Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στις 24/10/2020


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΟΛΥΒΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

 

Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαριστεί, γι’ αυτό και κάναμε και την αντίστοιχη ερώτηση είναι ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου λιμανιού.

Είναι άλλο ζήτημα να αντιμετωπιστεί ως ένα αλιευτικό καταφύγιο, και άλλο ως τουριστικού χαρακτήρα υποδομή με άλλες απαιτήσεις και άλλες ανάγκες περιβαλλοντικών όρων προστασίας.

Δεν είμαστε αντίθετοι, εννοείται, στο να παρθούν μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας έστω και τώρα που, στην πράξη, η χρήση περιλαμβάνει και αλιευτικά και τουριστικά σκάφη.

Σύμφωνα με την ίδια την εισήγηση η περιοχή ανήκει στο Δίκτυο NATURA. Ήδη υπάρχουν περιορισμοί στη δόμηση γύρω από το λιμάνι.

Η τοπική κοινωνία βοά για τα σχέδια που δρομολογούνται κι αυτά δεν είναι άλλα από την σχεδόν αποκλειστική, στην πράξη, αξιοποίηση του λιμένα Περιγιαλίου από την εταιρία που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του Σκορπιού. Σκοπός είναι να γίνει χρήση του λιμένα τουλάχιστον κατα τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στο νησί του Σκορπιού με την περιβαλλοντικά διάτρητη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το λιμάνι σύμφωνα με αυτά που ακούγονται έντονα στην τοπική κοινωνία πρόκειται να γίνει κόμβος μεταφοράς βαρέων χωματουργικών και άλλων κατασκευαστικών μηχανημάτων. Αργότερα, με την ολοκλήρωση των έργων δεν έχουμε καμια αμφιβολία ότι αν βολεύει τη διαχειρίστρια εταιρία του Σκορπιού και τον ιδιοκτήτη του Ντ. Ριμπολόβλεφ θα παραμείνει ως «ιδιωτικό» λιμάνι στην υπηρεσία του Ρώσου ολιγάρχη.

Είμαστε εξαιρετικά καχύποπτοι, για το γεγονός ότι πάει να βγει η δουλειά με μια άρπα-κόλλα ΜΠΕ που δε θα λαμβάνει υπόψη της την εξέλιξη της «κατάληψης» του λιμένα για τις ανάγκες του Σκορπιού. Ακόμα, παραμένει το ζήτημα του ελέγχου και της υπάρχουσας ΜΠΕ αλλά και της μελλοντικής επιβαρυντικής για το λιμάνι και την περιοχή κατάστασης. Επιπλέον, μας προβληματίζει σε αυτή την κατεύθυνση και η προτεραιότητα που είχε δοθεί, ήδη 2018, σε σχέση με άλλα λιμάνια της Λευκάδας για την έγκριση τέτοιας ΜΠΕ. Ομοίως, και το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν πόροι του ίδιου του ΛΤ για να προταχθεί η ΜΠΕ του λιμένα Περιγιαλίου.

Είναι στο χέρι των κατοίκων, της τοπικής κοινωνίας να προστατεύσουν την περιοχή τους από την περιβαλλοντική επιβάρυνση και υποβάθμιση για να εξυπηρετηθούν οι απαιτήσεις της δήθεν ανάπτυξης που θα έρθει από τις επενδύσεις στο Σκορπιό. Είναι μια περιοχή NATURA που δεν μπορεί να δεχτεί άλλη επιβάρυνση.

Εμείς, ζητάμε να έχει το χαρακτήρα αλιευτικού καταφυγίου με την ανάπτυξη, αν χρειάζεται συμπληρωματικών έργων υποδομής γι’ αυτό το σκοπό, ώστε να εξυπηρετείται η παραγωγική δυνατότητα της αλιείας.


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ Ν/Σ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

 

Είναι φανερό ότι το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να προσαρμόσει το χωροταξικό σχεδιασμό σε διάφορες περιοχές στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του χωροταξικού σχεδιασμού, να μπορεί το κεντρικό κράτος και η τοπική διοίκηση να διαμορφώνει όπως συμφέρει τους κάθε λογής επενδυτές τον εκάστοτε χωροταξικό σχεδιασμό. Πιάνει το νήμα της επίθεσης στη μικρή λαϊκή ιδιοκτησία από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη γενίκευση των πλειστηριασμών, την απαξίωση της λαϊκής κατοικίας.

Όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι κομμένες και ραμμένες σε αυτές τις επιδιώξεις.

Αυτή η διαδικασία «παίρνει μπάλα» και τις μικρές περιουσίες στην ύπαιθρο. Το σταμάτημα της κατα παρέκκλιση δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές σημαίνει πρακτικά ότι χάνουν την αξία τους μικρές ιδιοκτησίες που μέχρι τώρα μπορούσαν να οικοδομηθούν ενώ ουσιαστικά από εδώ και στο εξής θα αποτιμώνται ως απλά αγροτεμάχια. Πολύς κόσμος ο οποίος στηρίζονταν με διάφορους τρόπους σε αυτά τα μικρά κομμάτια γης πλέον βρίσκεται εντελώς εκτεθειμένος οικονομικά, δηλαδή μια ακόμα κεραμίδα στο κεφάλι των λαϊκών οικογενειών.

Είναι γεγονός ότι τα Ιόνια Νησιά και η Λευκάδα έχουν εκτεταμένη τέτοια μικρή ιδιοκτησία. Το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης για να δοθεί το χρονικό διάστημα των 2 ετών για έκδοση αδειών δόμησης σκοντάφτει στις χρονοβόρες διαδικασίες. Ειδικά, εδώ στη Λευκάδα είναι εντελώς απαγορευτικά τα οριστικά χρονικά περιθώρια που δίνει η κυβέρνηση αφού η Δασική Υπηρεσία με την υποστελέχωση και τους μετακινούμενους υπαλλήλους κάνει 3-4 ή και παραπάνω χρόνια για την έκδοση των αδειών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η έκδοση περίπου 1000 πράξεων χαρακτηρισμού. Το ζητούμενο για μας είναι η προστασία των μικροϊδιοκτητών σε χωριά και στην ύπαιθρο, η προστασία της μικρής λαϊκής περιουσίας που με κόπο απέκτησαν είτε από το μικρό κλήρο των γονιών τους είτε από το υστέρημά τους.

Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε συνολικά τη φιλοσοφία και την ίδια την απόπειρα της κυβέρνησης να υποτάξει την οποιαδήποτε διαδικασία χωροταξικού σχεδιασμού στα μέτρα του κεφαλαίου και την προσπάθεια απαξίωσης της μικρής ιδιοκτησίας. Να αποσυρθεί το σύνολο των αντιλαϊκών σχεδιασμών της κυβέρνησης που θέλει να τους φέρει ως νομοσχέδιο.


ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΟ Π.Σ. ΜΕΝΟΥΝ

ΑΛΩΒΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑΛ

Η Λαϊκή Συσπείρωση αμέσως μετά την έκδοση της ομόφωνης απόφασης του Δικαστηρίου που έκρινε την ναζιστική Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση κατέθεσε αίτημα προς την Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο και τα μέλη του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νησιών, ζητώντας να κινηθούν άμεσα, ώστε, να αποκλειστούν και να μην εκπροσωπούνται με κανένα τρόπο πλέον στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι σημερινοί σύμβουλοι και κάθε αναπληρωματικό μέλος του συνδυασμού της «Ελληνικής Αυγής» στα Ιόνια νησιά, που υποστηρίχτηκε από την ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή. Ζητήσαμε επίσης στην πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού μας συμβουλίου, να ληφθεί πολιτική απόφαση του οργάνου για την αποπομπή και αποκλεισμό απ’ αυτό, της σημερινής και κάθε άλλου εκπροσώπου του συνδυασμού της «Ελληνικής Αυγής» από το περιφερειακό συμβούλιο, τις επιτροπές του και κάθε δραστηριότητα του.

Κατά την άποψή μας το αίτημα αυτό ήταν απόλυτα λογικό γιατί δεν θα ήταν φυσιολογικό από την μια το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να αποφαίνεται πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και να στέλνει στη φυλακή την ηγεσία της και από την άλλη εκείνοι που δηλώνουν πως «…Γνώμονα της πολιτικής μας προσέγγισης θα αποτελέσει το ιδεολογικό πλαίσιο του Λαϊκού Συνδέσμου “ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ”, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και απαιτήσεις του αυτοδιοικητικού γίγνεσθαι…» (Ανακοίνωση της «Ελληνικής Αυγής» για το Ιόνιο στα τοπικά ΜΜΕ στις 5/4/2019) να εξακολουθούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα να υπερασπίζονται μέσα στο Π.Σ. το ιδεολογικό πλαίσιο μιας εγκληματικής οργάνωσης. Θα ήταν πραγματικά οξύμωρο η Χρυσή Αυγή να είναι και με τη βούλα του δικαστηρίου εγκληματική οργάνωση και ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής για το Ιόνιο», που αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου υπογράφει δηλώσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν εκπρόσωπος της εγκληματικής οργάνωσης (#ΧΑ), να εξακολουθεί να παραμένει στο Π.Σ. και να υπερασπίζεται προκλητικά το ιδεολογικό πλαίσιο μιας εγκληματικής οργάνωσης. Να παραμένουν στο Π.Σ. αυτοί που ακόμα και μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα της ΠΙΝ (pin.gov.gr › wp-content › uploads › 2014/11) δηλώνουν ξεδιάντροπα ποιοι είναι: «…ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟ Η Ελληνική Αυγή για το Ιόνιο, η αυτοδιοικητική έκφραση των Ελλήνων Εθνικιστών της Χρυσής Αυγής…»

Η Λαϊκή Συσπείρωση -αφού η Περιφερειακή Αρχή, δια της σιωπής της, αρνήθηκε, να φέρει το θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Π.Σ.- αναγκάσθηκε, όπως άλλωστε είχε υποχρέωση, να το κάνει αυτή. Έτσι στη συνεδρίαση του Π.Σ. της 24ης Οκτωβρίου με εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης συζητήθηκε το θέμα αυτό. Και τι δεν ακούσαμε στη συζήτηση αυτή. Όλες οι παρατάξεις από την αρχή έσπευσαν να δηλώσουν την ευχαρίστησή τους για «την ευτυχή κατάληξη της δίκης». Όλες, όμως, κλείνοντας σε όλες τις πτώσεις τη λέξη νομιμότητα αρνήθηκαν να συνταχθούν με την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για λήψη μιας καθαρά πολιτικής απόφασης.

Οι παρατάξεις της ΝΔ (Κράτσα – Σπύρου) προχώρησαν ακόμα παρακάτω. Αφού ύμνησαν την αστική τους δημοκρατία ( λες και η Χρυσή Αυγή δεν γαλουχήθηκε και δεν γιγαντώθηκε στους κόλπους της) για το πόσο ικανή είναι να αμύνεται ενάντια σε φασιστικά μορφώματα όπως της Χρυσής Αυγής θυμήθηκαν, ύστερα, την ανιστόρητη όσο και προσβλητική και προκλητική θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό και οχυρώθηκαν πίσω από αυτή. Μια θεωρία που όσα εκατομμύρια και αν ξόδεψαν η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις και οι δυνάμεις του συστήματος για την προβολή της δεν μπόρεσαν, και δεν θα μπορέσουν ποτέ, να σβήσουν την ιστορική αλήθεια πως οι κομμουνιστές των χωρών όλου του κόσμου με επικεφαλής τον κόκκινο στρατό της Σοβιετικής Ένωσης είχαν την καθοριστική συμβολή στη συντριβή του τέρατος του ναζισμού πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα γι αυτό.. Μια θεωρία, όμως, που τελικά, όπως αποδείχτηκε και από τη συζήτηση στο Π.Σ., προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον φασισμό και αφορμές για την συγκάλυψη της εγκληματικής δράσης των φασιστικών οργανώσεων.

Κι αν όλα αυτά τα απαράδεχτα, εκ μέρους των παρατάξεων της ΝΔ, ήταν και αναμενόμενα, αξιοθρήνητη ήταν η στάση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Γαλιατσάτος από την αρχή οχυρώθηκε πίσω από την «νομιμότητα». Χρησιμοποίησε απαράδεχτα επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη στάση του να ψηφίσει αρνητικά στην πρόταση της ΛΑΣΥ. Αρχικά μας είπε πως η παράταξη «Ελληνική Αυγή» δεν έχει το ίδιο όνομα με την Χρυσή Αυγή! Μετά μας ανάφερε πως οι Χρυσαυγίτες περιφερειακοί σύμβουλοι δεν ήταν κατηγορούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Έπειτα και εκ του ασφαλούς – αφού γνώριζε πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει – κάλεσε την περιφερειακή αρχή να απομακρύνει τους περιφερειακούς συμβούλους (που εξελέγησαν με την στήριξη της Χρυσής Αυγής) από τυχόν επιτροπές ή άλλα όργανα που συμμετέχουν. Το πιο σπουδαίο, όμως, ήταν που μέμφθηκε τη ΛΑΣΥ γιατί με την πρότασή της άνοιγε επικίνδυνα μονοπάτια και έλυνε τα χέρια στη πλειοψηφία να αποφασίζει την αποβολή και άλλων παρατάξεων (υπονοώντας βέβαια τους κομμουνιστές περιφερειακούς συμβούλους) από το Π.Σ. Βέβαια ο κ. Γαλιατσάτος από τη μεριά του έχει δίκαιο, αφού και αυτός και το κόμμα του έχουν από καιρό ξεχάσει το μαζικό λαϊκό κίνημα, την αξία και τη δύναμη του. Του δηλώνουμε, όμως, πως η παρουσία των εκλεγμένων κομμουνιστών στη βουλή, στους δήμους, στις περιφέρειες κ.ά., δεν είναι χάρη από το αστικό σύστημα που, αν ήταν στο χέρι του, θα μας είχε εξοβελίσει από καιρό. Βρισκόμαστε στη θέση μας, όμως, χάρη στο οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα και στους αγώνες του. Τέλος και όσο αφορά την ΑΝΑΣΑ μας κάνει εντύπωση το γεγονός πως κανένας άλλος περιφερειακός της σύμβουλος δεν πήρε το λόγο, έστω και για να δικαιολογήσει τη ψήφο του. Γιατί άραγε;

Όσο τώρα για την περιφερειακή παράταξη του ΚΙΝΑΛ για μια ακόμη φορά ακολούθησε την πεπατημένη: Ουρά της Περιφερειακής Αρχής, που για τη στάση της τους ανταμείβει με έμμισθη θέση αντιπεριφερειάρχη, γραφεία και υπαλλήλους (συνεργάτες), εντεταλμένους συμβούλους και πολλά άλλα.

Τελειώνοντας επαναλαμβάνουμε πως η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε από το Π.Σ. να λάβει μια καθαρά πολιτική όσο, όμως, και συμβολική απόφαση με τον αποκλεισμό των Χρυσαυγιτών από το Π.Σ. Μια απόφαση που θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο λαό των Ιόνιων Νησιών: Πώς η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι δυνατό και δεν πρέπει να εκπροσωπείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο των Ιόνιων Νησιών.

Με απόλυτη ευθύνη όλων των άλλων παρατάξεων αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Εμείς τι άλλο να πούμε γι αυτές: Την ώρα της μεγάλης απόφασης «μετρήθηκαν, ζυγίστηκαν και βρέθηκαν λειψές».

About Ομάδα Σύνταξης 28417 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.