Τουρισμός: Κλείνουν από σήμερα τα σύνορα της Ελλάδας για τους Σέρβους


Σημαντικούς κραδασμούς προκαλεί το αιφνιδιαστικό κλείσιμο των ελληνικών συνόρων για τους Σέρβους μετά και την αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο COVID-19 του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η χώρα μετρά μέχρι σήμερα 16.131 κρούσματα και 311 θανάτους από τον κορονοϊό, νούμερα τα οποία, όμως, έχουν αμφισβητηθεί καθώς στα τέλη Ιουνίου 2020, το δημοσιογραφικό δίκτυο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων Balkan Insight δημοσίευσε έκθεση με βάση δεδομένα που διέρρευσαν από το εσωτερικό σύστημα πληροφοριών COVID-19 της σερβικής κυβέρνησης, τα οποία αποκάλυπταν ότι οι πραγματικοί θάνατοι από τον κορονοϊό στη χώρα κατά την περίοδο 19 Μαρτίου – 1 Ιουνίου 2020, δεν ήταν 244, όπως είχε δηλώσει επίσημα η κυβέρνηση, αλλά 632.

Επιπλέον -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που διέρρευσαν- ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν στη Σερβία από τις 17 Ιουνίου έως τις 20 Ιουνίου ήταν τουλάχιστον 300 την ημέρα, ενώ οι δημόσιες αναφορές δεν ανακοίνωσαν ποτέ κατά την ίδια περίοδο περισσότερα από 96 κρούσματα την ημέρα.

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στη γειτονική Σερβία σήμανε συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην απόφαση αυτή, ωστόσο αρκετοί εκπρόσωποι του τουρισμού εκτιμούν ότι, παρόλο που κατανοούν τις ιδιαιτερότητες που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της πανδημίας, δεν μπορεί κανείς την τελευταία στιγμή να τινάζει στον αέρα ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής κίνησης που κατευθύνεται στη Βόρεια Ελλάδα και δη σε Χαλκιδική, Πιερία αλλά και Θεσσαλονίκη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα στην ήδη δύσκολη αγορά της Βόρειας Ελλάδας.

Η Σερβία αποτελεί μια καλή αγορά για τον ελληνικό τουρισμό καθώς οι Σέρβοι μόνο το 2019 άφησαν 297 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο πραγματοποίησαν 7,7 εκατ. διανυκτερεύσεις ενώ έρχονται στη χώρα μας με τα αυτοκίνητά τους, καταγράφοντας 935.000 οδικές αφίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αναστέλλεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Ιουλίου η διέλευση Σέρβων πολιτών από όλα τα σημεία εισόδου της Ελλάδας.

Η σχετική ενημέρωση αναφέρει πως «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της. Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή, από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Τι λένε οι Σέρβοι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ ότι η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για τους πολίτες της Σερβίας.

«Το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενημέρωσε την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα ότι η Ελλάδα θα κλείσει από αύριο τα σύνορα της για τους πολίτες της Σερβίας εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που θα υπάρχει ειδική άδεια» ανέφερε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας κάλεσε τους πολίτες που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν για την Ελλάδα να μην το πράξουν για να μην ταλαιπωρηθούν.

Ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού Ράσιμ Λιάγιτς δήλωσε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν1 ότι «η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στην Σερβία και με δεδομένο ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό πολλοί Σέρβοι τουρίστες».

«Λαβωμένος» ο τουρισμός

Τη στιγμή, λοιπόν, που άπαντες εκφράζουν ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα οι επιχειρηματίες του τουρισμού βλέπουν ένα καλοκαίρι να χάνεται, με την επόμενη μέρα να μοιάζει πιο αβέβαιη από ποτέ.

Συγκεκριμένα, όπως εκφράζουν οι ίδιοι τηρουμένων των αναλογιών, στη Βόρεια Ελλάδα η εικόνα της τουριστικής κίνησης είναι καλή, ωστόσο στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και τα νησιά του Ιονίου, είναι χαμηλή έως και μηδαμινή σε κάποιες περιπτώσεις.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27570 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.