Βαγγέλης Βερροιώτης: Tο δημοτικό συμβούλιο ε να πάρει απόφαση έτσι ώστε να μην κάνει χρήση της δυνατότητας που θα του δώσει ο ψηφισμένος νόμος να ιδιωτικοποιήσει μια σειρά υπηρεσίες.”


Στην τοποθέτηση του για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο  ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Βαγγέλης Βερροιώτης σημείωσε:

«Διαβάζοντας κάποιος και ακούγοντας και την εισήγηση μπορεί νομίζω να καταλήξει εύκολα στο εξής πρώτο συμπέρασμα. Ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, αυτό που έρχεται ως εισήγηση. Εμείς δεν κρυβόμαστε. Νομίζω όλοι μας δεν πρέπει να κρυβόμαστε μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο από την πλευρά της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Να είμαστε καθαροί σε αυτό. Όλοι έχουμε πολιτική ταυτότητα και είτε το θέλουμε είτε όχι με τα λεγόμενά μας και τα πιστεύω μας την φέρνουμε εδώ μέσα. Δεν γίνεται να την αφήνουμε απέξω. Με αυτή την έννοια το λέω ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ορισμένες λεπτομέρειες ειπώθηκαν και από άλλους ομιλητές.

Το γεγονός ότι ήρθε σήμερα η Νέα Δημοκρατία με μεγάλη φορά να περάσει αυτό το πολυνομοσχέδιο, που σωστά ειπώθηκε ότι δεν αφορά μόνο το άρθρο 179, που έγινε 178, για τη δυνατότητα των Δήμων να ιδιωτικοποιούν με πολύ εύκολο τρόπο υπηρεσίες, έγκειται στο γεγονός ότι πήρε αυτή φόρα από την προηγούμενη κυβέρνηση που αναμόρφωσε το νομοθετικό πλαίσιο για την τοπική διοίκηση, με το νόμο του «Κλεισθένη», που ουσιαστικά αφαίρεσε αρμοδιότητες από τους Δήμους κτλ. Πάνω σε αυτό ήρθε η Νέα Δημοκρατία να το βελτιώσει, για να εξυπηρετήσει καλύτερα τους σκοπούς που ομολογημένα είχε θέσει και ο «Κλεισθένης».

Δηλαδή, αυτοτέλεια των Δήμων για να μπορούν να χαρατσώνουν το λαό, τους δημότες, και να κάνουν παράλληλα μπίζνες με επιχειρηματίες. Ακολουθώντας την λογικής της οικονομίας κλίμακας, αυτή ήταν και η λογική της συνένωσης μικρότερων Δήμων σε μεγαλύτερους. Να μπορούν δηλαδή οι συμφωνίες με μεγαλύτερες επιχειρήσεις να γίνουν πράξη. Τώρα, γίνεται μία συζήτηση γύρω από το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης. Κατά την άποψή μας κατ΄ αρχάς δεν είναι ιδιωτικοποίηση μόνο η απευθείας ανάθεση. Ιδιωτικοποίηση είναι και το γεγονός ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω κάποιου διαγωνισμού για να επιλεγεί ο ιδιώτης. Το πρόβλημα που ειπώθηκε νομίζω και νωρίτερα είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πραγματικά ανάγκες. Όμως αυτές οι ανάγκες δημιουργούνται με πολιτικές αποφάσεις που υποχρηματοδοτούν και απαγορεύουν στους Δήμους να προσλαμβάνουν προσωπικό. Αυτό είναι το πρόβλημα. Γι΄ αυτό δημιουργούνται οι ανάγκες και έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχει σχέδιο δημιουργίας τέτοιων αναγκών ώστε να έρχεται να τις καλύπτει η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Γιατί είναι ανάγκη αυτή τη στιγμή στην οικονομία που ζούμε, την εποχή που ζούμε, να τονωθούν με χρήματα, είτε άμεσα των εργαζομένων, δηλαδή με δημοτικά τέλη, ανταποδοτικά, που θα πηγαίνουν στις τσέπες των επιχειρηματιών, είτε με ζεστό κρατικό χρήμα – επιδότηση για επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια. Όλο αυτό το πακέτο είτε περνάει μέσα από τους Δήμους, γιατί ένα κομμάτι αυτής της λειτουργίας περνάει και μέσα από τους Δήμους, είτε όχι, έρχεται το πολυνομοσχέδιο να βελτιώσει την υλοποίηση αυτής της κεντρικής κατεύθυνσης. Πατώντας, ξαναλέω, πάνω στην προηγούμενη πολύ σοβαρή δουλειά που έχει κάνει για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, θα πω το εξής. Ναι μεν υπάρχει τεράστια εντατικοποίηση στους εργαζόμενους του Δήμου. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι η κατάσταση για τους ίδιους είναι εξουθενωτική. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κοιτάξτε όμως να δείτε, επειδή υπάρχει ψηφισμένος νόμος που λέει ότι θέση χωρίς αντικείμενο καταργείται, εφόσον σειρά υπηρεσιών του Δήμου περάσουν σε ιδιώτες, ακόμη και με τη μορφή όπως συζητιέται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Δήμου να περάσουν κάτω από την εποπτική δικαιοδοσία του ιδιώτη -γιατί νομίζω κι αυτό έχει πέσει στο τραπέζι προκειμένου να μην χάσουν, δήθεν, τη θέση τους οι εργαζόμενοι,- στο τέλος με την διαρκή αναμόρφωση υπηρεσιών κτλ. θα καταλήξουν οι εργαζόμενοι από εκεί που τους χρωστάνε χιλιάδες ρεπό να ξεκουραστούν μια και καλή περνώντας στο ταμείο της ανεργίας.

Αυτή είναι η άμεση, είτε βραχυπρόθεσμη είτε μεσοπρόθεσμη κατάληξη αυτού που λέμε ιδιωτικοποίηση και πολύ καλά κάνουν οι εργαζόμενοι και είναι σε αναμμένα κάρβουνα και κινητοποιούνται συνέχεια αυτό το διάστημα, και θα είμαστε μαζί τους, γιατί αυτή πρόκειται να είναι η εξέλιξη. Το έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις. Και όσον αφορά αυτή την εξέλιξη που έλεγα και όσον αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Φυσικά, για τον οποιονδήποτε δεν θέλει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ενός ή του άλλου τομέα δραστηριότητας του Δήμου, υπάρχουν οι πολλοί πιεστικές ανάγκες, δηλαδή είναι με το πιστόλι στον κρόταφο για το αν θα μαζευτούν τα σκουπίδια, αν θα προχωρήσουν τα έργα του ηλεκτροφωτισμού κτλ. Έτσι ώστε και αυτός που δεν θέλει να αναγκαστεί να υποκύψει.

Για εμάς αυτό είναι το κύριο διακύβευμα για μία δημοτική αρχή, το αν θα συσπειρώσει τον κόσμο στο πλευρό της να αγωνιστεί ενάντια σε αυτή τη δρομολογημένη κατάσταση, που ξαναλέω είναι κεντρική κατεύθυνση. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο και κατά τη γνώμη μας από κει θα κριθεί αν μια δημοτική Αρχή είναι στο πλευρό του λαού ή όχι. Παραδείγματα υπάρχουν ανά την Ελλάδα.

Αυτό που θέλουμε να καταλήξουμε είναι ότι το κύριο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο είναι να πάρει απόφαση έτσι ώστε να μην κάνει χρήση της δυνατότητας που θα του δώσει ο ψηφισμένος πια νόμος να ιδιωτικοποιήσει μια σειρά υπηρεσίες, όπως προβλέπεται. Αυτό είναι νομίζω το κύριο ζήτημα, παίρνοντας υπόψη και το γεγονός ότι κατόπιν εορτής δεν μπορούμε να ζητήσουμε απόσυρση του νομοσχεδίου. Αυτό νομίζω είναι και το ζήτημα που θα ανακουφίσει και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Τώρα, οι όροι με τους οποίους θα γίνει η ιδιωτικοποίηση, αν θα είναι με μελέτη ή χωρίς μελέτη κτλ. νομίζω ότι είναι δευτερεύοντα και σε κάθε περίπτωση πάλι αντιλαϊκό πρόσημο θα έχουν. Με αυτήν την έννοια καταψηφίζουμε την εισήγηση από την παράταξη του κ. Δρακονταειδή για το γεγονός ότι δεν αναφέρει πουθενά τη συνέχεια της πολιτικής όχι μόνο της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και πιο πριν που έχει ανοίξει το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων και νομίζω πως θα πρέπει να συζητήσει και κάποια στιγμή ο Δήμος να πάρει μία τέτοια απόφαση, όχι με ποιους όρους θα μπορεί να γίνει η ιδιωτικοποίηση, όπως περιγράφουνε τα α, β κλπ. της εισήγησης, αλλά με το να μην τον εφαρμόσει καθόλου».

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 25754 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.