Τσιόδρας για θάνατο 35χρονου: Μεγάλο ερώτημα τι συνέβη με την περίπτωσή τουΣτο θάνατο του 35χρονου άνδρα από τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας«τα παιδιά έχουν πιο ήπια κλινική εικόνα από τους νέους ενήλικες. Και οι νέοι ενήλικες έχουν πολύ πιο ηπιότερη εικόνα σε σχέση με τους ηλικιωμένους. Δυστυχώς όμως καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του κατωτέρου αναπνευστικού όπως είναι η πνευμονία από μικρόβια όπως ο πνευμονιόκοκος, και τη γρίπη όπου καταγράφουμε παρόμοια περιστατικά. Σε μία πολύ μεγάλη μελέτη που έγινε στην Κίνα και αφορούσε 2.135 παιδιά παρατηρήθηκε ένας θάνατος» ανέφερε αρχικά.

Αναπάντητο ερώτημα ο θάνατος του 35χρονου

«Παραμένει όμως το ερώτημα με το τι συμβαίνει με αυτούς τους θανάτους. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν διαγνωστεί προηγουμένως. Σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό. Για το ότι συνέβη και τί συνέβη. Πιστέψτε με, μας αγγίζουν πάρα πολύ σαν υγειονομικούς, οι περιπτώσεις αιφνίδιας κατάρρευσης του οργανισμού σε έναν νέο άνθρωπο. Κάποιοι θεωρούν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη εάν εκτεθείς περισσότερο στον ιό» συμπλήρωσε.

Η περίπτωση του έρπη

«Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν την προδιάθεση για σοβαρή νόσο. Αυτό έχει με τα γονίδια του καθενός μας. Είναι γνωστό ότι μία από τις ιώσεις που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι ο έρπης. Θα έχετε ακούσει ότι οι περισσότεροι τον περνούν ελαφρά και ότι κάποιοι εμφανίζουν υποτροπές. Σε κάποιους ανθρώπους που έχουν μεταλλάξεις σε μια από τις πόρτες του ιού στον εγκέφαλο, ο έρπης προκαλεί σοβαρή εγκεφαλίτιδα με σοβαρές επιπλοκές και θάνατο. Γι αυτό και στη χώρα μας θα τρέξουν μελέτες που θα εξετάζουν την προδιάθεση των ανθρώπων που θα νοσήσουν από τον νέο κορονοϊό» συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.

«Επιπλέον στα σοβαρά περιστατικά υπάρχει μία πολύ σοβαρή μορφή της νόσου η οποία αφορά τον πνεύμονα, την καρδιά, μια ιογενή σήψη και οδηγεί σε μία κατάρρευση του οργανισμού. Σε κάποιους νέους αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να είναι έντονη αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση. Μάλιστα και η μικρή και η ισχυρή και  άμυνα του οργανισμού μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό μας» συμπλήρωσε.

Ο λοιμωξιολόγος υποστήριξε ότι «κάποιοι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση και έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν εμφανίζουν τόσο έντονη δύσπνοια. Αυτό συμβαίνει γιατί ο πνεύμονας εκπτύσσεται καλά και φεύγει προς τα έξω το διοξείδιο του άνθρακα προς τα έξω. Αυτό μπορεί να είναι μία από τις εξηγήσεις για τους γρήγορους και αιφνίδιους θανάτους από αυτή τη νόσο» ανέφερε ακόμη.

Τέλος είπε ότι από την άλλη μεριά χαιρόμαστε για τις ζωές που κερδήθηκαν και σημείωσε ότι το «R0», ο δείκτης μετάδοσης της νόσου στη χώρα μας, είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό οφείλεται στα μέτρα. «Είναι σημαντική η εξάπλωση της επιδημιολογικής επιτήρησης», είπε, «ώστε να κρίνεται σε κάθε βήμα, πώς θα εξελίσσονται τα μέτρα».

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28554 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.