Όμως υπάρχει ένα τεράστιο θέμα αναφορικά με τις εισφορές,  καθώς εμείς δεν θέλουμε ούτε τους δρόμους να αλλάξουμε,  ούτε να πάρουμε πλατείες,  ούτε είμαστε τα σκοτεινά συμφέροντα που κάποιοι λένε,  καθώς το σχέδιο πόλης είναι πλέον νόμος του Κράτους δεν μπορεί να αλλάξει έχει πάρει ΦΕΚ,  οπότε δεν μπορεί να αλλάξει η χάραξη του,  μπορούν όμως να αλλάξουν  οι οικονομικές απαιτήσεις που έχει ο δήμος απέναντι σε μας.

 Η ένσταση μας στο διοικητικό  Εφετείο Πατρών είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε  την οικονομική ζημιά που θα πάθουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής.

 Εμείς γνωρίζαμε  μέχρι το 2015,  καθώς και όλος ο κόσμος τι εισφορές θα πληρώναμε  για το σχέδιο πόλης,  καθώς  υπήρχε ένα συγκεκριμένο διάταγμα.  Το 2016 μας ενημέρωσαν ότι θα αυξήσουν τις εισφορές για να κλείσει η ψαλίδα των ελλειμμάτων,  καθώς με τις παλιές εισφορές που θα πληρώναμε  ο δήμος μας χρώσταγε γύρω στα 48 στρέμματα.

Δηλαδή αφού πέρναγε το σχέδιο ο δήμος θα χρωστά για τους πολίτες 48 με 50 στρέμματα.  Το 2016 η τότε δημοτική αρχή μας είπε ότι επειδή είναι μία τεράστια ψαλίδα  και δεν έχουν τα χρήματα για να προσφέρουν σε εμάς, ωστόσο αυτά τα χρήματα θα δοθούν σε ένα βάθος εικοσαετίας μόλις ανοίξουν οι δρόμοι  και όχι σε μία εβδομάδα,  μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να αυξηθούν.

Αυτό είναι θεμιτό και πολύ σωστό,  ωστόσο μετά καταλάβαμε ότι οι καινούργιες εισφορές  όχι μόνο απλά υπερκαλύπτουν το έλλειμμα,  αλλά ο δήμος παίρνει άλλα 30 στρέμματα.  Δηλαδή εμείς χρωστάμε στο δήμο 30 στρέμματα.

Από εκεί  δηλαδή που μας χρωστάει και ο δήμος 50 στρέμματα  πλέον χρωστάμε εμείς 30,  τα οποία αυτά καλούμαστε  όλοι οι κάτοικοι Νυδριού-Μεγάλου Αυλακίου,  όχι μόνο οι εκτός οικισμού αλλά και οι εντός  να πληρώσουν  εισφορές.

Εμείς υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή ότι χρωστάμε  θεωρητικά στο δήμο γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ.  Σκεφτείτε ότι μιλάμε για περίπου 500 σε ιδιοκτησίες,  οπότε η εισφορά Μπορεί να ξεκινήσει από πέντε έως δέκα χιλιάδες  ευρώ και να φτάσει μέχρι 300.000 ευρώ.

Με αυτή τη λογική είναι σαν να αγοράζουμε ξανά τις περιουσίες μας.  Εμείς κάναμε αυτή την ένσταση,  γιατί έχουμε βρει  αρκετά κενά  τα οποία υπάρχουν στο σχέδιο πόλης  και στην κύρωση τους και πάνω εκεί έχουμε κάνει την ένσταση.

Είμαστε πολύ ανοιχτοί στο να μιλήσουμε,  καθώς η όλη ιστορία ξεκίνησε όταν οι τεχνικές υπηρεσίες Λευκάδας,  προσπάθησαν να περάσουν την αύξηση  το εισφορών μέσα από την επιτροπή ποιότητας ζωής που συνεδρίασε πριν περίπου 2  εβδομάδες  και προς τιμήν τους οι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν  το μετέφεραν στο συμβούλιο,  καθώς πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Εκεί επειδή δεν είχαμε ούτε το χρόνο ούτε τεχνικά μπορούσαμε να κατεβούμε λόγω τηλεδιάσκεψης,  ζητήσαμε να ακυρωθεί το θέμα ώστε να μπορέσουμε να τους εξηγήσουμε ακριβώς τι γίνεται,  γιατί ο κόσμος είναι πολύ λογικό να μη γνωρίζει,  ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι.”

Στην αναφορά του κυρίου Δρακονταειδή,  ότι ενώ δημόσια η επιτροπή είχε ζητήσει να δώσει το παρόν  στην τηλεδιάσκεψη,  την ημέρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ζήτησαν να ακυρωθεί το θέμα,  αφήνοντας αιχμές  ότι η δημοτική αρχή χαϊδεύει τα αφτιά  των κατοίκων,  απάντησε πώς “το έγγραφο το στείλαμε την τελευταία στιγμή,  γιατί καθαρά για τεχνικούς λόγους δεν είχαμε τους κωδικούς για να μπορέσουμε να μπούμε στην τηλεδιάσκεψη.”

Όμως ακόμα και να μπορούσαμε,  πρόκειται για μία τεχνική διαδικασία,  χρειαζόμαστε να δείξουμε έγγραφα,  καθώς χρειάζεται και τεχνικούς για να εξηγήσουν σε όλο το δημοτικό συμβούλιο τι ακριβώς συμβαίνει με το σχέδιο πόλεως Νυδρίου.

Δεν θεωρούμε ότι  πρέπον να συμμετάσχουμε σε μία τηλεδιάσκεψη η οποία είχε πολλά τεχνικά προβλήματα  και δεν είναι ότι καλύτερο για να μπορέσουμε στον κόσμο να δώσουμε να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται με το συγκεκριμένο σχέδιο.

Εμείς δεν έχουμε κάποιο συμφέρον  και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ο κύριος Καλός χρειάζεται  να χαϊδέψει τα δικά μας αυτιά.

Θέλω να επαναλάβω για άλλη μία φορά κατηγορηματικά ότι εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε  να εφαρμοστεί το σχέδιο  πόλεως,  όμως να έχει εισφορές  που δεν θα καταστρέψουν οικονομικά τον κόσμο.

 Εμείς θέλουμε  και η δημοτική αρχή να καταλάβει ακριβώς τι ζητάμε  και να τους φέρουμε μία νομικά εμπεριστατωμένη πρόταση  που να είναι δίκαιη για όλο τον κόσμο.  Από τη στιγμή  που μπορούν να ακυρώσουν την πράξη εφαρμογής,   δεν υπάρχει λόγος να πάμε στο δικαστήριο.”

Ο κύριος Κακονάς συμπλήρωσε  ότι  ότι ο δήμαρχος Λευκάδας έχει ενημερωθεί  για τους προβληματισμούς αυτούς,  “ο ίδιος ωστόσο δεν φταίει σε τίποτα,  βρέθηκε το πρόβλημα στα χέρια του,  ωστόσο για αυτό είναι δήμαρχος για να μπορεί να λύνει τέτοια μεγάλα ζητήματα.

Εγώ θεωρώ ότι υπάρχει μία θετική αύρα από όλο το   δημοτικό συμβούλιο  για να επιλυθεί το ζήτημα αυτό,  είναι αρκετά τεχνικά και νομικά δύσκολο,  πιστεύω όμως ότι θα βρεθεί η λύση,  καθώς θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο,  στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν άνθρωποι έξυπνοι και ηθική και θέλουν να βοηθήσουν  την περιοχή απλά χρειάζεται αρκετά μεγάλη προσπάθεια.”

Είναι πολύπλοκο το  ζήτημα χρειάζονται ειδικοί  για να μπορέσουν να βρουν τις λύσεις σε τεχνικά  και νομικά πλαίσια,  όμως θεωρώ ότι υπάρχει μία πολύ καλή αύρα από όλες τις παρατάξεις.

Για αυτό το ζήτημα ωστόσο εκτιμώ ότι υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση,  για αυτό και διακρίνω αυτή τη βιασύνη,  καθώς αυτό το ζήτημα ταλανίζει την περιοχή για πάνω από 35 χρόνια και όποιος το λύσει  έχει ένα θετικό πολιτικό κόστος  για αυτό και ίσως να βιάζονται όλοι να λύσουν το σχέδιο πόλης Νυδριού-Μεγάλου Αυλακίου,  το ζήτημα είναι να μιλήσουν αυτό και δημιουργήσουν μεγαλύτερο.

Το ζήτημα αυτό δεν έχει να κάνει με κόμματα,  ούτε υποτιθέμενα συμφέροντα,  αλλά με το γεγονός ότι μία περιοχή τέτοια πρέπει να έχει σχέδιο πόλεως,  όμως για να συμβεί αυτό πρέπει όλοι να συνεργαστούμε  και να πάρουν γενναίες αποφάσεις όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.

 Δεν συμμερίζομαι την κινδυνολογία,  εκτιμώ ότι με συνεργασία και γενναίες πολιτικές αποφάσεις θα λυθεί το ζήτημα.

Στο ερώτημα αν υπήρξε δέσμευση από την δημοτική αρχή  για την φυσική τους παρουσία σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο,  είπε ότι προσπαθούμε να καταλήξουμε σε αυτό,  δεν θα είμαστε 100 άνθρωποι,  άλλα δύο με τρεις ειδικούς οι οποίοι πρέπει να εξηγήσουν τι συμβαίνει με το σχέδιο.

Ακόμα δεν έχουμε απάντηση θετική  από την δημοτική αρχή όμως είμαι αρκετά αισιόδοξος ως προς αυτό.

About Ομάδα Σύνταξης 27511 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

3 Comments

 1. Πλήν τον παλαιό δρόμο Πλάτανο Ράχη που είναι υποφερτός σε πλάτος οι άλλοι κάθετοι δρόμοι σας καλύπτουν ώς σχέδιο και πλάτος??
  Και γιατί δεν χαράζονται οικοδομικά άρτια τετράγωνα στον ήδη δομημένο ατάκτως τελευταία χώρο.
  Γιατί ώς το 1975 15-20 σπίτια υπήρχαν , και το 1970-1971 δεν υπήρχε ούτε ρεύμα εν πολύς.
  Και γιατί βιαστήκανε να χτίσουν χωρίς σχέδιο ρυμοτομικό , αφού τώρα διαμαρτύρονται για την ρυμοτομία ??
  Γιατί δεν καλούσαν την πολεοδομία να εφαρμόσει σχέδιο , εφ όσον ενδιαφερόνταν για την τάξη ??
  Το 1984 -1985 τον Ιούλιο δεν παίζανε ξύλο στην παραλία οι κα’ι’κτζηδες μεταφοράς εκδρομέων ώς την Ιθάκη??
  Τα ίδια δεν συνέβησαν το 2016 μεσημέρι Αυγούστου στο Φισκάρδο??
  Το ξύλο το παίζουν οι ηα’ι’κτζήδες και αλλού τώρα Δυτικά ώς τεχνογνωσία, εκ της Ανατολικής περιοχής ,επίλυσης διαφορών.
  Η ρυμοτομική τάξη προυοοθέτει και κοινωνική συμπεριφορική τάξη.Και τέτοια δεν ενέσκυψε στην περιοχή.
  Πώς θα βάλεις εδαφικόπολεοδομική τάξη εκ των υστέρων , και γιατί ζητιέται αφού εμπεδομένη κατάσταση είναι απουσία τάξης χρόνια.
  Απλά τώρα κάτω απ την πίεση των εξελίξεων ηλεκτρονικότητας, κτηματογράφησης, μεταβιβάσεων, μισθώσεων, ενεργειακών πιστοποιητικών, αγοραπωλησιών, εκαθαρίσεων ενφια και Ε9, δημοτικών ρυθισεω τρτραγωνικών μέτρων, τοπογραφήσεων, όλα τα μέχρι τώρα ατάκτως εριμένα , πρέπει να τακτοποιηθούν ηλεκτρονικά.Γγατί σε λίγο αν δεν συμφωνοούν όλα επί της ταυτότητος του ακινήτου δεν θα κουνιέται τίποτα. Και τώρα βγήκανε όλα μπροστά .
  Αλλά τόσα χρόνια απ τα ατάκτως εριμένα -όπως σε όλη την Ελλάδα- γινόντανε παντελόνιασμα, για κάτι πενταροδεκάρες από κοινωνίες και τύπους που δεν είχανε δεί ποτέ αξίες χρήματος.
  Γιαι αν είχαν δεί αξίες χρηματος θα θέλανε και αξίες διαβίωσης, και πεζοδρόμια αδειανά, και δρομους φαρδιούς για να περνάνε τα αυτοκίνητα, και οικοδομικά ισόνομα και ισοδίκαια σε αέρα και φώς διαβιωτικά τετράγωνα , και υπονόμους και βιολογικές αποχετεύσεις .
  Και όλα αυτά είναι παντελώς άγνωστα , σε περιοχές που τσακώνονται για σέντς και πενταροδεκάρες, και οι αυτοσχέδειες τουριστικόκαφενοβειακές κατασκευές ξεχειλίζουν αντίστοιχα σε όλη την Ελλάδα.
  Ούτε ένα βαρέλι ασβέστη δεν ξοδεύουν αυτές οι περιοχές για να ασβεστώσουν τα πεζοδρόμια.
  Το κράτος αν ενδώσει στις μεμονωμένες πιέσεις και υπεκφυγές συμφεροντοογων ψιλικατζήδων θα είναι και το ίδιο ψιλικατζίδικο.
  Και η παρούσα πολιτική ηγεσία δεν ψηφίστηκε ώς τέτοια, ούτε λειτούργησε ένα χρόνο τώρα, και μεσα στην πανδημία μάλιστα, ώς ψιλικατζίδικο.Το αντίθετο προστάτεψε την κοινωνική νομοθετική ευταξία , όπως πρέπει να κάμει και στην ρυμοτομική θεσμισμένη εφαρμογή κατά τόπο, και στην εν λόγω περιοχή.

 2. Πρόεδρος της ένωσης προστασίας πολιτών Λευκάδος;Αυτό το άτομο και τι σχέση έχει με το νησί,ποιος τον φύτεψε να κάνει τον ειδικό,άντε ξεκουμπιστούν ολα τα Πολιτικά ποντίκια απ το νησί…ουστ Καραγκιόζηδες,

 3. Θα έχει καλαμπούρι να εγκαταστθεί ο όρος αυτός ( προστασία πολιτών της Λευκάδος και νά έχει και συλλογικό σχήμα).
  Πάνε οι μάγκες να δεσμεύσουν την τοπικότητα του Βουλευτή , και να τον σύρουν αυτόν στο να υποστηρίξει το να μην πληρώσουν.
  Και μήπως πρέπει το κράτος και οι αρχές και ο βουλευτής να εξετάσουν αν υπάρχει νομικό σε βάρος του κράτους απ τον όρο “”προστασία των πολιτών “” από ιδιώτες που φκιάχνουν παρέες??
  Η πολεοδομία έλεγξε την νομιμότητα κατάληψης των πεζοδρομίων στην περιοχή. Το υπουργείο εμπορίου έλεγξε την νομιμότητα καταστημάτων ένα ένα. Διαθέτουν τους κανονισμούς πυροσβεστικής ??
  Το υπουργείο οικονομικών έκανε έλεγχο στο πόθεν έσχες εισοδηματικής εικοσαετίας και περιουσίας και δαπανών.
  Ο όρος “”προστασία”: παραπέμπει αλλού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.